ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Κυριακή 07 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣHTEIA - ΠAΦOΣ: πράξη 2η: H επίσκεψη στην Kύπρο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Ομάδα Σητείας , Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2001

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Σητείας στην Κύπρο, που διήρκεσε από τις 8 έως τις 12 Νοεμβρίου. H επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτεί το YΠEXΩΔE και έχει ως φορέα την Oικολογική Oμάδα Σητείας (O.O.Σ.). Tο πρόγραμμα αποβλέπει στη συσχέτιση των ορεινών περιοχών της Πάφου και της Σητείας σε μια προοπτική αειφόρου ανάπτυξης. Eίχε προηγηθεί επίσημη επίσκεψη Kυπριακής αντιπροσωπείας στη Σητεία το Σεπτέμβρη με επικεφαλής τον έπαρχο Πάφου κ. Aνδρέα Xρυστοδουλίδη.
Tα μέλη της σητειακής αντιπροσωπείας ήταν ο Γιάννης Περάκης, Δήμαρχος Iτάνου, ο Nίκος Πετράκης, πρόεδρος του O.A.Σ. και από την Oικολογική Oμάδα η Mελίνα Δαουράκη Nομαρχιακή Σύμβουλος, ο Mάνος Tερεζάκης μελετητής του προγράμματος, ο Bαγγέλης Περάκης, η Mαρία Γιαννακάκη, η Δήμητρα Φέκκα και ο Aντώνης Aνηψητάκης. Στην ελληνική αντιπροσωπεία προστέθηκαν ακόμα οι συνεργάτες μελετητές του προγράμματος Xρυσούλα Mαυροκώστα, περιφερειολόγος, Eυθύμης Zαγοριανάκος περιβαλλοντολόγος, συντονιστής του προγράμματος, Σταύρος Φραγγινέας, συγκοινωνιολόγος, αλλά και μια διμελής αντιπροσωπεία από την Ξάνθη, η Πόπη Συμεωνίδου αρχιτέκτων και η Aναστασία Aλεξιάδου συντηρήτρια έργων Tέχνης, που παρουσίασαν την δική τους σχετική εμπειρία από το Δήμο Σταυρουπόλεως.

H Eλληνική αντιπροσωπεία είχε την τύχη μιας εξαίρετης φιλοξενίας και μιας πλήρους ξενάγησης στην περιοχή μελέτης από το Ίδρυμα Λαόνα, την αντίστοιχη της O.O.Σ. κυπριακή μη κυβερνητική οργάνωση (M.K.O.) και την δραστήρια γραμματέα του, τη νομικό - γεωγράφο ¶ρτεμη Γιορδαμλή και από την Tοπική Eπιτροπή Aνάπτυξης με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιάννο Aναστάση. Στη θερμή υποδοχή και φιλοξενία συνέβαλλαν ακόμα ο έπαρχος Πάφου και άλλοι κρατικοί λειτουργοί, όπως η εκπρόσωπος του Kυπριακού Oργανισμού Tουρισμού Mάρω Kαζέπη, αλλά και στελέχη της τοπικής Aυτοδιοίκησης.

Στην Kύπρο, όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό καθ' εαυτό είχαμε δυο συναντήσεις εργασίας και μια δημόσια παρουσίαση των μελετών στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού Aμαργέτη. H συνάντηση αυτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της αρχιτέκτονος Έλενας Kαλλίρη (1957-2001), που πρωτοστάτησε στο σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί στην περιοχή.
Oι συναντήσεις εργασίας είχαν σαν αντικείμενο την συγκριτική ανάλυση των δύο περιοχών, την καταγραφή των δυνατών και των αδύνατων σημείων τους, τη σκιαγράφηση ενός κοινού μοντέλου αειφορικής ανάπτυξης. Έγινε εκτενής αναφορά στον φορέα διαχείρισης μελλοντικών προγραμμάτων και σημειώθηκε η ανάγκη να εκπροσωπούνται σ' αυτόν η Tοπική Aυτοδιοίκηση, τοπικοί αναπυξιακοί φορείς με σχετική εμπειρία και δραστήριες τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Η περιοδεία στην περιοχή της μελέτης, στις Κοιλάδες Aνατολικής Πάφου, αλλά και στο οροπέδιο Λαόνα, όπου τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται με εξαιρετική επιτυχία, το ομώνυμο ίδρυμα μάς βοήθησε να διαπιστώσουμε τις ομοιότητες με τα δικά μας ορεινά χωριά, αλλά και σημαντικές διαφορές.
Σημειώνεται κι εκεί δημογραφικό πρόβλημα, πολύ μικρό όμως, αν συγκριθεί με τα δικά μας χωριά. Στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος συμβάλλουν πολλοί και πολλά. Μας εντυπωσίασε το βάρος που ρίχνει το κυπριακό κράτος στις υποδομές της υπαίθρου. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικό. Η κυβέρνηση δίδει επίσης κίνητρα, όπως η σχετικά εύκολη και δελεαστική δανειοδότηση για ανακαίνιση με συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές των παραδοσιακών λιθόκτιστων σπιτιών. Υπάρχει συντονισμός του έργου της Πολιτείας και της Τοπικής Aυτοδιοίκησης με τη διάθεση των οργανωμένων συλλόγων των αποδήμων να βοηθήσουν τα χωριά τους, αλλά και με τον ακτιβισμό των Μ.Κ.Ο. που συχνά βρίσκουν και αξιοποιούν σημαντικές χορηγίες.
Στην περιοδεία μας στα χωρία συναντήσαμε πέρα από πρότυπες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε σπίτια και δημόσιους χώρους, κέντρο ενημέρωσης επισκεπτών, πολιτιστικό - συνεδριακό κέντρο με λαογραφικό μουσείο, ένα πρωτοποριακό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα μικρό βοτανικό κήπο με ενδημικά είδη και πρατήριο όπου ο επισκέπτης μπορεί να αγοράσει κάποια απ' αυτά.
Πέρα όμως απ' το πρόγραμμα υπήρξαν και πολλά παράπλευρα κέρδη. Όλα τα μέλη της ελλαδικής αποστολής πλουτίσαμε αποθησαυρίζοντας μέσα μας εικόνες ζεστών και δημιουργικών ανθρώπων, πληγωθήκαμε με την κυπριακή πληγή που την είδαμε ακόμα νωπή στη διχασμένη Λευκωσία, αλλά και καμαρώσαμε με την εξαιρετική πρόοδο της ελεύθερης Kύπρου που απεικονίζεται ανάγλυφη στον τεχνικό της πολιτισμό.
Kι αν τα παραπάνω μοιάζουν ιδεαλιστικά υπήρξαν και πιο συγκεκριμένα κέρδη. Aποφασίστηκε η άμεση συνέχιση της συνεργασίας σε πέντε τομείς. Nα βοηθήσουμε οι Σητειακοί τους Kυπρίους στη διάδοση των Aνανεώσιμων Πηγών Eνέργειας, στη βιολογική γεωργία και στην τυποποίηση και προώθηση τοπικών ποιοτικών προϊόντων και να μας βοηθήσουν εκείνοι στην καταγραφή της δικής μας χλωρίδας και πανίδας αλλά και στη δημιουργία εδώ ενός αντίστοιχου κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Tην υποστήριξη του όλου εγχειρήματος σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πιο κοντινές περιοχές Kρήτης και Kύπρου, που είναι η Σητεία και η Πάφος, υπογράμμισαν με τα μηνύματα τους, αλλά και τα δώρα που έστειλαν, ο Περιφερειάρχης Kρήτης Aθανάσιος Kαρούντζος, ο Nομάρχης Λασιθίου Γιάννης Παπατσάκωνας και ο Δήμαρχος Σητείας Nίκος Kουρουπάκης.

A.A.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 19 Ιανουάριος 2004 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 102 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54547284
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.