ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μετέωρο βήμα στην Ε.Ε. προς τα μπρος για τον κανονισμό RE Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Χημική μόλυνση
WWF Ελλάς και Greenpeace , Κυριακή, 20 Νοέμβριος 2005

Κοινό δελτίο τύπου WWF Ελλάς και Greenpeace

Η ψηφοφορία για το REACH στο Ευρωκοινοβούλιο: Βήμα προς τα εμπρός, αλλά...

Στρασβούργο/Αθήνα, 17-11-2005:

Το WWF Ελλάς και η Greenpeace υποδέχθηκαν με ...μισό χαμόγελο το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας για την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα χημικά (Κανονισμός REACH) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι δυο διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι η σημερινή απόφαση είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, παρά τα σημαντικά κενά που παρουσιάζει ύστερα από τις επίμονες προσπάθειες της χημικής βιομηχανίας να εξασθενίσει τα θετικά στοιχεία που περιείχε η αρχική πρόταση.

Για το σημερινό αποτέλεσμα, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ενεργός συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν στην εκστρατεία ζητώντας αυστηρή νομοθεσία για τα χημικά. Είναι πάντως βέβαιο ότι θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες από πολίτες και οργανώσεις, στο εγγύς μέλλον για την ουσιαστική βελτίωση της νομοθεσίας, σε επόμενο Συμβούλιο Υπουργών.

Η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αρχής της υποκατάστασης δηλ. της υποχρέωσης να αντικαθίστανται επικίνδυνα χημικά με ασφαλή διαθέσιμα εναλλακτικά, πράγμα που αποτελεί πάγια θέση των οργανώσεων. Το WWF Ελλάς και η Greenpeace πιστεύουν ότι η υποχρεωτική υποκατάσταση των επικίνδυνων χημικών αντισταθμίζει λίγο τις δυσμενείς εξελίξεις που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας των ισχυρών πιέσεων από τα lobby των χημικών βιομηχανιών.

Η πίεση των πολιτών έπιασε τόπο, κι έτσι οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές έδειξαν ότι επιθυμούν ένα REACH που θα θέσει τέλος στα χημικά που συσσωρεύονται στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων, προκαλώντας πληθώρα επιπτώσεων. Η στάση και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους Υπουργούς της ΕΕ που θα κληθούν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για το REACH τον επόμενο μήνα, απαιτώντας να μην αποδυναμωθεί κι άλλο ο κανονισμός REACH.

Ωστόσο, βάσει των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας μειώνονται αισθητά τα στοιχεία ασφάλειας που πρέπει να χορηγήσει η χημική βιομηχανία.  Σήμερα, υπάρχει ένα τεράστιο κενό γνώσης για το 90% των χημικών ουσιών που παράγονται και κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η συγκέντρωση επαρκών στοιχείων για τις επιπτώσεις αυτών των ουσιών στο περιβάλλον και την υγεία, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ικανοποίηση δυο εκ των βασικότερων στόχων του REACH, που είναι το δικαίωμα στη γνώση και ο αποτελεσματικός έλεγχος των χημικών.

Ο Κανονισμός REACH στη σημερινή του μορφή, παρά τα θετικά σημεία που περιέχει, δεν παρέχει το επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος που επιθυμούν οι πολίτες, καθώς αφήνει χιλιάδες χημικά, μεταξύ των οποίων και οι ορμονικοί διαταράκτες, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και συνεπώς χωρίς βασικά στοιχεία για την τοξικότητά τους.

Το Συμβούλιο των Υπουργών έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώσει τον Κανονισμό, διαβεβαιώνοντας ότι θα δοθούν επαρκή στοιχεία για τα 30.000 χημικά που θα περάσουν από το σύστημα REACH, ώστε να αναγνωριστούν και να αποσυρθούν τα πιο επικίνδυνα από αυτά. Καλούμε, λοιπόν, για μια ακόμα φορά, τους αρμόδιους Έλληνες Υπουργούς (Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος) να σεβαστούν την απαίτηση Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών για έναν κανονισμό REACH που θέτει την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος πάνω από τα συμφέροντα των μεγάλων χημικών βιομηχανιών.

Περισσότερες πληροφορίες:
WWF Ελλάς
, Αχιλλέας Πληθάρας, 210 3314893, 6974 334442
Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης, 210 3806374, 6979 395108

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 138 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57087691
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.