ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 30 Ιαν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να σεβαστεί τις σοβαρές αν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
WWF Ελλάς , Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2005
Παρά τις χιλιάδες εκκλήσεις και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως εντείνεται η ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την έλλειψη ελέγχου και ενημέρωσης γύρω από τις επιπτώσεις των περίπου 10.000 χημικών ουσιών που κυκλοφορούν ελευθέρα στην αγορά, τα πρώτα σημάδια ανίερων πολιτικών συμβιβασμών έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται πάνω από τις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...

Χιλιάδες πολίτες της Ευρώπης καλούν το Ευρωκοινοβούλιο να σεβαστεί τις σοβαρές ανησυχίες για τα χημικά

Χιλιάδες Έλληνες πολίτες συνενώνουν με άλλους 160.000 Ευρωπαίους τη φωνή αγωνίας τους για την ανεξέλεγκτη χρήση και εμπορία επικίνδυνων χημικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 15.830 Έλληνες υποστηρίζουν τις προσπάθειες που ξεκίνησαν στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια νέα, αποτελεσματική και κατανοητή νομοθεσία για την παραγωγή και διάθεση στο εμπόριο χημικών ουσιών. Με αυτήν την έκκληση, καλούν τους Ευρωβουλευτές και τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά να αλλάξουν στάση και να υποστηρίξουν επιτέλους τις διαδικασίες για έναν ισχυρό Κανονισμό REACH.

Όμως, παρά τις χιλιάδες εκκλήσεις και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν πως εντείνεται η ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για την έλλειψη ελέγχου και ενημέρωσης γύρω από τις επιπτώσεις των περίπου 10.000 χημικών ουσιών που κυκλοφορούν ελευθέρα στην αγορά, τα πρώτα σημάδια ανίερων πολιτικών συμβιβασμών έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται πάνω από τις αίθουσες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: μόλις μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στις 16-17 Νοεμβρίου, μια νέα συμφωνία μεταξύ των μεγάλων πολιτικών κομμάτων απειλεί να ακυρώσει τους αρχικούς στόχους του κανονισμού. Ήδη στο πλαίσιο των μέχρι σήμερα συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, υπό τη σκιά των έντονων πιέσεων από το λόμπι της χημικής βιομηχανίας, η αρχική πρόταση για έναν Κανονισμό REACΗ που θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και θα διασφαλίζει την ασφαλή διάθεση στην αγορά περίπου 30.000 χημικών ουσιών έχει σημαντικά αποδυναμωθεί.

Η Ελλάδα δυστυχώς συμπράττει σε αυτό το σιωπηλό έγκλημα και αγνοεί προκλητικά την κοινωνική βούληση για γνώση, δικαίωμα στην επιλογή και για ασφαλή χρήση χημικών ουσιών. Τόσο τα Υπουργεία Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, δια των εκπροσώπων τους στα σχετικά Συμβούλια Υπουργών, όσο και η πλειονότητα των Ελλήνων Ευρωβουλευτών (πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων) στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορούν για αυτήν τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία. Και όμως, οι έγκυρες μελέτες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταρρίπτουν την κινδυνολογία για μείωση της ανταγωνιστικότητας της χημικής βιομηχανίας και απώλεια θέσεων εργασίας.

«Ο αριθμός των ελληνικών εκκλήσεων διαμαρτυρίας αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο ανησυχίας των πολιτών για τα επικίνδυνα χημικά που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης», τονίζει ο Διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας. «Οι πολίτες θέλουν να τερματιστεί η ανεξέλεγκτη έκθεσή τους σε αυτό το ύποπτο κοκτέιλ τοξικών. Ήρθε η στιγμή για τους Έλληνες πολιτικούς να ανταποκριθούν σε αυτή την παγκόσμια ανησυχία».

Το WWF Ελλάς καλεί όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, αλλά και την Κυβέρνηση, να διαχωρίσουν τη θέση τους από αυτή την πρωτοφανή αποδυνάμωση της τελευταίας στιγμής και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες που ανησυχούν για το ανεξέλεγκτο χημικό πείραμα. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τους Έλληνες Υπουργούς, που έχουν την υποχρέωση να αντιμετωπίσουν χωρίς φόβο το μεγάλο πρόβλημα.

Σημειώσεις:

1. Η αρχική πρόταση και πρωτοβουλία για έναν ισχυρό Κανονισμό REACH ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1998 με την ενεργή υποστήριξη του συνόλου των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το WWF.

2. Στόχος του REACΗ είναι η παροχή στοιχείων εκ μέρους της χημικής βιομηχανίας για τα χημικά που παράγει και η απόσυρση από την αγορά των πιο επικίνδυνων χημικών. Βασικές αρχές της αρχικής πρότασης REACH ήταν η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης (δηλ. να αποδεικνύουν πλέον οι βιομηχανίες ότι τα χημικά που παράγουν είναι ασφαλή) και η εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης.

3. Οι ελληνικές υπογραφές της έκκλησης συγκεντρώθηκαν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω της ιστοσελίδας του WWF Ελλάς www.wwf.gr/detox το διάστημα Φεβρουαρίου - Οκτωβρίου 2005.

4. Εκτιμάται ότι περισσότερες από 70.000 χημικές ουσίες και προϊόντα τους κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά χωρίς κανένας να γνωρίζει τις συνέπειες της κάθε μιας ξεχωριστά ή και του συνδυασμού τους στο φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

5. Όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για τον υπό συζήτηση Κανονισμό REACH και για τη εκστρατεία DETOX του WWF Ελλάς είναι προσβάσιμες στην ιστοσελίδα www.wwf.gr/detox

Το κείμενο της έκκλησης που υπέγραψαν συνολικά από 200.000 Ευρωπαίους πολίτες

Συνεχώς αυξάνονται οι ενδείξεις, ότι χημικά που δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες και χημικά που συσσωρεύονται στο σώμα ανθρώπων και ζώων, σχετίζονται με πληθώρα προβλημάτων, όπως επιπτώσεις στην αναπαραγωγή, γενετικές ανωμαλίες, διάφορες μορφές καρκίνου, νευρολογικές διαταραχές. 

Δεδομένου, ότι κάποια από τα χημικά δρουν συσσωρευτικά και δημιουργούν ένα «κοκτέιλ» επιπτώσεων, πιστεύουμε πως η έκθεση σε αυτά πρέπει να μειωθεί, ώστε να προστατευθεί η υγεία ανθρώπων και ζώων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Γι' αυτό, καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ελληνική Πολιτεία:

- Να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, την άγρια πανίδα και το περιβάλλον, υιοθετώντας χωρίς καθυστέρηση ένα νέο κανονισμό που θα αναγνωρίσει και θα θέσει εκτός αγοράς τα πιο επιζήμια χημικά.

- Να ψηφίσει έναν ισχυρό Ευρωπαϊκό κανονισμό (κανονισμός REACH), που θα απαγορεύσει όλα τα χημικά "πολύ υψηλής ανησυχίας", συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών διαταρακτών και των "πολύ ανθεκτικών και πολύ βιοσυσσωρεύσιμων χημικών", όταν υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή εναλλακτικά χημικά.

Περισσότερες πληροφορίες:
Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής 210 3314893, 6974334442,
a.plitharas@wwf.gr 

WWF Ελλάς
Παγκόσµιο Ταµείο για τη Φύση
Φιλελλήνων 26, 105 58 Αθήνα
Tηλ.: +30 210 331 4893, Fax: +30 210 324 7578
detox@wwf.gr, www.wwf.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 140 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57017890
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.