ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Έκκληση για "κοινό βηματισμό" στη Θεσσαλονίκη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Τοπική Αυτοδιοίκηση - Δημοτικά
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης , Κυριακή, 19 Μάρτιος 2006

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου συζητήσεων, στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, τους Οικολόγους Πράσινους, συλλόγους και φορείς της πόλης και της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, που επικεντρώνουν τη δράση τους στα ζητήματα ποιότητας ζωής, οικολογίας, δικαιωμάτων του πολίτη και κοινωνικής αλληλεγγύης, υιοθετήθηκαν, σε ένα κλίμα σύμπνοιας και συναίνεσης, τα εξής:

1. Ο οικολογικός χώρος εκτιμά ότι η εκπροσώπηση των οικολογικών ιδεών, των εναλλακτικών λύσεων και της κοινωνικής αλληλεγγύης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ήταν ιδιαίτερα επιτυχής μέσω της παρουσίας και της δράσης του νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου στην οκταετία που πέρασε. Θεωρεί λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση της εκπροσώπησης αυτών των ιδεών στην κοινωνία αλλά και στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

2. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης όμως, στην παρούσα συγκυρία, έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο σοβαρότατα ζητήματα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, της οικονομικής ζωής της πόλης και του βιοτικού τους επιπέδου αλλά και την έξαρση ενός κλίματος κοινωνικής αναλγησίας και κυριαρχίας των επικίνδυνων αντιλήψεων του εθνολαϊκισμού, που την εκθέτει διεθνώς. Δυστυχώς, η διοίκηση Π. Ψωμιάδη καλλιεργεί και αναπαράγει τις πιο αρνητικές πλευρές της κοινωνικής συνείδησης, επιβάλλοντας, έτσι, την ανάγκη μιας ευρύτερης συσπείρωσης των ζωντανών δυνάμεων της πόλης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

3. Ο οικολογικός χώρος απευθύνει έκκληση σε όλους τους πολίτες, τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, που επιζητούν μιαν άλλη προοπτική για την πόλη και το νομό, να αναζητήσουν με ειλικρινή επιμονή τα στοιχεία που τους ενώνουν, παραμερίζοντας τις λογικές της κομματικής καταγραφής, που θα οδηγήσουν μαθηματικά στην επανεκλογή μιας απαράδεκτης, ανίκανης και επικίνδυνης νομαρχιακής διοίκησης. Γνωρίζει ότι ο επικεφαλής της διοίκησης αυτής εξακολουθεί να έχει τη συμπάθεια μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, κυρίως λόγω των επεξεργασμένων τεχνικών της επικοινωνιακής πολυπραγμοσύνης του. Οι Θεσσαλονικείς, όμως, θα πρέπει να συνεκτιμήσουν ότι ο Π. Ψωμιάδης όχι μόνο δεν έχει να επιδείξει κανένα αξιόλογο έργο αλλά ότι άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο στον Καρατζαφέρη και σε ακόμη πιο ακραίες πολιτικές. Και αυτό έχει πανελλαδική σημασία.

4. Ο οικολογικός χώρος επιθυμεί τη συνέχιση, την πολύπλευρη στήριξη, τη διεύρυνση και την προγραμματική ανανέωση της νομαρχιακής κίνησης «Οικολογία Αλληλεγγύη /Συνασπισμός των Πολιτών», που αποτελεί ένα σημαντικό εναλλακτικό θεσμό στη Θεσσαλονίκη εδώ και 14 χρόνια. Εκτιμά, επίσης, ότι οι αδιέξοδες και φθοροποιές διαδικασίες του τελευταίου εξαμήνου θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην καλλιέργεια πνεύματος δημιουργικής σύνθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων και οργανωμένης απεύθυνσης προς την κοινωνία, με βάση το ανοικτό, απροκατάληπτο και ενωτικό του μήνυμα.

5. Εκτιμάει ότι, παρόλο που η δημόσια αυτή συζήτηση για τη Θεσσαλονίκη έχει αργήσει σημαντικά, είναι ακόμη καιρός να επιδιωχθεί ένας ευρύτερος διάλογος για την πόλη και το μέλλον της μέσα σε ένα δύσκολο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, να τεθούν τα ζητήματα με ειλικρίνεια από όλες τις πλευρές και να υιοθετηθούν προγραμματικές προτάσεις με φαντασία, με ρηξικέλευθο, εναλλακτικό και δημιουργικό πνεύμα, που θα υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι ατομικές ιδιοτέλειες και στρατηγικές. Προφανώς, θα πρέπει να γίνει και συζήτηση για επικεφαλείς που δεν θα εκτελούν διατεταγμένη κομματική αποστολή, δεν θα χρησιμοποιούν την αυτοδιοίκηση ως εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή, δεν θα είναι μιας χρήσεως, θα γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης και του νομού και θα έχουν συνθετική ικανότητα των διαφορετικών προσεγγίσεων και ευαισθησιών.

Σε μια τέτοια προοπτική, ο οικολογικός χώρος είναι διατεθειμένος να δώσει όλες του τις δυνάμεις.

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη,
τηλ. 2310.222 503, 409 770, fax 421 196
E-mail:
ecology-trem@nath.gr
www.ecology-salonika.org

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 87 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605734
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.