ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο "Καπετάν Μπασιάκος" και τα κοινοτικά πρόστιμα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Πέμπτη, 16 Μάρτιος 2006

ΕΞΕΛΙΞΗ: Κατά τη διάρκεια της δράσης της Greenpeace, αντιπροσωπεία της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης συναντήθηκε με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Σκιαδά και Αυγουλά, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι το Υπουργείο θα προβεί πολύ σύντομα στη σύσταση κλιμακίων ελέγχου αλιευτικών προϊόντων. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη δημιουργίας θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Η Greenpeace αναμένει τις απαραίτητες ενέργειες από τον Υπουργό κ. Μπασιάκο.

Ο "Καπετάν Μπασιάκος" και τα κοινοτικά πρόστιμα

Διαμαρτυρία της Greenpeace στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με αυστηρά πρόστιμα απειλείται η Ελλάδα, λόγω της ανυπαρξίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου για τα αλιευτικά προϊόντα καταγγέλλει η Greenpeace, ακτιβιστές της οποίας διαμαρτυρήθηκαν σήμερα μπροστά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακτιβιστές της Greenpeace ξεφόρτωσαν άδεια τελάρα και δίχτυα στα σκαλιά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη μέτρων για την προστασία των ιχθυαποθεμάτων. Η αλιεία του γόνου, των μικρών ψαριών που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, συνεχίζεται χωρίς περιορισμούς και ελέγχους, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται τα αποθέματα των ψαριών στις ελληνικές θάλασσες. Η Greenpeace ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να συστήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου για τα αλιευτικά προϊόντα και να προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών στα πεδία αναπαραγωγής και τα νηπιοτροφεία των ψαριών.(1)

Ο «Καπετάν Μπασιάκος» εδώ και χρόνια ψαρεύει ασταμάτητα αλλά δεν έχει καταφέρει να πιάσει ούτε ένα ψάρι, εξαιτίας της υπεραλίευσης και της μείωσης των ψαριών στις θάλασσές μας, αλλά και της αδιαφορίας του Υπουργείου. Η Greenpeace αποφάσισε να φέρει το πρόβλημα στα σκαλιά του Υπουργείου και να ξεφορτώσει άδεια τελάρα στην είσοδό του. Εκεί βρίσκονταν ακτιβιστές της Greenpeace που κρατούσαν τα άδεια τελάρα με συνθήματα «Προστατέψτε τη θάλασσά μας» και «Όχι στη Γονοκτονία!».

«Η Greenpeace πραγματοποίησε στις αγορές και τις ιχθυόσκαλες της χώρας μια σειρά από ελέγχους που αποκάλυψαν την ανεξέλεγκτη αλιεία και εμπορία ψαριών με μέγεθος μικρότερο από αυτό που ορίζει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. (2) Μετά από κάθε έρευνα γνωστοποιούσαμε τα αποτελέσματα στο Υπουργείο και ζητούσαμε να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η γονοκτονία, το Υπουργείο όμως δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια», δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Την 1η Μαρτίου 2006 η Ε.Ε επέβαλε δεύτερο πρόστιμο ύψους 57 εκατ. ευρώ στη Γαλλία λόγω της παράνομης αλιείας και εμπορίας γόνου.(3) Τα κλιμάκια ελέγχου της Ε.Ε πραγματοποίησαν ελέγχους στις γαλλικές αγορές και διαπίστωσαν πως η γαλλική κυβέρνηση δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μικρών ψαριών παρόλο που ήδη της είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2005.
 
«Μέσα σε 6 μήνες η Γαλλία κλήθηκε να πληρώσει συνολικά 77 εκατ. ευρώ εξαιτίας της συνεχιζόμενης αδράνειάς της στο θέμα της παράνομης αλιείας γόνου. Ζητάμε από τον Υπουργό να σταματήσει τη γονοκτονία και να προστατέψει τα πεδία αναπαραγωγής και τα νηπιοτροφεία των μικρών ψαριών. Έτσι η χώρα μας θα αποφύγει την επιβολή ανάλογου προστίμου και θα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα για θάλασσες πλούσιες και υγιείς» είπε η  Σοφία Τσενικλή.

Η Greenpeace ζητά:
 
- Να δημιουργηθεί αμέσως και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας μηχανισμός ελέγχου από το στάδιο της αλιείας μέχρι τις ιχθυόσκαλες, τις ιχθυαγορές και τα εστιατόρια.

- Να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον καθορισμό και την πλήρη προστασία των περιοχών αναπαραγωγής και των νηπιοτροφείων των εμπορικών ψαριών.

Σημειώσεις

(1) Ο ενήλικος πληθυσμός μία φορά το χρόνο μεταναστεύει προς το πεδίο ωοτοκίας όπου εναποθέτει τα αυγά. Τα αυγά μετακινούνται στη συνέχεια προς την ακτή όπου μετά την εκκόλαψη ζουν τα νεαρά ψάρια. Η περιοχή αυτή ονομάζεται νηπιοτροφείο και είναι συνήθως πλούσια σε τροφή, αλλά συγχρόνως παρέχει και καταφύγιο ώστε να μειώνεται κατά το δυνατόν η θνησιμότητα των μικρών ψαριών. Προστατεύονται έτσι κάποια από τα πιο ευαίσθητα στάδια του κύκλου ζωής των ψαριών.

(2) Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός αριθμ. 1626/94 για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων διατήρησης των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο όρισε ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα κύρια εμπορικά είδη. Επιπλέον, η εθνική νομοθεσία (ΑΔ 10/95) ορίζει τα οκτώ (8) εκατοστά ως το ελάχιστο μέγεθος για κάθε είδος ψαριού για το οποίο δεν έχουν επιβληθεί πιο αυστηροί περιορισμοί.

Ελάχιστα Επιτρεπόμενα Μεγέθη:

Γαύρος: 9 εκατοστά
Γόπα, Φρύσσα: 10 εκατοστά
Μπαρμπούνι, κουτσομούρα: 11 εκατοστά
Λυθρίνι, κολιός, σαφρίδι: 12 εκατοστά
Λίτσα: 14 εκατοστά
Σαργός, σπάρος: 15 εκατοστά
Κέφαλος: 16 εκατοστά
Σκουμπρί, φαγκρί: 18 εκατοστά
Τσιπούρα, γλώσσα, μπακαλιάρος: 20 εκατοστά
Λαβράκι: 23 εκατοστά
Πεσκανδρίτσα: 30 εκατοστά
Ροφός, Σφυρίδα: 45 εκατοστά
Τόνος: 70 εκατοστά (ή εναλλακτικά 6,4 κιλά)
Καραβίδες: 7 εκατοστά
Αστακός: 24 εκατοστά
Χταπόδι: 500 γραμμάρια
Ξιφίας: 120 εκατοστά (χωρίς το 'ξίφος', δηλαδή το ρύγχος του)
Ισχύει για όλα τα ψάρια που δεν αναφέρονται παραπάνω: 8 εκατοστά

(3) Στις 12 Ιουλίου 2005 το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά στη Γαλλία «διπλό» πρόστιμο σε μορφή εφάπαξ ποσού ύψους (20) είκοσι εκατομμυρίων Ευρώ και σε μορφή περιοδικής πληρωμής ύψους 57.761.250 Ευρώ για κάθε έξι μήνες που η χώρα δε θα συμμορφώνεται με τις προηγούμενες εις βάρος της καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με την προστασία των ιχθυαποθεμάτων. Το Μάρτιο 2006 συμπληρώθηκε το πρώτο εξάμηνο και οι έλεγχοι έδειξαν ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του γόνου. Έτσι, η Γαλλία κλήθηκε να πληρώσει την πρώτη περιοδική πληρωμή.

http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/06/101

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008,
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 122 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603386
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.