ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απόβλητα αμιάντου της ΔΕΗ: ο τρίτος κόσμος δεν είναι η Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Κυριακή, 15 Ιανουάριος 2006

Όχι στην εξαγωγή της ρύπανσης
Ναι στην ορθολογική διαχείριση

H αναβάθμιση των πύργων ψύξης των μονάδων της ΔΕΗ και η αντικατάσταση της εσωτερικής αμιαντο-δομής τους με πλαστικά υλικά είναι σίγουρα μια αναγκαία κίνηση, που έπρεπε να είχε δρομολογηθεί από χρόνια. Το ίδιο αναγκαία όμως είναι και η προσεκτική διαχείριση των άχρηστων αμιαντοτσιμέντων που θα προκύψουν σε μεγάλες ποσότητες. (Μόνο από τους πύργους ψύξης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ θα απομακρυνθούν 7500 τόνοι αμιαντοτσιμέντου).

Η διαδικασία αποξήλωσης, μεταφοράς και ενταφιασμού θα πρέπει να γίνει με βάση την Ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία που διέπει τη διαχείριση των αποβλήτων αμιάντου.

Η επιλογή του χώρου ταφής δεν μπορεί να γίνει με κριτήρια τοπικιστικά και λαϊκισμούς του τύπου «μακριά από την πόρτα μου κι όπου θέλει ας πάει». Η λογική της εξαγωγής των αποβλήτων σε κράτη του τρίτου κόσμου ή σε υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας μας, οι οποίες έχουν προκριθεί και καταδικαστεί ως «εθνικές χαβούζες», έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πριμοδοτούμε λύσεις περί εξαγωγής των αμιαντοτσιμέντων της ΔΕΗ εκτός Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Μια τέτοια προοπτική μπορεί να βολεύει ορισμένους τοπικούς άρχοντες, που θα ξιφουλκήσουν «υπέρ βωμών και εστιών» (ενόψει δημοτικών εκλογών), είναι όμως μακριά από μια περιβαλλοντική προσέγγιση με επιστημονικά κι όχι τοπικιστικά κριτήρια.

Όπως - ορθά - αρνηθήκαμε πέρυσι να αποτελέσει ο Ν. Κοζάνης το χώρο ταφής των αμιαντοτσιμέντων της Αττικής (Θριάσιο) ή τη χωματερή των τοξικών όλης της χώρας (στο Μικρόβαλτο), έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να προτείνουμε και να χωροθετήσουμε θέσεις ταφής των αμιαντοτσιμέντων της ΔΕΗ εντός της Δυτικής Μακεδονίας και κατά προτεραιότητα εντός του Ν. Κοζάνης.

Προφανώς ο προσδιορισμός της ακριβούς θέσης πρέπει να είναι αποτέλεσμα ειδικής μελέτης. Από μια πρώτη ματιά όμως τα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα, δεδομένου ότι διαθέτουν συμπαγή αργιλικό πυθμένα, πρακτικά αδιαπέραστο στην κατείσδυση των νερών της βροχής και των στραγγισμάτων των αποθέσεων αμιάντου.

Κατανοούμε την αρνητική στάση ορισμένων τοπικών παραγόντων, διότι οι εμπειρίες από το παρελθόν είναι τραυματικές και διότι στην Ελλάδα υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στη θεωρία (και τη νομοθεσία) περί υγειονομικής ταφής και στην πράξη. Όμως η άρνηση δεν λύνει το πρόβλημα. Όσοι λένε όχι στον ενταφιασμό εντός νομού Κοζάνης πρέπει να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης. Και να μας πουν τι θα έκαναν αν ήταν δήμαρχοι σε εκείνες τις περιοχές που θα μεταφέρονταν τα απόβλητα αμιάντου του νομού μας.

Και όπως τονίσαμε η λύση πρέπει να είναι τουλάχιστον εντός Ελλάδας. Δεν είναι προς εξαγωγή όλα τα είδη των αποβλήτων. Τα αστικά απορρίμματα πρέπει να διαχειρίζονται σε επίπεδο νομού ή Περιφέρειας, το κλοφέν εκτός Ελλάδας γιατί εμείς δεν διαθέτουμε μονάδες διαχείρισης, ενώ ο αμίαντος εντός του ελληνικού εδάφους γιατί υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία, νομοθεσία και χώροι με τις απαιτούμενες γεωλογικές και λοιπές προδιαγραφές. Οι λύσεις που υπερακοντίζουν σε λαϊκισμό και μιλούν για εξαγωγή των αποβλήτων αμιάντου εκτός Ελλάδος είναι επικίνδυνες και ανιστόρητες. Πέρασε η εποχή που ο Τρίτος Κόσμος αποτελούσε τη χαβούζα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Αυτή είναι η άποψη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, η οποία μπορεί να μην «πουλάει», αλλά είναι υπεύθυνη και ρεαλιστική.

Ας εστιάσουμε λοιπόν τον αγώνα στην άτεγκτη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, στην άρτια λειτουργία των μηχανισμών ελέγχου και στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων

Όχι στην εξαγωγή της ρύπανσης. Ναι στην πρόληψη και στη ριζική αντιμετώπιση της

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Κοζάνη 13-1-2006

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 57 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57106868
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.