ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 28 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΡΡΑΞΕΩΝ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αντιπολεμικά
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2005

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΣΥΡΡΑΞΕΩΝ;

Το 1991 δαπανήθηκαν παγκοσμίως 921.500 εκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές δαπάνες σε σχέση με τα 491 εκατομμύρια δολάρια για την τήρηση της ειρήνης από τον Ο.Η.Ε.Η αναλογία είναι 1877 προς 1 υπέρ του πολέμου. Το 1950 οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ήταν περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια, για να ανέβουν το 1986 στα 725 σε σταθερές τιμές 1984., η αύξηση 353%. Από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι το 1990 είχαν δαπανηθεί παγκόσμια 30 τρισεκατομμύρια δολάρια σε τιμές 1990., για στρατιωτικούς σκοπούς.. Ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις το 1985 ήταν 29 εκατομμύρια. Ο απολογισμός του τεράστιου στρατιωτικού οργανισμού είναι 135 πόλεμοι από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 22 εκατομμύρια νεκροί και μεγάλος αριθμός πολέμων σε εξέλιξη τώρα. Οι άμαχοι συμμετέχουν κατά πλειοψηφία με αυξανόμενους αριθμούς. Στη δεκαετία του 1950 είχαν το 52% των συνολικών απωλειών, στη δεκαετία του 1980 το 85% και το 1990 το 90%.

Συνήθως οι πόλεμοι αρχίζουν για λόγους οικονομικούς, που εκφράζονται με τον έλεγχο πρώτων υλών. Πάντα συνοδεύονται από ρητορικές διακηρύξεις ιδανικών, ηρωισμού και ηθικών αξιών. Για του πολιτικούς και τους οικονομικούς παράγοντες ο πόλεμος είναι τρόπος εξυπηρέτησης συμφερόντων. Σε χαμηλότερη ιεραρχία, για τους στρατηγούς ο πόλεμος είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να κερδηθεί για να ικανοποιηθεί κάποια ιδιόμορφη ψυχολογία και φιλοδοξία.

Η πολεμική ροπή των πραγμάτων ενισχύεται από την ύπαρξη ενός εξαιρετικά ισχυρού στρατιωτικού – βιομηχανικού πλέγματος το οποίο επικουρείται από την επίσημη μυστικότητα και την κρατική προστασία. Ο πόλεμος έχει αποδοθεί ενίοτε στα γονίδια μας, είμαστε δηλαδή από τη φύση μας όντα που επιδίδονται στη διαμάχη, και ενίοτε στην κοινωνική μας δομή, δηλαδή είναι αναπόφευκτο και αναμενόμενο γεγονός να πολεμούμε μεταξύ μας γιατί έτσι είναι η κοινωνία μας. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε εγκαταστήσει μια τεράστια πολεμική μηχανή, την οποία χρησιμοποιούν κάποιοι για την προσωπική τους φιλοδοξία,που συχνά συνοδεύονται από ακραίο φανατισμό. Χωρίς τέτοιες μηχανές ο αιώνας μας δύσκολα θα γνώριζε τις τρομακτικές φυσιογνωμίες του Στάλιν και του Χίτλερ, αλλά και εκατοντάδες άλλες μικρότερης εγκληματικής εμβέλειας, όπως του Παπαδόπουλου ή του Πινοσέτ.

Οι συμφωνίες περιορισμού των εξοπλισμών ακολουθούν το όλο πνεύμα προετοιμασίας για πόλεμο. Συνήθως αφορούν απαρχαιωμένα ή περιττά οπλικά συστήματα. Δεν ασχολούνται με τον έλεγχο των δυνατοτήτων τους ούτε με τον έλεγχο της έρευνας προς νέες κατευθύνσεις θανάτου. Δεν περιορίζουν τα εργοστάσια κατασκευής τους ούτε τα μετατρέπουν σε βιομηχανίες ειρηνικών εφαρμογών, κάτι που είναι εφικτό σε πολλές περιπτώσεις. Η μόνη εξαίρεση είναι η επικείμενη συμφωνία για τον έλεγχο των χημικών όπλων, η οποία θα συνεπάγεται και την καταστροφή των μέσων παραγωγής.

Ο πόλεμος είναι ξεπερασμένος τρόπος λύσης των διαφορών. Οι καταστροφές που προκαλεί και το κόστος του ασκούν μεγάλη πίεση στο περιβάλλον. Είναι μία πολυτελής μέθοδος επιβολής κατάλληλη μόνο για μουσεία. Η ανάγκη επίλυσης των διαφορών με άλλο τρόπο έχει φανεί στη Μέση Ανατολή, την Κύπρο, τη Σομαλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Κεντρική Αμερική το Κουβέιτ, το Ιράκ,. Ο τρόπος αυτός είναι η διεθνής επέμβαση υπο την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, παρά τα προβλήματά του, ένα εκ των οποίων είναι το οικονομικό είναι ο μόνος διεθνής οργανισμός με παγκόσμια αποδοχή και κάποιες δυνατότητες επέμβασης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι ο Ο.Η.Ε πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερες δυνατότητες. Σε δύο περιπτώσεις πρόσφατα ανέλαβε πρωτοβουλίες χωρίς αποτέλεσμα, όπως συνέβη στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ. Εκατόν εβδομήντα οκτώ χώρες είναι μέλη του Οργανισμού και το 1992 μόνο 8 είχαν καταβάλει τι συνδρομές τους.Η Ρωσία όφειλε τότε 295 εκατομμύρια δολάρια και οι Η.Π.Α 81. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το πρόβλημα των δυνατοτήτων του Ο.Η.Ε. Είναι λίγοι εκείνοι που μετά την πτώση της ΕΣΣΔ θα ξεχώριζαν τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε από εκείνες των Η.Π.Α.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνίσταται από τις Η.Π.Α, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αγγλία και την Κίνα. Όλες αυτές οι χώρες έχουν τη δυνατότητα χρήσης του βέτο σε προτάσεις στις οποίες διαφωνούν, και είναι αυτές που κυρίως καλούνται να είναι φύλακες της ειρήνης. Είναι οι φύλακες της ειρήνης που βιάζεται χάρη στα όπλα που οι πέντε χώρες εξάγουν κατά κύριο λόγο. Παραδοσιακά η Γαλλία, η Αγγλία και οι Η.Π.Α συμφωνούσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε πολλά ζητήματα. Τώρα προσετέθη η Ρωσία για να έχει πρόσβαση σε δυτική οικονομική βοήθεια και η Κίνα, για να μην της θυμίζουν τις μεγάλες παραβάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ύστερα υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα. Είναι επιτρεπτό σε έναν διεθνή οργανισμό να επεμβαίνει σε μια χώρα παραβιάζοντας την εθνική της κυριαρχία, έστω και αν γίνονται χονδροειδής καταπατήσεις του δικαίου; Και σε τι βαθμό θα γίνεται αυτή επέμβαση ; Είναι προφανές ότι χωρίς ισχυρό οπλισμό καμιά σοβαρή επιχείρηση τέτοιας μορφής δεν μπορεί ν΄ αναληφθεί. Ο Πόλεμος του Κόλπου το έκανε σαφές. Αλλά εκεί ουσιαστικά ήταν μια επιχείρηση των Η.Π.Α υπο τη νομική κάλυψη του Ο.Η.Ε, η οποία όμως έληξε πρόωρα χωρίς να ανατραπεί τότε το υπάρχον καθεστώς.

Ουσιαστικά ο Ο.Η.Ε είναι ένας οργανισμός με πολλές ελλείψεις και πολλά προβλήματα, αλλά είναι το μόνο διεθνές σώμα που διαθέτουμε με κάποιες δυνατότητες τήρησης της ειρήνης. Σίγουρα υπάρχουν πολλές λεπτές ισορροπίες που ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να τηρεί, και πολλή υποκρισία στις διεθνείς σχέσεις. Γι’ αυτό το Κυπριακό ή το Κουρδικό δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Εν τούτοις ο Ο.Η.Ε δεν είναι χωρίς επιτεύγματα, και ανά πάσα στιγμή οι κυανέρυθροι είναι έτοιμοι να επέμβουν εκεί που η κοινή λογική δεν μπορεί να επικρατήσει.

Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα μετά την παραπάνω ανάλυση δίνεται με πολλούς τρόπους. « Μα είναι τέτοια η σύγχυση που κυριαρχεί, είναι τέτοιο ακόμη το σκοτάδι που βασιλεύει στη σκέψη και κείνων ακόμη, που με κάποια ελικρίνια και με αγανάχτηση και πόνο προσπαθούνε ν΄ απαντήσουνε σ’ αυτό, όπου πραγματικά η μεγάλη μάζα των λαών, αυτοί που λαχταρούν μια καθοδήγηση και μια ελπίδα, δε βλέπουνε πουθενά φως».

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 92 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55117827
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.