ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα άξενα σχολιά μας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Εκπαίδευση
Δήμος Τσαντίλης , Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2006

Υπάρχει ένα ερώτημα που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα εξετασθεί στην εκδήλωση για τα σχολικά κτίρια που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο μαζί με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων το ερχόμενο Σάββατο στις 6:30 στο Ξενία . 

Το ερώτημα είναι: γιατί είναι τα περισσότερα σύγχρονα σχολικά κτίρια τόσο άσχημα;

Βέβαια το τι είναι όμορφο, τι άσχημο είναι θέμα υποκειμενικό και ο καθένας έχει (θεωρητικά) δικαίωμα στην αισθητική του. Δεν πρόκειται όμως για προσωπική αισθητική. Τα σχολικά κτίρια είναι ο δημόσιος χώρος όπου τα παιδιά μας «μαθαίνουν γράμματα για να γίνουν άνθρωποι.» Η μορφή τους, η ποιότητα της κατασκευής, η θέση τους στον ιστό της πόλης αντανακλούν την αξία ή την απαξία που δίνει η κοινωνία στην αποστολή και την λειτουργία τους.

«Να μάθουν γράμματα για να γίνουν άνθρωποι»

Σας ξενίζει η έκφραση; Έχετε δίκιο. Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά μαθαίνουν στο σχολείο περισσότερα πράγματα απ’ ότι μάθαιναν παλιά. Ταυτόχρονα όμως βιώνουν καθημερινά την απαξίωση που τρέφει η σημερινή κοινωνία για αυτό που παλαιότερα ονόμαζαν γνώση.   

«Να γίνεις άνθρωπος» ήταν κάποτε ό στόχος. «Μάθε γράμματα», το μέσο. Μόνο όσοι έχουν μάθει γράμματα είναι σε θέση να σκέφτονται με το δικό τους κεφάλι, δηλαδή να είναι ενεργοί πολίτες, απαλλαγμένοι από τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των «αγραμμάτων».

Ποιος άραγε το πιστεύει αυτό σήμερα;

Ποιος είναι σε θέση να πει ποιος είναι ο στόχος το σχολείου;

Κανείς δεν λέει γιατί κανείς δεν ξέρει. Ούτε το Υπουργείο Παιδείας, ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι γονείς, ούτε τα ίδια τα παιδιά που μοιράζουν την ημέρα τους σε άθλια (δημόσια) σχολικά κτίρια και ακόμη αθλιότερα (ιδιωτικά) φροντιστήρια.. Και προφανώς ούτε ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ούτε οι μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες ξέρουν ποιες λειτουργίες θα πρέπει να εξυπηρετούν τα σχολικά κτίρια που κατασκευάζουν. 

Τι κάνουν τα παιδιά στο σχολείο; Περιμένουν πρωτίστως να λήξει η σχολική ημέρα για να πάνε στο φροντιστήριο, όχι για να γίνουν άνθρωποι, αλλά για γεμίσουν το κεφάλι τους με τις ετερόκλητες γνώσεις που αποτελούν το εισιτήριο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα σημερινά σχολεία είναι άσχημα γιατί δεν είναι παρά χώρος όπου παρκάρουμε τα παιδία μας. Υπερβολές; Ίσως, αλλά κοιτάξτε τις αυλές των σχολικών κτιρίων. Κάποτε είχαν δέντρα, ορισμένες μάλιστα σχολικούς κήπους που τους φρόντιζαν τα ίδια τα παιδιά. Περασμένα, ξεχασμένα. Οι αυλές τσιμεντώθηκαν, τα δέντρα κόπηκαν, νέα άσχημα κτίρια ξεπήδησαν στα σχολικά προαύλια περιορίζοντας τον ζωτικό χώρο των παιδιών κάτω από κάθε νόμιμο όριο. Ποιο νόμιμο όριο; Που αλλού τηρούνται τα  νόμιμα όρια και οι προδιαγραφές για να τηρηθούν και στα σχολικά κτίρια;

Αλλοίωση, λειτουργική και αισθητική υποβάθμιση είναι το αποτέλεσμα. Οι αυλές ων σχολείων είχαν αποκτήσει την όψη χώρων σταθμεύσεως αυτοκινήτων πολύ πριν η Δημοτική Αρχή εισηγηθεί την μετατροπή τους σε δημοτικά parking. Θυμώσαμε τότε πολύ για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είμαστε ακόμη θυμωμένοι.

Αλλά έχει και ο διάβολος τα δίκια του. Τι φταίνε οι Δημοτικοί Σύμβουλοι; Δεν είναι άραγε οι γονείς των παιδιών αυτοί που ψάχνουν για παρκάρισμα (των παιδιών τους και των τροχοφόρων τους). Δεν είναι οι ίδιοι που ανέχονται το κόψιμο των δέντρων, το φύτεμα νέων κτιρίων και το παρκάρισμα αυτοκινήτων στις σχολικές αυλές; Δεν είναι αυτοί που δεν κάνουν τίποτε για να διώξουν τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν στηθεί πάνω από κεφάλια των παιδιών τους;

Πες μου ποιος σε ψήφισε, να σου πω ποιος είσαι. Τι περιμένει κανείς να κάνουν οι δημοκρατικά εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες; Τι να κάνουν ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, οι Σύλλογοι Γονέων; Να σκεφθούν, λόγου χάρη ότι σε μια πόλη, χωρίς άλλους ελεύθερους χώρους για παιγνίδι, οι αυλές των σχολείων πρέπει να ανήκουν στα παιδιά και να παραμένουν στην διάθεσή τους παιδιών τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις καλοκαιρινές διακοπές; Θα μας εξέπληττε.

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 90 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545481
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.