ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Πέμπτη 30 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ιδιώτες (!) αναλαμβάνουν το Πυρηνικό Πρόγραμμα Τουρκία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πυρηνικά
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου , Σάββατο, 04 Μάρτιος 2006

Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ Χιλμί Γκιουλέρ, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, είχε δηλώσει οτι η Τουρκία θα προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων συνολικής ισχύος 5.000 megawatt, με χρόνο έναρξης λειτουργίας το 2015.

Χθες, ο κ Γκιουλέρ μετά από συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSYAD) έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους σύμφωνα με τις οποίες η κατασκευή των πυρηνικών σταθμών θα ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα (!), ο οποίος θα επενδύσει γι αυτό το σκοπό 2 δις δολλάρια.

Για τις εξελίξεις αυτές, οι οποίες δεν μπορούν παρά να γεμίζουν με ανησυχία τους πολίτες όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει:

1. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επειδή ακριβώς έχει αποδειχθεί οτι η ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνικούς αντιδραστήρες είναι (εκτός των άλλων) τελείως αντιοικονομική και ασύμφορη, δεν υπήρξε καμμία επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων, ούτε καν στις μητροπόλεις της πυρηνικής ενέργειας (ΗΠΑ-Καναδάς-Γαλλία). Η παγκόσμια πρωτοτυπία στην περίπτωση της Τουρκίας, δημιουργεί πρόσθετα ερωτηματικά, επιφυλάξεις και κινδύνους.

2. Έχουμε ήδη ενημερώσει τα αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και ΠΕΧΩΔΕ με επιστολή μας στις 4-1-2006 για τους κινδύνους που εγκυμονούν για όλη την περιοχή τα πυρηνικά προγράμματα της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας τα όσα αναφέρονται στα πρακτικά πρόσφατης συνάντησης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών.

Υπενθυμίζουμε: «Η Πυρηνική Ενέργεια ειδικά για τις χώρες της Νοτίου Βαλκανικής και της Τουρκίας είναι εξαιρετικά αντιοικονομική και ασύμφορη σε σχέση με τις λοιπές συμβατικές πηγές ενέργειας. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση και τα πεπραγμένα της ημερίδας που οργάνωσε η BEA (British Energy Association) στις 14 Μαρτίου 2005 στο Λονδίνο.

Τα συναφή σχετικά συμπεράσματα ήταν ότι τα τρέχοντα βελτιστοποιημένα σχέδια Πυρηνικών Ηλεκτρικών Σταθμών (ΠΗΣ), για τυποποιημένες μονάδες της τάξεως των 1.500 MW εκάστη, με κόστη κατασκευής τάξης μεγέθους 2.000 € ανά εγκατεστημένο KW, έχουν οριακή πρόβλεψη για σεισμική επιτάχυνση ασφαλούς κρατήσεως (Safe Shutdown Earthquake) στη βάση έδρασης του ΠΗΣ, που δεν ξεπερνά τα 0,4 g σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της περιοχής (Νότια Βαλκάνια, Τουρκία), που είναι κατ ελάχιστον 0,75 g. Πάνω από τα 0,4 g απαιτείται ολική και ριζική επανασχεδίαση με άδηλο κόστος κατασκευής (κόστος δηλαδή που όχι απλά θα υπερβεί το προαναφερθέν αλλά δεν μπορεί καν να εκτιμηθεί πού θα φτάσει αυτή τη στιγμή).

Τα κόστη αυτά πολλαπλασιάζονται εάν συνυπολογιστεί το κόστος αποξήλωσης (Decommissioning) και ειδικότερα το κόστος ασφαλούς αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας (ασφαλής αποθήκευση για τουλάχιστον 300 χρόνια, μέχρις ότου επανέλθουν στα επίπεδα των εκλύσεων φυσικής ραδιενέργειας), πράγμα που για τα σεισμοτεκτονικά δεδομένα της περιοχής είναι και τεχνικά κυριολεκτικά ανέφικτο». Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό οτι αναλαμβάνεται από τη μεριά των γειτόνων τεράστιο ρίσκο για την ασφάλεια όλης της περιοχής, ενώ και το ποσό των 2 δις δολλαρίων, που θα επενδύσει σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας ο ιδιωτικός τομέας, είναι ψίχουλα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

3. Κάτω και από το βάρος αυτών των εξελίξεων, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου για άλλη μιά φορά καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και όλους τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς να αντιμετωπίσουν σε άλλη βάση το πρόβλημα της εξάπλωσης των πυρηνικών στη γειτονιά μας.

Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει επιτέλους να εγκαταλείψει την μέχρι τώρα παθητική στάση που τηρεί και να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες, που θα στοχεύουν στην εξάλειψη της πυρηνικής απειλής. Μία τέτοια πρωτοβουλία, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν χώρες εντός και εκτός ΕΕ, είναι η μόνη δυνατότητα για να αποτραπούν τα επικίνδυνα σχέδια πριν ακόμα τεθούν σε εφαρμογή, είναι η μόνη δυνατότητα να απομακρυνθούν τα σύννεφα πολέμου που πυκνώνουν πάνω από την περιοχή μας με την κρίση στο Ιράν. Μια πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει το κύρος και τη διεθνή θέση της χώρας και μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία χωρίς επιστροφή που οδηγείται σήμερα ο Πλανήτης Γη.

Ρόδος 3-3-2006

Για το ΔΣ του ΑΠΜ

Θανάσης Αναπολιτάνος
Συντονιστής

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου
Ταχ.δνση: ΤΕΕ/Τμ. Δωδ/σου
Μητροπόλεως 4-Ρόδος 85100
Φαξ 2241022462
Πληρ. 6936656947
e-mail:
ellipar@otenet.gr
Ρόδος 3-3-2006
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπενθυμίζουμε στους επισκέπτες του ecocrete το προηγούμενο άρθρο του Αντιπυρηνικού Παρατηρητήριου της Μεσογείου με τίτλο "Επιστολή του Αντιπυρηνικού Παρατηρητήριου Μεσογείου προς την νέα ΥΠΕΞ".

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 04 Μάρτιος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 244 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57641346
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.