ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Οικολόγοι Πράσινοι , Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2006

Η Κομισιόν επιβάλλει στη χώρα μας την ελεύθερη καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού

Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαμαρτύρονται για την απόφαση, επισημαίνουν πολιτικές ευθύνες και στηρίζουν το αίτημα να προσφύγει άμεσα η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Με απόφαση που κοινοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στην Ελλάδα να άρει την υπουργική απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ 810 της γνωστής εταιρείας MONSANTO.

Η απόφαση αυτή της Κομισιόν αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια καταναγκαστικής επιβολής των μεταλλαγμένων και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών, που αρνούνται κατηγορηματικά να γίνουν πειραματόζωα σε ένα πείραμα χωρίς έξοδο κινδύνου. Η ίδια κατηγορηματική αντίθεση έχει εκφραστεί και στη χώρα μας, με τις αποφάσεις όλων σχεδόν των νομαρχιακών συμβουλίων που έχουν κηρύξει τις περιοχές τους ελεύθερες από καλλιέργειες μεταλλαγμένων.

Ο επίμαχος τύπος μεταλλαγμένου καλαμποκιού έχει σχεδιαστεί να εκκρίνει τη φυσική τοξίνη Bt για την καταπολέμηση των εχθρών του. Η τοξίνη αυτή πλήττει όμως και άλλους φυσικούς οργανισμούς, ενώ απειλεί να δημιουργήσει υπερανθεκτικότητα και στους οργανισμούς που έχει ως στόχο. Για το λόγο αυτό, η καλλιέργειά του έχει απαγορευθεί και σε άλλες ευρωπαΪκές χώρες.

Η απόφαση της Κομισιόν ήταν περίπου αναμενόμενη, καθώς πολιτική της είναι η προσαρμογή στις απαιτήσεις των Η.Π.Α. και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), που θεωρεί το ζήτημα των μεταλλαγμένων απλή εμπορική διαφορά και τα μέτρα προστασίας παρεμπόδιση του ελεύθερου εμπορίου.

Η Κομισιόν έχει άλλωστε έρθει και άλλες φορές σε σύγκρουση με τις απαιτήσεις για προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όπως με την πρόσφατη καταχρηστική άρση απαγόρευσης επικίνδυνης τοξικής ουσίας (του επιβραδυντικού φλογός Deca-BDE) που ανάγκασε το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο να προσφύγει εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Το δρόμο της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οφείλει τώρα να ακολουθήσει και η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχουν ήδη ζητήσει μια σειρά περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς των αγροτών. Οφείλει επίσης να κηρύξει ολόκληρη τη χώρα Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα, ασκώντας τα δικαιώματα που της δίνει το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια. Παράλληλα, όμως, πρέπει να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα με κρίσιμη πολιτική σημασία:

- Ισχύει ότι η απαγόρευση του ίδιου ακριβώς τύπου καλαμποκιού στην Αυστρία έχει γίνει επίσημα αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος στις 24 Ιουνίου 2005;

- Έχει βάση η αναφορά στο έγγραφο της Κομισιόν ότι η Ελλάδα «δεν πρόβαλε λόγους υγείας ή ασφάλειας» για τη δική της απαγόρευση; 

- Υπήρξαν διαβουλεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς (περιβαλλοντικές οργανώσεις, ενώσεις αγροτών και καταναλωτών, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις) για τη συγκέντρωση επιχειρημάτων και στοιχείων που θα στήριζαν την ελληνική θέση;

- Έγινε επίκληση των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής γεωργίας (μικρός αγροτικός κλήρος, δυσκολίες εφαρμογής προστατευτικών μέτρων) που αποτελούν πρόσθετους λόγους για την απαγόρευση; 

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά θα κρίνουν κατά πόσο υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προστατεύσει τα ζωτικά συμφέροντα των αγροτών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Παράλληλα όμως είναι απαραίτητο να αναληφθούν πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

- Για να σταματήσουν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων και να αναδιαρθρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία με σεβασμό στην Αρχή της Προφύλαξης και στις προβλέψεις του Πρωτοκόλλου για τη Βιοασφάλεια.

- Για να αναδιαμορφωθεί το σύστημα εγκρίσεων και αξιολόγησης των κινδύνων που ενέχουν τα μεταλλαγμένα, και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων που ήδη κατηγορείται ανοικτά από μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις για αποτυχία ορθής αξιολόγησης αρκετών αιτήσεων.

- Για να τεθεί το ζήτημα των μεταλλαγμένων εκτός της δικαιοδοσίας του Π.Ο.Ε.

- Για την αντικατάσταση του Π.Ο.Ε. με ένα άλλο διεθνές πλαίσιο κανόνων για το παγκόσμιο εμπόριο, προσανατολισμένο στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την καταπολέμηση της φτώχειας.   

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675095
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.