ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Κυριακή 05 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μερικές επισημάνσεις για την επιχείρηση των Βέλγων στ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεσσαρά
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2005

Μερικές επισημάνσεις για την επιχείρηση των Βέλγων στα Μάταλα

Το τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον του κόσμου στη Μεσσαρά έχει μονοπωλήσει - εκτός από το σχεδιαζόμενο λιμάνι των Κινέζων στο Τυμπάκι- και η τουριστική επένδυση στα Μάταλα, από την βελγική εταιρία Green Well, σε δημόσια, προστατευόμενη και δασική έκταση.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την πώληση και την ενοικίαση γης στην περιοχή «Κόκκινη ¶μμος» και «(Αμ)μούδια» που βρίσκονται νοτίως του όρμου των Ματάλων. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την αγορά 400 περίπου στρεμμάτων δημόσιας γης προς 3.500 € το στρέμμα. όπου θα κατασκευαστούν 360 εξοχικές κατοικίες. Επίσης την μακροχρόνια ενοικίαση άλλων 2000 στρεμμάτων γης και την κατασκευή ενός γηπέδού γκολφ 18 και ενός 9 οπών, καθώς και ενός ξενοδοχείου 1500 κλινών, ενός κέντρου θαλασσοθεραπείας 200 θέσεων, ενός συνεδριακού χώρου 500 θέσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων και θεματικού πάρκου. Η περιοχή διαθέτει πολύ σημαντική φρυγανική και μακία βλάστηση και αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας καθώς βρίσκεται εντός των ορίων του Δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR4310004. Ήταν χαρακτηρισμένη ως δασική ενώ τώρα επιχειρείται να χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδική.

Οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή των Αστερουσίων θα είναι ανυπολόγιστες από τη στιγμή που αυτή η μεγάλης κλίμακας επέμβαση σχεδιάζεται σε περιοχή που δεν διαθέτει τους ανάλογους πόρους (κυρίως νερό και έδαφος αλλά και ενέργεια) για να την στηρίξει και που διεκδικούνται τώρα από άλλες ανταγωνιστικές χρήσεις που είναι απόλυτα εξαρτημένες από τους πόρους αυτούς. Οι εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες των γηπέδων γκολφ και των άλλων εγκαταστάσεων σε νερό και έδαφος δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τα ημιξηρικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής η οποία, όπως είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, βρίσκεται σε «πολύ υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης».

Η σχεδιαζόμενη επένδυση δεν αποτελεί ήπια μορφή ανάπτυξης, αλλά τον χειρότερο τύπο ανάπτυξης, αυτόν της εκτεταμένης οικοδομικής δραστηριότητας σε προστατευόμενες περιοχές, ο οποίος ακόμα και αν επιχειρείται να περιβληθεί με τον μανδύα της νομιμότητας από «ειδικά χωροταξικά σχέδια» που εξαγγέλλονται, στερείται ουσιαστικής λογικής, ηθικής βάσης και περιβαλλοντικού ερείσματος. Το ζητούμενο τόσο χρόνια από όλες τις αναπτυξιακές μελέτες είναι ένας ήπιος τρόπος ανάπτυξης με γνώμονα την προστασία της πολιτισμικής και φυσικής φυσιογνωμίας και ιδιαιτερότητας της ευρύτερης περιοχής Αστερουσίων και Μεσσαράς.

¶μεση Προτεραιότητα, πριν από οποιουδήποτε τύπου επένδυση είναι να γίνουν επιτέλους οι προβλεπόμενες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και να συσταθούν οι Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 θεσμοθετημένες με Προεδρικά Διατάγματα (πριν αρχίσουν τα πρόστιμα της Ε.Ε.).

Όπως έχει επισημάνει εδώ και πολλά χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσαράς, τα ιστορικά, αρχαιολογικά και περιβαλλοντικά γνωρίσματα αυτής της περιοχής την κατατάσσουν στις σπουδαιότερες από αρχαιολογικής πλευράς και τοπικού κάλλους στην Ελλάδα. Η επένδυση των Βέλγων μόνο υποβάθμιση μπορεί να συνεισφέρει.

Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς το νομότυπο της όλης διαδικασίας παραχώρησης και εκποίησης δημόσιας γης, καθώς προωθείται χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού. Ακόμα και αν εξαιρέσουμε προς στιγμήν τους παράγοντας περιβάλλον, συνταγματικό δίκαιο, χωροταξία, κ.ά., ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η πρόταση των Βέλγων είναι η καλύτερη προσφορά που μπορούμε να έχουμε για μια τέτοιου είδους αξιοποίηση της περιοχής;

Πρόκειται για παραχώρηση δημόσιου πλούτου με τα χαρακτηριστικά πολιτικής διευκόλυνσης αποικιακού τύπου όπως η ταχεία και αδιαφανής διαδικασία, οι διοικητικές διευκολύνσεις (αποχαρακτηρισμοί, φωτογραφικές πολιτικές αποφάσεις κ.ά.), ο μηδενικός έλεγχος από την τοπική κοινωνία και η γελοιοποίηση των δικαιοδοσιών ελέγχου που έχουν δοθεί στις αρμόδιες αρχές.

Το άμεσο οικονομικό όφελος από τη σχεδιαζόμενη επένδυση είναι ελάχιστο, τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οφέλη είναι αμφισβητήσιμα, ενώ η τύχη της επένδυσης θα κρίνεται από τις συγκυρίες και τις μεταβολές της διεθνούς αγοράς. Το όλο εγχείρημα μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει τη μορφή ενός real estate χρηματιστηρίου μεταπώλησης γης. Τα κέρδη θα καρπωθούν, βέβαια, αυτοί που σήμερα παρουσιάζονται ως υποψήφιοι αγοραστές της δημόσιας γης σε εξευτελιστικές, μάλιστα, τιμές. Επιχειρείται να μεταφυτευθεί στην Κρήτη το μοντέλο ανάπτυξης της Μαγιόρκα που έχει αλωθεί και εξαρτηθεί από το μεγάλο κεφάλαιο.

Η επιχείρηση των Βέλγων θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, δηλ. ως κλειστό οικονομικό σύστημα (ενσταυλισμένος τουρισμός), που εξάγει το κέρδος αντί να το επανεπενδύει στην εσωτερική οικονομία της Κρήτης.

Οι θέσεις εργασίας που προτείνονται βρίσκονται στον αντίποδα της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή που γνωρίζει μια από τις υψηλότερες κερδοφορίες στην Ελλάδα. Πρόκειται για ανειδίκευτη, χαμηλά αμειβόμενη, ελλιπώς ασφαλιζόμενη, εποχιακή και μετακινούμενη εργασία του ντόπιου πληθυσμού.

Εμείς λέμε:

- Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με τον ντόπιο πληθυσμό αποκλεισμένο από το δικαίωμα λόγου σε σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον του.

Και ρωτάμε:

- Πόσο θετική οικονομικά μπορεί να είναι μια ανάπτυξη που εκποιεί κεφαλαιώδεις πόρους - όπως τη γη και το νερό στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους;

- Πόσο θετική οικονομικά μπορεί να είναι μια «ανάπτυξη» που συσσωρεύει κέρδη σε λίγους και προβλήματα σε πολλούς;

- Μπορεί μια Δημοτική Αρχή να αποφασίζει για την αλλαγή χρήσης γης και την τροποποίηση της φυσιογνωμίας ενός Προστατευόμενου Ευρωπαϊκού Οικότοπου;

- Πως είναι δυνατόν κάτι τέτοιο να επιχειρείται χωρίς καν να έχουν παρουσιαστεί και κριθεί δημοσίως μελέτες περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνιολογικές, κ.ά.;

Η μελλοντική αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται από την προστασία και τη διαχείριση στρατηγικών φυσικών πόρων, όπως το έδαφος και το νερό. Οι πόροι αυτοί είναι θεμελιώδεις και δεν πρέπει να παραχωρούνται απερίσκεπτα.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Αγίου Φανουρίου 12, 71601 Ηράκλειο
τηλ: 2810 300730, fax: 2810 284520
e-mail:
opi@ecocrete.gr, web site: www.ecocrete.gr
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 03205, Ηράκλειο 15/12/05

εισαγωγη κρητικων πρ
Επισκέπτης , 2006-05-08 11:42:02
γεια σας 
διαβασα -εντελως τυχαια-αλλα με μεγαλη χαρα το συγκεκριμενο αρθρο σας, γιατι εκφραζει 100% τις αποψεις μου. 
Και μπορω να εχω αποψη για το θεμα γιατι καταγομαι απο τα Ματαλα και εχω προσπαθησει στο παρελθον να ευαισθητοποιησω αποψεις για θεματα παρομοια αυτων που παρουσιαζει το σχολιο σας. 
Τα τελευταια 5 χρονια ζω και εργαζομαι στην Ολλανδια αλλα παντα κραταω τον εαυτο μου ενημερο για το τι γινεται στην περιοχη μου αλλα και γενικα στην Κρητη μας.  
 
Ελπιζω το σχολιο σας και η προσπαθεια σας γενικα να βρει την πρεπουσα απηχηση. 
 
Ευχαριστω 
καδιανης ιακωβος  
Belgian project will benefit the area
Επισκέπτης , 2006-06-14 10:16:32
I think that the Belgian project will benefit the area since it will force the municipality of Timbaki to adhere to E.U rules and regulations in regards to infrastructute of water distribution, streets, cleaning practices and sewage management. The project will also benefit the Matala village by increasing the tourist influx. Additionally all the construction workers and building construction material providers of the areas of Moires and Timbaki will enjoy years of sustained growth. No one in this area wants to see a Chinese port in Timbaki however the Belgian project if it's done properly under the municipality supervision will bring added value to this part of Crete for many years to come.
The Belgian project fits me not!
Επισκέπτης , 2006-08-25 15:21:31
I certainly disagree with the visitor's comment of 14/6/2006 about the fictitious benefit of the Belgian project. Under no circumstances the above mentioned project will add any value to that area of Crete. Due to the historical and enviromental importance of the region, it would only damage the proper "nature" of the surrounding environment, it would alter the special "Habital" of the region and transform a unique area into another thematic park... No thanks, the Belgians or whoever supports that project can find another place for this artificial development, and here is what I propose: There have been some recent discovery about the possibility of inhabiting another planet. Since the project is 100% artificial why don' t the supporters of the Belgian Pro think about the great opportunity of being the first in making a super deluxe spa-golf resort at another planet of our solar system or even more far away? Universe is inmense! Think about it.
Γκολφ ή όχι
pascoe , 2006-10-05 08:03:14
Δεν είμαι παίκτης γκολφ. Είμαι οικολόγος. Αλλά δεν είμαι φανατικός οπαδός στην προστασία περιβάλλοντος. Το γκολφ είναι ένα θέμα, το οποίο καταλαμβάνει ένα ευρύ διάστημα στο www.ecocrete.gr σύμφωνα με τη γνώμη των οργανώσεων προστασίας του περιβάλλοντος.  
 
Η ανάπτυξη έχει πάντα τις περιβαλλοντικές επιδράσεις. Αυτές οι επιδράσεις πρέπει να είναι σύμφωνα με τις παραμέτρους της βιώσιμης ανάπτυξης. Ο στόχος που έχει τεθεί αναφέρεται σε μία , φιλική προς το περιβάλλον, αειφόρα ανάπτυξη . Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί αυτήν την προσέγγιση. 
 
Η θεμελιώδης αντίθεση ενάντια στην ανάπτυξη γκολφ υπονοεί, ότι η ανάπτυξη του γκολφ δεν είναι βιώσιμη. Γιατί;  
Το κύριο επιχείρημα ενάντια στο γκολφ είναι η κατανάλωση ύδατός του. Στις περιοχές όπως τη δυτική Κρήτη με 1000 μμ ετήσιας πτώσης, αυτό το επιχείρημα είναι άκυρο. Η κατανάλωση ύδατος εκατοντάδων μερών γκολφ στην κεντρική Ευρώπη δεν ασκεί αρνητικές επιδράσεις στον κύκλο ύδατος. Η πτώση ανα χρόνο (700 –900 μμ) είνα λιγότερος στην Ευρώπη. 
Υπάρχουν πολλά άλλα επιχειρήματα ενάντια στο γκολφ. Υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων για τα πράσινα, την κατανάλωση τοπίων, την ενσωμάτωση κ.λπ.  
 
Εάν μια ανάπτυξη εκπληρώνει τις παραμέτρους βιώσιμης ανάπτυξης είναι ένα πολύτιμο πρόγραμμα. Δεν μπορούμε να πούμε, οι οποίοι στη διαχείριση και τη χρήση του εδάφους στην Κρήτη ικανοποιούν οποιαδήποτε απαίτηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η διαχείριση του εδάφους στην Κρήτη οδηγεί στην υποβάθμιση και την ερήμωση. Οι πυρκαγιές, οι παράνομοι δρόμοι βουνών και η καταστροφή των φυσικών απορροών ύδατος είναι καθημερινή πρόγραμμα.  
Καμία καλή επιχείρηση.  
Οι κοινωνικές δαπάνες αυτής της διαχείρισης εδάφους είναι ένα φορτίο για τις μελλοντικές γενεές. Γιατί θα έπρεπε να αντιτάξουμε ένα θέρετρο γκολφ σε τέτοιες περιοχές; Επειδή προτιμάμε τα πρόβατα και τις αίγες που καταστρέφουν την απορρόφηση ύδατος των υδροφόρων στρωμάτων και της φυσικής τροφικής αλυσίδας μας; Τα κοπάδια των εκατοντάδων του ζωικού κεφαλαίου δεν είναι παραδοσιακά. Αυτό το μέγεθος υπάρχει πρην 10 έτη.  
Η διαχείριση εδάφους στην Κρήτη δεν είναι βιώσιμη καθόλου. Οι αντιρρήσεις ενάντια στα αναπτυξιακά έργα πρέπει να εξετάσουν τους κανονικούς όρους. Περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί όροι.  
Η ανταγωνιστικότητα των κρητικών προϊόντων , όπως τα γεωργικά προϊόντα και ο τουρισμός μειώνεται. Παρατηρούμε ότι εντός των τελευταίων 20 ετών η αξία του φυσικού πλούτου της Κρήτης έχει σημαντικά μειωθεί ( π.χ. δάση , πηγές και βιότοποι ) . 
Ο σχεδιασμός θα πρέπει μελλοντικά να λαμβάνει υπόψην του τα έξοδα και τα οφέλη . 
 
Για να ευθυγραμμίσουν αυτά τα έξοδα και τα οφέλη με τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι η πρόκληση. 
Ένα καλά σχεδιασμένο θέρετρο γκολφ που εκπληρώνει τις παραμέτρους βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να προτιμηθεί σαφώς έναντι της υπάρχουσας κατάστασης. 
Θεσσαλονίκη .
Επισκέπτης , 2006-12-11 12:05:26
Τη Κρήτη τη θέλουμε νησί ειρήνης τώρα που γίνεται αυτή η επίθεση με αόρατους "αλεξιπτωτιστές" . 
Είναι μία επίθεση στον πατριωτισμό ανεξαρτήτως κομματικής συμπάθειας στη περίοδο των εκλογών, ανεξαρτήτως απόψεων για διεθνείς συμμαχίες. 
Δεν μπορούμε να φερόμαστε όπως οι Ινδιάνοι αντάλλαξαν τα καθρεφτάκια του Κορτέζ. 
Οι πολιτικοί απ' όλες τις πλευρές 
εκτός απο τις οικολογικές απόψεις να εκτεθούν και να εξηγήσουν τις γεωπολιτικές επιπτώσεις των αποφάσεων. 
Δε θέλουμε να δούμε τους Κρήτες να τους διαιρούν, όπως συμβαίνει σε πολλά νησιά, και να χρεώνονται δυσανάλογα ασήκωτα βάρη παγκόσμιων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 15 Δεκέμβριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 54 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57078623
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.