ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
"Σε ντίλερ μεταλλαγμένων εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Ένωσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Πανελλαδική Κίνηση κατά των ΓΤΟ , Κυριακή, 29 Ιανουάριος 2006

Τα τρόφιμα και το περιβάλλον θυσία στο βωμό του κέρδους

Σε ντίλερ μεταλλαγμένων προϊόντων εξελίσσεται, με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και το τελευταίο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του χρόνου.

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση ζητείται η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής στη χώρα μας γενετικά τροποποιημένου σπόρου καλαμποκιού (ΜΟΝ 810) της Μονσάντο. Σύμφωνα με τους συντάκτες του εγγράφου το ελληνικό κράτος πρέπει να συμμορφωθεί με τις διαταγές της ΕΕ, αφού «…δεν συντρέχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών, που να δικαιολογούν τη συγκεκριμένη απαγόρευση.»!

Η απόφαση αυτή της ΕΕ έρχεται μετά την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να εναρμονιστεί με προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν (Σεπτέμβρης 2004) κατά την οποία επετράπει η εισαγωγή 17 ειδών ΓΤΟ της Μονσάντο  καθώς επίσης και η φύτευση και πώληση γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού των ευρωπαϊκών Μπάγιερ και Σιντζέντα στις 25 χώρες της ΕΕ. Η ένταση της επιθετικότητας της ΕΕ υπέρ των ΓΤΟ, έρχεται μόλις λίγους μήνες πριν τη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στο Χονγκ Κονγκ, όπου και αναμένεται η πλήρης άρσης των απαγορεύσεων στην καλλιέργεια και εμπορία των ΓΤΟ. 

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι παρά τις κορώνες των παραγόντων της ΕΕ για την προστασία της υγείας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος η ΕΕ, τα έχει κάνει «πλακάκια» με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που παράγουν και εμπορεύονται ΓΤΟ. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια. Το 1997 σε απόρρητη έκθεση της Burson – Marsteller αναφερόταν ότι στελέχη της είχαν συνεταιρισθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τροφίμων (EUFIC). Σε πιο πρόσφατη έρευνα,  των «Φίλων της Γης», διαπιστώθηκε ότι δεκάδες στελέχη επιχειρήσεων που παράγουν και εμπορεύονται μεταλλαγμένα συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία παρέχει επιστημονική τεκμηρίωση για θέματα ασφάλειας τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;

Όσοι βιάστηκαν να ανακαλύψουν στα συμβούλια της ΕΕ, τον Ρομπέν των Δασών για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, για μία ακόμα φορά διαψεύδονται.

Μετά τις τρελές αγελάδες, τις διοξίνες, τα μικρά η μεγαλύτερα διατροφικά σκάνδαλα που ξεσπούν καθημερινά σε κράτη μέλη της ΕΕ, η επιθετική στάση της Κομισιόν υπέρ των μεταλλαγμένων, αποδεικνύει ξεκάθαρα τις επιδιώξεις της. Μπροστά στην εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, δεν θα διστάσει σε τίποτα.

Το περιβόητο Μορατόριουμ, που επέβαλε πριν από λίγα χρόνια η ΕΕ στην εισαγωγή ΓΤΟ, είχε να κάνει μόνο με την παροχή χρόνου στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν τις ανταγωνίστριές τους από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.   

Η «Πανελλαδική Κίνηση κατά των ΓΤΟ», καταγγέλλει και την στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2005 επέτρεψε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων για πειραματικούς σκοπούς, στρώνοντας έτσι τον δρόμο για την συνολική αποδοχή τους.

Αρνείται να μπει στη λογική «διαχείρισης» των μεταλλαγμένων μέσω επιτροπών, πιστεύοντας ότι έτσι συναινεί στην είσοδο των ΓΤΟ στην ελληνική κοινωνία «με ολίγη φιλοπεριβαλλοντική ευαισθησία».

Εγκαλεί τα επικοινωνιακά παιχνίδια όσων με οποιοδήποτε τρόπο θέλουν να πάρουν μέρος στο «μεγάλο φαγοπότι» υπολογίζοντας να γίνουν αποδεκτοί ως «ισότιμοι» συνομιλητές στον Θαυμαστό Καινούριο Κόσμο των μεταλλαγμένων.

Η «Πανελλαδική Κίνηση κατά των ΓΤΟ» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση, πράττοντας το αυτονόητο, να εφαρμόσει το Σύνταγμα ενεργοποιώντας:

α) Τη «Δημοκρατική Αρχή» της θέλησης της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που απορρίπτει την είσοδο, την παραγωγή, την καλλιέργεια, την διακίνηση και την κατανάλωση γ.τ.ο. κάθε μορφής στην ελληνική επικράτεια.

β) Την «Αρχή της Κυριαρχίας» της ελληνικής πολιτείας που έχει το κυρίαρχο δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύει την υγεία των ελλήνων πολιτών το φυσικό περιβάλλον και την κοινωνικοοικονομική δομή της ελληνικής κοινωνίας.

γ) Τη νομική «Αρχή της Προφύλαξης» όπως υπάρχει και εξειδικεύεται με επί μέρους αρχές στο διεθνές «Πρωτόκολλο Βιοασφάλειας της Καρθαγένης»

Εκτιμάμε ότι η καλλιέργεια και εμπορία ΓΤΟ, δεν έρχεται να καλύψει καμία κοινωνική ανάγκη και πολύ περισσότερο θεωρούμε ψέμα τις απόψεις περί επίλυσης του προβλήματος της πείνας μέσω της παραγωγής γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Είναι αναμενόμενο μια τεχνο-οικονομο-πολιτική επιβολή για την οποία έχει γίνει τόση προεργασία, έχει ξοδευτεί τόσο χρήμα και υπάρχει επίγνωση για τις ηθικές, επιστημονικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ατέλειές της, να προβάλλει και ένα ανθρωπιστικό προσωπείο. Η πείνα όμως του 3ου Κόσμου –αναμφισβήτητα πραγματική- τελικά επάγεται λόγω οικονομικοπολιτικών σκοπιμοτήτων εκείνων που σήμερα μας ζητάνε να τους παραδοθούμε ολοκληρωτικά.

Πιστεύουμε ότι μόνο η κινητοποίηση των πολιτών – εργαζομένων στις πόλεις, αγροτών, νέων -  μπορεί να αποτρέψει τις επικίνδυνες επιλογές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση η «Πανελλαδική Κίνηση κατά των ΓΤΟ» θα επιδιώξει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στους ΓΤΟ.

- Ανατροπή των αποφάσεων ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης για καλλιέργεια και εμπορία ΓΤΟ

- Ποιοτικό και φθηνό τρόφιμο για όλους τους πολίτες.

- Να μην επιτραπεί ούτε η καλλιέργεια ΓΤΟ για πειραματικούς σκοπούς.

- Αγώνας ενάντια στην λογική του καπιταλιστικού κέρδους και της ατομικής ιδιοκτησίας στο γενετικό υλικό.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 34 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603103
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.