ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μια περίεργη δίκη και η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δάση
Χατζηνικολάου Γιώργος , Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2006

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα δημοσιογραφικό συμβάν. Μετά από 31 έτη από την επιστροφή στη συνταγματική νομιμότητα συζητήθηκε η άποψη που εξέφρασαν πολίτες σε δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα κατά την ημέρα που, προς τιμήν της, η ΕΡΤ αφιέρωσε στο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Φυσικά πρόκειται για θέσεις: θετικές, αρνητικές, κατά λίγο ή πολύ ή ουδέτερες που εξέφρασαν οι ακροατές του ραδιόφωνου ΝΕΤ 105,8 σε δέκα ζητήματα μέσω δημοσκόπησης από το διαδίκτυο. Απορίας άξιο ωστόσο ήταν γιατί μέσα στα ζητήματα δεν συγκαταλέχθηκε το θέμα του συνταγματικού επαναπροσδιορισμού του ορισμού του δάσους.

Ακόμα μεγαλύτερη απορία υπάρχει για το αν θα αρκεσθεί η παρούσα κυβέρνηση σε αυτή τη «συζήτηση» ή αν θα θελήσει να κάνει ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και όχι απλώς στάσεων με τους πολίτες που δεν εκφράζονται αναγκαστικά από τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους. Φυσικά, ο διάλογος είναι περιττός αν θεωρήσουμε πως στο σύνολό τους οι πολίτες συμφωνούν στον συνταγματικό επαναπροσδιορισμό του ορισμού του δάσους, δηλαδή, στην χαριστική βολή για όσο και ό,τι «άγριο» έχει μείνει κάπου εκεί έξω. Ο συναινετικός, ο χρείζων επικαιροποίησης, ο δυναμικά αναμορφωμένος  νέος ορισμός του δάσους είναι εύκολο να αντιληφθούμε γιατί γίνεται σχεδόν στα κρυφά. Γιατί στα κρυφά κάποιοι νέμονται μέρη του, στα κρυφά κάποιοι κτίζουν παράνομα, στα φανερά νομιμοποιούνται.

Το παράδοξο της υπόθεσης συναντάται όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται –τουλάχιστον από τη μια πλευρά- όπως στην περίπτωση της δίκης τριών στελεχών της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και μελών των Οικολόγων Πράσινων. Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 26.1.2006 εκδικάζεται η αγωγή της εταιρίας «ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ» και των δύο αποκλειστικών εταίρων του, του Δήμου Χορτιάτη και του Συνεταιρισμού Μηχανικών μελών ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, με την οποία ζητούν την καταβολή αποζημίωσης 13,5 εκατομμυρίων από τους οικολόγους. Οι αγώνες των οικολόγων για την μη οικοπεδοποίηση της περιοχής «Ισενλί» του Χορτιάτη ξεπερνούν την 15ετία. Η προσπάθειά τους αυτή βρήκε μεγάλη απήχηση σε φορείς, σωματεία, προσωπικότητες και απλούς πολίτες που συμπαρατάσσονται στην καταπάτηση του δημοσίου χαρακτήρα του δάσους.

Αποτέλεσμα αυτής της κινητοποίησης αποτέλεσε το  πάγωμα των έργων στην περιοχή εδώ και μια 10ετία με δικαστικές αποφάσεις. Οι οικοπεδοφάγοι μετά από αρκετές προσπάθειες και δράσεις που κινούνταν στο όριο της νομιμότητας (άδεια πολεοδομίας επόμενης ημέρας, φωτογραφική διατάξη νόμου κλπ) αντιλήφθηκαν πως μάλλον δεν πρόκειται να καταφέρουν να κερδίσουν και αποφάσισαν πως κάποιος πρέπει να πληρώσει για τα «σπασμένα» τους, που οι ίδιοι φυσικά είναι οι υπαίτιοι. Ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη από τη συμπεριφορά των οικολόγων, ακριβώς επειδή επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκαν συστηματικά ενάντια στα συμφέροντα της «ΚΙΣΣΟΣ», που είναι το χτίσιμο 2.030 στρεμμάτων και μάλιστα αξιώνουν και αποζημίωση για την αποτυχία του σχεδίου αυτού καταπάτησης.

Το κίνητρο πίσω από την παραπάνω δίκη και το κίνητρο από την σχεδιαζόμενη αναθεώρηση του συντάγματος σε ότι αφορά το δάσος είναι το ίδιο. Υπάρχει μια μικρή μερίδα συμπολιτών μας που πιστεύει πως το δάσος είναι συλλογικό αγαθό εκτός και αν αυτό μπορεί να γίνει δικό τους. Ως Οικολόγοι Πράσινοι Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και στα στελέχη της Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλο, Νομαρχιακό Σύμβουλο, από τους οποίους η εταιρεία «Κισσός» ζητάει 13,5 εκατομμύρια ευρώ για «ηθική βλάβη» και «διαφυγόντα κέρδη», επειδή αντιτάχθηκαν στην οικοπεδοποίηση του περιαστικού δάσους στο Χορτιάτη. Πιστεύουμε πως όπως συνέβη και στις προηγούμενες περιπτώσεις από το δικαστήριο, έτσι και σε αυτήν θα δικαιωθούν. Εκφράζουμε, την αντίθεσή μας στην συγκεκριμένη αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, και ειδικότερα στον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται.

Τονίζουμε ότι η κοινωνική δράση, η ελεύθερη έκφραση των απόψεων και η κριτική στα δημόσια πράγματα αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και υποχρέωσή, με σκοπό να βελτιωθεί η δημόσια ζωή, να προστατευθεί από τις αθέμιτες επιδιώξεις και συμφέροντα, να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής και να προστατευθεί το περιβάλλον. Εκτιμούμε ότι οι προσπάθειες τρομοκράτησης των ενεργών πολιτών δεν πετυχαίνουν τίποτε, παρά μόνο χαλυβδώνουν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται. Καλούμε κάθε ευαίσθητο πολίτη, τους φορείς και τους δημοκρατικούς θεσμούς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αυτό αγώνα. Ας είναι σίγουροι οι δασοκτόνοι και καταπατητές πως σε κάθε βήμα τους θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Χατζηνικολάου Γιώργος
Μέλος των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 49 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267651
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.