ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τούβλα & Μπετά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Εκπαίδευση
Δήμος Τσαντίλης , Σάββατο, 25 Φεβρουάριος 2006

Θα λείψουν τα τούβλα από το Ρέθυμνο; Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ορίσει τον γενικό βαθμό 10 (δέκα) ως βάση για την εισαγωγή των υποψηφίων στα τριτοβάθμια ιδρύματα της χώρας, ο αριθμός των εισακτέων θα παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση, ιδιαίτερα στα περιφερειακά ΤΕΙ, όπως είναι το ΤΕΙ Ρεθύμνου.

Θορυβημένοι Δήμαρχοι των πόλεων που φιλοξενούν ΤΕΙ, ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Αρχοντάκης, πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ειδική σύσκεψη για να αποφασίσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ποια κατάσταση όμως;

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην σύσκεψη των Δημάρχων προκαλούν δέος. Αν η τωρινή απόφαση του Υπουργείου είχε εφαρμοστεί εφέτος, ο αριθμός των φοιτητών στα περιφερειακά ΤΕΙ θα ήταν ο μισός. Οι άλλοι μισοί από τους σημερινούς φοιτητές δεν θα είχαν περάσει τις πύλες των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, γιατί ο γενικός βαθμός που συγκέντρωσαν στις εξετάσεις είναι κάτω από 10. Το δε τραγικότερο είναι ότι ο αριθμός αυτών που δεν πιάνουν την βάση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ότι και να πιστεύει κανείς για την αξία της βαθμολογίας, κάτω από την βάση σημαίνει κάτω από την βάση. Σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν γενική βαθμολογία κάτω του δέκα, δεν έχουν μάθει αυτά που θα έπρεπε να είχαν μάθει για να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν στοιχειωδώς τα μαθήματα της σχολής στην οποία εισάγονται.

Η μαζική αποτυχία υπονομεύει το μέλλον των παιδιών, η μαζική αμάθεια, το μέλλον της χώρας.

Ορθώς, λοιπόν, ανησυχούν οι τοπικοί μας άρχοντες για τα εκπαιδευτικά πράγματα; Ορθώς κόπτονται για την ποιότητα των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων στις πόλεις τους; Ορθώς συγκαλούν συσκέψεις;

Πολύ ωραίο για να ’ναι αληθινό. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι άλλη. Οι Δήμαρχοι δεν ανησυχούν για τα τούβλα που παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά για την απώλεια της φοιτητικής πελατείας και για την απαξίωση των επενδύσεων σε μπετά που απειλεί να φέρει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Η μείωση των εισακτέων θα μειώσει την ζήτηση φοιτητικών δωματίων, θα στερήσει από τα εστιατόρια την πελατεία την τουριστικά νεκρή περίοδο, θα ελαττώσει την κατανάλωση φραπέδων στις καφετέριες.

Τα συμφέροντα των Δημάρχων είναι τα συμφέροντα των τοπικών επιχειρηματιών που αποτελούν την εκλογική τους βάση. Ο μυωπικός τρόπος ,με τον οποίο αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους οι μεν, καθορίζει τον μυωπικό τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα συμφέροντά τους οι δε.

Εξ ου και η απαίτηση των Δημάρχων να μην εφαρμοσθεί η «αντιαναπτυξιακή» απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για το επίμαχο «δέκα», ή αν εφαρμοσθεί, να εφαρμοστεί σταδιακά, προκειμένου να δοθεί χρόνος στις τοπικές οικονομίες να ρεφάρουν.

Ποιος, τελικά, λέει ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι ανταγωνιστικός; Αγωνίζεται και ανταγωνίζεται με νύχια και με δόντια. Μόνο που όταν λείπει ένα ελάχιστο πολιτισμικό πλαίσιο, ο ανταγωνισμός είναι ένας «ανταγωνισμός προς τα κάτω». Κάπου κοντά στον πάτο, το σύστημα θα ισορροπήσει. Εκεί βέβαια, κοντά στον ρηθέντα πάτο, θα παγιδευτεί και δεν θα ξεκολλά με τίποτε.

Δήμος Τσαντίλης

Υ.Γ. Τι είπατε; Το θέμα δεν είναι περιβαλλοντικό; Είναι και παραείναι. Ο «ανταγωνισμός προς τα κάτω» είναι η κύρια παραμορφωτική δύναμη που έχει διαλύσει το περιβάλλον στο οποίο όλοι μας ζούμε. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, ποιοι καταλαμβάνουν τα πεζοδρόμια στην πόλη. Θα εκπλαγείτε. Είναι οι ίδιοι που αντιδρούν στην εφαρμογή του «δέκα».

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545170
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.