ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 07 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη γρίπη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Υγεία
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία , Τρίτη, 14 Φεβρουάριος 2006

ΣΥΝΟΨΗ ΓΡΙΠΗΣ

1. Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΑΠΟ ΚΥΚΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ.

2. Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΓΑΛΗ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΓΡΙΠΗΣ

3. Η ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΔΡΟΒΙΑ 

4. ΤΟ ΥΠ. ΑΡΙΘ. ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΑ ΟΡΝΙΘΟΤΡΟΦΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της γρίπης των πουλιών. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις επιθυμεί να διευκρινισθούν τα εξής:

> Οι κύκνοι και οι χήνες που βρέθηκαν θετικοί στο στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης των πουλιών, είναι στο σύνολό τους πουλιά που διαχείμαζαν γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα και στην Κεντρική Ευρώπη. Τα πουλιά αυτά κατέφυγαν εκτάκτως στην Ελλάδα μετά από το δριμύ ψύχος που επικράτησε στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στα τέλη Ιανουαρίου.

> Αυτή η μαζική κάθοδος λόγω κακοκαιρίας είναι έκτακτο γεγονός που έχει συμβεί μόλις τρεις φορές τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Δεν σχετίζεται με το κανονικό φαινόμενο της μετανάστευσης. Πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, παρατηρείται μεγάλη θνησιμότητα πουλιών λόγω εξάντλησης και αρρωστιών.

> Από τους εννέα δακτυλιωμένους κύκνους που έχουν βρεθεί στη χώρα μας, οι έξι προέρχονται από την Ουκρανία και από ένας από Ρωσία, Ουγγαρία και Πολωνία. Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι κύκνοι φθάνουν στην Ελλάδα προερχόμενοι από βόρεια και ανατολικά.

> Η φετινή κάθοδος των κύκνων ήταν περιορισμένη σε γεωγραφική έκταση. Μεγάλοι αριθμοί έφτασαν μόνο μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου Λήμνο και Λέσβο. Νοτιότερα, αρκετά πουλιά έφτασαν μέχρι την κεντρική Ελλάδα και σχετικά λίγα μέχρι Πελοπόννησο.

> Όπως όλα τα υδρόβια που ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα, οι κύκνοι και οι χήνες θα αρχίσουν να αναχωρούν προς τα βόρεια μέσα στο Φεβρουάριο, για να φωλιάσουν. Φυσιολογικά, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχουν απομείνει μικροί αριθμοί από ανώριμα πουλιά.

> Η εαρινή μετανάστευση των αποδημητικών πουλιών από την Αφρική δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την κάθοδο των κύκνων. Πρόκειται για ένα μαζικό φαινόμενο, όπου τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν στην Ευρώπη για να αναπαραχθούν. Αρχίζει το Φεβρουάριο και τελειώνει το Μάιο με κορύφωση τον Απρίλιο.

> Η εμφάνιση κύκνων – φορέων του Η5Ν1 στην Ελλάδα δεν αποτέλεσε έκπληξη αφού τα πουλιά αυτά προέρχονταν από μια στενή γεωγραφική ζώνη με μεγάλη συγκέντρωση κρουσμάτων της γρίπης, σχετικά κοντά στα σύνορά μας. Αντίθετα, τα αποδημητικά από την Αφρική, προέρχονται από μια τεράστια έκταση όπου η γρίπη έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα μόνο σε οικόσιτα πουλερικά και μόνο σε μια περιοχή (όπου ίσως έφτασε μέσω του εμπορίου πουλιών και όχι μέσω της μετανάστευσης). 

> Δεν υπάρχουν κύκνοι και χήνες στην Αφρική. Οι δε μεταναστευτικές πάπιες που διαχειμάζουν στην Αφρική είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές που διαχειμάζουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Συνεπώς, η μεταφορά του ιού στη χώρα μας μέσω των υδροβίων, έχει απείρως μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί με τα πουλιά που διαχειμάζουν, παρά με αυτά που θα έρθουν από την Αφρική.

> Σε αντίθεση με τις πάπιες, τις χήνες και τους κύκνους, που μπορεί να φέρουν τον ιό χωρίς να νοσήσουν, τα υπόλοιπα πουλιά αρρωσταίνουν σχεδόν αμέσως και υποκύπτουν. Έτσι δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε μεγάλες αποστάσεις. Η έρημος της Σαχάρας και η Μεσόγειος θάλασσα σχηματίζουν ένα εμπόδιο άνω των τριών χιλιάδων χιλιομέτρων, που μόνο όσα αποδημητικά πουλιά βρίσκονται σε άριστη φυσική κατάσταση μπορεί να υπερβούν. Συνεπώς είναι εξαιρετικά απίθανο να καταφέρει να φτάσει στην Ευρώπη ένα άρρωστο αποδημητικό πουλί από την Αφρική – ακόμη και στην εξίσου απίθανη περίπτωση να νοσήσει από τον ιό.

> Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυριότερο μέτρο περιορισμού της νόσου παραμένει η τήρηση των κανόνων υγιεινής στα ορνιθοτροφεία, η παύση εισαγωγής πουλερικών και προϊόντων τους, καθώς  και  κάθε μορφής εμπορίου αγρίων πουλιών.

Αθήνα, Φεβρουάριος 2006

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Γ. Τσουγκράκη, στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο τηλ: 2310-244245.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σωματείο Μη Κερδοσκοπικό. Αρ. Εγκρ. Πρωτ. Αθηνών: 691/82. ΑΦΜ: 090145013
Κεντρικά Γραφεία: Β. Ηρακλείου 24, Αθήνα 106 82. Τηλ./Fax: 210-8228704, 8227937
Γραφεία Θεσ/νίκης: Καστριτσίου 8, Θεσ/ικη 546 23. Τηλ/Fax: 2310-244245
e-mail:
birdlife-gr@ath.forthnet.gr
website: www.ornithologiki.gr

Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της ΕΟΕ είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 72 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58240197
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.