ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 11 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τι δουλειά έχει ο τσαλαπετεινός στο παζάρι; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Παρ. Ηρακλ , Πέμπτη, 19 Φεβρουάριος 2004

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Mια πρώτη γνωριμία ή
Τι δουλειά έχει ο τσαλαπετεινός στο παζάρι;

Φίλες και φίλοι στο Ηράκλειο και την Κρήτη. Ζούμε σε έναν πλανήτη όπου τα περιβαλλοντικά προβλήματα ολοένα οξύνονται και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις  των επιστημόνων και των οικολογικών και κοινωνικών οργανώσεων απειλούν να προκαλέσουν γενικευμένη περιβαλλοντική κρίση. Ζούμε σε μια χώρα με πλούσια φυσική κληρονομιά αλλά η οποία καθημερινά υποβαθμίζεται υπό το βάρος οικονομικών συμφερόντων που αποσκοπούν στο εύκολο και πρόσκαιρο κέρδος και αδικούν κοινωνικές ομάδες. Η γενική τάση του αναπτυξιακού μοντέλου που έχει επικρατήσει, στον τουρισμό, στην γεωργία, στην ενεργειακή πολιτική και σε άλλους τομείς της οικονομίας και της ζωής μας επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ειδικότερα στο νομό Ηρακλείου και την Κρήτη η μονοκρατορία του μαζικού τουρισμού στο βόρειο άξονα έχει καταστρέψει τις παράκτιες περιοχές, έχει αλλοιώσει στον κοινωνικό ιστό και έχει επιδράσει αρνητικά στον τρόπο ζωής. Το μοντέλο αυτό συνεχίζει να επεκτείνεται άναρχα και ασύδοτα στο νότο. Από την άλλη η εντατική γεωργία και η κτηνοτροφία βασισμένες σε αναχρονιστικές περιβαλλοντικά μεθόδους και σε επιδοτήσεις που λειτουργούν ως αντικίνητρα συντελούν και αυτές στην υποβάθμιση με συνέπειες τόσο στα φυσικά οικοσυστήματα όσο και στην υγεία παραγωγών και καταναλωτών.

Και ενώ όλα αυτά διακυβεύουν το μέλλον μας ελάχιστα πράγματα γίνονται ως αντιστάθμισμα και δεν ακούγονται συχνά οι αντίθετες φωνές με αυτήν την πορεία. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου συγκροτήθηκε με σκοπό να παρεμβαίνει με ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική σε τομείς που αφορούν την διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων στο νομό Ηρακλείου και την Κρήτη, όπως επίσης σε ζητήματα εκπαίδευσης, ποιότητας ζωής, κατανάλωσης και πολιτισμού, σε μια κατεύθυνση που προωθεί την ελεύθερη έκφραση, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών. Σκοπός της είναι να προτείνει εναλλακτικές διεξόδους βασισμένες σε σύγχρονες ιδέες από την εμπειρία των διεθνών οικολογικών κινημάτων αλλά και την τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά. Βασική παράμετρος των δραστηριοτήτων της είναι η συνεργασία με τις υπόλοιπες οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου αποτελείται από ευαισθητοποιημένους πολίτες από όλους τους χώρους και τις ηλικίες. Στα μέλη της περιλαμβάνονται επιστήμονες με ειδίκευση σε θέματα περιβάλλοντος και άλλοι πολίτες με ενεργή συμμετοχή εδώ και χρόνια στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Ανήκει στο Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'Οικοκρήτη' και στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται η συμμετοχή στην διμηνιαία οικολογική εφημερίδα "Φουρόγατος" και στο δικτυακό τόπο ecocrete.gr.

Καλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες του Ν. Ηρακλείου να συμμετέχουν και να υποστηρίξουν το έργο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου. Συνεδριάζει κάθε Δευτέρα στις 20.30. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2810 300730 και 2810 393265 και στο e-mail opi@ecocrete.gr.  

Δυναμικά
aetos1990 , 2008-03-24 20:33:52
Πάμε δυναμικά και ακτιβιστικά για ένα πιο οικολογικό Ηράκλειο.Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πολύ σημαντικές σήμερα περισσότερο από ποτέ.Κάθε μέρα που περνάει οδηγεί το φυσικό περιβάλλον σε μια χειρότερη κατάσταση. 
 
Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί!

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58263576
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.