ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Greenpeace εντοπίζει μεταλλαγμένες ζωοτροφές Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2006

Διαμαρτυρία της Greenpeace στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΕΡΓΑ, ΤΩΡΑ!

Η Greenpeace εντοπίζει μεταλλαγμένες ζωοτροφές
      
Μεταλλαγμένες ζωοτροφές ανιχνεύθηκαν σε δείγματα από εταιρίες ζωοτροφών και φάρμες ανά τη χώρα. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε από τη Greenpeace και οι εργαστηριακές αναλύσεις έγιναν σε διαπιστευμένα εργαστήρια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ακτιβιστές της Greenpeace μεταμφιεσμένοι σε αγελάδες και με το σύνθημα "Όχι Μεταλλαγμένα στις Ζωοτροφές" βρέθηκαν σήμερα έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζήτησαν από τον υπουργό να προχωρήσει σε ελέγχους στις ζωοτροφές που διακινούνται στη χώρα και να ενημερώσει τους καταναλωτές για το πού καταλήγουν τα μεταλλαγμένα.  
 
Εκπρόσωπος της Greenpeace επέδωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων στην ηγεσία του Υπουργείου. Ταυτόχρονα ακτιβιστές της Greenpeace μεταμφιεσμένοι σε αγελάδες ξεφόρτωσαν σακιά μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην είσοδο του Υπουργείου κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Όχι στα Μεταλλαγμένα" και "Έλεγχοι Τώρα". 

"Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε απέδειξε για άλλη μια φορά ότι τα μεταλλαγμένα μπαίνουν στη χώρα μας μέσα από τις ζωοτροφές. Η νομοθεσία που καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Χιλιάδες τόνοι μεταλλαγμένων ζωοτροφών εξακολουθούν να εισάγονται και να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, χωρίς την παραμικρή ένδειξη. Είναι καιρός επιτέλους οι αρχές να πραγματοποιήσουν συστηματικούς ελέγχους και να ενημερώνουν τους καταναλωτές" τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι αυτοί που ανησυχούν περισσότερο από κάθε άλλο Ευρωπαίο πολίτη για τα μεταλλαγμένα.(1) Παρόλα αυτά, τα μεταλλαγμένα εξακολουθούν να εισάγονται στην Ελλάδα μέσα από τις ζωοτροφές. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2005 εισήχθηκαν 170.000 τόνοι μεταλλαγμένης σόγιας. (2)

Η Greenpeace πήρε τυχαία δείγματα σόγιας, καλαμποκιού και φυραμάτων από εταιρίες ζωοτροφών και φάρμες εκτροφής αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στη Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι των δειγμάτων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε διαπιστευμένα  επιστημονικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ανίχνευσαν μεταλλαγμένο γενετικό υλικό σε ποσοστά που κυμαίνονταν από 0,4% έως 100%. Επί συνόλου δεκαεννέα δειγμάτων, τα δεκαπέντε βρέθηκαν μεταλλαγμένα και δύο στο όριο ανίχνευσης (0,1%).(3) Σε αρκετές περιπτώσεις τα σακιά των ζωοτροφών δεν έφεραν σήμανση.

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων παραδόθηκαν στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα κοινοποιηθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρίες. Η Greenpeace αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες των αρμόδιων αρχών θα συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική αγορά για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τις ζωοτροφές προβαίνοντας στην ανανέωση του Οδηγού Καταναλωτών.(4) Ταυτόχρονα, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση συνεχίζει την πανευρωπαϊκή έκκληση συλλογής υπογραφών με αίτημα να γίνει υποχρεωτική η σήμανση στα ζωικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς.        

"Η χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών είναι αυτή που συντηρεί τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλαγμένων καλλιεργειών χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές παρόλο που τα μεταλλαγμένα προϊόντα ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία μας. Ήδη καταγράφονται στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία αρκετές από τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον αλλά και ανησυχητικές ενδείξεις για την ασφάλειά τους για την υγεία ανθρώπων και ζώων.(5) Για να μη γινόμαστε πειραματόζωα πρέπει η χώρα μας να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να σταματήσει η εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων", τόνισε η Μυρτώ Πισπίνη.

Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

- Να εφαρμόσει τους υπάρχοντες Κανονισμούς περί Σήμανσης και Ιχνηλασιμότητας των Μεταλλαγμένων προϊόντων, πραγματοποιώντας συστηματικούς ελέγχους στις ζωοτροφές.

- Να ενημερώνει συστηματικά τους καταναλωτές δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων, στις περιπτώσεις προϊόντων που διακινούνται στην ελληνική αγορά.

- Ειδικότερα, να ενημερώνει τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες τροφίμων για τις περιπτώσεις μεταλλαγμένων προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά χωρίς σήμανση και να επιβάλλει τις απαραίτητες κυρώσεις.

- Να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να καλυφθεί το κενό στη νομοθεσία που δεν υποχρεώνει τους παραγωγούς ζωικών προϊόντων να σημαίνουν τα τελικά προϊόντα τους στην περίπτωση που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μυρτώ Πισπίνη, 6979 443304

Σημειώσεις

(1) Ευρωβαρόμετρο "Ζητήματα διακινδύνευσης" (Risk Issues ), Φεβρουάριος 2006 http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/ebs/ebs_238_en.pdf

(2) Σε επιστολή προς τη Greenpeace από τη Γενική Διεύθυνση Ζωικής Παραγωγής, Διεύθυνση Εισροών Ζωικής Παραγωγής, Τμήμα Ζωοτροφών ( 13/12/2005) αναφέρεται ότι το 2005 εισαχθήκανε στη χώρα μας 131.012,193 τόνοι μεταλλαγμένου σογιόσπορου και 39.342,030 τόνοι μεταλλαγμένου σογιάλευρου.

(3) Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων κατατέθηκαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στις αρμόδιες αρχές, ώστε να προβούν και στις ανάλογες ενέργειες. Σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 2001/18, Κανονισμοί 1829/2003, 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα), όλα τα τρόφιμα και οι ζωοτροφές που περιέχουν ή προέρχονται από μεταλλαγμένα συστατικά πρέπει να σημαίνονται και οι σχετικές πληροφορίες για την ταυτότητα των συστατικών αυτών να παρέχεται σε όλους τους κρίκους της παραγωγικής αλυσίδας. Όριο σήμανσης για τα μεταλλαγμένα συστατικά αποτελεί το ποσοστό 0,9% εφόσον ο εισαγωγέας, ο παραγωγός ή ο επεξεργαστής  δύναται να αποδείξει ότι το προϊόν του έχει επιμολυνθεί «τυχαία και αναπόφευκτα». Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες σήμανσης.

(4) Ο Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace βασίζεται στις γραπτές απαντήσεις και στις εγγυήσεις που προσκομίζουν οι εταιρίες τροφίμων όσον αφορά στη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών στην παραγωγή των προϊόντων τους. Δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και τη χρήση τους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Δημιουργήθηκε μετά από το έντονο αίτημα του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace αλλά και μεγάλου μέρους της κοινωνίας σε συνδυασμό με την απουσία σχετικών αξιόπιστων και συστηματικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Οι τελευταίες εκδόσεις του Οδηγού Καταναλωτών, όπως αυτή που ετοιμάζεται αυτή τη στιγμή, αφορούν την έρευνα της Greenpeace σχετικά με τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών από εταιρίες παραγωγής ζωικών προϊόντων, όπως γαλακτοκομικά, πουλερικά, αλλαντικά και ψάρια.

(5) Βλ. Σχετική έκθεση της Greenpeace "Ανησυχίες για το περιβάλλον και την υγεία από τη χρήση γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών στις ζωοτροφές", Μάρτιος 2006 http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/geanimalfeed

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα / Τηλ: 210-38.06.374-5 / Fax: 210-38.04.008
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 70 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54567502
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.