ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Παρασκευή 09 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα γενέθλια του Κιότο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Πόλη του Ηρακλείου
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης , Δευτέρα, 20 Φεβρουάριος 2006

ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΤΟΥ ΚΙΟΤΟ

Κλείνει ένας χρόνος από τις 16 Φεβρουαρίου 2005 ενεργοποίησης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Το Πρωτόκολλο είχε υπογραφεί στις 11 Δεκεμβρίου 1997 στο Κιότο της Ιαπωνίας από 157 χώρες που δεσμεύτηκαν να μειώσουν την περίοδο μέχρι το 2012 τις εκπομπές 6 αερίων του Θερμοκηπίου (προεξέχοντος του διοξειδίου του άνθρακα) κατά 5,2% από τα επίπεδα του 1990 ώστε να αρχίσει να αντιμετωπίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. Το Πρωτόκολλο αρνούνται μέχρι σήμερα να υπογράψουν οι ΗΠΑ (που με το 36,1% της εκπομπής αερίων ρύπων του βιομηχανικού κόσμου είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως), η Αυστραλία (πρώτη στον κόσμο σε κατά κεφαλή ρύπανση) αλλά και οι ανερχόμενες ρυπαντικά Κίνα και Ινδία, ενώ η Ρωσία το υπέγραψε μόλις πέρυσι. Μάλιστα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία παρατηρείται το απαράδεκτο φαινόμενο να λογοκρίνονται οι επιστήμονες ή να τους απαγορεύεται να δημοσιοποιούν τα στοιχεία που καταγράφουν και να τα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Τέτοια φαινόμενα κατάγγειλαν επιστήμονας της NASA που του απαγόρευσε να μιλήσει για τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και τρείς Αυστραλοί επιστήμονες (δρ Γκράαμ Πίρμαν, Μπάρνεϊ Φόραν και Μπάρι Πίτοκ) του Κέντρου Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας του Κοινοπολιτείας που επίσης τους απαγορεύτηκε να μιλήσουν για να μην πλήξουν την εικόνα της κυβέρνησης.

Το συμβιβαστικό Πρωτόκολλο του Κιότο προέκυψε από την Σύμβαση – Πλαίσιο για τις κλιματικές αλλαγές που είχε υπογραφεί στην Διάσκεψη του Ρίο (Ιούνιος 2002) αφού είχε ήδη διαπιστωθεί από το Διακυβερνητικό Σώμα για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ πως η συνεχιζόμενη αύξηση των αερίων του Θερμοκηπίου θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη από 2 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα με αποτέλεσμα την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Οι εξελίξεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν αυτές τις προβλέψεις. Ρεκόρ πλημμύρας 2002-2003 σε Τσεχία, Γερμανία. Ρεκόρ θανάτων από καύσωνα το 2004 στην Γαλλία. Ρεκόρ με 72 τροπικές καταιγίδες κι εκατοντάδες θύματα έως το περασμένο φθινόπωρο. Ζούμε ήδη την πιο θερμή περίοδο των τελευταίων 1.000 χρόνων. Τις τρείς τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος έχει αυξήσει περίπου κατά 15% την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ενώ έχει ελαττώσει περίπου κατά 10% το στρώμα του όζοντος.

Οι μελέτες και οι έρευνες προσομοίωσης που γίνονται από Διεθνείς Οργανισμούς όπως η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το κλίμα (Intergovernmental Panel for Climate Change – IPCC) και της Διεθνούς Ομάδας Δράσης για τις Κλιματικές Αλλαγές (International Climate Change Taskforce) μιλώντας για τις κλιματικές αλλαγές τις παρομοιάζουν με «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί. Θεωρούν δε το Πρωτόκολλο του Κιότο ως ελάχιστο βήμα αφού κι αν εφαρμοστεί πλήρως θα περιορίσει την προβλεπόμενη αύξηση της θερμοκρασίας μόνο έως 0,1 βαθμό Κελσίου. Για να μπορέσουμε να ανακόψουμε αποτελεσματικά την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης απαιτούνται μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40-50%, ενώ το πρωτόκολλο του Κιότο στοχεύει στην μείωσή τους κατά 5,2%. Παρόλα αυτά εμμένουν στην εφαρμογή του, ως ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα σχεδιασμένης πλανητικής αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση το Πρωτόκολλο προβλέπεται μείωση των εκπομπών κατά 8%, που για την Ελλάδα μεταφράζεται σε δυνατότητα αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2010 κατά 25% σε σχέση με αυτές του 1990 –έτος αφετηρία των μετρήσεων (λόγω χαμηλής συγκριτικά επιβάρυνσης). Όμως το Αστεροσκοπείο Αθηνών μαρτυρά πως μέχρι το 2000 οι εκπομπές είχαν ήδη αυξηθεί κατά 23,4% από το 1990 και προβλέπει ως το 2010 αύξηση κατά 39,2% και ως το 2020 αύξηση κατά 57,6% αν δεν εφαρμοστούν αυστηρά τα μέτρα του Κιότο. Υπέρβαση των ορίων για την χώρα θα σημαίνουν, πέραν των άλλων σοβαρότερων, αυστηρά πρόστιμα που ξεκινούν από 40 € για κάθε τόνο διοξειδίου την περίοδο 2005-2007 και φθάνουν στα 100 € για την πενταετία 2008-2012. Καθιερώθηκε η λεγόμενη «αγορά ρύπων» που σημαίνει απλά πως η χώρα μας μπορεί να κατανείμει σε ρυπογόνες επιχειρήσεις την τριετία 2005-2007 έως 223.266.053 τόνους διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που υποβάλαμε στην Ε.Ε.

Το Σχέδιο αυτό αφορά 140 ενεργοβόρες βιομηχανίες και κυρίως μονάδες της ΔΕΗ, διυλιστήρια, χυτήρια, τσιμεντοβιομηχανίες, κεραμοποιίες αλλά και μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σημειωτέον πως η τιμή ενός κιλού εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αποτιμάται σε 8,5 €, τιμή που σύντομα θα διαμορφώνεται με βάση την προσφορά και την ζήτηση (Χρηματιστήριο Αξιών Αερίων) κι ασφαλώς θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Στον ένα χρόνο που πέρασε από την ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο διαπιστώθηκε πως το 2005 ήταν η πιο ζεστή χρονιά, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα ήταν η υψηλότερη των τελευταίων ετών, η ερημοποίηση περιοχών της Αφρικής εντάθηκε, η στάθμη των ωκεανών ανέβηκε κατά 2,6 εκατοστά καθώς οι παγετώνες της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής λιώνουν ασταμάτητα και περισσότεροι κι ισχυρότεροι τυφώνες σάρωσαν την Αμερική και την Καραϊβική.

Στην χώρα μας, πέραν της αύξησης των ρύπων, παρατηρείται και μεγάλη υπέρβαση των ορίων στα αιωρούμενα σωματίδια στον ατμοσφαιρικό αέρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τις μετρήσεις του 2001 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και το Ηράκλειο.

Στην πόλη του Ηρακλείου, του Πολεοδομικού Συγκροτήματος καλύτερα, την μεγαλύτερη αέρια ρύπανση προκαλούν τα αυτοκίνητα, ο ΑΗΣ των Λινοπεραμάτων, το Αεροδρόμιο Ηρακλείου, τα Νοσοκομειακά και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με την ενεργειακή τους κυρίως κατανάλωση και η ΒΙ.ΠΕ. Είναι γνωστό πως κανείς δεν ασχολείται με το θέμα της αέριας ρύπανσης, ενώ και οι μετρήσεις που γίνονται ούτε δημοσιοποιούνται ούτε αξιολογούνται. Δεν υπάρχει Σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της. Απεναντίας επικρατεί η παράλογη λογική της διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, όλα θυσιάζονται στον βωμό των Ι.Χ και οι απόπειρες εξοικονόμησης ενέργειας είναι περιστασιακές και γι΄ αυτό περιορισμένου αποτελέσματος. Ταυτόχρονα απομακρύνεται για μετά το 2020 (κατά τις εξαγγελίες του Υπ. Ανάπτυξης κ. Σιούφα πέρυσι) η εισαγωγή φυσικού αερίου στην παραγωγή ενέργειας κι έτσι η ρύπανση από τα υγρά καύσιμα στην παραγωγή ενέργειας αλλά και τα πρόστιμα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για τον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων από την Ε.Ε θα πολλαπλασιάζονται.

Με αφορμή λοιπόν την επέτειο ενός χρόνου από την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου του Κιότο ας σκύψουν όλοι οι τοπικοί φορείς στο πρόβλημα κι ας καταστρώσουμε ένα Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

- Πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι η προκήρυξη μελέτης «Προτάσεις Δράσεων για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Ηρακλείου», αντίστοιχη αυτής που ήδη χρηματοδοτεί με 45.000 € το ΥΠΕΧΩΔΕ για την πόλη της Ρόδου (προκήρυξη διαγωνισμού 2773/δ/24-1-2005).

- Δεύτερο βήμα πρέπει να είναι η συστράτευση όλων των τοπικών φορέων για την εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη μέχρι το 2010.

Για την Α.Μ.Α.Κ
Τρουλλινός Θεόφιλος

Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης
www.amak.tee.gr

Ηράκλειο-Περιβάλλον
aetos1990 , 2006-03-01 11:48:23
Θα πρέπει νομίζω να ενεργοποιηθούν όλοι οι πολίτες για να γίναι ένας διάλογος με το δήμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και όχι μόνο για τη χρήση του φυσικού αερίου. Θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί η ηλιακή ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηράκλειο.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58253343
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.