ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στην παρουσίαση του προγράμματος "Ο Κόλπος της Ελευσίν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2005

Παρουσίαση του προγράμματος LIFE-Εnv «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις - Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020»

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. (ΟΛΕ) σήμερα στα γραφεία του παρουσιάστηκε το πρόγραμμα LIFE-Env «Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις - Λιμάνια: Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020»

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φιλοδοξεί, με την ανάπτυξη και το σχεδιασμό των χρήσεων γης μέσω μιας συνεργατικής προσέγγισης, να έχει επιτευχθεί, μέχρι το 2020, η κοινωνική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση της περιοχής του Κόλπου της Ελευσίνας. Μέσα από μια καινοτόμο συνεργατική προσέγγιση των εταίρων του προγράμματος (Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δ. Αττικής, Δήμοι Ελευσίνας και Ασπροπύργου, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου) και άλλων κοινωνικών εταίρων, μεταξύ των οποίων οι βιομηχανίες ΤΙΤΑΝ, Χαλυβουργική και Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, θα σχεδιαστεί από κοινού η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής, συνθέτοντας τα οράματα όλων για το μέλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη στον Κόλπο της Ελευσίνας. Για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος θα επιδιωχθεί μια εκτενής διαδικασία διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, αλλά και η υλοποίηση μιας σειράς δράσεων σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση του Λιμένα, την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, καθώς και επιλεγμένες παρεμβάσεις ανάπλασης στον αστικό ιστό, για τη διευκόλυνση της αβίαστης πρόσβασης στο θαλάσσιο μέτωπο.

Ομιλητές ήταν οι:
• Γιάννης Γαρύφαλλος, Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε.
• Νίκος Χρυσόγελος Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Παρέστησαν επίσης οι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής Δημήτρης Γαρυφάλης και Αθηνά Πέτρου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Γεώργιος Λιάκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΕ Αθανάσιος Πέππας, οι εκπρόσωποι των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ Ράνια Σουλάκη και Γρηγόριος Στεργιούλης και οι εκπρόσωποι των ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Εμμανουήλ Πολυμερόπουλος και Παναγιώτης Βαλάκης.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. Αθανάσιος Μπουραντάς ο οποίος υπογράμμισε πως  «ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. έχει την ευθύνη ενός από τους δώδεκα χαρακτηρισμένους Λιμένες Εθνικής και Στρατηγικής σημασίας διαχειρίζεται μία παράκτια ζώνη 50  περίπου χιλιομέτρων που βρίσκεται έμπροσθεν από τέσσερις διαφορετικούς Δήμους». Επισήμανε ότι « το Δ.Σ. του ΟΛΕ Α.Ε. αποφάσισε ομόφωνα να ηγηθεί του εταιρικού σχήματος και να χρηματοδοτήσει σε ποσοστό 30% το έργο  δείχνοντας έτσι έμπρακτα την ευαισθησία του σε μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντολογική διαχείριση της περιοχής και την αμέριστη συνεργασία του με τους κοινωνικούς φορείς και την τοπική Αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής του κόλπου της Ελευσίνας» και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες φορείς «για την ανταπόκρισή τους σ’ αυτήν την προσπάθεια», εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πρόγραμμα θα «αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής όλων μας».

Ο Γιάννης Γαρύφαλλος παρουσίασε το πρόγραμμα και τις δράσεις του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση του λιμένα καθώς και την εφαρμογή πρότυπου συστήματος αναγνώρισης και παρακολούθησης κινδύνων φορτίων, καθώς και στα τεχνολογικά εργαλεία (GIS και AIS), που θα χρησιμοποιηθούν. Τόνισε, επίσης, τη μεγάλη σημασία που θα έχει το πρόγραμμα όχι μόνο για την Ελευσίνα και το λιμάνι της αλλά και για άλλες περιοχές-λιμάνια της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στους εταίρους του προγράμματος περιλαμβάνονται και οι λιμενικές αρχές της Βαλένθια.

Τέλος, ο Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε ότι η «Ελευσίνα έγινε πολλές φορές σημείο αναφοράς στο πέρασμα της ιστορίας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: χώρος τέλεσης των Ελευσίνιων Μυστηρίων στην αρχαιότητα, τόπος αναψυχής και θεραπείας λόγω του κλίματος μέχρι πριν λίγες δεκαετίες, συνώνυμο της ρύπανσης και της υποβάθμισης («δεν θα γίνουμε Ελευσίνα»). Σήμερα έχει τη δυνατότητα μέσα από ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE-Περιβάλλον να αποτελέσει παράδειγμα και σημείο αναφοράς για μια πετυχημένη περιβαλλοντική αναζωογόνηση με συμμετοχικές διαδικασίες, διαβούλευση και επεξεργασία κοινού οράματος – πρωτόγνωρη μάλλον για τα ελληνικά δεδομένα - όλων των κοινωνικών εταίρων (αυτοδιοίκηση, Λιμενική αρχή, τοπικοί φορείς, εκπαίδευση, πανεπιστήμιο, περιβαλλοντικές οργανώσεις, βιομηχανία κα).

Ακολούθως, σε σύντομες παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων παρευρισκόμενων φορέων, ευχήθηκαν την ευόδωση των στόχων του προγράμματος.

«Ο Δήμος Ελευσίνας κατέβαλε πολλές προσπάθειες για πολλά χρόνια για να έρθει στην πόλη ένα πρόγραμμα LIFE-Περιβάλλον για την περιβαλλοντική αναζωογόνηση της περιοχής. Με την εφαρμογή του, θα αναπλάσει δυο κομμάτια της παράκτιας ζώνης που του ανήκουν και αυτά είναι η ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Νικολαΐδη από τον Αρχαιολογικό χώρο ως τη θάλασσα και το οικοδομικό τετράγωνο Νο7. Ελπίζει ότι και τα έργα του ΟΛΕ θα οδηγήσουν σε αναβάθμιση της ιδιοκτησίας του, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν την παράκτια ζώνη, που έχει γίνει πλέον κατάλληλη για κολύμβηση», σημειώνει επίσης σε γραπτή δήλωση που απέστειλε, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Αμπατζόγλου.

Βλέπε επίσης στο ecocrete: Σύνοψη του προγράμματος "Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020"

Για περισσότερες πληροφορίες:
Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας
(210 5543755, 
grammatia@olesa.gr),
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS (2108224481, 6972004059,
medsos@medsos.gr.)

Συνεργατική Περιβαλλοντική Αναγέννηση σε Πόλεις- Λιμάνια:
Ο Κόλπος της Ελευσίνας το 2020
(LIFE05 ENV/GR/000242)
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS/ Δήμος Ελευσίνας/ Δήμος Ασπροπύργου/ Ν.Α.Δ.Α./ Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού (ΕΜΠ)/ Autoridad Portuaria de Valencia/ Fundacion FEPORTS

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 17 Νοέμβριος 2005 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 78 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675655
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.