ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανησυχούν την κτηματαγορά της Κύπρου τα γήπεδα γκολφ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Από τον "Πολίτη" της Κύπρου , Σάββατο, 01 Απρίλιος 2006
Προβλήματα έντονου ανταγωνισμού και υψηλό ρίσκο στις σχετικές επενδύσεις βλέπει ο αρθρογράφος της Κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", δείχνοντας την στενή σχέση των γηπέδων γκολφ με την διεθνώς ανερχόμενη κτηματαγορά δεύτερης κατοικίας. Επισημαίνει ότι η τάση της τουριστικής αγοράς που ευνοεί τα γήπεδα γκολφ είναι υπερεκτιμημένη με άγνωστη εξέλιξη στο μέλλον και ότι η υπερπροσφορά θα μειώσει τις αξίες των ακινήτων και τις αναμενόμενες πωλήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην Κύπρο προγραμματίζεται η κατασκευή 14 (!) γηπέδων γκολφ...

Απουσία προβληματισμού για τα γήπεδα γκολφ

Αναδημοσίευση από τον "Πολίτη" της Κύπρου [http://www.politis.com.cy]
Το άρθρο:
http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=615231&-V=archivearticles&-p

Σφυρίζει αδιάφορα ο ΚΟΤ(*)

Παρευρεθήκαμε λοιπόν στο αξιόλογο διεθνές συνέδριο για τα γήπεδα γκολφ στην Πάφο, όπου οι παρευρισκόμενοι ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους που υπάρχουν, από τέτοιου είδους αναπτύξεις. Αναφερθήκαμε σε προηγούμενό μας άρθρο για το αξιόλογο του σεμιναρίου της 15.10.05, που, σε εμάς τουλάχιστον, άφησε άριστες εντυπώσεις.

Απόντες ήτο εκείνοι οι ιδιοκτήτες που υπέβαλαν αιτήσεις για κατασκευή των γηπέδων (μόνο το 20% των αιτητών παρευρέθησαν), ενώ, από εκ των υστέρων μελέτη των αιτήσεων, διεφάνη ότι οι πλείστες αιτήσεις δεν πληρούσαν τα κριτήρια, είτε της ιδιοκτησίας, είτε της πρόσβασης, είτε ακόμη και της ποιότητας της τοπογραφίας για τέτοιες αναπτύξεις.

Εκεί και πάλιν το μεγαλείο του Κύπριου τζογαδόρου "του ΧΑΚ" ενεφανίσθη, να τρέξουν, δηλαδή οι διάφοροι, πίσω από την κότα με τα χρυσά αβγά, μήπως και δεν βγάλουν τα εκατομμύρια. Είναι αξιόλογο αγαπητοί μας αναγνώστες ότι, ενώ οι κανονισμοί θέτουν ως ελάχιστο εμβαδόν για το γήπεδο 400 σκάλες, ορισμένοι αιτητές υπέβαλαν για κτήματα μικρότερα, με δική τους δήλωση/δέσμευση, ότι "θα αγοράσουν και άλλα".

¶λλοι υπέβαλαν αιτήσεις για κτήματα χωρίς δρόμο, άλλοι δήλωσαν ότι "θα αποκτήσουν", άλλοι τάχατες ότι βρίσκονται στο στάδιο της ανταλλαγής με κρατική γη (ουδέν αναληθέστερον), ενώ και για άλλους αιτητές του έργου που υπέβαλαν αίτηση, τα κτήματά τους βρίσκονται στο στάδιο εκποίησης από τις τράπεζες!! Τι να πούμε λοιπόν για τον αθεράπευτο Κύπριο τζογαδόρο;

Οι επιχειρηματίες της ευκαιρίας είναι πάμπολλοι και αποτελούν μάλιστα και το αντικείμενο κωμωδίας στην κυπριακή τηλεόραση σε δημοφιλή σειρά.

Αναφερθήκαμε σε προηγούμενό μας άρθρο σε πιο επικίνδυνους επιχειρηματίες ανάπτυξης, που διαφημίζουν γήπεδα γκολφ που δεν υπάρχουν, αλλά "θα" υπάρχουν, για παραπλανητικές διαφημίσεις προς αφελείς ξένους και ντόπιους και άλλα.

Υποδείξαμε στον Υπουργό Εμπορίου και στον ΚΟΤ ότι, ανεξαρτήτως των πιο πάνω δεδομένων, στο τέλος-τέλος, θα πρέπει να προβληματισθούμε όλοι για την ταυτόχρονη υπερ-προσφορά των οικιστικών μονάδων στα γήπεδα αυτά του γκολφ (11.000 μονάδες σε 3-4 χρόνια) όταν η αγορά μπορεί να απορροφήσει μόνο 5.000 μονάδες τον χρόνο (τα άλλα έργα επιπλέον).

Ρωτήσαμε λοιπόν εμείς οι "αφελείς" και "απληροφόρητοι", τον αντιπρόσωπο του ΚΟΤ στην επιτυχημένη αυτή συνάντηση/σεμινάριο, κατά πόσο είχε προβληματίσει τον ΚΟΤ το θέμα αυτής της υπερ-προσφοράς, τις προδιαγραφές που καθιερώνουν αναπτύξεις κατοικιών χαμηλού κόστους (100 τ.μ. παρακαλώ ανά κατοικία) σε τέτοια γήπεδα και πιθανώς ακόμη τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στις αναπτύξεις σε αυτά τα ίδια τα γήπεδα γκολφ, όσο και στους άλλους επιχειρηματίες ανάπτυξης (που δεν επήραν κανένα κίνητρο και που θα βρεθούν αντιμέτωποι των επιχορηγημένων γηπέδων).

Ρωτήσαμε λοιπόν εμείς "οι άσχετοι" ποιος θα εξετάσει τα γήπεδα αυτά από πλευράς ποιότητας (τα γήπεδα γκολφ, σε αντίθεση με τα γήπεδα τένις κατατάσσονται σε επίπεδα ποιότητας) και κατά πόσο έθεσαν χαμηλούς ή υψηλούς στόχους για τους παίκτες. Πήραμε όμως την απάντησή μας.

Μια εκ καρδίας συγκινητική ομιλία των 12 λεπτών, χωρίς να απαντά στα ερωτήματά μας ήταν η απάντηση του αντιπροσώπου του ΚΟΤ και ήτο τόσο συγκινητική, που στο τέλος οι 200 καλεσμένοι χειροκρότησαν!! Μπράβο λοιπόν στον ΚΟΤ που πιθανώς να μιλά με συναίσθημα, μπράβο και στη Διεύθυνση του, αλλά πού είναι ο επιχειρηματικός προβληματισμός, που με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα σε 3-4 χρόνια; Πού είναι οι Κύπριοι επιχειρηματίες ανάπτυξης ακινήτων, οι οποίοι σφυρίζουν ανέμελα στο θέμα αυτό χωρίς να προβληματισθούν;

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι, όπως μάθαμε από τους ξένους επιχειρηματίες/επιχειρηματίες γηπέδων γκολφ και τους τραπεζικούς:

- Η τοποθεσία του γηπέδου είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, αλλά όχι το κύριο κριτήριο επιτυχίας.

- Ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να αναλάβει λεπτομερή και εκτεταμένη μελέτη για να διαπιστωθεί από πού θα προσελκυσθεί η ζήτηση για την αγορά κατοικιών σε γήπεδα γκολφ.

- Μόνο το 20% που αγοράζουν στα γήπεδα αυτά είναι παίκτες. Οι υπόλοιποι είναι επενδυτές (για ενοίκιο-επαναπώληση, είτε διότι τους αρέσει το περιβάλλον). Ως εκ τούτου ένα γήπεδο γκολφ θα πρέπει να προσφέρει και άλλες διευκολύνσεις εκτός από το γκολφ για να πετύχει.

- Μόνο το 10% ξέρουν να παίζουν το παιγνίδι αυτό καλά. Ως εκ τούτου σε μια προσπάθεια να κατασκευασθεί γήπεδο γκολφ ψηλών προδιαγραφών "δύσκολο στο παίξιμο", αυτό δυνατόν να είναι μειονεκτικό, ιδιαίτερα σε μια αγορά που ακόμη δεν έχει καθιερωθεί ως προορισμός για το παιγνίδι αυτό.

- Η ανάπτυξη που περιλαμβάνει μόνο το γήπεδο γκολφ δεν είναι αρκετή και πρόσθετα αθλήματα (τένις, ποδόσφαιρό κλπ), Spa κλπ, ως επίσης και τουριστικές διευκολύνσεις όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και κέντρα αναψυχής είναι αναγκαία.

- Τα γήπεδα γκολφ έχουν ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται εκτεταμένη ίδια επένδυση από τον επενδυτή, ενώ 6 στους 8 αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις για γήπεδα γκολφ τυγχάνουν αρνητικής απάντησης.

- Η ανάπτυξη σε γήπεδα γκολφ αρχίζει να αποδίδει προς το τέλος, όταν η υποδομή του γηπέδου γκολφ έχει αποπερατωθεί. Αυτό προσθέτει πίεση στα οικονομικά σε μια αγορά που είναι δύσκολο να γνωρίζει κάποιος τη ζήτηση/ συνθήκες μετά από 3-5 χρόνια.

- Η απόδοση της επένδυσης (IRR) είναι γύρω στο 18%.

- Οι επενδύσεις αυτές χρειάζονται εξειδικευμένους συμβούλους διαφόρων ειδικοτήτων. Εάν δοκιμάσετε να το εκτελέσετε από μόνοι σας, καταδικάζεστε σε κατεύθυνση αυτοκαταστροφής. Το κυριότερο στοιχείο είναι εκείνο του Marketing. Εάν αυτό πετύχει, το όλο έργο θα έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.

- Υπάρχουν περίπου 21/2 εκ. παίκτες γκολφ στην Ευρώπη που αποζητούν/επιθυμούν αγορά κατοικίας. Ταυτόχρονα όμως διάφορες παραδοσιακές χώρες του αθλήματος (Ισπανία-Πορτογαλία) και μη (Τουρκία-Βουλγαρία-Αίγυπτος-Κύπρος) στο άμεσο μέλλον θα προσθέσουν 30% νέα γήπεδα. Προσοχή λοιπόν στον ανταγωνισμό.

Οι πιθανές επιπτώσεις

Τα 11 νέα αυτά γήπεδα γκολφ (έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα 32 αιτήσεις) θα λειτουργήσουν σχεδόν ταυτόχρονα και θα εισαγάγουν στην αγορά γύρω στις 11.000 κατοικίες, πλέον εκείνες που θα προέλθουν από τις μαρίνες (3.000).

Η υπερπροσφορά των 13.000 μονάδων πλέον των υπόλοιπων έργων που αναπτύσσονται σε περιοχές ανάπτυξης, δυνατόν να:

(α) Προκαλέσει καθυστερήσεις στις πωλήσεις, αυξάνοντας το ρίσκο του επιχειρηματία.

(β) Η αδυναμία στις πωλήσεις θα μειώσει τις τιμές των έργων αυτών και θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους (γήπεδα) ως επίσης και τις υπόλοιπες αναπτύξεις σε περιοχές ανάπτυξης.

(γ) Εάν κάτι πάει στραβά σε 1-2 γήπεδα (ποιότητα/καθυστερήσεις) δυνατόν να επηρεάσει και τους υπόλοιπους.

(δ) Επιπλέον της γης, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει ένα ίδιο κεφάλαιο γύρω στα £4-£5 εκ. για να θεωρείται ως εξασφαλισμένη σε κάποιο βαθμό η επένδυσή του (πλέον τα δάνεια).

(ε) Η επιτυχία των έργων αυτών έχει και άμεση σχέση με τα διεθνή ονόματα που θα συνδεθούν με τα έργα (διεθνείς διαχειριστές γηπέδων από πλευράς λειτουργίας, διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων, ηχηρά ονόματα εξειδικευμένων αρχιτεκτόνων γηπέδων γκολφ, αξιόλογοι/διεθνείς πωλητές/γραφεία προβολής κλπ). Ως σύνοψη, αγαπητοί μας αναγνώστες, έχουμε αντιληφθεί από αυτό το αξιόλογο σεμινάριο, ότι η επένδυση αυτή στα γήπεδα γκολφ, δεν είναι "παίξε-γέλασε" ως πιθανώς να μας φαίνεται αρχικά. Χρειάζονται μεγάλα, ίδια κεφάλαια, διασύνδεση με ξένους επενδυτές και ξένους συμβούλους, ενώ η επιτυχία του μοναδικού γηπέδου γκολφ Aphrodite και εκείνη του Secret Valley, με τις υπάρχουσες μονοπωλιακές καταστάσεις, δεν μπορούν να υιοθετηθούν πλέον ως δεδομένο και για τα υπόλοιπα έργα.

Ζητούμε πράγματι στα άρθρα αυτά από καιρού εις καιρόν, να μας "φωτίσει ο θεός", αλλά σίγουρα στην παρούσα περίπτωση, θα πρέπει ο θεός να φωτίσει τον ΚΟΤ, για να μιλά με το μυαλό του και όχι με την καρδιά του για τις ευγενείς του επιθυμίες και μάλιστα θα του ζητούσαμε όπως επιληφθεί του θέματος από την επιχειρηματική του σκοπιά ως κατ' επείγον.

Του Αντώνη Λοΐζου
ala-HQ@aloizou.com.cy (Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες Λτδ - Εκτιμητές Ακινήτων & Διαχειριστές Έργων Ανάπτυξης)

* ΚΟΤ: Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού

Από την ίδια εφημερίδα αναδημοσιεύουμε και το παρακάτω:

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:
Κόψτε τα γκολφ και όχι το νερό

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει έντονη ανησυχία για το φαινόμενο της ανομβρίας που επηρεάζει την Κύπρο τη φετινή χρονιά. "Ιδιαίτερα μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρχίζουν να μιλούν για περικοπές στην άρδευση και την ύδρευση", αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως οι αγρότες και οι καταναλωτές ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν το κόστος της φετινής ολιγομβρίας.

"Όμως γιατί κανένας δεν μιλά για τα γήπεδα γκολφ; Η κυβέρνηση φαίνεται να μην επηρεάζεται από την ολιγομβρία όταν μελετά τις 14 αιτήσεις για τα γήπεδα γκολφ. Τα δεκατέσσερα γήπεδα γκολφ θα καταναλώνουν εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το οποίο είναι - για φέτος και για πολλά χρόνια - σπάνιο αγαθό για την Κύπρο", επισημαίνουν οι Οικολόγοι και καλούν την κυβέρνηση πριν προχωρήσει σε περικοπές νερού στη γεωργία και την κατανάλωση να "περικόψει" το σχέδιο για τα 14 γήπεδα γκολφ.

[http://www.politis.com.cy/cgibin/hweb?-A=610182&-V=archive&-w=ΓΚΟΛΦ@&-P]

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087913
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.