ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 03 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα νέα του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ενημέρωση
Δίκτυο Μεσόγειος SOS , Δευτέρα, 03 Απρίλιος 2006

Editorial

Με μια δημόσια εκδήλωση, στις 20 Μαρτίου στην Αθήνα, στην οποία παρουσιάστηκαν οι μέχρι σήμερα δραστηριότητες του προγράμματος 'Εξοικονόμηση Νερού' καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό που εκπονήθηκε στο πλαίσιό του, υποδέχτηκε τον ερχομό της άνοιξης το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Ξεχωρίζοντας από τις δραστηριότητες του προηγούμενου δίμηνου, το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετείχε, με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις και κοινή συνέντευξη τύπου με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, την ΚΕΔΚΕ, το Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, τον Ελληνικό Όμιλο για την διάδοση των ΑΠΕ, το ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο. και την Greenpeace, στην προσπάθεια να βελτιωθεί το πρόσφατα κατατεθειμένο για δημόσια διαβούλευση (και ανεπαρκέστατο) νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Δημοσιεύσαμε επίσης μια ανάλυση μας για τον ένα χρόνο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο και την ανακοίνωση του Διεθνούς Δικτύου για την Βιώσιμη Ενέργεια (INFORSE), του οποίου μέλος είναι το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, για την νέα Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια.

Αυτό τον καιρό, συνεχίζεται επίσης η προετοιμασία των κυριότερων δράσεων των επόμενων μηνών: του δημιουργικού διαγωνισμού μαθητών σχολείων και καλλιτεχνικών εργαστηρίων με θέμα 'Για μια σταγόνα νερό...' και της ετήσιας εθελοντικής εκστρατείας 'Καθαρίστε τη Μεσόγειο', που, όπως κάθε χρόνο, εντάσσεται στο πλαίσιο της αντίστοιχης διεθνούς.

Λεπτομέρειες για τα παραπάνω, αλλά και για τις υπόλοιπες τρέχουσες δραστηριότητές μας, μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα www.medsos.gr, όπου και παραπέμπουν και οι σύνδεσμοι στα παρακάτω θέματα, καθώς θελήσαμε να 'ελαφρύνουμε' τον όγκο του newsletter που στέλνεται με email.

Ελπίζουμε να σας συναντήσουμε σε μια από τις επόμενες δράσεις μας!

Τα πρόσφατα νέα μας

Πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Αθήνα για την 'Εξοικονόμηση Νερού'

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου), και στα πλαίσια του ορισμού του 2006 ως Έτους Εκπαίδευσης για τη Βιωσιμότητα με θέμα 'Νερό - Γαλάζιος Πλανήτης', παρουσίασε σε δημόσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (στις 20 Μαρτίου, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου) το πρόγραμμα: 'Εξοικονόμηση Νερού: Ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα σχολεία της Ν. Ευρώπης'.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: η κ. Ευγενία Φλογαΐτη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Μαργαρίτα Ιερωνύμου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς και ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος του Δ.Σ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συνεργάτιδες του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μελίτα Λαζαράτου, Συντονίστρια του εκπαιδευτικού προγράμματος και Χριστίνα Κάτσενου, Εκπαιδευτικός και Μέλος του Δ.Σ., παρουσίασαν το εκπαιδευτικό - ενημερωτικό υλικό που εκπονείται κατά την τρέχουσα σχολική περίοδο με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Περιβαλλοντικά Τμήματα) Γ' και Δ' Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Χανίων, καθώς και την ιστοσελίδα www.watersave.gr

Ενεργός Πολίτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με δυο επιτυχημένα τριήμερα εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δημοσίων εκδηλώσεων του προγράμματος 'Είναι δικαίωμά σου!', που υλοποιούμε από τον περασμένο Απρίλη σε συνεργασία με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Αντιγόνη και Πολίτες Εν Δράσει.

Στις 4-6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τριήμερο εκδηλώσεων με θέματα τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση με στόχο την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και το ρόλο των εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 25-27 Φεβρουαρίου, με αφορμή την εικοστή επέτειο του μεγαλύτερου βιομηχανικού ατυχήματος στην Ελλάδα, διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη τριήμερο εκδηλώσεων με θέμα 'Οικολογία και καθημερινή ζωή - Πληροφόρηση και ενεργοποίηση των πολιτών'

Μαθαίνουμε... για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS διοργάνωσε το πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εκπαιδευτικών Συμπράξεων ΣΩΚΡΑΤΗΣ/GRUNDTVIG 2 με τίτλο 'Μαθαίνουμε για την Ευρώπη, Μαθαίνουμε για τη Δημοκρατία', μια σειρά επισκέψεων σε φορείς και οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο τομέα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ομαλής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Οι Έλληνες και ευρωπαίοι εταίροι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Ειδική Γραμματεία Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του ΥΠΕΠΘ και το Φιλιππινέζικο σχολείο στην Αθήνα και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για την κατάσταση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι επισκέψεις στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, στο πολιτιστικό κέντρο 'Κοσμο-Πολιτισμός' και στο Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών έδωσαν τη δυνατότητα στους εκπροσώπους οργανώσεων που φιλοξενούσαμε να έρθουν σε επαφή με ομάδες μεταναστών και να συζητήσουν μαζί τους για τα προβλήματα ένταξης που αντιμετωπίζουν στην ελληνική κοινωνία.

Στο άμεσο μέλλον

Ημερίδα στην Ελευσίνα

Στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και επιμόρφωσης που κατέχουν κεντρική θέση στο τριετές πρόγραμμα LIFE - Περιβάλλον 'Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις- Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020', διοργανώνουμε, την Παρασκευή 31 Μαρτίου, επιστημονική ημερίδα με θέμα 'Αστικές αναπλάσεις, περιβαλλοντική διαχείριση λιμανιών και η Κοινωνία των Πολιτών'. Η Ημερίδα, που πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου Ελευσίνας, απευθύνεται σε στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, λιμενικών αρχών, κοινωνικών και επαγγελματικών ενώσεων αλλά και στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις ειδικών, παρουσιάσεις καλών παραδειγμάτων, στρογγυλά τραπέζια διαλόγου και εκθέσεις ερευνητικών εργασιών και φωτογραφικού υλικού.

Διαγωνισμός μαθητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας 'Για μια σταγόνα νερό...'

Περισσότερες από 2000 συμμετοχές μαθητών από 130 σχολεία και εικαστικά εργαστήρια δηλώθηκαν για το 2ο διαγωνισμό καλλιτεχνικής μαθητικής δημιουργίας (ζωγραφική / κολάζ, λογοτεχνικά κείμενα / παραμύθια, θεατρικά έργα) που διοργανώνει το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Τα έργα, που αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τις 30 Μαρτίου, θα εκτεθούν πιθανότατα το διάστημα 23-27 Μαΐου σε κεντρικό εκθεσιακό χώρο της Αθήνας τον οποίο θα μπορούν να επισκεφθούν, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, οι φίλοι και συγγενείς τους, όσο και μαθητές από διάφορα σχολεία. Τα επιλεγμένα θεατρικά έργα θα παρουσιαστούν από τους ίδιους τους μαθητές στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ τα βραβευμένα λογοτεχνικά κείμενα και παραμύθια θα συμπεριληφθούν σε εκπαιδευτικό πακέτο του ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με θέμα την εξοικονόμηση νερού. Ο διαγωνισμός 'Για μια σταγόνα νερό...' υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης (UNEP/MAP).

'Καθαρίστε τη Μεσόγειο' 2006

Το διάστημα 15 έως 28 Μαΐου, καλούμε τους ενεργούς πολίτες κάθε ηλικίας να συμμετάσχουν στην πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών, που συντονίζει στην Ελλάδα το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Η εκστρατεία είναι τμήμα της αντίστοιχης διεθνούς πρωτοβουλίας της ιταλικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Legambiente που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 21 χώρες το διάστημα 26-28/5/2006. Για φέτος θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη προστασία και ανάδειξη της παράκτιας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το παράκτιο περιβάλλον στις Μεσογειακές χώρες φιλοξενεί ένα θαυμαστό βιολογικό πλούτο, ιδιαίτερα εύθραυστο όμως λόγω των ολοένα αυξανόμενων ανθρώπινων πιέσεων (π.χ. οικιστική ανάπτυξη, συρρίκνωση ελεύθερων χώρων, εμπόδιση της πρόσβασης για τους πολίτες, ρύπανση από πετρελαιοειδή και φυτοφάρμακα, και πολλά άλλα) αφού στις ακτές κατοικεί η πλειοψηφία του πληθυσμού κάθε χώρας.

Οι νέοι και νέες της Μεσογείου συζητούν για όσα τους χωρίζουν και όσα τους ενώνουν

Το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φανατισμού που εκδηλώθηκε πρόσφατα με αφορμή την δημοσίευση σε ευρωπαϊκές εφημερίδες σκίτσων του Μωάμεθ, υποστηρίζει την σχετική πρωτοβουλία 'Διάλογος 21' του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για το Διάλογο των Πολιτισμών, στο εθνικό δίκτυο του οποίου συμμετέχουμε.

Στο πλαίσιο του 'Διαλόγου 21', καλούνται νέοι και νέες, μεταξύ 18 και 25 χρονών, από 35 χώρες της Ευρω-Μεσογειακής ζώνης, να υποβάλουν τις προτάσεις τους σχετικά με την υπέρβαση της σημερινής κρίσης. Στη συνέχεια, το ίδρυμα Anna Lindh θα παρέχει σε κάθε συμμετέχοντα τις απαντήσεις και τα σχόλια από έναν νέο ή νέα από την άλλη όχθη της Μεσογείου και θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα του ευρύτερου διαλόγου.

Εν συντομία

Συνάντηση του διεθνούς Δικτύου Παράκτιας Πρακτικής

Το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συμμετάσχει, στις 4-6 Απριλίου, στη διεθνή συνάντηση με θέμα Addressing Public Perception of Changing Coasts for Improved Integrated Coastal Zone Management στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Interreg IIIC - CoPraNet.

MedSOS @ 4th E.S.F

Το ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα συμμετάσχει στη διοργάνωση του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 7 Μαΐου στην Αθήνα, στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Εκεί, θα διοργανώσουμε εργαστήρια και θα συμμετάσχουμε μαζί με άλλες ΜΚΟ σε σεμινάρια και τραπέζια διαλόγου για ζητήματα περιβάλλοντος, προστασίας του κλίματος αλλά και μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από παρόμοιες εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ θα στήσουμε και ένα περίπτερο ενημέρωσης για το έργο και τις δράσεις μας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε www.athens.fse-esf.org, ενώ αν ενδιαφέρεστε να συμβάλλετε εθελοντικά στο 4ο Ευρ.Κ.Φ. επικοινωνήστε μαζί μας.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 82 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55200011
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.