ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
Από τα ΝΕΑ , Σάββατο, 03 Δεκέμβριος 2005

Ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καλλυντικών απορροφώνται από το σώμα και στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτούν στο συκώτι, τους νεφρούς, τα όργανα αναπαραγωγής και τον εγκέφαλο

Πόσο τοξικό είναι το μπάνιο σας;

Έρευνα - σοκ στις HΠA: καρκινογόνα κοκτέιλ στα καλλυντικά

Της PAT THOMAS

Κρέμες σώματος, αφρόλουτρα, βαφές μαλλιών, σαμπουάν, αποσμητικά... Ο κατάλογος είναι μακρύς. Πόσα καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούμε καθημερινά και πόσο ασφαλή είναι για την υγεία μας; Πολλά από αυτά δεν έχουν καν δοκιμαστεί ώστε να επιβεβαιωθεί ότι είναι απολύτως ακίνδυνα.

Χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία έχουν εντοπιστεί σε μητρικό γάλα.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εννέα κατά μέσο όρο είναι τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Όλα μαζί, περιέχουν 126 διαφορετικά συστατικά. Πολλά από αυτά μάλιστα δεν έχουν δοκιμαστεί ώστε να διαπιστωθεί η αντίδραση του δέρματος - για παράδειγμα, αν προκαλούν ερυθρότητα ή εξανθήματα - και οι μακροχρόνιες επιδράσεις τους στον άνθρωπο ή στο περιβάλλον. Λόγω της απουσίας αυτών των ελέγχων, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο, εξέδωσε προειδοποίηση στη βιομηχανία καλλυντικών ότι... είναι καιρός να αρχίσει να ενημερώνει τους καταναλωτές ότι τα περισσότερα είδη προσωπικής φροντίδας δεν έχουν δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους. Αυτό που κυρίως απασχολεί τους επιστήμονες στη FDA και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι οι τυχόν επιδράσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον από την τακτική χρήση αυτού του «κοκτέιλ» των καλλυντικών. Πολλές από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή των καλλυντικών προϊόντων απορροφώνται από το σώμα και στη συνέχεια μπορεί να αποθηκευτούν στον λιπώδη ιστό, στο συκώτι, τους νεφρούς, τα όργανα αναπαραγωγής και τον εγκέφαλο.

Υστερία; H βιομηχανία καλλυντικών κάνει λόγο για αδικαιολόγητη υστερία, όμως οι επιστήμονες απαντούν ότι εντοπίζουν βιομηχανικούς πλαστικοποιητές όπως τα φθαλάτη στα ούρα, συντηρητικά (όπως οι παραβένες) σε ιστό όγκων μαστού, αντιμικροβιακές (Triclosan) αλλά και χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αρωματοβιομηχανία (π.χ. ξυλένιο) σε μητρικό γάλα. ¶λλωστε, η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι τα αρώματα μπορεί να συνδεθούν με το άσθμα, οι καθαριστικές ουσίες στα σαμπουάν μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον ιστό του ματιού, ενώ οι βαφές μαλλιών πιστεύεται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη αλλά και λεμφώματος. Κι αν όλα αυτά σάς φαίνονται πολύ δραματικά, ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω προϊόντα:

NIVEA BODY: Εκτός από ημισυνθετικά λιπαρά οξέα, το προϊόν περιέχει ένα είδος αλκοόλης και γλυκερίνη, τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν ξηρότητα στο δέρμα, ύστερα από συχνή χρήση. Περιέχει επίσης αρκετά αλεργιογόνα και μία ουσία δυνάμει καρκινογόνο, τη λεμονίνη. Περίπου το ένα τρίτο των συστατικών που περιλαμβάνονται στον κατάλογό του είναι αρωματικές ουσίες που είναι γνωστές για την ερεθιστική τους δράση, καθώς και χημικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ύστερα από συχνή χρήση του προϊόντος.

LISTERINE για άμυνα των δοντιών και των ούλων: Αυτό το στοματικό διάλυμα περιέχει αλκοόλη σε ποσοστό 21,6 %. Η αλκοόλη ξηραίνει και αλλάζει το ph του στόματος και του φάρυγγα, ενώ η μακρόχρονη χρήση διαλύματος που περιέχει αλκοόλη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο στόμα και στο φάρυγγα. Επίσης, το φθόριο σε μεγάλες ποσότητες είναι δηλητηριώδες μετά την κατάποση, ενώ το γλυκαντικό σακχαρίνη προκαλεί καρκίνο στην ουροδόχο κύστη στα ζώα.. Τέλος, οι συνθετικές χρωστικές ουσίες, τα αρώματα και οι γεύσεις, παρασκευάζονται από διαλύτες, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τη χλωρίδα του στόματος και να προκαλέσουν δερματίτιδα.

JOHNSON’S BABY SOFTWASH: Η επιδερμίδα των παιδιών είναι πιο λεπτή και περισσότερο απορροφητική από των ενηλίκων, συνιστά λοιπόν ένα λιγότερο αποτελεσματικό φράγμα στις χημικές τοξίνες. Η συχνότητα εκζεμάτων και αλλεργιών στα παιδιά αυξάνεται και η πρώιμη χρήση ειδών καλλωπισμού στο ευαίσθητο δέρμα τους ίσως να παίζει κάποιον ρόλο. Αφού το σαπούνι κάνει ότι πρέπει να γίνει, γιατί να εκθέτετε το παιδί σας σε ουσίες ερεθιστικές για το δέρμα και τα μάτια όπως η λαυρική σορβιτάνη ή το λαυρικό θειικό νάτριο;

CLAIROL HERBAL ESSENCES SHAMPOO για ξηρά και ταλαιπωρημένα μαλλιά: Μπορεί να φαίνεται ελκυστικό και να μυρίζει ωραία, όμως για την παρασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί τέσσερα εν δυνάμει καρκινογόνα χρωστικά (Cl 17200, Cl 15510, Cl 42053, Cl 60730). Το άρωμά του αποδίδεται σε συνθετικά αρώματα, τα οποία είναι γνωστές νευροτοξίνες και παράγοντες που ερεθίζουν το δέρμα. Ανάμεσα στις καθαριστικές ουσίες που περιέχει, το λαουροθειικό νάτριο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος καθώς και μόνιμη βλάβη στον ιστό του ματιού.

COLGATE TOTAL: Οι κοινές οδοντόκρεμες συνήθως περιέχουν καθαριστικές ουσίες που προκαλούν ερεθισμούς, όπως το λαουροθειικό νάτριο. Η TOTAL περιέχει μια ουσία, (PVM/MA copolymer), η οποία κολλά τα ενεργά συστατικά στα δόντια. Η σακχαρίνη, γνωστή για τις καρκινογόνες ιδιότητές της στα ζώα, επίσης περιέχεται στην οδοντόκρεμα. Η χρωστική ουσία Cl 42090 επίσης έχει βρεθεί ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα και έχει απαγορευθεί στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Σουηδία. Η TOTAL περιέχει Triclosan, το οποίο υπό συγκεκριμένες συνθήκες, συνδυάζεται με το χλώριο που υπάρχει στο νερό της βρύσης και παράγει χλωροφόρμιο, το οποίο απορροφάται εύκολα από το δέρμα ή εισπνέεται και μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, προβλήματα στο ήπαρ και καρκίνο.

CALVIN KLEIN’S ETERNITY: Τα αρώματα παρασκευάζονται από τις ίδιες νευροτοξικές ουσίες που εντοπίζονται σε γόμμες και συγκολλητικά, αν και σε μικρότερες ποσότητες. Το άρωμα Eternity περιέχει 41 συστατικά, το 80% των οποίων δεν έχει δοκιμαστεί για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλή είναι στους ανθρώπους. Τα υπόλοιπα είναι γνωστές νευροτοξίνες, αλεργιογόνα, καθώς και ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες.

GILLETTE MACH 3 Ζελ ξυρίσματος: Με την βοήθεια του Ντέιβιντ Μπέκαμ, πρωταγωνιστή της διαφημιστικής τους εκστρατείας, τα προϊόντα για το ξύρισμα της Gillette έχουν κατακτήσει την ανδρική ψυχή. Το ζελ ξυρίσματος Mach 3, ωστόσο περιέχει ουσίες ερεθιστικές για το δέρμα, όπως η τριεθανολαμίνη, τρεις δυνάμει καρκινογόνες ουσίες (πολυτετραφλουροεθυλένιο, BHT, Cl 42090) και τρεις τοξίνες ή ρυπαντές που ενεργούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ισοπεντάνιο, άρωμα και ισοβουτάνιο).

CLEARASIL 3-in-1, deep cleaning wash (κλινικά αποδεδειγμένο ότι καταπολεμά τα σπυράκια): Ένα μείγμα από ισχυρές απολυμαντικές ουσίες, χημικά απολεπιστικά και διαλυτικές ουσίες που είναι ικανές να απομακρύνουν τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, καθώς και συνθετικές ενυδατικές ουσίες για την αποκατάσταση μέρους της βλάβης που προκαλούν τα άλλα συστατικά. Περιέχει δύο δυνάμει καρκινογόνες ουσίες (BHT και EDTA) καθώς και μερικά από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα συστατικά αρωμάτων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 12/11/2005 www.tanea.gr 

ΚΡΙΤΙΚΙ
Επισκέπτης , 2006-04-06 14:18:35
ΦΟΒΕΡΟ ΑΘΡΟ ! ΜΠΡΑΒΟ... 
ΣΟΥΖΥ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 70 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57107623
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.