ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Βιοκαλλιέργεια - Οικολογική Γεωργία
Φώτης Ποντικάκης , Πέμπτη, 10 Νοέμβριος 2005

Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ

Όταν πριν 15-20 χρόνια κάποιοι ξεκινούσαν να καλλιεργούν με οικολογικό τρόπο, χωρίς χημικά λιπάσματα και δηλητήρια, θεωρούνταν τότε γραφικοί.

Λίγα χρόνια πριν, όταν κάποιοι ευαίσθητοι πολίτες ίδρυαν στα Χανιά το Συνεταιρισμό Παραγωγών και Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «Γαία», για να στηρίξουν πρώτα απ’ όλα την τοπική παραγωγή βιολογικών προϊόντων, πολλοί απ’ έξω έλεγαν ότι η αποτυχία μας ήταν εγγυημένη.

Όμως το Διεθνές Συνέδριο για την Οικολογική Γεωργία στη Μεσόγειο που γίνεται αυτές τις μέρες στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς στα Χανιά, με τη συμμετοχή 15 χωρών, με εκατοντάδες ανθρώπους να παρακολουθούν, όλους τους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμβάλουν στη διοργάνωση, είναι μια απτή απόδειξη ότι πετύχαμε. Η οικολογική γεωργία έγινε πλέον κατανοητό σε όλους ότι είναι η γεωργία του μέλλοντος, η εναλλακτική λύση που διαθέτουμε απέναντι στη βιομηχανοποιημένη γεωργία που πετάει προϊόντα στις χωματερές, καταστρέφει τη φύση και τους αγρότες, συγκεντρώνοντας τη γη και την παραγωγή στα χέρια λίγων εταιρειών.

Αυτή όμως η εναλλακτική λύση που όλοι στα λόγια συμφωνούν ότι πρέπει να στηριχθεί, στην πράξη καταλαμβάνει μόλις το 1,5 -2 % των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Ελλάδα. Στηρίζει πραγματικά η ελληνική κυβέρνηση την οικολογική γεωργία;

Είναι πρόσφατη η περιπέτεια της οικολογικής γεωργίας, όταν τον προηγούμενο Μάρτιο εξαιτίας ανακοίνωσης του Υπουργείου Γεωργίας για μεγάλο ποσοστό βιολογικών προϊόντων – μαϊμού, δημιουργήθηκαν αρνητικότατες εντυπώσεις, πρωτοσέλιδοι τίτλοι στις εφημερίδες. Διαψεύστηκαν την επόμενη μέρα επισήμως από το Υπουργείο, η ζημιά όμως έγινε.

Νέα προβλήματα στα βιολογικά προϊόντα δημιουργεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τις Πρότυπες Λαϊκές Αγορές Βιολογικών Προϊόντων που λειτουργούν σε κάποιες πόλεις της χώρας μας και να εντάξει υποχρεωτικά τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στις συμβατικές λαϊκές αγορές. Η ένταξη στις συμβατικές λαϊκές αγορές είναι προβληματική, καθώς τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να είναι πιστοποιημένα από ειδικό Οργανισμό Πιστοποίησης και συσκευασμένα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η χύμα πώληση βιολογικών προϊόντων σε μια συμβατική λαϊκή αγορά δεν εξασφαλίζει τον καταναλωτή από απατεώνες. Γι’ αυτό πρέπει να υιοθετηθεί από το Υπουργείο η ιδέα των Πρότυπων Λαϊκών Αγορών Βιολογικών Προϊόντων, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν με άδεια από τον οικείο Δήμο, με αυστηρό έλεγχο των παραγωγών κατά την είσοδο ώστε να υπάρχει άδεια παραγωγού από τη Νομαρχία, ταυτοποίηση προϊόντος με το Δελτίο Αποστολής και Πιστοποιητικό από αρμόδιο Οργανισμό Πιστοποίησης. Υπάρχουν σχετικές προτάσεις βιοκαλλιεργητών και καταναλωτικών οργανώσεων.

Το μικρό ποσοστό της βιολογικής γεωργίας στο σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πίσω ακόμη και από πολλές από τις νεοεισαχθείσες στην Ε.Ε. χώρες.

Αυτό δείχνει την απουσία επίσημης στήριξης στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια που εφαρμόστηκε υποχρεωτικά η κοινοτική νομοθεσία για την οικολογική γεωργία.

Είναι πραγματικά κρίμα να εισάγονται βιολογικά προϊόντα όπως π.χ. γάλα από άλλες χώρες και την ίδια στιγμή η Ελλάδα να επιμένει στην υπερπαραγωγή προϊόντων που καταλήγουν στις χωματερές, ρυπαίνοντας το έδαφος και το νερό με χημικά λιπάσματα, απειλώντας την υγεία των πολιτών, καταστρέφοντας οικονομικά τους αγρότες.

Έφτασε η ώρα να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική στροφή προς τη βιολογική γεωργία που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην αυξανόμενη βιομηχανοποίηση της γεωργίας και την καταστροφή των αγροτών, ενάντια στην εισβολή των μεταλλαγμένων που επιχειρείται από τις ΗΠΑ και μεγάλες εταιρείες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη φύση και την υγεία μας.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να στηριχτεί το κίνημα κατά των μεταλλαγμένων, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη Βαλκανική Συνδιάσκεψη Κατά των Μεταλλαγμένων που γίνεται στη Θεσσαλονίκη στις 25 έως 27 Νοεμβρίου. Η αντίσταση πρέπει να γενικευτεί, η Ελλάδα δεν πρέπει να υποκύψει στις πιέσεις για να επιτρέψει την εισαγωγή και καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων, πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τη στροφή προς την οικολογική γεωργία.

Φώτης Ποντικάκης
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267489
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.