ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ακατανόητη πρόταση για γήπεδο γκολφ στη Μάλτα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Ρόντερικ Γκάλτντς. Μ. P. , Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2005

Μία ακατανόητη πρόταση για ένα γήπεδο γκολφ στη Μάλτα

Του Ρόντερικ Γκάλτντς. Μ. P., Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2005

Ο Ρόντερικ Γκάλτς υποστηρίζει πώς η χώρα πρέπει να εκμεταλευτεί προσεκτικά τους λιγοστούς φυσικούς πόρους όπως είναι το έδαφος και το νερό.

Οποιαδήποτε ανάπτυξη σε ένα μικρό νησί θα πρέπει να γίνεται μέσα στο πλαίσιο των διαθέσιμων και περιορισμένων περιβαλλοντικών πόρων. Είναι κοινή γνώση πως οι πόροι εδάφους και νερού στη Μάλτα έχουν γίνει υπερβολικά δυσεύρετοι.

Παρόλα αυτά, πρόσφατα ο πρωθυπουργός πήγε ενάντια σε κάθε κοινή λογική ανακοινώνοντας σχέδια για την κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου γκολφ στο ix-Xaghra il-Ηamra, που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή στο βορειοδυτικό σημείο της Μάλτας. Δεν προκαλεί έκπληξη, πώς το γήπεδο γκόλφ που έχει προταθεί από τον Οργανισμό Τουρισμού της Μάλτας (ΜΤΑ), υποδέχτηκαν με διαμαρτυρίες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και η αγροτική κοινότητα.

Αυτή η πρόταση είναι άλλη μια προσθήκη στον κατάλογο ακατανόητων αποφάσεων που πάρθηκαν από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει αποκτήσει κακή φήμη για τις αναπτυξιακές προτάσεις που δεν συμβαδίζουν καθόλου με το μέρος και το φυσικό περιβάλλον. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την προτεινόμενη επιχωμάτωση στη Μνάτζντρα, ένα βήμα από ένα παγκόσμιο ιστορικό σημείο, και την επέκταση του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Σαντ' Αντνίν, ακριβώς κάτω από τις μύτες των κατοίκων της Μαρσασκάλα.

Γιατί αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να πηγαίνει ενάντια στην κοινή λογική και την ίδια τη φύση, είναι ένα αίνιγμα.

Η λογική, ένα χαρακτηριστικό που έχει εδώ και καιρό εξαφανιστεί από τα μυαλά των αρχηγών της κυβέρνησης και των οργάνων τους, μας κάνουν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι ένα ακόμη σχέδιο χωρίς λογική από μια ξεμωραμένη κυβέρνηση η οποία θέλει το συμφέρον των λίγων σε βάρος όλων μας.

Η εργατική τάξη υποστηρίζει την κατασκευή νέων γηπέδων γκόλφ, αφού αυτά ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πάσχουσα τουριστική βιομηχανία. Παρόλα αυτά, τέτοιο πολυέξοδο έργο θα πρέπει να γίνει μέσα στο πλαίσιο στήριξης της ανάπτυξης, παρά μέσα στο πλαίσιο εγωιστικών προσωπικών συμφερόντων. Ωστόσω, όλα δείχνουν την δεύτερη περίπτωση.

Ήταν ασυνήθιστο το ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να προαναγγείλει το επίμαχο σημείο στο Xaghra il-Hamra. Το στρατήγημά του ήταν να ανοίξει το δρόμο βάζοντας στην άκρη γραφειοκρατικά εμπόδια και όποιους αξιωματούχους μπορεί δικαιολογημένα να πήγαιναν ενάντια σ' αυτή την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα η διαδικασία επιλογής τοποθεσίας για γήπεδο γκόλφ βρισκόταν σε εξέλιξη στον αρμόδιο Οργανισμό (γυρίζουμε πίσω στην εποχή που οι υπουργοί έπαιρναν μόνοι τους αποφάσεις σχεδιασμού;).

Η Μάλτα ήδη έχει γήπεδο γκόλφ στη Μάρσα, που σοφά βρίσκεται σε μία από τις πιο φαρδιές πεδιάδες του νησιού, που το παχύ έδαφος ποτίζεται πλούσια από τις χειμερινές βροχές. Το σημείο για το γήπεδο γκόλφ που προτείνεται από τον Δρ. Γκόνζι στο Haghra il-Hamra είναι τελείως διαφορετική περίπτωση. Είναι εκτεθειμμένο σε ξηρούς ανέμους, μη ικανό να κρατήσει πολύ χώμα, αλλά ευλογημένο με πλούσια ποικιλία χλωρίδας που τώρα θα καταστραφεί για να δώσει τη θέση της σε μία και μόνο ποικιλία γρασιδιού!

Επιπλέον, η περιοχή περιλαμβάνει καλλιεργήσιμο έδαφος στο Πουάλες, μια από τις πλουσιότερες αρόσιμες εκτάσεις της Μάλτας που τώρα κινδυνεύει να χαθεί αν επιτραπεί να εξαπλωθεί έξω από το προτεινόμενο γήπεδο γκόλφ η οικιστική ανάπτυξη (ένα πολύ πιθανό σενάριο στη Μάλτα, όπου η υπόθεση της γής αποτελεί διαμάχη).

Ενώ το έδαφος είναι ένα σπάνιο αγαθό στη Μάλτα, το πόσιμο νερό είναι ακόμη πιο σπάνιο. Τα γήπεδα γκολφ έχουν μεγάλες απαιτήσεις στην προμήθεια νερού. Ακόμη και χώρες όπως η Ισπανία το βρίσκουν δύσκολο να διατηρήσουν επάρκεια νερού για γήπεδα γκολφ.

Το να κατασκευάσεις ένα γήπεδο γκόλφ σε μία περιοχή στην οποία ακόμη και η φύση δεν επιτρέπει την ανάπτυξη φυσικής χλωρίδας, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη διαθέσιμη ποσότητα νερού.

Παρόλα αυτά, οι ετήσιες αναφορές του WSCμ οι οποίες παρουσιάζονται στη Βουλή, πάντα δείχνουν μία ιδανική εικόνα καλής ποιότητας νερού, όπου μόνο τα υψηλά επίπεδα χλωρίου φαίνεται να είναι το μόνο πρόβλημα. Ας κάνουμε την εξασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού για τους πολίτες μας προτεραιότητα, και μετά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πότισμα του γρασιδιού σε γήπεδα γκόλφ!

Θα έπρεπε να είναι φανερό σε όλους ότι η απόφαση για την κατασκευή ενός γηπέδου γκόλφ στο Il-Xaghra il-Hamra είναι καθαρά πολιτική και θα επιβαρύνει περισσότερο την εξουθενωμένη οικονομία και τους δυσεύρετους φυσικούς πόρους. Αυτή η απόφαση έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την αρχαία πολιτική αντίληψη ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τους λίγους, ενώ οι υπόλοιποι πληρώνουν τις συνέπειες. Τέτοια μέθοδος διακυβέρνησης πλησιάζει το φυσικό τέλος της καθώς η εργατική τάξη ετοιμάζεται να οδηγήσει αυτή τη χώρα στο μέλλον.

Ρόντερικ Γκάλντς, M.P., εκπρόσωπος τύπου τουε Εργατικού Κόμματος, για το περιβάλλον και την φυσική κληρονομιά.

Πηγή: http://www.di-ve.com
Το άρθρο: http://www.di-ve.com/dive/portal/portal.jhtml?id=206301&pid=75

Μετάφραση: Αθηνά Πολύζου

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 295 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55087442
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.