ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η απορροφητικότητα μιας χωματερής Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Περ. Σύλλ. Ρεθύμνου , Παρασκευή, 13 Φεβρουάριος 2004

Η απορροφητικότητα μιας χωματερής

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ ξεκινούν από τις Βρυξέλλες για να έρθουν να θαφτούν στην χωματερή του Μαρουλά.

Η είδηση είναι εντυπωσιακή. Ξεκινούν πράγματι; Ας μας επιτραπεί να διατηρήσουμε ορισμένες αμφιβολίες. Αν πιστέψει κανείς αυτά που διαβάζει στις εφημερίδες και ακούει στα ραδιόφωνα, το Ταμείο Συνοχής αποφάσισε να ξεκλειδώσει αυτό το μεγάλο ποσό για να χρηματοδοτήσει δύο διακριτά έργα που παρουσιάζονται ως ένα: την αποκατάσταση της χωματερής και την δημιουργία μιας νέας στον ίδιο χώρο. Να συμπεράνουμε, συνεπώς, ότι τα χρήματα βρέθηκαν; Δεν θα το διακινδυνεύαμε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι από την έγκριση ως την εκταμίευση, ο δρόμος είναι μακρύς και γεμάτος αγκάθια. Ένα από αυτά είναι η εθνική συμμετοχή. Έχει άραγε εξασφαλιστεί; Δεν έχουμε ακούσει λέξη σχετικά.

Ας υποθέσουμε όμως ότι τα χρήματα πράγματι βρέθηκαν. Βρέθηκε άραγε και η λύση; Δεν το πιστεύουμε και οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ' αρχήν δεν πρόκειται για ένα, αλλά δύο προβλήματα. Το ένα είναι το οριστικό κλείσιμο της χωματερής. Το άλλο είναι τι θα γίνει με τους τόνους των σκουπιδιών που καθημερινά παράγει το Ρέθυμνο.

Για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής του Μαρουλά και την αποκατάσταση του χώρου κανείς δεν θα είχε αντίρρηση. Λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια χωρίς άδεια, θα έπρεπε να έχει κλείσει προ πολλού. Το κλείσιμο όμως μιας χωματερής που στα χαρτιά είναι ΧΥΤΑ και παίρνει χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ως ΧΥΤΑ δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ας υπενθυμίσουμε ότι ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων έχει σκοπό να μην αφήνει τα σκουπίδια και τα στραγγίσματα να έρχονται σε επαφή με τον αέρα και με τα υπόγεια νερά. Πρέπει να διαθέτει συνεπώς ένα σύστημα για την συλλογή των αερίων που πρέπει να καίγονται ή να χρησιμοποιούνται ως καύσιμο και ένα άλλο για την συλλογή των στραγγισμάτων, ώστε να μη διαφεύγουν από το χώρο. Για τον σκοπό αυτόν ο ΧΥΤΑ πρέπει να είναι στεγανοποιημένος και προφυλαγμένος από την επιφανειακή απορροήτου νερού της βροχής. Πρέπει επίσης να υπάρχουν γεωτρήσεις χαμηλότερα, ώστε να ελέγχεται συστηματικά ότι δεν υπάρχουν διαρροές που ρυπαίνουν τα υπόγεια νερά. Και επειδή τα σκουπίδια εξακολουθούν να παράγουν στραγγίσματα και αέρια επί δεκαετίες μετά το οριστικό κλείσιμο ενός ΧΥΤΑ, όλα τα συστήματα που περιγράψαμε θα πρέπει να λειτουργούν και να παρακολουθούνται ανελλιπώς έως τρεις δεκαετίες μετά την παύση της λειτουργίας του και την αποκατάσταση του τοπίου. Η κάλυψη με χώμα και η το φύτεμα δέντρων δεν αρκούν γιατί τα σκουπίδια παραμένουν ενεργά υπογείως.

Τι απ' όλα αυτά τηρείται στην χωματερή του Μαρουλά; Τίποτε απολύτως. Τα μαύρα ζουμιά τρέχουν ποτάμι, τις πλαστικές σακούλες τις διασκορπίζει ο άνεμος όσο βλέπει το μάτι κι' ακόμη πιο πέρα, τα απορριμματοφόρα αδειάζουν το βρωμερό φορτίο τους έξω από την περίμετρο του ΧΥΤΑ, η βρώμα από τα κατάλοιπα των σφαγείων και την λάσπη από τον βιολογικό φτάνει στα ουράνια. Γιατί δεν μπαίνουν τα φορτηγά να αδειάσουν μέσα στην χωματερή; Γιατί φοβούνται μη βουλιάξουν. Και γιατί φοβούνται μη βουλιάξουν; Γιατί δεν υπάρχει μηχάνημα να συμπιέζει τα σκουπίδια. Και γιατί δεν υπάρχει μηχάνημα; Γιατί κοστίζει πολλά (λέγεται).

Σκεφθείτε τώρα. Για να κλείσει οριστικά η χωματερή του Μαρουλά σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν για τους ΧΥΤΑ πρέπει να μεταμορφωθεί πρώτα από χωματερή σε ΧΥΤΑ. Τι πρόκειται να γίνει στο παραπέντε που δεν έγινε εδώ και πολλά χρόνια; Πολύ λίγα, φοβούμαστε. Ποιο μέρος από την χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής θα διατεθεί για τον ευπρεπισμό του τυμπανιαίου πτώματος της χωματερής πριν από την οριστική ταφή της; Ποιο άλλο θα διατεθεί για την δημιουργία ενός νέου ΧΥΤΑ στον ίδιο χώρο που δεν θα γίνει χωματερή και δεν θα λειτουργήσει πάνω από τρία χρόνια; Ποιο ποσό έχει προβλεφθεί για το κλείσιμο και την αποκατάσταση της νέας χωματερής που δεν θα προλάβει καν να λειτουργήσει (αν πιστέψουμε στα εξωφρενικά σενάρια που ακούμε).

Τεχνηέντως, τα δύο έργα δεν διαχωρίζονται. Το ένα (το κλείσιμο της χωματερής), χρυσώνει το χάπι για το άλλο (την επέκτασή της).

Εμείς πρέπει συνεπώς να τα διαχωρίσουμε. Λέμε ναι στο κλείσιμο του ΧΥΤΑ του Μαρουλά και καλωσορίζουμε οποιαδήποτε χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτόν. Λέμε όχι στην επέκταση γιατί α) κανείς δεν μας πείθει ότι θα είναι προσωρινή και β) κανείς δεν μας πείθει ότι θα είναι ΧΥΤΑ και όχι χωματερή. Προς τι η τόση δυσπιστία, θα ρωτήσετε. Η απάντηση είναι ότι οι υπεύθυνοι έχουν χάσει κάθε καλή μαρτυρία. Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους και ας αποδείξουν αυτοί για μια φορά ότι δεν είναι ελέφαντες.

Και τα σκουπίδια του Ρεθύμνου που θα πηγαίνουν; Αυτό το ακούμε επί πολλά χρόνια τώρα. Αν οι υπεύθυνοι το έθεταν στον εαυτό τους ειλικρινά, είναι βέβαιο ότι θα είχαν βρει λύση. Δυστυχώς, όμως το θέτουν εκβιαστικά, και πάντα στο παραπέντε, για να νομιμοποιήσουν τις εκάστοτε αστήρικτες και πρόχειρες επιλογές τους

Δήμος Τσαντίλης

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 79 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104717
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.