ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΝΕΟΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΨΩΜΙΑΔ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Σπουδές-εργασία
Οικολογία Αλληλεγγύη - Συνασπισμός των Πολιτών , Παρασκευή, 13 Ιανουάριος 2006

Έθαψε καταγγελίες των εργαζομένων για κινδύνους στη δημόσια υγεία από τις πρακτικές της ΒΦΛ

Θύματα της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη και της Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Αηδονά έπεσαν και οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Α.Ε. (ΒΦΛ), που βρίσκονται στο δρόμο μετά από ξαφνική αλλά μεθοδευμένη απόφαση των μετόχων της.

Βάζοντας σε εφαρμογή, για άλλη μια φορά, το επικοινωνιακό τους σενάριο, όπου ο τηλε-νομάρχης επιδιώκει με κάθε τρόπο να είναι ο μοναδικός που γνωρίζει και τοποθετείται πάνω σε όλα τα ζητήματα, εμπόδισαν τον επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία- Αλληλεγγύη/ Συνασπισμός των Πολιτών» Μ. Τρεμόπουλο να τοποθετηθεί. Είχε προηγηθεί ημίωρη τοποθέτηση του Π. Ψωμιάδη και ζητήθηκε από τις παρατάξεις και τους συμβούλους, να τοποθετηθούν με ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην εισήγησή του, επιτρέποντας μόνο ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο των εργαζομένων. Στη συνέχεια, προτίμησαν να δημιουργήσουν ένταση επί 45 λεπτά, προκειμένου να εμποδίσουν τον Μ. Τρεμόπουλο να τοποθετηθεί έστω και για 3 λεπτά. Και ως αποκορύφωμα, διέκοψαν τη συνεδρίαση, μη επιτρέποντας τη συζήτηση άλλων θεμάτων.

Είναι ένας βολικός τρόπος για να αποφύγουν να τοποθετηθούν στην ουσία των προβλημάτων της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας, να καλύψουν όχι μόνο τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και την κερδοσκοπία των τραπεζών, καθώς επίσης και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.

Ήταν αποκαλυπτική η καταγγελία του Προέδρου των εργαζομένων της ΒΦΛ κ. Μιχαηλίδη ότι 560 τόνοι θειικού αργιλίου σε στερεά μορφή στάλθηκαν πριν λίγο καιρό από τη Θεσσαλονίκη στο εργοστάσιο της Καβάλας, προκειμένου οι γνωρίζοντες το επικείμενο κλείσιμο της ΒΦΛ, να δώσουν χρόνο στην ΕΥΔΑΠ να αναζητήσει το υλικό από το εξωτερικό. Ο θειικός άργιλος σε υγρή μορφή δίνεται σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ για επεξεργασία και διαύγαση του νερού. Ο θειικός άργιλος όμως, που στάλθηκε στη Καβάλα για να υγροποιηθεί, είναι υλικό υποβαθμισμένο, «ιδιαίτερο επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αφού αν μπει στο νερό δημιουργεί Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους».

Επιπλέον, εδώ και ένα χρόνο η διοίκηση Ψωμιάδη προσπάθησε τρεις φορές να περάσει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την υλοποίηση των σχεδίων της ΒΦΛ να διασπείρει στις αγροτικές εκτάσεις του νομού και της Κεντρικής Μακεδονίας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους επικίνδυνου φωσφογύψου, που περιέχει βαρέα μέταλλα και ραδιενέργεια, ως εδαφοβελτιωτικό. Μετά από αναλυτικά στοιχεία του Μ. Τρεμόπουλου, που εξασφάλισαν ευρύτερη υποστήριξη μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και τα Δημοτικά Συμβούλια της υπαίθρου, υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση. Και το ερώτημα είναι: Οι ιδιοκτήτες της ΒΦΛ σχεδίαζαν να ξεφορτωθούν το φωσφογύψο ενόψει του κλεισίματος ή αποτελεί ένα μέρος κάποιου συνολικού εκβιαστικού σχεδίου; Σε κάθε περίπτωση, διοίκηση της Νομαρχίας, ιδιοκτήτες και κυβέρνηση θα πρέπει να μας απαντήσουν: τι θα γίνει με τις εκατοντάδες χιλιάδες τόνους επικίνδυνων αποβλήτων, που έχουν συσσωρευτεί εδώ και χρόνια μέσα στο χώρο του εργοστασίου; Πότε θα δώσουν λύση στο πρόβλημα των στερεών βιομηχανικών αποβλήτων, που εδώ και δεκαετίες εναποτίθενται οπουδήποτε, σύμφωνα με τις ορέξεις των βιομηχάνων.

Είναι γνωστό ότι υποστηρίζουμε σταθερά την καθαρή παραγωγή και τα καθαρά προϊόντα. Υποστηρίζουμε όμως και το δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία αλλά και ένα σταθερό εισόδημα, που θα τους εξασφαλίσει αξιοπρεπή διαβίωση. Το κλείσιμο της ΒΦΛ σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τους στόχους αυτούς. Ούτε το κλείσιμο μιας βιώσιμης επιχείρησης παραγωγής λιπασμάτων σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει το μοντέλο της χημικοσυντηρούμενης γεωργίας. Οι κερδοσκόποι θα βρουν άλλους τρόπους για να συνεχίζουν να κερδοφορούν σε βάρος των εργαζομένων αλλά και της υγείας του κοινωνικού συνόλου. Οι άδειες εγκατάστασης μονάδων επεξεργασίας φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, που παραχωρούνται αφειδώς από τη διοίκηση της Νομαρχίας, εξυπηρετούν τελικά την εισαγωγή και ανάμειξη κατώτερης ποιότητας και επικίνδυνων υλικών, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, σε βάρος μιας οργανωμένης και ελεγχόμενης παραγωγής.

Εάν η διοίκηση Ψωμιάδη δεν θέλει απλά να χτυπάει δήθεν φιλικά στην πλάτη τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αδιέξοδο, μπορεί ακόμη και τώρα να προχωρήσει στην έκδοση κοινά αποδεκτού ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζομένους, αφού όλες οι παρατάξεις του Ν.Σ. συμφωνούν σε αυτό. Και επιπλέον να συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ενεργειών υποστήριξης, που θα ξεπερνάει τις συνήθεις γενικολογίες.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
/Συνασπισμός των Πολιτών
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310.222503/409770, fax 2310.421196
e-mail:
ecology-trem@nath.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 288 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55086534
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.