ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - ΠΑΙΞΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΡΟ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Κλίμα
Οικολόγοι Πράσινοι , Σάββατο, 25 Φεβρουάριος 2006

Η προστασία του κλίματος δεν είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων και των ειδικών. Ως πολίτης και καταναλωτής, μπορείς να παίξεις και εσύ το δικό σου καθοριστικό ρόλο.

Κινήσου με τις δικές σου δυνάμεις

Η αυτοκίνηση στις πόλεις ευθύνεται για το 40% των συνολικών επιπτώσεων των μεταφορών στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά, οι περισσότερες διαδρομές κάτω από 5 χιλιόμετρα γίνονται ακόμη με ΙΧ. Πέρα από τη συμβολή της στην κλιματική αλλαγή, η χρήση του ΙΧ προκαλεί ατμοσφαιρική ρύπανση, επιπτώσεις στην υγεία από έλλειψη άσκησης, αλλά και εξάρτηση από εισαγόμενο πετρέλαιο.

Περπατώντας καθημερινά ή χρησιμοποιώντας ποδήλατο, προστατεύεις τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία σου! Συμπλήρωμά τους είναι η συγκοινωνία και όχι το αυτοκίνητο.

Αγωνιζόμαστε για βιώσιμο αστικό σχεδιασμό που μειώνει τις αποστάσεις και ελαχιστοποιεί την ανάγκη του ΙΧ. Διεκδικούμε αποτελεσματικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, διευκόλυνση και προτεραιότητα για τα ποδήλατα και τους πεζούς, αντικίνητρα για την χρήση ΙΧ στην πόλη.

Σκέψου παγκόσμια, …αγόρασε τοπικά                                                                      

Μεγάλο μέρος από τις επιπτώσεις καθενός μας στο κλίμα, προέρχεται από τα προϊόντα που αγοράζουμε. Πέρα από τις εκπομπές αερίων κατά την παραγωγή, την επεξεργασία και την απόρριψη κάθε προϊόντος, καθοριστικές είναι και οι εκπομπές από την μεταφορά του. Ενδεικτικά, κάθε τόνος μήλα που έρχεται από τη Νέα Ζηλανδία στην Ευρώπη, ελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ένα τόνο διοξειδίου του άνθρακα: είκοσι φορές περισσότερο από ό,τι αν καταναλώναμε μήλα από τη χώρα μας.

Τρώγοντας βιολογικά προϊόντα τοπικής παραγωγής, απολαμβάνεις πιο φρέσκο φαγητό - και μειώνεις τις εκπομπές αερίων!

Στηρίζουμε τους τοπικούς παραγωγούς και την τοπική οικονομία. Εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, ώστε κάθε προϊόν να αντανακλά στην τιμή του τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα από τη μεταφορά του. Αγωνιζόμαστε για στροφή των εμπορευματικών μεταφορών, από το αεροπλάνο και το φορτηγό, στο σιδηρόδρομο και το πλοίο.

Διάλεξε συσκευές με τη χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος

Ψυγεία, πλυντήρια, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικά, έχουν μεγάλη διαφοροποίηση στην κατανάλωση ενέργειας. Συσκευές υψηλής αποδοτικότητας καταναλώνουν πολύ λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας.

Αγοράζοντας συσκευές, αναζήτησε μοντέλα με ενεργειακή σήμανση Α++: ένα ψυγείο υψηλής αποδοτικότητας έχει κατανάλωση 4 φορές μικρότερη από το μέσο όρο και στη διάρκεια της ζωής του θα έχεις κέρδος πολλά χρήματα.

¶λλαξε τις παραδοσιακές λάμπες πυράκτωσης με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης που καταναλώνουν 4 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8 φορές περισσότερο, αντισταθμίζοντας κατά πολύ την υψηλότερη τιμή αγοράς τους.

Αγωνιζόμαστε για αυστηρές πανευρωπαϊκές προδιαγραφές ενεργειακής αποδοτικότητας σε κάθε συσκευή και μηχάνημα, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Μη μένεις …stand-by

Μέχρι και 85% της κατανάλωσης πολλών ηλεκτρικών συσκευών μπορεί να αφορά τα διαστήματα που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται. Όταν αφήνεις τον φορτιστή του κινητού στην πρίζα ή δεν σβήνεις την οθόνη του υπολογιστή, αυτά συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια.

Έλεγξε τις προδιαγραφές των συσκευών πριν αγοράσεις. Στην Ευρώπη, η ισχύς μιας τηλεόρασης σε αναμονή (stand-by) ποικίλλει από 0,1 μέχρι 20 Watt.

Απαιτούμε Ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα επιβάλλει στους παραγωγούς οικιακών ηλεκτρικών συσκευών ανώτατη  ισχύ «σε αναμονή» τα 0,5 Watt.

Φρόντισε έξυπνα τη θέρμανση και τη δροσιά σου

Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, χωρίς επιπτώσεις στην άνεσή σου. Ρυθμίζοντας το θερμοστάτη 1 βαθμό χαμηλότερα κερδίζεις 5-10% της ενέργειας που ξοδεύεις για θέρμανση, ενώ ένας ανεμιστήρας καταναλώνει μόλις το ένα εικοστό της ενέργειας που απαιτεί ένα κλιματιστικό.

Αγοράζοντας ή ανακαινίζοντας το σπίτι σου, βάλε μόνωση, χρησιμοποίησε βιοκλιματικές λύσεις, αναζήτησε δυνατότητα κλιματισμού με ανανεώσιμες πηγές (πχ γεωθερμικές αντλίες θερμότητας). Σε ένα «έξυπνο» σπίτι, οι απαιτήσεις για ενέργεια είναι αρκετές φορές χαμηλότερες από το μέσο όρο.

Προωθούμε αυστηρές προδιαγραφές μόνωσης για όλα τα κτίρια, καθώς και ανάπτυξη σπιτιών που θα παράγουν όση ενέργεια καταναλώνουν. Απαιτούμε δεσμευτικούς στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, που θα προωθήσουν στην αγορά φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες.

Χρησιμοποίησε ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές

Χάρις στα Πράσινα κόμματα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει πλέον στις εταιρίες να μας  ενημερώνουν πού προέρχεται η ενέργεια που καταναλώνουμε. Επιλέγοντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, σύντομα θα μπορείς να στηρίζεις τις τεχνολογίες αυτές περιορίζοντας δραστικά τις δικές σου επιπτώσεις στο κλίμα.

Αγωνιζόμαστε ώστε μέχρι το 2020 τουλάχιστον 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Διάλεξε λιγότερο ρυπογόνο αυτοκίνητο

Τα ΙΧ ευθύνονται για το 50% των εκπομπών αερίων από τον τομέα των μεταφορών. Ένα 4Χ4 καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο από ένα οικονομικό ΙΧ. Αν πραγματικά χρειάζεσαι αυτοκίνητο, διάλεξε τουλάχιστον μικρό, με χαμηλή κατανάλωση.

Προωθούμε δεσμευτικά όρια εκπομπών αερίων για τα νέα αυτοκίνητα. Αγωνιζόμαστε ώστε οι φόροι και τα τέλη στα ΙΧ να αντανακλούν τις διαφοροποιήσεις στις εκπομπές τους και τις συνολικές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον.

Κάνε διακοπές σε κοντινότερα μέρη

95% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει ποτέ ταξιδέψει με αεροπλάνο, όμως οι αερομεταφορές αντιπροσωπεύουν ήδη το 10% των ανθρώπινων επιπτώσεων στο κλίμα. Για να ταξιδέψει ένας επιβάτης 3.000 χλμ με αεροπλάνο, εκπέμπεται 1 τόνος διοξειδίου του άνθρακα: Με τις ίδιες εκπομπές θα μπορούσες να καλύψεις 7.000 χλμ με ΙΧ ή 17.000 χλμ με τρένο. Αν έχεις τη δυνατότητα, καλύτερα να αποφύγεις το αεροπλάνο.

Απαιτούμε να τεθεί ανώτατο όριο στις παγκόσμιες εκπομπές από αερομεταφορές, καθώς και μέτρα περιορισμού των εκπομπών αυτών στην ΕΕ ήδη από το 2008. Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις δυνατότητες αναψυχής εκεί όπου ζούμε.

Ενεργοποιήσου με τους Πράσινους

Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε ειδήσεις που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή: στοιχεία για λιώσιμο παγετώνων, ξηρασίες, πλημμύρες, καταιγίδες, εξάπλωση ασθενειών από την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας, εξαφάνιση ζωικών και φυτικών ειδών… Το κλίμα φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αυτοί που αποφασίζουν για τη ζωή μας ΔΕΝ κάνουν αυτά που χρειάζεται για τη λύση του προβλήματος. Χρησιμοποίησε λοιπόν τις δικές σου δυνατότητες για να αλλάξουν τα πράγματα:

- Στήριξε το πράσινο κίνημα και τους Οικολόγους Πράσινους

- Ενεργοποιήσου σε μια περιβαλλοντική οργάνωση

Φυλλάδιο των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57581878
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.