ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
Επιστολή του γεωπόνου Χ. Χατζηπαπά
"ΤΟ ΑΛΣΟΣ" ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Ένα μεγάλο στολίδι της Κοζάνης αποτελούν τα εξωκλήσια της, που σκορπισμένα ολόγυρά της την προστατεύουν σαν ακοίμητοι φρουροί από κάθε κακό. Γνωστό σε όλους τους Κοζανίτες είναι και το εξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους και παρεκκλήσι της Αναλήψεως του Σωτήρος, που ανήκουν στα δέκα περίπου από αυτά που βρίσκονται δυτικά της πόλης, όλα απλωμένα στο οροπέδιο του Αϊ-Λια.
Στο χώρο αυτό οι άξιοι επίτροποι, με πρωτοστατούντα τον αείμνηστο Γεώργιο Λούδα, εργάσθηκαν επί σειρά ετών και επέτυχαν να αξιοποιήσουν 5.000 τ.μ. άγονης και ξηρής γης και να την μεταβάλουν σε μία πραγματική όαση πρασίνου, ένα άλσος με πλούσια και ποικίλη χλωρίδα, με επιλεγμένα φυτά και δένδρα που αποτελούν εγγύηση μακροζωίας, και με τη βοήθεια τοπογραφικών διαγραμμάτων και αρχιτεκτονικών μελετών - προσφορών των μηχανικών Β. Κορέλλα και Ε. Βερούλη.
Ο χαρακτηρισμός του χώρου αυτού ως "ΑΛΣΟΥΣ" και όχι ως "πάρκου", δικαιολογείται από την παρακάτω αναφορά στην χλωρίδα που υπάρχει σ' αυτό.
- Κατά τη χρονική περίοδο από το 1981 έως το 1998, κατά καλή συγκυρία διορίσθηκε επίτροπος στο εξωκλήσι, μεταξύ άλλων (των αειμνήστων Νικολάου Μπλιώνη, Παναγιώτη Τσιορβά, Νικολάου Θεοδοσίου) και ο Γεώργιος Λούδας, συνταξιούχος της ΕΤΕ. Αυτός επιδόθηκε "ψυχή" και "σώματι" στην περιποίηση και συντήρηση του Ι. Ναού, αλλά εργάσθηκε και ιδιαίτερα, σκληρά επί 18 χρόνια - με τη σύμπραξη των άλλων επιτρόπων - για τη δημιουργία του ΑΛΣΟΥΣ, που φέρει τη σφραγίδα του τέλειου, αλλά και μιας παιδικής χαράς, της οποίας όμοια δεν υπάρχει στην περιοχή μας. Από το 1981 και σχεδόν μέχρι το θάνατό του ο Γεώργιος Λούδας συνέχισε, διαθέτοντας ανυπολόγιστες ώρες προσωπικής εργασίας, φροντίζοντας και για την εξοικονόμηση χρημάτων υπέρ του Ναού και του ΑΛΣΟΥΣ.
Τα σημαντικότερα έσοδα προέρχονταν από τη διάθεση του ημερολογίου τσέπης. Το ημερολόγιο αυτό, έκδοση της εκκλησιαστικής επιτροπής εξωκλησιών Αγίου Χαραλάμπους και Αναλήψεως, εκδίδονταν με τις ευλογίες του Επισκόπου Διονυσίου από το 1981 έως το 1998. Την επιμέλεια των κειμένων του, είχε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιερέας π. Δημήτριος Χαρισίου. Ήταν ένα ημερολόγιο, το οποίο πλην των ψυχωφελών κειμένων του, περιείχε και πλήθος εξαιρετικών έγχρωμων φωτογραφιών όλων των έργων που κάθε χρόνο γινόταν στο ΑΛΣΟΣ και στην εκκλησία.
- Η βλάστηση που υπήρχε πριν στο χώρο του σημερινού ΑΛΣΟΥΣ ήταν άβατη, άγρια, γεμάτη αγκάθια, ακακίες αγκαθωτές, άγριες αχλαδιές (γκορτσιές), κορομηλιές κ.λ.π. Όλα αυτά αντικαταστάθηκαν με μεγάλη ποικιλία εκλεκτών καλλωπιστικών φυτών, που φυτεύτηκαν μέσα στον περιφραγμένο χώρο.
Για τον εξωραϊσμό του ΑΛΣΟΥΣ συνέβαλαν με τις δωρεές τους αρκετοί πολίτες αλλά και επίσημοι φορείς, όπως ο Δήμος και η Νομαρχία Κοζάνης.
Εργασίες που έγιναν στο ΑΛΣΟΣ, όπως περιληπτικά τις κατέγραψε ο Γ. Λούδας
"Υπόγεια ηλεκτρική, υδραυλική και μεγαφωνική εγκατάσταση, καταναλώσεις ομβρίων υδάτων, κατασκευή βόθρων, είσοδοι, πεζόδρομοι, καθιστικά, τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, δημιουργία παιδικής χαράς, ζαρντινιέρες, δύο κιόσκια, τουαλέτες με προχώλ, δύο υπόγειες δεξαμενές χωρητικότητας 100 κ.μ. νερού. Εξωτερικές παραδοσιακές βρύσες, κυλικείο, αυτοματισμοί ποτίσματος και φωτισμού, κατασκευή πλακόστρωτων διαδρόμων, χώροι πρασίνου, καθιστικά, παρτέρια με λουλούδια, κατασκευή εξωτερικής βρύσης παραδοσιακής".
Φυτά και δένδρα που φυτεύτηκαν στο ΑΛΣΟΣ:
Ετήσια εποχιακά άνθη.
Θαμνώδη: τριανταφυλλιές και φυτά περιχειλωμάτων (μπουρντούρας). Δενδρώδη και αναρριχώμενα.
Πρόταση για αναθηματική στήλη στην είσοδο του ΑΛΣΟΥΣ:
Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον πρωτοστάτη και δημιουργό του ανεπανάληπτου έργου πρασίνου και ψυχαγωγίας έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να τοποθετηθεί μία στήλη στην οποία να αναγράφονται:
ΕΞΩΚΚΛΗΣΙ
ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
ΚΑΙ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
"ΑΛΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΟΥΔΑ"
(με ημερομηνία γεννήσεως και θανάτου του)
Αντώνης Χατζηπαπάς, γεωπόνος
.
ecocrete.gr .