ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 17 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Σκέψεις και επισημάνσεις... Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικ. Πρ. Χανίων , Τρίτη, 22 Απρίλιος 2003

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ

Χανιά 20-4-2002

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Σκέψεις και επισημάνσεις...

Η ανοιξιάτικη φύση στα Χανιά δείχνει το μεγαλείο της, άν και ο χειμώνας κάνει ακόμα αισθητή την παρουσία του... Το αστικό περιβάλλον δέν είναι (δέν θα έπρεπε να είναι...) ξεκομμένο απο τη φύση της ευρύτερης περιοχής, γι αυτό και αναφέρουμε τις παρακάτω σκέψεις.


Η αναγκαιότητα του πράσινου.
Επειδή στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε ώς κοινωνία πρέπει να εξηγούμε - και να αγωνιζόμαστε- ακόμα για τα αυτονόητα, ξεκινούμε απο το "Α":

Σε ένα αστικό περιβάλλον το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι είναι απαραίτητοι για την υγιεινή διαβίωση, και όταν αναφερόμαστε στην υγεία εννοούμε καί τη σωματική καί την ψυχική.

Η βλάστηση στην πόλη έχει πολλαπλές ωφέλειες:

Ρύθμιση του μικροκλίματος. -Δροσισμός το καλοκαίρι με τις μεγάλες ζέστες. Τα δέντρα -είτε των δενδροστοιχειών είτε των πάρκων, όχι μόνο προσφέρουν σκιά, αλλά μειώνουν τη θερμοκρασία στο περιβάλλον τους με την εξατμισοδιαπνοή που κάνουν. Παράλληλα, η καθιερωμένη πρακτική να φυτεύονται φυλλοβόλα δέντρα στις δεντροστοιχίες επιτρέπει το χειμώνα να φτάνουν οι θερμές ακτίνες του ήλιου στο επίπεδο του εδάφους. (Πάντως, για τα δεδομένα των Χανιών και λόγω του -αναμφισβήτητου, πλέον- γεγονότος της αύξησης της θερμοκρασίας και στην Κρήτη, πιό σημαντική είναι η δροσιά που φέρνει η βλάστηση των πάρκων).

Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακος. Τα φυτά, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, το βασικό υπεύθυνο αέριο για τις δραματικές κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη.

Παροχή οξυγόνου. Τα φυτά εκλύουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, και βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα στην πόλη, σε συνδυασμό και με την παρακάτω λειτουργία:

Κατακράτηση αερίων ρύπων (σκόνες, καπνιά, μόλυβδος κ.α.). Στα φύλλα των δέντρων κατακρατούνται διάφορες βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες.

Μείωση της ηχορύπανσης. Τα φυλλώματα των δέντρων λειτουργούν σάν "φράγματα" για τον ήχο.

Τα παραπάνω είναι κάποια πολύ συγκεκριμένα και αναμφισβήτητα ωφελήματα απο την παρουσία των φυτών, που, φυσικά, τα μεγάλα δέντρα τα έχουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απο τα μικρά δεντράκια και τους θάμνους.

Επι πλέον:
Το περιβάλλον που διαμορφώνουν οι συστάδες των δέντρων και θάμνων στα πάρκα διευκολύνει το φώλιασμα και τη διαβίωση γενικά πολλών πουλιών και άλλων μικρών ζώων. Τα πάρκα και τα άλση των πόλεων απέχουν πολύ απο τα φυσικά οικοσυστήματα, αλλα δέν παύουν να λειτουργούν σάν ένα κομμάτι της φύσης μέσα στο τεχνητό οικιστικό περιβάλλον. Δημιουργείται ένας χώρος που, με την παρουσία φυτών, ζώων, ανθρώπινων κατασκευών και την συνολική αισθητική που διαμορφώνεται σ' αυτόν, λειτουργεί ώς χώρος χαλάρωσης, ξεκούρασης, διαλογισμού, παιχνιδιού, αναγκαίος για την υγεία και ευεξία μικρών και μεγάλων.

Τελικό συμπέρασμα: Η συμβολή του πράσινου στην πόλη είναι τεράστια, τόσο σε τοπικό όσο και υπερτοπικό επίπεδο, (κλίμα) και αφορά τόσο τα άτομα όσο και το κοινωνικό σύνολο.

Η κατάσταση στα Χανιά.
Βασικός δείκτης για την ποιότητα ζωής στην πόλη, λοιπόν, είναι η αναλογία πράσινης (που καλύπτεται με δέντρα, θάμνους κ.λ.π.) επιφάνειας ανα κάτοικο. Η αναλογία αυτή στα Χανιά είναι σίγουρα πολύ χαμηλή.
Τα πράγματα είναι πολύ δυσάρεστα, κι ας ξεγελιέται κανείς όταν κάνει ένα γρήγορο πέρασμα απο το κέντρο των Χανιών: Εκεί βρίσκονται τα δύο μεγάλα πάρκα της πόλης και πολλές μικρές νησίδες πρασίνου. ΄Ομως, υπάρχουν συνοικίες της πόλης όπου δέν υπάρχει φυλλαράκι ούτε για δείγμα...
Η σταδιακή εξαφάνιση των μικρών μονοκατοικιών με τους κήπους και η οικοδόμηση άχαρων -συνήθως- πολυκατοικιών, εντείνει την ασφυξία, καταστρέφοντας, ταυτόχρονα, ανεπανόρθωτα το χρώμα και τη φυσιογνωμία της πόλης.

Η πρακτική του Δήμου
Η Δημοτική Αρχή της πόλης διαχειρίζεται τη βλάστηση των κοινοχρήστων χώρων της μέσω της Υπηρεσίας Κήπων και Πρασίνου. (Οσα αναφέρουμε παρακάτω ισχύουν γενικα όχι μόνο για τον Δήμο Χανίων αλλά και για τους περισσότερους Δήμους). Η διαχείριση αυτή έχει να κάνει με τη συντήρηση των υπαρχόντων φυτών των δεντροστοιχιών και των πάρκων (κλάδεμα, φυτοπροστασία, πότισμα κ.α.) και με τη φύτευση νέων. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως η κατοχύρωση ελεύθερων χώρων και η δημιουργία νέων πάρκων προς όφελος των πολιτών θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του δήμου, αυτό όμως δέν φαίνεται να συμβαίνει. ΄Ετσι έχουμε απλά νέες δεντροφυτεύσεις στα πεζοδρόμια.

Δυστυχώς, το πράσινο στα Χανιά (αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους, πρέπει να το πούμε αυτό), ταλαιπωρείται, υποβαθμίζεται, καταστρέφεται σε πολλές περιπτώσεις εξ αιτίας ιδιωτικών μικροσυμφερόντων, μικροπολιτικαντισμών, άγνοιας και αδιαφορίας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Παράνομη κοπή μεμονωμένων δέντρων. Γίνονται απο ιδιώτες συνήθως και για ασήμαντο λόγο (π.χ. το δέντρο τους κόβει τη θέα κάποιας βιτρίνας ή παραθύρου). Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, που υπάρχει κάποιος "κολλητός" στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, αναλαμβάνει αυτός να "καθαρίσει..." (...την πόλη απο την απεχθή παρουσία του συγκεκριμένου δέντρου). Κάποια προσχήματα πάντα βρίσκονται. (Για να κοπεί νόμιμα κάποιο δέντρο, πρέπει να γίνει αίτηση στο δασαρχείο με κάποια σοβαρή αιτιολογία, οπότε θα δοθεί άδεια).

Σφαγιαστικό κλάδεμα ("στον σταυρό") δέντρων των δεντροστοιχιών, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του φυλλώματος και την αισθητική υποβάθμιση. Οι διάφορες δικαιολογίες που προβάλλονται ("κίνδυνοι απο τα καλώδια της ΔΕΗ", "κίνδυνος απο κλαδιά που σπάνε" κ.α.) κατα κανόνα κρύβουν συγκεκριμένα συμφέροντα (υπάρχουν κάποιοι που αναλαμβάνουν κλαδέματα του δήμου και κερδίζουν -κυρίως ή και αποκλειστικά- απο τα ξύλα απο τα κλαδέματα, που τα πουλούν ή τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι). ΄Αλλωστε, υπάρχουν και στα Χανιά αρκετά παραδείγματα σωστού κλαδέματος, ακόμα και των "δύσκολων" ευκαλύπτων. ΄Οσο για τα καλώδια της ΔΕΗ, ναί, είναι πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα, και θα έπρεπε επιτέλους να αναρωτηθούμε γιατί να υπάρχει αυτή η ασχήμια των στύλων και των καλωδίων και να μήν έχουμε κι εμείς, όπως οι περισσότερες "πολιτισμένες" χώρες υπόγεια δίκτυα;

Λειψή ή ανύπαρκτη περιποίηση. Ακλάδευτα δέντρα στα πεζοδρόμια. Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, που, σε συνδυασμό με κάποια φυτοπαθολογικά προβλήματα, μπορεί να δημιουργεί αντιαισθητικές καταστάσεις. Συχνές είναι οι διαμαρτυρίες κατοίκων για τέτοιες περιπτώσεις.

Προβλήματα φυτοπροστασίας.
Στο θέμα αυτό η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου έχει να επιδείξει και θετικές ενέργειες (αποτελεσματική προστασία δέντρων απο μελίγκρες κ.λ.π. με βιολογική αντιμετώπιση, αλλά και εξαιρετικά αρνητικές (παράνομη χρήση ιδιαίτερα τοξικών εντομοκτόνων πρόπερσι σε σχολεία και πάρκα για αντιμετώπιση της κάμπιας των πεύκων, πρακτική που θα μπορούσε θαυμάσια να έχει αποφευχθεί).

Η σύγκρουση για τα αρμυρίκια
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στενομυαλιάς των υπευθύνων (της προηγούμενης δημοτικής αρχής) υπήρξε η περσινή εξωφρενική (για τους περισσότερους πολίτες) απόφαση για ξερίζωμα των αρμυρικιών της ακτής απο Κούμ-Καπί μέχρι Νέα Χώρα και η αντικατάστασή τους απο φοίνικες. Δέν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταδικάσει κανείς την καταστροφή μεγάλων, πολύχρονων δέντρων που προσφέρουν δροσιά και σκιά το καλοκαίρι. Γι αυτό και εναντιωθήκαμε σ' αυτή την ενέργεια, ωστόσο χρειάστηκε το κύμα διαμαρτυρίας και η πολυήμερη κινητοποίηση πολλών πολιτών για να σωθούν τελικά μερικά μόνο απο τα αρμυρίκια σε διάφορα σημεία της ακτής. (και πάλι έχουμε εντοπίσει μεταγενέστερες εξαφανίσεις αρμυρικιών "στα μουλωχτά").

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η καταστροφή έγινε για να φυτευτούν μαζικά φοίνικες, δέντρα που έχουν αναμφισβήτητη καλλωπιστική αξία, αλλά και ορισμένα σοβαρά μειονεκτήματα: Δέν προσφέρουν σκιά, αργούν να μεγαλώσουν και είναι πανάκριβα. Οι τιμές τους στα φυτώρια είναι πολλαπλάσιες άλλων συνηθισμένων καλλωπιστικών, και φυσικά είναι ανάλογες με το μέγεθος. (Κατα τα άλλα, οι δήμοι διαμαρτύρωνται για τη στενότητα των κονδυλίων τους). Γιατί λοιπόν αυτή η επιλογή;

Η φύση δέν είναι πολύ αριστοκρατική! Να τη διορθώσουμε!
(Η εξήγηση της "φοινικολαγνείας" των δημάρχων).
Για ορισμένους, δυστυχώς, οι φοίνικες είναι φυτά ...αριστοκρατικά! Προκαλούν συνειρμούς εικόνων με εξωτικά, πανάκριβα τουριστικά θέρετρα, πολυτελείς βίλλες, αρχοντικά και τα τοιαύτα. Βλέπετε οι διαφημίσεις, η τηλεόραση και το σινεμά επηρεάζουν και υποσυνείδητα διαμορφώνουν τις αισθητικές προτιμήσεις. Αυτό έχουν στο μυαλό τους και οι δημοτικοί άρχοντες και πιστεύουν πως θα θαμπώσουν τους υπηκόους τους με μακριές σειρές στοιχισμένων, -σάν στρατιωτάκια- φοινίκων. Βιτρίνα, δηλαδή, που δέν βελτιώνει, αλλά υποβαθμίζει ουσιαστικά το αστικό περιβάλλον.

Δέν είμαστε αρνητικοί στην επιλεκτική χρησιμοποίηση τόσο των διαφόρων ειδών φοινίκων όσο και άλλων καλλωπιστικών ειδών που προέρχονται απο άλλες περιοχές και διαφορετικά οικολογικά περιβάλλοντα. (Να σημειωθεί εδώ πως μόνο ο "Φοίνικας του Θεοφράστου" αυτοφύεται στην Ελλάδα, -Βάι, Πρέβελη κ.α. μέρη-οι φοίνικες που θαυμάζουμε σε κάποια παλιά αρχοντικά ανήκουν στα είδη "Φοίνιξ ο Κανάριος" και "Ουασιγκτόνια" και έχουν φυτευτεί απο τον άνθρωπο). Είναι άλλο πράγμα, όμως, η περιορισμένη φύτευση σε κάποια σημεία των πόλεων και σε κάποιους ιδιωτικούς κήπους και άλλο μιά τόσο μαζική και εκτεταμένη φύτευση, που κυριολεκτικά αλλοιώνει το φυσικό τοπίο του τόπου μας. Κι όμως, αυτή η μαζική φύτευση τείνει να γίνει καθεστώς σε πολλά μέρη της Ελλάδας.

Το φυσικό είναι όμορφο!
Είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε την αισθητική αξία του φυσικού τοπίου, της φυσικής βλάστησης. Η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος περνάει και μέσα απο την αναγνώριση της αξίας αυτής. Το φυσικό είναι πάντα όμορφο, το τεχνητό είναι όμορφο υπο προϋποθέσεις. Οι παραλίες με τα αρμυρίκια, τα κρινάκια της θάλασσας, τα γυαλόπικρα, τις αγριοβιολέττες, το κρίταμο στους βράχους κ.λ.π. δέν έχουν ανάγκη απο "εξωραϊσμό" με φυτά ξένα προς το οικοσύστημά τους. Γι αυτό και είναι λάθος η φύτευση π.χ. αγγελικής ή άλλων καλωπιστικών των αστικών κήπων στις αμμουδιές, άσχετα άν αυτό γίνεται με καλή πρόθεση.

Το συμπέρασμα που βγαίνει απο τα παραπάνω είναι πως χρειάζεται περισσότερη γνώση και μεγαλύτερη ευαισθησία απο πολίτες, φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση για το θέμα του αστικού πράσινου. Τη μεγαλύτερη ευθύνη, φυσικά, τη φέρνουν οι νέες δημοτικές αρχές που ανέλαβαν το 2003. Ευχόμαστε να μήν επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος...

Με τις παραπάνω σκέψεις θα θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν προβληματισμό και μιά συζήτηση με όλους τους ενδιαφερομένους για το πράσινο στις αστικές περιοχές (και όχι μόνο) - συζήτηση και προβληματισμό, όμως, που να οδηγήσει σε δράση. Σε δράση για το ξεπέρασμα των προβλημάτων που προαναφέραμε αλλά και για πιό "πράσινες" και γενικότερα πιό "ανθρώπινες" πόλεις.

ΟΠΧ

Υπερβολικό κλάδεμα δέ
Επισκέπτης , 2006-10-02 20:09:05
Έχετε δίκιο για το κλάδεμα, και στη Θεσσαλονίκη και το Πανόραμα κατακρεουργούν τα δένδρα στην προσπάθεια τους δήθεν να τα κλαδέψουν.
ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Επισκέπτης , 2007-02-09 22:40:04
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 150 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54614422
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.