ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολογική Ομάδα Σητείας Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ευλογία ή Κατάρα η επένδυση στο Τοπλού; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κάβο Σίδερο
Γ. Π. Σητεία , Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2006

Με αφορμή τις επενδύσεις, που τόσα χρόνια ακούμε ότι θα γίνουν στην ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή γύρω από το φοινικόδασος Βάι, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Αυτή η χρονική περίοδος είναι μια από τις  κρισιμότερες για την ανατολική Κρήτη και θα καθορίσει σ’ ένα τεράστιο βαθμό το μέλλον αυτού του τόπου.

Τόσα χρόνια παρακολουθώντας τις εξελίξεις πάνω σ’ αυτό το θέμα, αντιλαμβάνομαι ότι κατά καιρούς γράφονται και ακούγονται μόνο τα θετικά των επενδύσεων χωρίς κανείς ποτέ να αναφερθεί στις τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν από μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Ο ηγούμενος της μονής Τοπλού κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και εκπρόσωποι της εταιρίας δηλώνουν ότι οι 7 0 0 0 κλίνες (!) που θα δημιουργηθούν και θα καλύπτουν μια έκταση 2 6.0 0 0 (!) στρεμμάτων θα κατασκευαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρηθεί η χλωρίδα και η πανίδα . Αναρωτιέμαι, πώς θα διατηρηθεί το φυσικό τοπίο με τους χιλιάδες τόνους μπετόν, αν καταστραφεί τόση γη για να φτιαχτούν οι «παραδοσιακοί » κατά τα λεγόμενα τους οικισμοί;. Πώς να διατηρηθεί το φυσικό περιβάλλον, όταν σχεδόν όλες οι πιο όμορφες και παρθένες παραλίες του τόπου μας θα μετατραπούν σε ιδιωτικές, με πολυτελή διαμερίσματα ή αισθητικά εκτρώματα ξένα προς το βραχώδες ανάγλυφο τοπίο της περιοχής, στερώντας τις για πάντα από τους ντόπιους κατοίκους και από τους ξένους επισκέπτες μας;.
 
Επιπλέον στα σχέδια τους, εκτός από τους εφτά παραδοσιακούς οικισμούς περιλαμβάνεται και η κατασκευή τριών «παραδοσιακών» γηπέδων γκολφ.

¶ραγε έτσι θα διατηρήσουν το φυσικό κάλλος και τον παραδοσιακό χαραχτήρα αυτής της παρθένας γης φτιάχνοντας τεράστια γήπεδα γκολφ για να προσελκύσουν τον «υψηλό» τουρισμό;.

Εκτός όμως από την αισθητική καταστροφή του τοπίου, σκεφτείτε και τις τεράστιες  συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον η δημιουργία αυτών των γηπέδων.

Ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών, καταλαμβάνει έκταση τουλάχιστον 1000 - 1500 στρεμμάτων, άραγε «σηκώνει» η ημιξηρική Κρήτη και κυρίως η ανατολική τόσα στρέμματα μεταλλαγμένου γκαζόν;  Η Κρήτη αλλά και γενικά η Ελλάδα, δεν έχει τις αχανείς πράσινες εκτάσεις και το οικοσύστημα της Μεγάλης Βρετανίας ώστε να συντηρεί γήπεδα τέτοιου μεγέθους, έτσι χρησιμοποιούνται τρόποι συντήρησης τους που είναι λίαν επιβλαβείς για το περιβάλλον.

Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που δημιουργούνται, αφορά τις τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται από αυτά τα γήπεδα, αλλά και ο μεγάλος όγκος φυτοφαρμάκων που χρειάζονται για να συντηρηθεί το γκαζόν σ’ ένα τόσο ζεστό και ξηρό κλίμα όπως αυτό της Κρήτης. Σύμφωνα με την WWF, κάθε γήπεδο γκολφ που φτιάχνεται στην Μεσόγειο καταναλώνει κάθε μέρα νερό, όσο χρειάζεται  μια πόλη 20.000 ανθρώπων.

Έτσι λοιπόν, η αγγλική εταιρία Loyalward προσπαθεί να μετατρέψει  την ανατολική Κρήτη σε Μέκκα του γκολφ, την ιδία στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ερημοποίησης χαρακτηρίζει την Κρήτη ως «υπ’ αριθμόν ένα υποψήφια για απερήμωση». Ο υδροφόρος ορίζοντας του Παλαικάστρου θα αποστραγγιστεί με τις τεράστιες ανάγκες σε νερό που μοιραίως θα απαιτήσουν οι επενδυτές, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις αγροτικές ασχολίες των κατοίκων.

Επιπροσθέτως θέλω να επισημάνω ότι ουδέποτε έγινε ενημέρωση στους δημότες από τους φορείς του Δήμου Ιτάνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια επένδυση στην περιοχή. Πάντα άφηναν να εννοηθούν τα θετικά των επενδύσεων, τις δήθεν  χιλιάδες θέσεις εργασίας και τον δήθεν “καλό” τουρισμό που θα φέρουν.

Αλλά ας μην υποτιμά την νοημοσύνη μας η ανώτερη αυτή φυλή των ¶γγλων επενδυτών. Είναι γνωστό το τι συμβαίνει σ’ αυτά τα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου ο τουρίστας με το βραχιολάκι στο χέρι θα βρίσκει τα πάντα, εστιατόρια, χώρους αναψυχής, μαγαζιά κ.λ.π. Είναι ολιγοήμερος τουρισμός, συνήθως δεν υπερβαίνει την μια εβδομάδα, με πρόγραμμα προσεκτικά σχεδιασμένο ώστε να κρατούν εντός των εγκαταστάσεων τους πελάτες. Για αυτό όσο μεγαλύτερες οι εκτάσεις τόσο καλύτερα για τους επενδυτές.

¶ραγε αυτόν τον τουρισμό θέλουμε στον δήμο Ιτάνου, στην Σητεία και γενικότερα στην Κρήτη;

Επιπλέον, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να μας πείσουν είναι οι 3.000 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Αν και στην τελευταία παρουσίαση, στην ημερίδα που έγινε στη Σητεία με θέμα τις μεγάλες επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη, έκαναν λόγο  για 4500 εργαζόμενους. Έχω την εντύπωση πως άρχισαν να τρομοκρατούνται με τις αρνητικές αντιδράσεις του κόσμου και αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων κατά 1500!.

¶ραγε που θα βρουν τόσους άνεργους. Είναι τόσο βαθιά  νυχτωμένοι που επιμένουν και διατυμπανίζουν ότι θα δουλέψουν 4.5000 άνθρωποι  από την περιοχή γύρω από τις επενδύσεις, έχοντας παντελώς άγνοια για το πόσοι κάτοικοι ζουν στην επαρχία Σητείας. Τους πληροφορώ λοιπόν ότι η ανεργία στην Κρήτη βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά από όλη την Ελλάδα. Στη Σητεία με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ η ανεργία είναι αμελητέα και στον δήμο Ιτάνου σχεδόν ανύπαρκτη.

Στην επαρχία Σητείας που λογικά θα προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων σύμφωνα με τους επενδυτές, είναι αδύνατον να βρεθούν πάνω από 100 άτομα. ¶ρα τους υπόλοιπους 4.400 μήπως τους φέρουν μετανάστες από γειτονικές χώρες;

Η επιμονή τους να προβάλουν συνεχώς το ίδιο βαρετό επιχείρημα των χιλιάδων εργαζόμενων σαν μοναδικό σχεδόν πειστήριο τους έχει κάνει αναξιόπιστους και γραφικούς.

Ένα ηθικό ερώτημα που θέλω να θέσω προς τον σεβαστό ηγούμενο της Ιεράς Μονής Τοπλού είναι: 

Με ποιο δικαίωμα ξεπουλάτε όλα αυτά τα χιλιάδες στρέμματα γης στους ¶γγλους;.

Γνωρίζετε άραγε ηγούμενε πόσο αίμα χύθηκε γι αυτά τα ιερά χώματα, γνωρίζετε πόσοι άνδρες έδωσαν την ζωή τους και πόσα γυναικόπαιδα σφαγιάστηκαν, γνωρίζετε πόσες φορές κάηκε το μοναστήρι γιατί κάποιοι προκάτοχοι σας αντιστάθηκαν, αρνούμενοι να το παραδώσουν σε χέρια εχθρικά;

Γνωρίζετε πόσοι μοναχοί και ηγούμενοι αυτού του ηρωίκού μοναστηριού βασανίστηκαν μέχρι θανάτου για να παραμείνει ελεύθερη και Ελληνική αυτή η γη, που τώρα εσείς ξεπουλάτε για μερικές χιλιάδες αργύρια προδίδοντας τις μνήμες των προκατόχων σας και τις προσδοκίες και τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων;.

Το μοναστήρι, από τόπος προσευχής, ευλάβειας και ιεροσύνης, από οίκος του θεού το καταντήσατε κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και χρηματοκτηματομεσιτικό γραφείο, δημοπρατώντας την ιερή του γη, κλίνοντας συμφωνίες με off-shore εταιρείες.

Για την ιστορία και μόνο, θέλω να υπενθυμίσω ότι η ιερή και παρθένα αυτή γη των χιλιάδων στρεμμάτων, περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής με την παραχώρηση που έκαναν οι Τούρκοι φεύγοντας από την Κρήτη, αφού πρώτα την λεηλάτησαν από τους  Παλαικαστριανούς.

Το μοναστήρι καλώς την διαφύλαξε όλα αυτά τα χρόνια, παραχωρώντας κατά καιρούς εκτάσεις, δίδοντας πνοή στους κατοίκους που κατέβαιναν από τους γύρω ορεινούς όγκους που είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τους πειρατές.

Έτσι με τα χρόνια και τις παραχωρήσεις που έκαναν οι εκάστοτε ηγούμενοι, αναπτύχθηκε η γεωργία, κυρίως η αμπελουργία, η καλλιέργεια τις ελιάς και η κτηνοτροφία στα απέραντα βοσκοτόπια του μοναστηριού, που σήμερα με τις ευλογίες του ηγουμένου κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μεταλλαγμένα καρκινογόνα λιβάδια με την ονομασία γήπεδα γκολφ!. 

Το Παλαίκαστρο μεγάλωσε, αναπτύχθηκε και θα είχε πολύ μεγαλύτερη εξέλιξη αν είχε παραχωρηθεί τα τελευταία 20 χρόνια περισσότερη γη σε ακτήμονες. Αντί για αυτό προτιμήθηκε η λύση του ξεπουλήματος, με την παντελώς άστοχη και αφελή δικαιολογία της υπερβόσκησης τις πυρκαγιές και το κυνήγι. Έτσι ο όμορφος αυτός τόπος θα γίνει ένας χρυσοφόρος παράδεισος για τους ¶γγλους επενδυτές αλλά και για το μοναστήρι που με την νομική μορφή του ιδρύματος θα θησαυρίζει από τα ενοίκια και τα ποσοστά από τα κέρδη των επιχειρήσεων ώστε απρόσκοπτα πλέον να αναπτύξει την “ ποιμαντορική και φιλανθρωπική του δράση”!.

Όσο για τους Παλαικαστριανούς, αυτοί πραγματικά θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα των επενδύσεων με την εξάντληση όλων των υδάτινων πόρων, συρρικνώνοντας σταδιακά τους βασικούς πυλώνες τις ανάπτυξης τους όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.

Ελπίζω να μην πέσουν στη παγίδα που προσεχτικά έχει ήδη στηθεί, να καταλάβουν γρήγορα που είναι τα συμφέροντα τους, να αντιληφθούν τον μεγάλο κίνδυνο που απειλητικά πλησιάζει την πόρτα τους, να ενώσουν τις φωνές τους, να διασώσουν τη γη και την ιστορία τους, για  να μην καταντήσουν «ιθαγενείς» στον τόπο τους.

Γ. Π. Σητεία

Θέλει αρετή και τόλμη
Επισκέπτης , 2006-03-24 11:22:08
Σιγά σιγά σπάει η σιωπή, παραμερίζεται ο φόβος και η αλήθεια έρχεται στο φως. 
Υπάρχει ακόμη ελπίδα - Βράβο!!
Ποτέ δεν πιστέψαμε ότ
Επισκέπτης , 2006-03-24 20:55:34
Η εντύπωση που δόθηκε ότι η τοπική κοινωνία είναι σύμφωνη με την επένδυση φαίνεται πιά πως δεν ευσταθεί. 
Και όσο συνεχίζεται η συζήτηση και η ενημέρωση του κόσμου, θα γίνει ολοφάνερο ότι από τέτοιες επενδύσεις η μεγάλη πλειοψηφία έχει μόνο να χάσει! 
Η Σητεία που γνωρίζουμε θέλουμε να μην γίνει αγνώριστη!
Ό,τι πρέπει
Επισκέπτης , 2006-03-26 19:25:00
Μπράβο, μπράβο, επιτέλους και κάποιος να τα πει σταράτα. τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο τα λες, δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για συστήματα διαχείρισης και τέτοιες μπαρούφες, όταν το κακό που θα γίνει θα είναι κολοσσιαίο... 
Τώρα τα δυνατά σας / μας στα νομικά αντίμετρα, δυστυχώς χρειάζονται καί αυτά, εκεί που έχει φτάσει το πράγμα, αλλιώς κανείς δεν πρόκεται να μας σεβαστεί... 
Να βγούνε και άλλες φωνές, να μη φοβάται ο κόσμος... 
έχω δει τη φάτσα τους, άρχισαν ήδη να τρέμουν, το περίμεναν πολύ πολύ εύκολο... Αμ, δε.... δεν τους βγαίνει...  
θα φτάσουν στην πηγή, και δεν θα πιουν νερό, δεν θα πιουν το νερό μας... θα το σώσουμε! 
¶ιντε στην υγειά μας!
Επισκέπτης , 2006-04-01 11:49:00
Σ'ΑΥΤ'Ο το άρθρο μπαίνουν ορισμενα θέματα .αλλά έχουν ξαναειπωθεί ¨ Πολλά έχουν απαντηθεί στη ΜΠΕ .τώρα τι θα γίνει στη πράξη άλλη ιστορία.Διαφωνώ με την συναισθηματική υπερθέρμανση, χρειάζεται τεκμηριωμένη πρόταση. Ο τόπος θέλει ανάπτυξη , αλλά σωστή, αειφόρο ΄οπως λέγεται. ϋστερα με τον αριθμό των κλιν'ων . ¨επρεπε να γίνει κουβέντα με τους επενδυτές.Ασ ληφθεί υπόψη κι αυτό :βουλευτες, νομαρχία , Περάκης κλπ είναι με το μέρος της επένδυσης. Τυχαιο είναι τούτο ; Η άποψη ότι η κοινή γνώμη ελιναι θετική δεν αλλάζει τόσο ευκολα .Ημουν σε μαι ημερίδα και άκουσα και τον πρόεδροτου ΟΑΣ , τον Πετράκη να λέει θετικά πράγματα. Είναι πράγματα αυτά που δεν μπορείς να τα αγνοείς
Συναισθηματική ελευθ
Επισκέπτης , 2006-04-11 18:16:01
Πάλι τα ίδια, με άλλο "πρόσωπο" και άλλη φρασεολογία. Ο λόγος για το σεβασμό της πλειοψηφίας και της εκφρασμένης οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας... 
Κοιτάξτε, η δύναμη και η εξουσία έχουν τον τρόπο τους να επιβάλλονται, δεν χρειάζεται να τους χαρίσουμε και την ελευθερία της σκέψης μας... ούτε τη χαρά της αμφισβήτησης... 
Επειδή, πέντε ............ βγήκαν και είπαν ότι είναι θετικοί υπέρ της επένδυσης, δεν πάει να πει ότι το ζήτημα έκλεισε. 
Αυτοί που το λένε τούτο, ούτως ή άλλως έχουν δουλέψει για την επένδυση, έχουν πληρωθεί, είναι οι ίδιοι τμήματα - με κάποιον τρόπο - της επένδυσης. 
Και οι βουλευτές έχουν πληρωθεί, άμεσα ή έμμεσα, το πιστεύω αυτό. 
Οπότε, δεν είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί έχουν πάντα στο νου τους το δημόσιο συμφέρον όταν εκφράζονται για την επένδυση. Υπάρχουν πολλά πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού τους. 
 
Η ΜΠΕ είναι αυτή που πάσχει από τεκμηρίωση. Και τα αποδειχθεί αυτό, μόλο που χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά πάνω στα έγγραφα και σε συζητήσεις με ανθρώπους όλων των ειδικοτήτων. 
 
Το ξέρω ότι φοβάστε τη συναισθηματική υπερθέρμανση η οποία μαζί με την σωστή τεκμηρίωση και την σωστή τακτική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Αυτό που σας φοβίζει περισσότερο είναι η ισχυροποίηση του ένθερμου δεσμού (νοητικού και συναισθηματικού) των απλών ανθρώπων με το δημόσιο τους χώρο, με τους κοινόχρηστους πόρους. Από εκεί, από μια δόση αποκοτιάς και καθαρότητας του νου, ξεκινάνε όλες οι γνήσιες ανατροπές. 
Επισκέπτης , 2006-05-03 01:38:11
Τα πραγματα είναι δύσκολα τώρα για ανατροπές. Οπότε και λίγο "πιισινή' και ρεαλιστικοί χειρισμοί δεν βλάπτουν. Μη λέμε μεγάλες κουβέντες Σχετικά με χρήματα να είμαστε προσεκτικοί. ¨¨Ανθρωποι σαν τον Περάκη και τον Πετράκη είναι πέρα απο κάθε υποψία. Τώρα οι μελετητές και ιοι σ'υμβοθλοι των εταιρειων φυσικό είναι να αμοίβονται . Λεφτα απο λεφτά διαφέρουν.  
Υστερα παίζονται και προσωπικά παιχνίδια .Π.Χ. ο κ. Ανιψιτάκης λέει πως έιναι αριστερός, αλλά στον ΣΥΝ ψήφισε υπερ του σχεδίοου Αναν και της Ευρωπαικής Συνθήκης( ξέρω γιατί έχω επαφές με τον ΣΥΝ Χανίων ).Τώρα στη Σητεία τον άκουσα και ήταν κατά της επενδυσης , γιατί εκφράζει την οικολογική ομάδα. Εμένα αυτές οι στάσεις με μπερδεύουν. Ο δήμαρχος Ιτάνου είναι υπέρ, αλλά αλλού μαθαίνω είναι κατά της παγκοσμιοποιησης! Πάλι μπερδεύομαι . Ποιά ομαδα συγκροτημένα θα μας πει γιατί ΟΧΙ η γιατί ΝΑΙ στην επένδυση. με μια συνεπή ιδελογική πλαισίωση. 
Η ΜΠΕ , απ΄ότι άκουσα, έχει μια ποιόοτητα. Τον άλλο λόγο δεν άκουσα. Μόνο συναίσθημα; δεν αρκεί παιδιά . πιαστε λιγάκι το πνεύμα των πολύ δυσκολων καιρων. Να γινει κάτι στο Τοπλού , αλλά να γίνει σωστά , και κάποια ποσότητα αξιόλογη κλινών αλλά και προπαντός ποιότητα προστασίας. Έχουμε ανάγκη επιστημονικών συζητήσεων κι όχι βολές με παραληρήματα . Έχω δει σχολιαστές να γράφουν ότι τους κατέβει εναντίον συμβούλων εταιρειών( άσχετα πράγματα ορισμένες φορες με προσωπικές επιθέσεις κλπ). Ακόμη και για τον Ηγούμενο, πού πράγματι είναι υπερδραστήριος. Αυτά για τα οποια ειχε κατηγορηθεί πήγαν περίπατο. Η άλλη πλευρά την έφαγε. Συνεπώς τι να λέμε τωρα . 
Δεν βοηθούν αυτά. Αν καταλήξουμε στα δικαστήρια δεν ξέρω αν βοηθάεει κι αυτό , γιατί στο τε΄λος όλα θα μπλοκάρουν και δεν θα γίνει τίποτε.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 65 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581691
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.