ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 28 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο πρώτος ¶τλαντας Εδαφών της Ευρώπης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Έδαφος
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εδαφολογικών Υπηρεσιών , Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2005

Βρυξέλλες 28 Απριλίου 2005

Ο πρώτος ¶τλαντας Εδαφών της Ευρώπης δείχνει τη σημασία της προστασίας αυτού του ζωτικού πόρου

Το έδαφος επιτελεί πολλαπλές περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές λειτουργίες και, συνεπώς, παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην υποστήριξη των παγκόσμιων περιβαλλοντικών συστημάτων. Είναι ένα ζωντανό σύστημα και αν καταστραφεί χάνεται για πάντα. Η διάβρωση, η μόλυνση, η μείωση της περιεκτικότητας σε οργανική ουσία, η κάλυψή του λόγω, π.χ. οικιστικής ανάπτυξης και κατασκευής υποδομών, οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες όλα συμβάλλουν στην υποβάθμιση ενός πόρου που είναι θεμελιώδης για την επιβίωση μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιούργησε συνεπώς τον πρώτο ¶τλαντα Εδαφών της Ευρώπης, που σχεδιάσθηκε για να περιγράψει και να εξηγήσει τους κινδύνους για το έδαφος, και να ενημερώσει το κοινό για την ποικιλότητα του και τη σημασία του για τις ζωές μας. Ο ¶τλαντας θα συμβάλλει στις μελλοντικές δράσεις για την προστασία των εδαφών της Ευρώπης, όπως η πρόταση για μια Θεματική Στρατηγική για την προστασία του εδάφους, που προγραμματίζεται να παρουσιαστεί από την Επιτροπή πριν το τέλος του 2005.

Οι Janez Potocnik και Σταύρος Δήμας, Ευρωπαϊκοί Επίτροποι για την Επιστήμη, την Έρευνα και το Περιβάλλον, παρουσίασαν τον ¶τλαντα Εδαφών της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τις Ημέρες Πληροφορίας για τις δραστηριότητες της Διεύθυνσης του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Επιτροπής (DG Joint Research Centre). Ο Επίτροπος Potocnik είπε: «Σίγουρα υποτιμούμε τη συμβολή του εδάφους στη βιοποικιλότητα μας, αλλά αν δεν το προστατεύσουμε καλύτερα, θα αντιληφθούμε σύντομα τη σημασία του με το χειρότερο δυνατό τρόπο – βλέποντας τα προβλήματα που δημιουργεί η απώλεια του. Εργαλεία όπως αυτό ο ¶τλαντας Εδαφών είναι πολύτιμη βοήθεια για τους λήπτες αποφάσεων πολιτικής όταν επεξεργάζονται μέτρα για την προστασία του εδάφους και για το γενικό κοινό, για να ενημερωθούν για τη σημασία του. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας πρόσθεσε: «Το έδαφος της Ευρώπης είναι ένας απείρως πολύτιμος αλλά πεπερασμένος πόρος που απαιτεί προστασία για να εξασφαλισθεί η μελλοντική ασφάλεια τροφής και η ποιότητα του περιβάλλοντος».

Γιατί το έδαφος χρειάζεται προστασία; Είναι ένα φυσικό ζωντανό σύστημα, κρίσιμο για τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως και για τις οικολογικές λειτουργίες. Σχηματίζεται σε μακρές περιόδους χρόνου και όταν καταστραφεί, παραδείγματος χάριν από ρύπανση, έντονη αστικοποίηση ή ανεπαρκείς γεωργικές ή δασοπονικές πρακτικές, ουσιαστικά χάνεται για τις τωρινές και μελλοντικές γενεές.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή συντόνισε τη δημιουργία του πρώτου ¶τλαντα Εδαφών της Ευρώπης με το να φέρει μαζί να δουλέψουν πολλούς ειδικούς επιστήμονες από Εδαφολογικά Ινστιτούτα σε πάνω από 40 χώρες, που όλα αντιπροσωπεύονται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εδαφολογικών Υπηρεσιών. Ο ¶τλαντας αποτελείται από υψηλής ποιότητας χάρτες εδαφών και εύκολα κατανοητά κείμενα που υποστηρίζονται από μοναδικές φωτογραφίες. Βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για το Έδαφος που έχει αναπτυχθεί από την Επιτροπή και καλύπτει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες.

Ο ¶τλαντας επιχειρεί να δείξει τις πολύπλοκες διασυνδέσεις μεταξύ διαδικασιών υποβάθμισης του εδάφους και κινδύνων στην ανθρώπινη υγεία και ασφάλεια περιγράφοντας και χαρτογραφώντας τις μεγάλες λειτουργίες του εδάφους. Ο ¶τλαντας επίσης σχολιάζει τους μείζονες κινδύνους για το έδαφος για όλη την Ευρώπη.

Η Ευρώπη είναι προικισμένη με υψηλής παραγωγικότητας γεωργικά εδάφη αλλά έχει επίσης και απέραντες φυσικές και ημι-φυσικές περιοχές στις οποίες το έδαφος παίζει ζωτικό ρόλο στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην υποστήριξη των παγκόσμιων περιβαλλοντικών συστημάτων. Μέχρι σήμερα, δεν έχει διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Εδάφους, αλλά προγραμματίζεται μια Θεματική Στρατηγική για την προστασία του εδάφους, που θα περιλάβει μια Οδηγία Πλαίσιο για το Έδαφος, μέχρι το τέλος του 2005.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.jrc.cec.eu.int/soil-atlas

Μετάφραση: Ε.Κ.

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 97 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57000102
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.