ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Γονοκτονία συνεχίζεται - το ίδιο και η αδιαφορία του Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Παρασκευή, 03 Φεβρουάριος 2006

Διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά η εμπορία ψαριών με μικρότερο μέγεθος από αυτό που ορίζει η Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία [1] σε έρευνα που πραγματοποίησε η Greenpeace στις ιχθυαγορές της Αθήνας και του Πειραιά. Η Greenpeace καταγγέλλει την αδιαφορία του  Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να την αποτρέψει.

Στην έρευνα της Greenpeace βρέθηκαν να πωλούνται κουτσομούρες, μπακαλιάροι, λυθρίνια και χταπόδια σε πολύ μικρά μεγέθη. Η γονοκτονία συνεχίζεται την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν πως έχουν μειωθεί τα ιχθυαποθέματα στις ελληνικές θάλασσες με ανυπολόγιστες συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και τον κλάδο της αλιείας.

«Ένα κιλό ψιλές κουτσομούρες που πωλούνται σήμερα στην αγορά, αν τις αφήναμε να μεγαλώσουν, σε 2 χρόνια θα ζύγιζαν περίπου 50 κιλά. Επιπλέον θα είχαν προλάβει να ωριμάσουν και να γεννήσουν, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η παραγωγή τους για τις επόμενες χρονιές. Είναι σαφές ότι πρέπει άμεσα να συσταθούν τα κλιμάκια ελέγχου αλιευτικών προϊόντων ώστε να αποτραπεί η αλιεία και η εμπορία του γόνου. Παράλληλα πρέπει το Υπουργείο να προχωρήσει στον καθορισμό θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών που να καλύπτουν τα ευαίσθητα στάδια της ζωής των ψαριών [2]. Μόνο έτσι θα προστατευτεί ο γόνος και θα μειωθεί δραστικά η αλίευσή του» δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε επιστολή του προς την Greenpeace  με αφορμή την έρευνά στις ιχθυόσκαλες Κερατσινίου και Μηχανιώνας [3], παραδέχεται ότι τα Κλιμάκια Ελέγχου των αγορών δεν έχουν λειτουργήσει λόγω προβλημάτων στη σχετική νομοθεσία και διαβεβαιώνει πως θα δρομολογηθεί η επαναξιολόγηση του νομικού πλαισίου. Τέσσερις μήνες μετά δεν έχει σημειωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος με αποτέλεσμα σήμερα να απουσιάζουν οι έλεγχοι και να συνεχίζεται η αλιεία και εμπορία ψαριών με παράνομο μέγεθος. Όσο αφορά τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, το υπουργείο κρατά σιγή ιχθύος.

« Θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τις θάλασσές μας με ένα χωριό από το οποίο φεύγουν συνέχεια οι νέοι άνθρωποι. Κάποια στιγμή αναπόφευκτα το χωριό θα ερημώσει. Αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, αυτή θα είναι η εικόνα των θαλασσών μας. Οι θάλασσές μας αδειάζουν και η ευθύνη βαραίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» επεσήμανε η Σοφία Τσενικλή.

Η Greenpeace ζητά:
 
- Να δημιουργηθεί άμεσα και να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένα σύστημα ελέγχου από το στάδιο της αλιείας μέχρι τις ιχθυόσκαλες, τις ιχθυαγορές και τα εστιατόρια.

- Να προχωρήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στον καθορισμό και την πλήρη προστασία των περιοχών αναπαραγωγής και των νηπιοτροφείων των εμπορικών ψαριών.

Σημειώσεις:

[1] Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός αριθμ. 1626/94  για τη θέσπιση ορισμένων μέτρων διατήρησης των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο όρισε ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα κύρια εμπορικά είδη. Επιπλέον η εθνική νομοθεσία (ΑΔ 10/95) ορίζει τα  οκτώ (8) εκατοστά ως το ελάχιστο μέγεθος για κάθε είδος ψαριού για το οποίο δεν έχουν επιβληθεί πιο αυστηροί περιορισμοί.

Ελάχιστα Επιτρεπόμενα Μεγέθη

Γαύρος: 9 εκατοστά
Γόπα, Φρύσσα: 10 εκατοστά
Μπαρμπούνι, κουτσομούρα: 11 εκατοστά
Λυθρίνι, κολιός, σαφρίδι: 12 εκατοστά
Λίτσα: 14 εκατοστά
Σαργός, σπάρος: 15 εκατοστά
Κέφαλος: 16 εκατοστά
Σκουμπρί, φαγκρί: 18 εκατοστά
Τσιπούρα, γλώσσα, μπακαλιάρος: 20 εκατοστά
Λαβράκι: 23 εκατοστά
Πεσκανδρίτσα: 30 εκατοστά
Ροφός, Σφυρίδα: 45 εκατοστά
Τόνος: 70 εκατοστά (ή εναλλακτικά 6,4 κιλά)
Καραβίδες: 7 εκατοστά
Αστακός: 24 εκατοστά
Χταπόδι: 500 γραμμάρια
Ξιφίας: 120 εκατοστά (χωρίς το 'ξίφος', δηλαδή το ρύγχος του)
Ισχύει για όλα τα ψάρια που δεν αναφέρονται παραπάνω: 8 εκατοστά

[2] Ο ενήλικος πληθυσμός μία φορά το χρόνο μεταναστεύει προς το πεδίο ωοτοκίας όπου αποθέτει τα αυγά. Τα αυγά μετακινούνται στη συνέχεια προς την ακτή όπου μετά την εκκόλαψη εγκαθίστανται τα νεαρά ψάρια. Η περιοχή αυτή ονομάζεται νηπιοτροφείο και είναι συνήθως πλούσια σε τροφή, αλλά συγχρόνως παρέχει και καταφύγιο ώστε να μειώνεται κατά το δυνατόν η θνησιμότητα των μικρών ψαριών. Προστατεύονται έτσι κάποια από τα πιο ευαίσθητα στάδια του κύκλου ζωής των ψαριών.

[3] Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace στις 15/09/05 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε το καλοκαίρι του 2005, στις δύο κύριες ιχθυόσκαλες της Ελλάδας του Κερατσινίου και της Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη όπου διαπιστώθηκε η ανεξέλεγκτη εμπορία ψαριών μεγέθους μικρότερου από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

[4] Στις 12 Ιουλίου 2005 το Ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλε για πρώτη φορά στη Γαλλία «διπλό» πρόστιμο σε μορφή εφάπαξ ποσού ύψους (20) είκοσι εκατομμυρίων Ευρώ και σε μορφή περιοδικής πληρωμής ύψους 57.761.250 Ευρώ κάθε έξη μήνες που η χώρα δεν θα συμμορφώνεται με τις προηγούμενες εις βάρος της καταδικαστικές αποφάσεις σχετικά με την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008, www.greenpeace.gr
Για περισσότερες πληροφορίες, Σοφία Τσενικλή, Τηλ: 6979 443306

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 35 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603150
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.