ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στις 26 Ιανουαρίου η δίκη των οικολόγων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Δάση
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης , Δευτέρα, 16 Ιανουάριος 2006

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΚΙΣΣΟΣ» ΑΠΑΙΤΕΙ 13,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

Αγωγή εξόντωσης για «ηθική βλάβη» και «διαφυγόντα κέρδη», επειδή αντιτάχθηκαν στην οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη

Την Πέμπτη 26.1.2006 εκδικάζεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αγωγή της εταιρίας «ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ» και των δύο αποκλειστικών εταίρων του, του Δήμου Χορτιάτη και του Συνεταιρισμού Μηχανικών μελών ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας, με την οποία ζητούν την πληρωμή αποζημίωσης 13,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και  προσωπικά από τα στελέχη της Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλο.

Οι τρεις αυτοί επιλέχτηκαν γιατί είναι αυτοί που υπέγραψαν ως εκπρόσωποι της Κίνησης την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον των οικοδομικών αδειών που εξέδωσε η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης. Πρόκειται όμως για πολύπλευρους αγώνες που έχουν ξεπεράσει τη 15ετία και έχουν πετύχει με δικαστικές αποφάσεις να παγώσουν τα έργα στην περιοχή επί μια 10ετία. Φυσικά, αυτό είναι που τους πονάει και με την εξοντωτική αγωγή επιδιώκουν και να γονατίσουν τους αντιδίκους τους αλλά και να δακτυλοδείξουν στους εταίρους -που ήδη ζητούν τα λεφτά τους- τους «ενόχους» της αποτυχίας τους.

Οι κερδοσκόποι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη από τη συμπεριφορά των οικολόγων, ακριβώς επειδή επί σειρά ετών δραστηριοποιήθηκαν συστηματικά ενάντια στα συμφέροντα της «ΚΙΣΣΟΣ», που είναι το χτίσιμο 2030 στρεμμάτων της περιοχής «Ισενλί» του Χορτιάτη.

Καταλογίζουν στους οικολόγους ότι προσέφυγαν και για ακύρωση των νέων οικοδομικών αδειών (2002, 2003) στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εφαρμογή στην περίπτωση ΚΙΣΣΟΣ το φωτογραφικό άρθρο 28 του νόμου 2742/1999. Οι υποθέσεις όμως αυτές έχουν συζητηθεί στις 22.9.2005, μετά από επανειλημμένες αναβολές της δίκης, πάντα με πρωτοβουλία της ΚΙΣΣΟΣ Α.Ε. και υπήρξε μια εξαιρετική εισήγηση του αρμόδιου δικαστή, που δέχτηκε όλα τα επιχειρήματα της Οικολογικής Κίνησης και των δασικών.

Επίσης, καταλογίζουν στους οικολόγους ότι …παραπλάνησαν το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης (με προφορική και γραπτή καταγγελία), με αποτέλεσμα να στραφεί εναντίον τους και να προχωρήσει σε απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών, που «κλόνισαν την αξιοπιστία και την εικόνα τους προς το κοινό και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης». Γι’ αυτό και έχουν ασκήσει παρόμοια αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εναντίον του Δασαρχείου, αφού επιμένει στη στάση του.

Είναι πράγματι πρωτάκουστο να ζητούν οι υπεύθυνοι της οικοπεδοποίησης του Χορτιάτη αποζημίωση από τους οικολόγους, επειδή διέπραξαν …την «παρανομία» να ασκήσουν νόμιμο δικαίωμά τους, υπερασπίζοντας το συλλογικό συμφέρον και το δασικό χαρακτήρα της περιοχής και έχοντας στα χέρια τους:

α) 22 έγγραφα των αρμόδιων δασικών αρχών (μεταξύ τους και από τον Υπουργό Γεωργίας) που δέχονται το δασικό χαρακτήρα της περιοχής,

β) την οριστική απόφαση 5/1995 της Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Θεσσαλονίκης, που έκρινε ότι η περιοχή ΚΙΣΣΟΣ είναι δασική και αναδασωτέα,

γ) τις σημαντικές αποφάσεις 2757 και 2758/1984 της Ολομέλειας του ΣτΕ, που ακύρωσαν τις δύο πρώτες οικοδομικές άδειες του οικισμού.

Αφού λοιπόν ισχυρίζονται ότι έχουν δίκιο, γιατί δεν περιμένουν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου και σπεύδουν να καταδιώξουν τους οικολόγους, που ζητούν νόμιμα την ακύρωση των νέων οικοδομικών αδειών; Μήπως γιατί φοβούνται την οριστική αποτυχία των σχεδίων τους και ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα;

Υποστηρικτής του «Κισσού» εμφανίζεται και η Νομαρχία Θεσσαλονίκης που με τον δικηγόρο της υποστήριζε με ιδιαίτερη θέρμη στο δικαστήριο τις απόψεις της εταιρείας, με την κάλυψη του Π. Ψωμιάδη. Υπόψη ότι η μία άδεια εκδόθηκε πέρυσι, μετά την απόπειρα να γίνει αυθαίρετη ανοικοδόμηση στην περιοχή. Μέλη της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε καταγγελία στο Αστυνομικό τμήμα Πανοράματος, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 3 ατόμων και την παραπομπή τους στο αυτόφωρο. Την επόμενη μέρα όμως, στις 8 το πρωί, η εταιρεία «Κισσός» παρουσίασε στο Αστυνομικό τμήμα οικοδομική άδεια με ημερομηνία της ίδιας μέρας! Κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει μηχανισμός υποστήριξης της αυθαιρεσίας μέσα στην Πολεοδομία.

«Έχουμε αποδείξει», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης «ότι παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος και οι προσπάθειες τρομοκράτησης δεν πετυχαίνουν τίποτε, παρά μόνο χαλυβδώνουν τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Καλούμε τους Θεσσαλονικείς και κάθε ευαίσθητο πολίτη να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αυτό αγώνα».

Κυκλοφορεί κείμενο συλλογής υπογραφών που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ή να το κατεβάσετε από το site www.ecology-salonika.org, επικοινωνώντας με το e-mail ecology-trem@nath.gr ή στα τηλ. 2310.421196 και 2310.222503.

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196,
e-mail:
ecology-trem@nath.gr
www.ecology-salonika.org

Κείμενο υπογραφών: Συμπαράσταση στους οικολόγους της Θεσσαλονίκης

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και στα στελέχη της Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλο, Νομαρχιακό Σύμβουλο, από τους οποίους η εταιρεία «Κισσός» ζητάει 13,5 εκατομμύρια ευρώ για «ηθική βλάβη» και «διαφυγόντα κέρδη», επειδή αντιτάχθηκαν στην οικοπεδοποίηση του περιαστικού δάσους στο Χορτιάτη.

Θεωρούμε απαράδεκτο το ότι αυτοί που επιδιώκουν εδώ και χρόνια το χτίσιμο και του Χορτιάτη, ζητούν να αποζημιωθούν από εκείνους που υπερασπίζονται το δασικό χαρακτήρα της περιοχής, την ποιότητα της ζωής και το συλλογικό συμφέρον, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει και σειρά δικαστικών αποφάσεων.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, διότι με τέτοιες αξιώσεις γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπισθούν, μέσω της δικαστικής εξόντωσής τους, η νόμιμη δραστηριότητα κινήσεων ενεργών πολιτών και η δράση στελεχών της Αυτοδιοίκησης.

Τονίζουμε ότι η κοινωνική δράση, η ελεύθερη έκφραση των απόψεων και η κριτική στα δημόσια πράγματα δεν αποτελεί μόνο δημοκρατικό δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά και υποχρέωσή τους, με σκοπό να βελτιωθεί η δημόσια ζωή, να προστατευθεί από τις αθέμιτες επιδιώξεις και τα συμφέροντα, να αναβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Εκτιμούμε ότι οι προσπάθειες τρομοκράτησης των ενεργών πολιτών δεν πετυχαίνουν τίποτε, παρά μόνο χαλυβδώνουν τη διάθεσή τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Καλούμε κάθε ευαίσθητο πολίτη, τους φορείς και τους δημοκρατικούς θεσμούς να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αυτό αγώνα.

(Ονοματεπώνυμο/Ιδιότητα /φορέας/Τηλ /E-Mail/Υπογραφή)

Οι υπογραφές -φορέων αλλά και πολιτών- μπορούν να στέλνονται στο e-mail ecology-trem@nath.gr ή στο fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 20 Ιανουάριος 2006 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 331 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56161482
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.