ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Γήπεδα Γκολφ: καταστροφική διαδικασία Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Dr Oliver Rackham , Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2005

Ένα γήπεδο γκολφ είναι απειλή για την ύπαιθρο όσο κι ένα σούπερ-μάρκετ

Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιώδης οπαδός του γκολφ, αλλά το παιχνίδι ομολογουμένως δίνει πολλή ευχαρίστηση σ’ ένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων. Πράγματι, σε ορισμένες επιχειρήσεις, φαίνεται ότι είναι το αναγκαίο διαβατήριο για την ανέλιξη στην επιχειρηματική ιεραρχία. Το πρόβλημα είναι ότι τα γήπεδα γκολφ θεωρείται ακόμα ότι συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της υπαίθρου. Στην πραγματικότητα, όμως, εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο σε αστικά συγκροτήματα -τόσο ενοχλητικά στην ύπαιθρο όσο και ένα εξω-αστικό εμπορικό κέντρο.

Υπάρχουν μερικά μέρη όπου, στα άκρα μιας κτισμένης περιοχής ή ακόμα μιας εμπορικής πόλης, το γήπεδο κυλά απαλά μέσα στην ύπαιθρο και τα συνοδευτικά κτήρια σχηματίζουν μέρος του ήδη αστικοποιημένου τοπίου. Όμως, στη μέση της υπαίθρου, όπου έχει δοθεί άδεια για να κτισθεί ένα εντευκτήριο και ένα συμπαθητικά σχεδιασμένο γήπεδο, δεν αργεί η όλη κατάσταση να κλιμακωθεί και να τεθεί εκτός ελέγχου.

Το σύγχρονο γκολφ δεν είναι μια ανώδυνη υπαίθρια διασκέδαση αλλά μεγάλη επιχείρηση που απαιτεί μια τεράστια σειρά εγκαταστάσεων. Τυχαίνει να απαιτεί μεγάλη έκταση κι εδώ αρχίζει η σύγχυση. Η έκταση των σχετικών επεκτάσεων κόβει τώρα την αναπνοή. Παλιά αρκούσε ένα υπόστεγο μετασκευασμένο σε πωλητήριο για τα απαραίτητα εξαρτήματα του γκολφ. Τώρα, franchised καταστήματα με φωτισμό νέον έρχονται στο γήπεδο γκολφ κοντά σου.

Ο επιχειρηματίας, που είναι απίθανο να έχει τη βάση του στο Warrington [1], έχει πάνω από 60 καταστήματα και αναπτύσσεται επιθετικά. Ο τζίρος του συχνά του επιτρέπει να υποστηρίζει πεδία βολής γκολφ όπου, σε δυο ορόφους, συνωστισμένοι γκόλφερ τελειοποιούν τις βολές τους. Περίφημα για την περιφέρεια μιας κτισμένης περιοχής αλλά καταστροφική ενόχληση για μια άθικτη ύπαιθρο. Ένα μικρό μπαρ γίνεται μεγαλύτερο, και μετά προστίθεται ένα επιπλέον εντευκτήριο παικτών. Μετά εγκαταστάσεις μπάρμπεκιου και ένα υπαίθριο αναψυκτήριο. Μετά άλλο ένα μπαρ. Ξέρουν όλα τα τεχνάσματα. Ποτέ δεν ζητούν πολλά από την αρχή. Ποτέ δεν είναι τόσο μεγάλη η αλλαγή που προτείνουν ώστε ένα Δημοτικό Συμβούλιο να πει ‘όχι’.  Ποτέ δεν είναι τόσο εξοργιστική η πρόταση ώστε το Συμβούλιο είναι σίγουρο ότι θα αποκρούσει τις ενστάσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μέρη δεν ξεκινούν έτσι. Δεν υπάρχουν αρχικά σχέδια για ένα ξενοδοχείο, ένα εστιατόριο, ένα μπαρ ή μια βιοτεχνία ξυλόγλυπτων. Αυτά έρχονται πολύ αργότερα όταν το γήπεδο έχει γίνει δημοφιλές, αλλά «χρειάζεται επέκταση για να συναγωνιστεί με αυτό που είναι παρακάτω». Μέχρι τότε έχουν δημιουργηθεί τακτικοί πελάτες και φίλοι που είναι έτοιμοι να τα βάλουν με την πολεοδομία και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Έτσι είναι το γκολφ. Παίρνει με το μέρος του τον κόσμο και βάζει στην άκρη όλα τα άλλα προβλήματα. Επιπλέον, αυτοί είναι καθώς πρέπει άνθρωποι (οι γκόλφερ), δεν είναι χούλιγκαν του ποδοσφαίρου. Πληρώνουν τους φόρους τους και προσπαθούν να μη χτυπούν δυνατά τις πόρτες των αυτοκινήτων τους το βράδυ. Γι’ αυτό είναι τόσο επικίνδυνοι όταν ζητούν να τους εγκριθεί πολεοδομική άδεια.

Επομένως, η μόνη απάντηση είναι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Αυτό το ήσυχο τοπικό γήπεδο που ο καλός αγρότης προτείνει, με την μετατροπή του στάβλου σε εντευκτήριο και μπαρ, εκεί πρέπει να σταματά η πολεοδομική άδεια. Τότε δεν υπάρχουν ακόμα πιστοί οπαδοί που θα κάνουν εκστρατεία για χάρη του, ούτε επιχειρηματίας που αγόρασε το εντευκτήριο και θέλει να το επεκτείνει, ούτε και ντόπιοι που οι γιοι κι κόρες τους παίζουν ή βοηθούν στις διακοπές. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε την ύπαιθρο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν προτείνονται γήπεδα γκολφ όπως όταν είμαστε όταν προτείνεται ένα ASDA (σούπερ μάρκετ).

Dr Oliver Rackham [2]
Corpus Christi College, Cambridge

Μετάφραση E.M. από το Country Crusader, Agromenes, COUNTRY LIFE, 6 Οκτωβρίου 2005

[1] Πόλη της βορειοδυτικής Αγγλίας ανάμεσα στο Manchester και το Liverpool με περίπου 70 γήπεδα γκολφ στην ευρύτερη περιφέρεια.

[2] Διαβάστε την εισήγηση του Dr Oliver Rackham στην ημερίδα για τα γήπεδα γκολφ στην Κρήτη 21.5.2005
Ελληνικό κείμενο

Αγγλικό κέιμενο
Ο Dr. Oliver Rackham
είναι βρετανός βοτανολόγος και ιστορικός οικολόγος στο
Πανεπιστήμιο του Cambridge και βραβευμένος συγγραφέας πολλών βιβλίων, μεταξύ των οποίων τα: "Ιστορία της υπαίθρου", "Δέντρα και δασότοποι του Βρετανικού τοπίου", "Η φύση της Μεσογείου: μια ιστορική οικολογία", "Δέντρα και ξύλευση στην ελληνική ιστορία", "Αρχαία δάση: ιστορία, βοτανολογία και η εκμετάλευσή τους στην Αγγλία" το και συν-συγγραφέας, μαζί με την αμερικανίδα αρχαιολόγο Jennifer Moode, του βιβλίου «Η δημιουργία του Κρητικού Τοπίου» που εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το 2004. Η πρώτη έκδοση του βιβλίου, στα αγγλικά, τιμήθηκε το 1997 με το βραβείο Runcimann. Tο βιβλίο βασίζεται σε μεγάλη κλίμακα επιστημονικών δεδομένων - επιτόπιες παρατηρήσεις των συγγραφέων και τις πληροφορίες που δίνουν τα αρχαιολογικά δεδομένα, οι αρχαιολογικές και μεσαιωνικές πηγές, τα τοπωνύμια, τα κτίσματα, ακόμη και οι αυξητικοί δακτύλιοι των δέντρων.
Στην εισήγησή του, στην ημερίδα για τα γήπεδα γκολφ στη Κρήτη, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Rackham: «Αυτοί που προωθούν το σχέδιο στο Τοπλού υπερηφανεύονται ότι θα φυτέψουν 100.000 δέντρα, νομίζοντας ότι αυτό θα ήταν καλό. Πιστεύουν στην "ανανέωση της βλάστησης που έχει καταστραφεί από δεκάδες μη περιορισμένες βοσκήσεις προβάτων και κατσικιών". Αυτό που θα κάνουν τελικά είναι να καταστρέψουν φρύγανα αξίας 100.000 δέντρων» και παρακάτω: «Οι επενδυτές των γηπέδων γκολφ διατείνονται ότι είναι περιβαλλοντιστές. Πρέπει να είναι κανείς επιφυλακτικός σε τέτοιες δηλώσεις».

ΕΛΕΝΗ ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ-ΜΠΡΙ
Επισκέπτης , 2005-12-27 09:51:37
Συγχαρητήρια για την επιμέλεια εμφανισης της μετάφρασης με τις υποσημειώσεις!

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 29 Ιούλιος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 309 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55086602
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.