ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ...ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεσσαρά
ΑΜΑΚ , Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2005

ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ...ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!

Τον Αύγουστο σας ...προειδοποιήσαμε για το ενδεχόμενο να συναντήσετε τα επόμενα χρόνια στη Νότια Κρήτη το λιμάνι του Νότου! Φαίνεται πως το ενδεχόμενο αυτό οριστικοποιείται από την κυβέρνηση και χωροθετείται στον κόλπο της Μεσσαράς. Η εναλλακτική λύση εγκατάστασης του λιμανιού στην Ιεράπετρα απαντήθηκε ήδη αρνητικά από τους τοπικούς της φορείς. Απ΄ ότι φαίνεται μια τέτοια συζήτηση έχει ανοίξει και στη Μεσσαρά αφού ένα λιμάνι διαμετακόμισης κινέζικων προϊόντων απέχει πολύ από τα όνειρα των Κρητικών να δώσουν συνέχεια, μέσω ενός λιμανιού, στις μακραίωνες σχέσεις της Κρήτης με την Νοτιοναταλική Μεσόγειο! Απέχει πολύ και από την προσδοκία της εξισορρόπησης της ανάπτυξης στην Κρήτη (βορρά-νότου) με συμπλήρωση των υποδομών και ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του νότου.

Η περιοχή χωροθέτησης του λιμανιού είναι ο κόλπος τη Μεσσαράς και ο Δήμος Τυμπακίου, όπου ο πρωτογενής τομέας, κυρίως θερμοκηπιακές καλλιέργειες, (57,9%) και ο τριτογενής τομέας (33,6%) εμφανίζονται ιδιαίτερα δυναμικοί. Από όλες τις μελέτες της περιοχής (Ειδική Χωροταξική, Τοπικό Αναπυξιακό Πρόγραμμα) προτείνεται η δημιουργία ΖΟΕ σε ολόκληρη την ανατολική πλευρά του κόλπου για να αντιμετωπιστούν συγκρούσεις χρήσεων γης που έχουν δημιουργηθεί από την συνύπαρξη γης υψηλής παραγωγικότητας, τουρισμού, εξαιρετικά σημαντικών αρχαιολογικών χώρων (Φαιστός, Αγ, Τριάδα, Κομός που για πολλούς θα έπρεπε να περιληφθούν σε ενιαίο αρχαιολογικό πάρκο), υγροβιότοπος των εκβολών του Γεροποτάμου (που έχει περιληφθεί στις ζώνες Ειδικής Προστασίας για την Ορνιθοπανίδα (SPA) με κωδικό GR 4310012), παραλία με αμμοθίνες τόπος ωοτοκίας της Carretta-Carretta, συνεχόμενη περιοχή Natura (SPA GR 4310007 και pSCI GR 4310004).

Από το Τοπικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα είχε προταθεί και ο καθορισμός περιοχής ειδικής προστασίας (ΠΕΠ) Μεταξύ όλων αυτών το στρατιωτικό αεροδρόμιο, που κατά μία εκδοχή θα αποτελέσει το χώρο εγκατάστασης του διαμετακομιστικού λιμανιού –κατά μία άλλη εκδοχή χώρος δυτικότερα του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου του Κόκκινου Πύργου- και που επί σειρά ετών αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων η μετατροπή του σε εμπορικό, για τη μεταφορά των αγροτικών  προϊόντων αλλά και τουριστικό αεροδρόμιο, μετά την ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού. Έρευνες στην περιοχή του κόλπου για τη ρύπανση και τα εξαιρετικής ποιότητας αλιεύματα, που ήδη κινδυνεύουν από ρύπανση, πραγματοποιεί το ΙΘΑΒΙΚ.

Με επικεφαλής τον πρόεδρο της επενδυτικής εταιρείας China Shipping Container Line C.O L.t.d, κ. Li Ke Lin, οι εκπρόσωποι επενδυτικών οργανισμών του Χονγκ-Κονγκ, συνοδευόμενοι από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας επισκεύθηκαν πρόσφατα την περιοχή σε αναζήτηση του χώρου για δημιουργία του λιμανιού, που θα αποτελέσει αντικείμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με δανειοδότηση της Τράπεζας Ευρωπαϊκων Επενδύσεων και που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα διακινεί 20 εκατομμύρια κοντείνερς το χρόνο τη στιγμή που το λιμάνι του Ρότερνταμ διακινεί μόλις 8, 5 εκατομμύρια!

ΔΙΚΑΙΩΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΤΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ!

ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Επισκευθείτε τη σελίδα της ΑΜΑΚ:
www.amak.tee.gr
ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ
ΧΩΡΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ – ΧΩΡΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ – ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

( GR4310004), OXI ΣΤΟ ΛΙΜΑΝ
Επισκέπτης , 2005-12-05 09:33:12
found www.archelon.gr 
 
Μερικά από αυτά ορίζονται ως «οικότοποι ή είδη προτεραιότητας» (που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και απαιτούν άμεση προστασία). Το Παράρτημα IV απαριθμεί είδη φυτών και ζώων που έχουν ανάγκη από ιδιαίτερα αυστηρή προστασία. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει συμβάλει στο να περιληφθούν στον εθνικό κατάλογο για το προτεινόμενο δίκτυο NATURA 2000 όλες οι βασικές παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα.  
 
Συγκεκριμένα: 
 
Α) Όλες οι παραλίες ωοτοκίας της Ζακύνθου υπό τον κωδικό «Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου και Νησίδες Μαραθωνήσι και Πελούζο» (GR 221 0002). 
 
B) Σχεδόν όλες οι παραλίες ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου και του Λακωνικού Κόλπου υπό τους κωδικούς «Θίνες Κυπαρισσίας» (GR 25500005) και «Δέλτα Ευρώτα» (GR 2540003) αντίστοιχα.  
 
Γ) Γ). Σχεδόν όλες οι παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης υπό τους κωδικούς «Δυτικά Αστερούσια από ¶γιο Φάραγγο ως Κόκκινο Πύργο» ( GR4310004), «Πρασιανό Φαράγγι-Πατσός-Σφακορύακο Ρέμα-Παραλία Ρεθύμνου και Εκβολή Γεροποτάμου» (GR 4330004), «Χερσόνησος Ροδοπού-Παραλία Μάλεμε» (GR 4340003), «Λίμνη Αγιάς - Πλατανιάς -Ρέμα και Εκβολή Κερίτι- Κοιλάδα Φάσας» (GR 4340006). 

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 29 Νοέμβριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 337 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57101651
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.