ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 20 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Διεθνές συνέδριο για την προστασία του γύπα από το WWF κ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
WWF Ελλάς - ΜΦΙΚ , Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2005

Διεθνές Συνέδριο
Προστασία και Διαχείριση των Πληθυσμών των Γυπών

Το WWF Ελλάς και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ) συνδιοργανώνουν διεθνές επιστημονικό συνέδριο με αντικείμενο τις μεθόδους προστασίας και διαχείρισης των πληθυσμών των γυπών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο «Makedonia Palace»), την περίοδο 14-16 Νοεμβρίου 2005, ενώ θα ακολουθήσει διήμερη εκδρομή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου θα είναι η Αγγλική, χωρίς παράλληλη μετάφραση, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν.

Το συνέδριο διοργανώνεται στα πλαίσια των προγραμμάτων LIFE-Φύση που υλοποιούν οι δύο φορείς και τα οποία αφορούν αφενός την «Προστασία των Αρπακτικών Πουλιών του Δάσους Δαδιάς» και αφετέρου τις «Δράσεις Διαχείρισης-Προστασίας του Γυπαετού και της βιοποικιλότητας στην Κρήτη». Το πρώτο από τα δύο προγράμματα υλοποιείται στα πλαίσια της επί μακρόν μόνιμης παρουσίας του WWF Ελλάς στο Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, και την εκεί δραστηριοποίησή του για τη προστασία του μοναδικού αυτού βιοτόπου και των ειδών που φιλοξενεί. Το δεύτερο εντάσσεται στα πλαίσια της δραστηριοποίησης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης για την προστασία της βιοποικιλότητας του νησιού και ειδικότερα για τη διατήρηση των σπάνιων αρπακτικών που διαβιούν εκεί. 

Στα πλαίσια των προγραμμάτων αυτών, η διοργάνωση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.    

Στόχος του συνεδρίου είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση του έργου που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε σχέση με την προστασία των γυπών στην Ευρώπη. Παράλληλα επιδιώκεται να δοθεί μια ευκαιρία σε επιστήμονες και ανθρώπους του πεδίου να ανταλλάξουν εμπειρίες και να επωφεληθούν από την παρουσίαση δοκιμασμένων μεθόδων διαχείρισης και προστασίας, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επιστήμονες των Βαλκανικών χωρών οι οποίοι και έχουν μικρή τεχνογνωσία στο αντικείμενο.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν προσκληθεί 16 επιστήμονες διεθνούς κύρους –από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες- οι οποίοι θα κάνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις πάνω σε θέματα που αφορούν την επιστημονική παρακολούθηση και τη διαχείριση των πληθυσμών των γυπών. Πιο συγκεκριμένα οι ενότητες του συνεδρίου αφορούν την επιστημονική παρακολούθηση, την τροφική ενίσχυση, τα μέτρα επανεισαγωγής πληθυσμών, τις γενετικές αναλύσεις των πληθυσμών, την δυναμική πληθυσμών, και την απεικόνιση / ανάλυση των οικοσυστημάτων. Μία τελευταία ενότητα, θα αφορά επίσης την παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει στα πλαίσια των προγραμμάτων LIFE του WWF Ελλάς και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ενώ την τρίτη μέρα του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί η ετήσια συνάντηση του Ευρωπαϊκού δικτύου ερευνητών που ασχολούνται με την προστασία των γυπών.

Με σκοπό να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη της διοργάνωσης προς την προστασία του είδους στις Βαλκανικές χώρες, οι διοργανωτές καλύπτουν και τα έξοδα συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων οργανώσεων και φορέων, με σκοπό αυτοί να παρακολουθήσουν τις εργασίες. Προς την ίδια επίσης κατεύθυνση, οι εισηγήσεις του συνεδρίου θα συγκεντρωθούν σε έναν συλλογικό επιστημονικό τόμο, ο οποίος και θα διανεμηθεί δωρεάν σε όλους του συμμετέχοντες.  

Η Ευρώπη φιλοξενεί τέσσερα είδη γυπών: Μαυρόγυπας, Όρνιο, Ασπροπάρης και Γυπαετός. Και τα τέσσερα αυτά είδη προστατεύονται ως απειλούμενα και απαντώνται στη χώρα μας. Ο Γυπαετός διατηρεί πλέον μόνο έναν πολύ μικρό πληθυσμό στην Κρήτη, ενώ η τελευταία αναπαραγωγική αποικία του Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια εντοπίζεται στο Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Η εξαφάνιση των γυπών οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τη καταστροφή των βιοτόπων τους, την έλλειψη τροφής, αλλά και τις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Για το λόγο αυτό τα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία τους περιλαμβάνουν την παροχή επιπρόσθετης τροφής (νεκρά ζώα), την προστασία και διαχείριση των βιοτόπων τους, αλλά και την επανεισαγωγή πληθυσμών η οποία έχει εφαρμοσθεί στην Ισπανία, στη Γαλλία και στις ¶λπεις. Πέραν των διαχειριστικών μέτρων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δράσεις παρακολούθησης, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν διαδικασίες σύλληψης, αλλά και τη χρήση σύγχρονων μεθόδων όπως η δορυφορική παρακολούθηση, η ραδιο-παρακολούθηση και η τηλεπισκόπιση.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο και το τελικό πρόγραμμα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.wwf.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Λιαρίκος, WWF Ελλάς, 210-3314893, 6972-272977 
Μιχάλης Προμπονάς, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, 2810-393265, 6977-618329

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 09 Νοέμβριος 2005 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 73 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57545069
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.