ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΣΕΪΧ ΣΟΥ: ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΑΓΩΓΗ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ecocrete , Δευτέρα, 28 Ιανουάριος 2002

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΑΓΩΓΗ!

Σε κόλαφο εναντίον όσων προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης στην προοπτική οικοπεδοποίησης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται η βιομηχανία μηνύσεων, αγωγών και δικών, που έχει στηθεί από τα οργανωμένα συμφέροντα τους τελευταίους μήνες. Ήδη οι Οικολογικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης έχουν ετοιμάσει τη δική τους απάντηση με αγωγή εναντίον της Νατάσας Γερασιμίδου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.
Συγκεκριμένα:
Απορρίφθηκε από το δικαστήριο η απαίτηση για συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του προέδρου της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου και για προσωπική του κράτηση ως μέσο αναγκαστικής εκτέλεσης, που ζητούσε η Νατάσα Γερασιμίδου. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν η διαδικασία των Ασφαλιστικών μέτρων από την αγωγή αποζημίωσης, που η πρώην ηθοποιός ζητά προσωπικά από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο 300 εκατομμύρια δρχ. για δήλωση που έκανε στα ΜΜΕ αμέσως μετά την μήνυσή της εναντίον των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, όπου επανέλαβε την αξιολογική κρίση του περί "εμπορευματοποίησης της ασθένειάς της". Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο Μιχάλης Τρεμόπουλος "είναι ευυπόληπτο και φερέγγυο πρόσωπο" και καταδίκασε τη Ν. Γερασιμίδου να πληρώσει και όλα τα δικαστικά έξοδα του εναγόμενου, δεχόμενο έμμεσα πλην σαφώς ότι αυτός ταλαιπωρείται αδίκως.
Στις 21.1.2002 στη δίκη εναντίον της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης και των στελεχών της Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλου κανείς δεν εμφανίστηκε από τους ιδιοκτήτες. Υπενθυμίζουμε ότι ήταν να συζητηθεί η έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης, που είχε υποχρεώσει τους δύο οικολόγους να πληρώσουν αποζημίωση 100.000 δρχ. και έτσι η υπόθεση ματαιώθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 1997, λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά του Σέιχ Σου, που κατέστρεψε 16.650 στρέμματα δάσους (εντός και εκτός Σέιχ Σου), μέλη και φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης είχαν καταστρέψει συμβολικά μέρος του συρματοπλέγματος σε δασική έκταση στο Πανόραμα, που οι ιδιοκτήτες του είχαν εκχερσώσει από δέντρα και θάμνους και είχαν περιφράξει αμέσως μετά τον δολοφονικό εμπρησμό του δάσους.

ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ
Είναι φανερό ότι με τη δημιουργία μιας βιομηχανίας δικών ενάντια σε όσους υπερασπίζονται με συνέπεια το συλλογικό αγαθό του δάσους και της υγείας των Θεσσαλονικέων, τα οργανωμένα συμφέροντα στόχο έχουν να εξουδετερώσουν κάθε φωνή αντίστασης στην προοπτική οικοπεδοποίησης του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Γι' αυτό και χρησιμοποιούν με απαράδεκτο τρόπο εδώ και καιρό μία άρρωστη επώνυμη γυναίκα, εκμεταλλευόμενοι τη συμπάθεια προς το πρόσωπό της και τη συμπαράσταση που έχει από τα Μ.Μ.Ε. για την περιπέτεια της υγείας της. Πιο συγκεκριμένα:
Η Νατάσα Γερασιμίδου έχει καταθέσει έγκληση-μήνυση εναντίον των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία έγιναν καταθέσεις και προετοιμάζεται ποινική δίωξη για ανακοίνωσή τους, όπου εκτιμούσαν ότι η πρώην ηθοποιός χρησιμοποιεί την ασθένειά της για να εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση ως κληρονόμος εκτάσεων μέσα στο Δάσος-Πάρκο Σέιχ Σου.
Εκκρεμεί αγωγή αποζημίωσης και ζητά προσωπικά από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο 300 εκατομμύρια δρχ. (880.410,85 ευρώ) για δήλωση που έκανε στα ΜΜΕ αμέσως μετά τη μήνυση της Νατάσας Γερασιμίδου εναντίον των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. Η κύρια αστική δίκη θα εκδικαστεί στης 10.6.2002.
Έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη εναντίον του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Πρόκειται για το ποινικό μέρος, που συνοδεύει την αγωγή των 300 εκατομμυρίων δραχμών.
Ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον του πανεπιστημιακού Αλέξανδρου Γεωργόπουλου, ως υπεύθυνου έκδοσης της εφημερίδας "Τα Εν Οίκω, εν δήμω", επειδή δημοσίευσε την ανακοίνωση των Οικολογικών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης. Για την ίδια ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε στο ενημερωτικό δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εξελίσσεται προκαταρκτική εξέταση, στην οποία όμως ο αντίστοιχος εκδότης του δελτίου, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Κώστας Λιάσκας, καλείται μόνον ως μάρτυρας, όπως και η Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων, που φιλοξένησε την ανακοίνωση στη σελίδα της.
Εκκρεμεί και μια άλλη δίκη όπου ο Δασάρχης Θεσσαλονίκης Θ. Θεοδωρούδης ζητά άλλα πέντε εκατομμύρια από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, επειδή είχε καταγγελθεί για πλημμελή προστασία του δάσους.
Οι ιδιοκτήτες απειλούν και με νέες μαζικές μηνύσεις.
Αν υπάρξει έστω και μία καταδίκη, αυτοί ακριβώς που υπερασπίζονται το περιαστικό δάσος, οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης, θα είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν την ολιγωρία της πολιτείας να βρει τους εμπρηστές, να λύσει οριστικά το ιδιοκτησιακό με απαλλοτρίωση ή με ανταλλαγή και να αναγεννήσει το δάσος.
Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα συνεχώς διογκούμενο κύμα συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Κύπρο προς τις Οικολογικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και προσωπικά στον Μιχάλη Τρεμόπουλο: Οι κοινωνικοί, οικολογικοί, συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς από όλη την Ελλάδα, που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, έχουν φτάσει τους 77!

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΕΜΟΠΟΥΛΟΥ
Με πρωτοβουλία Αθηναίων οικολόγων δημοσιοποιήθηκε ένα κείμενο υπογραφών με γνωστά ονόματα, που καλούν την πρώην ηθοποιό "να αποσύρει ΑΜΕΣΑ την αγωγή η οποία, εάν επιδικασθεί, θα έχει ως συνέπεια την οικονομική, πολιτική και κοινωνική εξόντωση ενός αγωνιστή που έχει αφιερώσει τη ζωή του στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στη Θεσσαλονίκη, την ευρωπαϊκή μεγαλούπολη με τη μικρότερη κατά κάτοικο αναλογία πρασίνου". Επίσης καλούν τη Ν. Γερασιμίδου "να δεχθεί να διεκδικήσει μαζί με όσους ιδιοκτήτες έχουν νόμιμους τίτλους να ζητήσουν την ανταλλαγή της ιδιοκτησίας τους με άλλη έκταση, εκτός των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, όπως έχει ήδη προτείνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και έχει αποδεχθεί το νομαρχιακό συμβούλιο. Εάν εξαιρεθεί από την προστασία έστω και ένα τετραγωνικό μέτρο του Σέιχ Σου, θα ανοίξει το "παράθυρο" για να ζητήσουν την ίδια αντιμετώπιση και χιλιάδες άλλοι ενδιαφερόμενοι, με τελικό αποτέλεσμα τον κατακερματισμό, την οικοδόμηση και εντέλει την εξόντωση του δάσους, ενός πολύτιμου συλλογικού αγαθού, που προστατεύεται από το Σύνταγμα και τους νόμους και το οποίο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιβουλεύεται. Τέλος, καλούμε τον πολιτικό κόσμο και τους φορείς της κοινωνίας πολιτών να λάβουν άμεσα θέση επί του καυτού αυτού ζητήματος. Επιτέλους, ας μην αφήσουμε ακόμη μια φορά έναν άνθρωπο να "βγάλει το φίδι από την τρύπα" μονάχος. Το Σέιχ σου είναι υπόθεση όλων μας".
Η

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ
Με στόχο την αφύπνιση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας όλων των πολιτών εκφράσαμε τη διαφωνία μας για τις υπερβολικές εκδηλώσεις ορισμένων ιδιοκτητών εκτάσεων εντός του Δάσους-Πάρκου του Σέιχ Σου, με πρωταγωνίστρια την Ν.Γ, επισημαίνοντας με έντονο ύφος τους κινδύνους παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης ως προς τον αμιγώς δασικό χαρακτήρα του Δάσους-Πάρκου της Θεσσαλονίκης. Σκοπός μας ήταν και είναι, όχι βέβαια να προσβάλουμε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά να μην υποκύψει η πολιτεία στις πιέσεις των ιδιοκτητών που θέλουν να κτίσουν μέσα στο Δάσος-Πάρκο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ιδιοκτήτες οφείλουν να ζητήσουν από το κράτος αποζημίωση ή ανταλλαγή για τις ιδιοκτησίες τους που βρίσκονται εντός των ορίων της αναδασωτέας περιοχής. Το Δάσος-Πάρκο πρέπει να μην τεμαχιστεί, να μην οικοπεδοποιηθεί, να μην απολέσει τον δασικό χαρακτήρα του. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να λυθεί το ιδιοκτησιακό, αλλά μόνο με απαλλοτρίωση ή ανταλλαγή
Η Ν.Γ., προκειμένου να θεμελιώσει την αγωγή της, επικαλείται μία ανακοίνωση των Οργανώσεων και μια φράση μιας συνέντευξης παντελώς απομονωμένη από τα ιστορικά γεγονότα, που διατυπώθηκαν κατά τον σχολιασμό γεγονότων που κίνησαν την περιβαλλοντική ευαισθησία όλων μας. Το ζήτημα όμως δεν είναι προσωπικό, όπως επιχειρούν να το περιορίσουν, γιατί στόχος μας ήταν η διατύπωση αρχών και αξιών, που έχουν να κάνουν με την προστασία του δάσους και της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων.
Να ποια ήταν τα γεγονότα που απασχόλησαν όλη την Ελλάδα και τα μέσα ενημέρωσης:
Τα γεγονότα

 1. Όπως όλοι θυμόμαστε, την 6-7-1997 το Δάσος-Πάρκο Σέιχ Σου υπέστη την καταστροφικότερη πυρκαγιά της ιστορίας του, που κατέκαψε τα δύο τρίτα του δάσους. Στα όρια της πυρίκαυστης περιοχής βρίσκονται 652 δασικά στρέμματα που ανήκουν σε ιδιώτες. Η περιοχή, που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα από το 1935, διατήρησε μέχρι σήμερα τον δασικό χαρακτήρα της.

 2. Το 1997 ιδρύεται μία άτυπη "επιτροπή ιδιοκτητών κληροτεμαχίων Πανοράματος", της οποίας η Ν.Γ. αποτελεί ηγετικό στέλεχος, με δεδηλωμένο σκοπό την άρση της αναδάσωσης για τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες.

 3. Την δράση της επιτροπής ιδιοκτητών αναχαιτίζουν οι υπ' αριθ. 3479/1997 και 3643/1999 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες επαναεπιβεβαιώνουν τον δασικό χαρακτήρα του Σέιχ Σου. Οι αποφάσεις αυτές χαιρετίστηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση από όλον τον ελληνικό Τύπο.
  Μετά την έκδοση των αποφάσεων αυτών, η Ν.Γ. επιδίδεται σε ένα αγώνα δηλώσεων και εμφανίσεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητώντας επίμονα την ανατροπή τους, εκθέτοντας με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό της και την εν γένει προσωπικότητά της εκουσίως στην κριτική του κοινού. Συγκεκριμένα:

 4. Το φθινόπωρο 1999 στο τηλεοπτικό κανάλι "TV Μακεδονία" και στην εκπομπή του Σόλωνα Αμπατζή "Σε πρώτο πλάνο", απειλεί βασικό στέλεχος των οικολογικών οργανώσεων, που υπερασπιζόταν το δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ Σου, με τη φράση "εσένα Παπαγιάννη πρέπει να σε κρεμάσουμε από το πιο ψηλό δέντρο του Πανοράματος".

 5. Την 23-3-2000 οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες με την κ. Νατάσα Γερασιμίδου πραγματοποιούν στην πλατεία του Πανοράματος διαμαρτυρία, όπου κυριαρχούν τα συνθήματα "Μασκαρέματα αλλού και όχι στα χωράφια του λαού", "Το Πανόραμα δεν είναι Σέιχ Σου", "Έξω οι προσφυγομάχοι από το Πανόραμα" κ.α. Την ίδια μέρα η Ν.Γ. δηλώνει στον τύπο ότι είναι "το λιγότερο ύποπτη" η στάση του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας κ. Χαρ. Σοφιανού, επειδή αρνήθηκε να δεχτεί την άρση της αναδάσωσης.

 6. Την 6-6-2000 στην εκπομπή του Σόλωνα Αμπατζή "Σε πρώτο πλάνο" η Ν.Γ. μου "προσφέρει", ως ένδειξη αποδοκιμασίας των οικολογικών αγώνων μου, ενώπιον του έκπληκτου δημοσιογράφου, των προσκεκλημένων του, καθώς και ολόκληρου του τηλεοπτικού κοινού, κόπρανα αγελάδας μέσα σε ένα ταψί, η εικόνα των οποίων κάνει κατόπιν τον γύρο όλων των τηλεοπτικών καναλιών σε κατ' επανάληψη αναμεταδόσεις. Συγχρόνως, για να καταλάβουν οι τηλεθεατές περί τίνος επρόκειτο, μου εξηγεί ότι "είναι από αγελάδα μία κουράδα". Η πρωτοφανής αυτή εικόνα, που προβλήθηκε μετά σε όλη την Ευρώπη, αναμεταδιδόμενη από πολλά ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα, αποτελεί από μόνη της κριτήριο για το ύφος και το ήθος της Ν.Γ.ς, καθορίζει από μόνη της την προσωπικότητα της αντιδίκου. Έχω ως αρχή ότι η πολιτική ζωή δεν πρέπει να ποινικοποιείται, ακόμη και όταν εκτρέπεται σε πράξεις εξυβριστικές και κατάφορα προσβλητικές: αυτός είναι και ο μόνος λόγος για τον οποίο επέλεξα να μην την εγκαλέσω για την πράξη αυτή. Πίστευα και πιστεύω ότι απάντηση στις προσβολές αυτού του είδους δεν μπορεί παρά να είναι η τήρηση μίας νηφάλιας και αξιοπρεπούς στάσης και η αντίκρουση των ύβρεων με τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

 7. Εν συνεχεία και κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, η Ν.Γ., βλέποντας ότι δεν είχα πρόθεση να την εγκαλέσω για την πράξη της, εξαπολύει εναντίον μου συντονισμένη επίθεση με απίστευτα υβρεολόγια και απειλές κατ' επανάληψη σε όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ: "θα ακούτε Γερασιμίδου και θα τρέμετε από δω και κάτω" (ALPHA, 7.6.2000) "είστε χούντα, το έχω ξαναπεί... ο Παπαδόπουλος πέθανε και συνεχίζεις εσύ Τρεμόπουλε" (ALPHA, 7.6.2000), "για μαντζούνι είσαι: βουτυρομπεμπές" (ALPHA, 7.6.2000), "Τρεμούλιακας", "είναι και ο ίδιος χουντικός και αντιοικολόγος" (ALPHA, 7.6.2000) "σε λίγο, κατά τον Τρεμόπουλο, θα πρέπει να βγαίνουν από τα αυτιά μας πευκοβελόνες, απ' τα ρουθούνια μας πευκοβελόνες, να μην παίρνουμε αναπνοή απ' το οξυγόνο. Και, όπως είπα πρόσφατα σε τηλεοπτικό κανάλι, θα γκρεμίσει και τον Λευκό Πύργο, γιατί θα πρέπει οπωσδήποτε εκεί κανένα κέδρο να φυτέψει." Σε παρατήρηση μάλιστα του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου προς την Ν.Γ. "θίγετε την προσωπικότητά του", απαντά: "Ποιανού προσωπικότητα; Ποιος έχει προσωπικότητα και τη θίξαμε κ. Ευαγγελάτε;" (ALPHA, 4.9.2000). Στις ύβρεις αυτές εγώ πάντοτε απαντούσα με ψυχραιμία, διατηρώντας απόλυτα ευγενική στάση.

 8. Την 23-7-2000 η Ν.Γ. δηλώνει στην εφημερίδα "Απογευματινή": "αρκετοί ηλικιωμένοι Πανοραμίτες προσφυγικής καταγωγής υπέστησαν εγκεφαλικό από τη στεναχώρια τους, ενώ ένας εξ αυτών πέθανε από τον καημό του!". Επίσης δηλώνει ότι "κατά καιρούς οικολόγοι απείλησαν να κάψουν το σπίτι της Έλλης Γεωργιάδου, μέλους της επιτροπής προσφύγων", προσθέτοντας ότι "οι οικολόγοι είναι ικανοί να κηρύξουν αναδασωτέα την περιοχή του Λευκού Πύργου και εμείς οι Πανοραμίτες να βγάλουμε πευκοβελόνες από τα αυτιά". Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτά λέγονται σε μια στιγμή όπου τα δάση της χώρας καίγονται και ενώ ο Ιούλιος του 2000 ήταν ο χειρότερος της τελευταίας 45ετίας, αφού είχαν καεί πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων .

 9. Την 4-9-2000, με συνοδεία των τηλεοπτικών συνεργείων, καταθέτει για λογαριασμό της μητέρας και της θείας της, μαζί με την αδελφή της Ελένη, μήνυση εναντίον δύο Περιφερειαρχών Κεντρικής Μακεδονίας (Χαραλ. Σοφιανού και Βασ. Βαλασόπουλου) και κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος, επειδή έμειναν πιστοί στην νομιμότητα και στις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Ταυτόχρονα, δηλώνει στον Τύπο ότι θα ζητήσει ένα δις δραχμές ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη.

 10. Την ίδια ημέρα, αφού κατέθεσε την ως άνω μήνυση, εμφανίζεται στο τηλεοπτικό κανάλι "ALPHA" και, ενώ μιλάει για το γνωστό θέμα, διακόπτει τον ειρμό της λέγοντας "....συγνώμη, είμαι λίγο ζαλισμένη, έκανα ακτινοβολία σήμερα, συνεχίζω κάθε μέρα...".

 11. Σε μία άλλη εκπομπή σε τηλεοπτικό κανάλι, η Ν.Γ., στο πλαίσιο μίας συζήτησης για τον "αγώνα των ιδιοκτητών του Πανοράματος", βγάζει την περούκα της, προς απόδειξη της ασθένειάς της.

 12. Την 20-9-2000 εμφανίζεται με φωτογραφία στον Τύπο να συνομιλεί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ν. Μπέρνς, όπου "του εξηγεί το πώς και γιατί "ξευτέλισε" τους οικολόγους και τον εκπρόσωπό τους στα τηλεοπτικά κανάλια".

 13. Την 10-10-2000 δηλώνει στο περιοδικό "Ciao" ότι "όλα γίνανε από τους οικολόγους και είναι μόνο δύο άτομα. Πήγαν και είπαν διάφορα ψέματα στο Συμβούλιο Επικρατείας." και ακόμη ότι "Εγώ πιστεύω ότι είναι πιόνια και κάποιοι τους έχουν βάλει για άλλα συμφέροντα (...) Τώρα αυτή τη στιγμή εγώ είμαι με μια καινούργια μετάσταση, μετά από το στήθος πήγε στο συκώτι, πήγε στην αριστερή λεκάνη, μετά στη δεξιά και έφτασε στους λεμφαδένες στον λαιμό μου. Έτσι κι αλλιώς δεν ενδιαφέρομαι για την υγεία μου πια, θα πατήσω και μία απεργία πείνας να ξεφτιλιστούν σ' όλη την Ελλάδα -γιατί ο κόσμος με λατρεύει- να δούμε μετά τι κάνουν, τα αποδεσμεύουν ή όχι...".

 14. Στις 19-12-2000, και αφού έχει δημοσιοποιηθεί ευρέως το πρόβλημα της υγείας της Ν.Γ.ς, διοργανώνεται συναυλία προς τιμήν της, για την αρωγή της στον αγώνα της για την άρση της αναδάσωσης, όπου συμμετέχουν γνωστοί λαϊκοί καλλιτέχνες, η δε εκδήλωση, που διακατέχεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση για την πορεία της υγείας της Ν.Γ., έχει πανελλαδική προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Την ίδια μέρα με τη συναυλία, ανακοινώνουν την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των δύο Περιφερειαρχών για παράβαση καθήκοντος.

 15. Την 21-12-2000 οι δύο Περιφερειάρχες εκφράζουν την έκπληξή τους για την "δια του Τύπου" πληροφόρησή τους ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον τους και επιβεβαιώνουν ότι "σέβονται την απόφαση του ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας και δεν είναι δυνατόν η συμμόρφωση προς τις αποφάσεις ΣτΕ να ποινικοποιείται".

 16. Την 21-6-2001 η Ν.Γ. δηλώνει ότι προετοιμάζει "απεργία πείνας": "Εγώ είμαι η πλέον κατάλληλη για τέτοια μορφή διαμαρτυρίας, διότι είμαι εξοικειωμένη με το θάνατο. Τον βλέπω κατάματα εδώ και χρόνια. Θα πεινάω και θα σπάω πλάκα, όπως κάνω πλάκα με τον καρκίνο (που έχει χειροτερεύσει τον τελευταίο καιρό). Εγώ, όταν μου έκοψαν το ένα στήθος είπα στον γιατρό να μου φέρει το άλλο στη μέση, για να ισορροπήσει το βάρος. θα με πάρει από κάτω ένα άδειο στομάχι; ... Αυτοί δεν με πήραν τηλέφωνο ούτε τότε που με χτύπησε ο καρκίνος. Τώρα θα νοιαστούνε; ... Δεν με νοιάζουν τα λεφτά ξέρεις. με έχει συγκινήσει η αγάπη του κοσμάκη και ξέρω ότι αν βγω αύριο και ζητήσω δημοσίως βοήθεια, θα μαζευτούν εν ριπή οφθαλμού 200 εκατομμύρια...".

 17. Την 22-6-2001 περιγράφει σε άλλη συνέντευξή της την τακτική της: "Λέτε ότι θα αφήσουμε το κράτος ή οποιοδήποτε Συμβούλιο της Επικρατείας να πάρει μια τέτοια απόφαση .... Κατ' αρχήν είναι 652 στρέμματα και το κάθε στρέμμα έχει 100 εκατομμύρια ... Ο κόσμος με λατρεύει και δεν θέλει να πεθάνω. Στις 21 Ιουνίου κάνω βαριά χημειοθεραπεία και στις 27 αρχίζω απεργία πείνας .... δεν τον φοβάμαι τον θάνατο. Έχω εξοικειωθεί. Αυτή άλλωστε θα είναι και η ντροπή του κράτους. Τουλάχιστον να φύγει ένας άνθρωπος, αλλά να γλιτώσουν άλλοι 1.500.".
  Την τακτική της αυτή επιβεβαιώνει και στο ίδιο το σώμα της υπό κρίση αγωγής της: "ουδέποτε έχω προβεί σε εμπορευματοποίηση της ασθένειάς μου .... χωρίς ουδέποτε να "χρησιμοποιήσω" το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω, αντιθέτως (;;;) προβαίνοντας και σε ενέργειες και συμπεριφορές που επιβαρύνουν την ήδη σοβαρά κλονισμένη υγεία μου. Γνωστή, άλλωστε είναι και η απεργία πείνας την οποία είχα ξεκινήσει την 27-6-01 βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια μου την ζωή, γεγονός με το οποίο ασχολήθηκε όλος ο τύπος (περιοδικά-εφημερίδες) καθώς και όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας...".(!)

 18. Την 26η Ιουνίου 2001 πραγματοποιείται πράγματι με πρωτοβουλία της Ν.Γ. στο χώρο του Ηρώου Πανοράματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμός για αρκετές ώρες του δρόμου Πανοράματος Χορτιάτη στο ύψος του Ξενοδοχείου ΝΕΦΕΛΗ. Η συγκέντρωση περιλαμβάνει ομιλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Στην εκδήλωση αυτή η κ. Γερασιμίδου δηλώνει δημόσια ότι την επομένη (27.6.2001) θα αρχίσει "απεργία πείνας" σε τροχόσπιτο κοντά στο Ηρώο, πάνω στο δρόμο του Πανοράματος Χορτιάτη.

 19. Την 27-6-2001 η κ. Γερασιμίδου, μπροστά από τις κάμερες όλων των καναλιών, αρχίζει την "απεργία πείνας", με προφανή σκοπό να επιτύχει ακόμη περισσότερη δημοσιότητα. Πράγματι, το πετυχαίνει με την καθημερινή απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της σχετικής εικόνας από το χώρο του τροχόσπιτου και δηλώσεις της εναντίον μου: "αχ, αυτός ο Τρεμόπουλος μ' έφαγε".
  Η "απεργία πείνας" διαρκεί τρεις ημέρες -"πίνω μόνο νερό" λέει η ίδια-και καταλήγει με την είσοδο της ανωτέρω στο Νοσοκομείο "Θεαγένειο" Θεσσαλονίκης, όπου γίνονται εξετάσεις και διαπιστώνεται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νοσοκομείου κ. Γεώργιο Καλτσίδη- ότι "δεν αντιμετωπίζει κανέναν κίνδυνο". Η ίδια δηλώνει στον Τύπο ότι θα αρχίσει και πάλι την "απεργία πείνας". Η συνεχής τηλεοπτική κάλυψη και τα δεκάδες δημοσιεύματα στις εφημερίδες περιελάμβαναν δηλώσεις φίλων και συγγενών της Ν.Γ. σχετικά με την ασθένειά της και τον κίνδυνο της υγείας της από την απεργία πείνας, καθώς και τα συνθήματα που προβάλλονταν στο χώρο του τροχόσπιτου με πανό: "σταματήστε το βρώμικο παιγνίδι", "το Πανόραμα δεν είναι Σέιχ Σου", "δεν είναι Δάσος-Πάρκο της Θεσσαλονίκης", "είναι οι κλήροι των προσφύγων και η κληρονομιά των παιδιών μας", κ.ά.

 20. Την 10-8-2001 η Ν.Γ. εμφανίζεται στα ΜΜΕ και δηλώνει ότι, αν δεν αρθεί η αναδάσωση, θα αυτοπυρποληθεί έξω από τον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της από τον πρωθυπουργό. Ταυτόχρονα απειλεί με διεθνή έκθεση της χώρας, λέγοντας ότι "έχουν ειδοποιηθεί τα ξένα κανάλια μέσω INTERNET, ακόμη και το τουρκικό προξενείο που θα ενημερώσει τα κανάλια της Τουρκίας" κάτι που σχολιάζεται αρνητικά και από τον Τύπο.

 21. Στις 5-9-2001 επισκέπτεται τη Βουλή για να ενημερώσει τον πρόεδρό της κ. Κακλαμάνη, ο οποίος όμως αρνείται να τη δεχτεί, όπως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων -εκτός από έναν βουλευτή του ΚΚΕ.

 22. Το πρωί της 6-9-2001, η Ν.Γ. εμφανίζεται στην εκπομπή της ¶ννας Παναγιωταρέα στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA και, αφού αναφέρεται εκτενώς στην ασθένειά της και την εν γένει κατάσταση της υγείας της, δηλώνει με ηρεμία και εσώτερη ικανοποίηση ότι ο Γ.Γ. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Βαλασόπουλος έδειξε κατανόηση και έδωσε έγγραφη βεβαίωση για τη λύση του ζητήματος των τεμαχίων του Πανοράματος.

 23. Την ίδια ημέρα, 6-9-2001, υπό την πίεση του ψυχολογικού κλίματος που δημιούργησε η απεργία πείνας των τριών ημερών και η απειλούμενη αυτοπυρπόληση, εκπρόσωποι οικολογικών οργανώσεων αποστείλαμε δελτίο Τύπου με τον αγωνιώδη τίτλο "Σέιχ Σου: τετέλεσται;". Με το κείμενο αυτό ασκήσαμε έντονη κριτική στις μεθόδους που διέρχεται η Ν.Γ. προκειμένου να επιτύχει την μέγιστη προβολή των αιτημάτων της και να πειθαναγκάσει ψυχολογικά τους πολιτειακούς φορείς να τα ικανοποιήσουν.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν οι Οικολογικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, τοποθετήθηκαν ο νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο καθηγητής της Δασολογίας Αν. Νάστης, ο αν. καθηγητής της Ιατρικής Τάσος Κουράκης, ο αν. καθηγητής Αλέκος Γεωργόπουλος, η δικηγόρος Ελεάνα Ιωαννίδου και ο δασολόγος Ηρακλής Μαστρογιαννάκης.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος εκτίμησε ότι έχει αρχίσει να καταρρέει η βιομηχανία των δικών εναντίον του, επειδή ακριβώς δεν πρόκειται για μια προσωπική διαφορά του με την Νατάσα Γερασιμίδου. "Καθήκον μου -τόνισε- και ως ενεργό μέλος του οικολογικού κινήματος και ως νομαρχιακός σύμβουλος να εκφράσω την αντίθεση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας σε εκδηλώσεις χειραγώγησης των ΜΜΕ και παραπληροφόρησης. Η όποια ασθένεια δεν εξασφαλίζει βέβαια σε κανένα το δικαίωμα να προσβάλει το δημόσιο συμφέρον και να κτίζει μέσα στο πολύπαθο δάσος, το οποίο έχει καεί κατά το ήμισυ το 1997 και έχει ανάγκη ιδιαίτερης επιμέλειας και φροντίδας για να αναγεννηθεί.
"Η ανακοίνωση και η συνέντευξη, όπου στηρίζεται η αγωγή, αποτελεί εκδήλωση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος λόγω του βέβαιου κινδύνου για την υπόσταση και ενότητα του καμένου δάσους και θεμιτή έκφραση του δικαιώματος προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, που έχει ανατεθεί σε κάθε πολίτη κατά το άρθρο 24 παρ. 1 του (αναθεωρημένου) Συντάγματος [που ορίζει ότι η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός].
"Εν τέλει όλες οι δηλώσεις μου υπερασπίζονται το συμφέρον και την ποιότητα ζωής του ενός εκατομμυρίου των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των γύρω οικισμών, στο οποίο συμφέρον είναι αντίθετο το ατομικό συμφέρον των άνω ιδιοκτητών. Σε περίπτωση διαφύλαξης νόμιμου δικαιώματος, όχι μόνο δεν στοιχειοθετείται άδικη πράξη, αλλά αντιθέτως επιτρέπεται και η οξεία κριτική, η οποία εν προκειμένω δεν έγινε για να πλήξει προσωπικά την Ν.Γ., αλλά για την προστασία του δασικού χαρακτήρα του Σέιχ Σου".
Ο καθηγητής της Δασολογίας κ. Αν. Νάστης τόνισε την ανάγκη απόλυτης προστασίας του δάσους και της παραπέρα ανάπτυξής του. Δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ δύο προσώπων ή μεταξύ οικολόγων και ιδιοκτητών. Οι Οικολογικές Οργανώσεις υπερασπίζουν το κοινό συμφέρον απέναντι στο ατομικό των ιδιοκτητών, κάτι που όφειλε να το πράξει ο πολιτεία. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόζει το Σύνταγμα, τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις. Μόνη λύση είναι η αποζημίωση των ιδιοκτητών ή η ανταλλαγή της ιδιοκτησίας τους με άλλες εκτάσεις, εκτός των 30.000 στρεμμάτων του Σέιχ Σου.
Ο αν. καθηγητής της Ιατρικής κ. Τάσος Κουράκης τόνισε ότι η υπεράσπιση των πρωτοπόρων αγωνιστών του περιαστικού δάσους είναι καθήκον κάθε ευαίσθητου ανθρώπου, γιατί δεν πρόκειται για μια προσωπική διαφορά αλλά για την εξασφάλιση της υγείας όλων των πολιτών. Η ρύπανση της πόλης διασκορπίζεται ευρύτατα, τουλάχιστον σε μια ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων. Το δάσος προσφέρει ουσιαστική προστασία, μειώνοντας και απορροφώντας τους ρύπους, γι' αυτό και πρέπει να το διαφυλάξουμε.
Ο αν. καθηγητής ΑΠΘ κ. Αλέκος Γεωργόπουλος εστίασε στο γεγονός ότι έχουν μειωθεί τα κοινωνικά ανακλαστικά μετά την πυρκαγιά του δάσους το 1997 γι' αυτό και μπορούν να βγαίνουν κάποιοι και να διεκδικούν να χτίσουν μέσα σ' αυτό. Είναι ευθύνη της πολιτείας που δεν έχει λύσει με οριστικό τρόπο το ζήτημα, γι' αυτό και οι Οικολογικές Οργανώσεις, χωρίς να εκπροσωπούν το κράτος, υπερασπίζονται το συλλογικό αγαθό του δάσους και την υπέρτατη αξία της ίδιας της ζωής. Πρέπει να πάψει η δήθεν αντιπαράθεση δύο προσώπων, γιατί ο Τρεμόπουλος δεν είναι μόνος του, είναι ένα εκατομμύριο Θεσσαλονικείς που ενδιαφέρονται για την προστασία του δάσους. ¶λλωστε οι οικολόγοι έχουν ζητήσει να συμπαραταχθούν με τους ιδιοκτήτες που έχουν νόμιμους τίτλους, με κοινό αίτημα την αποζημίωση ή την ανταλλαγή της έκτασης με άλλες εκτός του δάσους.
Η δικηγόρος κ. Ελεάνα Ιωαννίδου ανακοίνωσε ότι οι Οικολόγοι είναι αναγκασμένοι να αμυνθούν απέναντι στις παράλογες αποζημιώσεις που ζητά η Νατάσα Γερασιμίδου. Γι' αυτό, με στόχο να εξουδετερωθεί η αγωγή των 300 εκατομμυρίων δραχμών, κατατίθεται αγωγή των οικολόγων για όλες αυτές τις ύβρεις και τις συκοφαντίες, που έχει εκστομίσει κατά καιρούς η Νατάσα Γερασιμίδου εναντίον του Μιχάλη Τρεμόπουλου και αυτός από ευγένεια και ευαισθησία αρνήθηκε μέχρι τώρα όχι μόνο να καταφύγει στην δικαιοσύνη αλλά και να απαντήσει.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης
-ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ /Συνασπισμός των Πολιτών
-Εφημερίδα "Τα Εν Οίκω εν δήμω"
-Κέντρο Πληροφόρησης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία
Φιλίππου 51, 54631 Θεσσαλονίκη,
τηλ. 0310.222 503, 409 770, fax 421 196

E-mail:
ecology-trem@nath.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 28 Δεκέμβριος 2003 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 178 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58234084
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.