ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 24 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Νέο πυρηνικό εργοστάσιο ετοιμάζει η Βουλγαρία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Πυρηνικά
Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου , Σάββατο, 07 Ιανουάριος 2006

Επιστολή του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου προς τον Υπουργό Εξωτερικών για την υπόθεση Πυρηνικών Αντιδραστήρων στο Μπέλενε Βουλγαρίας

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε η γειτονική Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων  στο Μπέλενε.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου πιστεύει οτι το πρόγραμμα αυτό, όπως και κάθε άλλο (προθέσεις της Τουρκίας για κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων) εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή. Η πυρηνική ενέργεια έχει αποδειχθεί στην πράξη οτι έχει υψηλή επικινδυνότητα και δεν είναι καθόλου οικονομική. Δεν έχει βρεθεί εξ άλλου αξιόπιστη λύση για τη φύλαξη των πυρηνικών αποβλήτων που παραμένουν ενεργά και επικίνδυνα για εκατοντάδες χρόνια. Στα παραπάνω έχει προστεθεί ένα ακόμη πρόβλημα: ο κίνδυνος δολιοφθοράς ή τρομοκρατικού χτυπήματος.

Σχετικά με τους πρόσθετους κινδύνους για την περιοχή μας σας γνωρίζουμε οτι πρόσφατα (7-11-2005) έγινε στην Αθήνα κοινή συνεδρίαση του WEC (World Energy Council), του ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) και του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) για θέματα Ενέργειας. Από τα πρακτικά αυτής της συνάντησης προκύπτει οτι «η Πυρηνική Ενέργεια ειδικά για τις χώρες της Νοτίου Βαλκανικής και της Τουρκίας είναι εξαιρετικά αντιοικονομική και ασύμφορη σε σχέση με τις λοιπές συμβατικές πηγές ενέργειας. Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση και τα πεπραγμένα της πρόσφατης (14 Μαρτίου 2005) ημερίδας που οργάνωσε η BEA (British Energy Association) στο Λονδίνο. Τα συναφή σχετικά συμπεράσματα ήταν ότι τα τρέχοντα βελτιστοποιημένα σχέδια Πυρηνικών Ηλεκτρικών Σταθμών (ΠΗΣ), για τυποποιημένες μονάδες της τάξεως των 1.500 MW εκάστη με κόστη κατασκευής τάξης μεγέθους 2.000 € ανά εγκατεστημένο KW έχουν οριακή πρόβλεψη για σεισμική επιτάχυνση ασφαλούς κρατήσεως (Safe Shutdown Earthquake) στη βάση έδρασης του ΠΗΣ, που δεν ξεπερνά τα 0,4 g σε αντίθεση με τις απαιτήσεις της περιοχής (Νότια Βαλκάνια, Τουρκία), που είναι κατ ελάχιστον 0,75 g. Πάνω από τα 0,4 g απαιτείται ολική και ριζική επανασχεδίαση με άδηλο κόστος κατασκευής (κόστος δηλαδή που όχι απλά θα υπερβεί το προαναφερθέν αλλά δεν μπορεί καν να εκτιμηθεί πού θα φτάσει αυτή τη στιγμή). Τα κόστη αυτά πολλαπλασιάζονται εάν συνυπολογιστεί το κόστος αποξήλωσης (Decommissioning) και ειδικότερα το κόστος ασφαλούς αποθήκευσης των πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας (ασφαλής αποθήκευση για τουλάχιστον 300 χρόνια, μέχρις ότου επανέλθουν στα επίπεδα των εκλύσεων φυσικής ραδιενέργειας), πράγμα που για τα σεισμοτεκτονικά δεδομένα της περιοχής είναι και τεχνικά κυριολεκτικά ανέφικτο».

Κύριε Υπουργέ,

Ύστερα από τα παραπάνω απευθυνόμαστε σε σας και σας ζητάμε να παρέμβετε άμεσα στο πρόγραμμα κατασκευής ΠΗΣ στο Μπέλενε της Βουλγαρίας για την Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε διασυνοριακό επίπεδο, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση ESPOO, που έχουν επικυρώσει Ελλάδα και Βουλγαρία. H Συνθήκη oρίζει ότι για έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τις επηρρεαζόμενες χώρες. Για το ίδιο θέμα έχουν παρέμβει η Ρουμανία και η ΠΓΔΜ.

Η παρέμβαση αυτή, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, καθώς στη Διεθνή Συνάντηση για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών Αντιδραστήρων (Ρόδος Μάϊος 2005) διατυπώθηκαν καταγγελίες οτι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ανεπαρκείς και διάτρητες. 

Επιπρόσθετα πιστεύουμε -και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε- οτι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες από την Ελληνική Πολιτεία σε Διεθνές επίπεδο για την αποτροπή εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων σε όλο τον Πλανήτη. Ελπίζουμε και ευχόμαστε οι πρωτοβουλίες αυτές να αναληφθούν αυτή τη χρονιά, που κλείνουν είκοσι ακριβώς χρόνια από τη μεγάλη καταστροφή του Τσέρνομπιλ.  Είναι οφειλόμενη τιμή στα πάνω από 1,5 δις ανθρώπινα θύματα της πυρηνικής βιομηχανικής δραστηριότητας. Είναι χρέος προς τη σημερινή και τις επόμενες γενιές.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Αντιπυρηνικό Παρατηρητηρίο Μεσογείου

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 77 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57575235
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.