ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 01 Απρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της Ε.Ε.: ένα σημ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS , Τετάρτη, 26 Οκτώβριος 2005

Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της Ε.Ε.: ένα σημαντικό αλλά ελλιπές βήμα

Τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα η νέα Στρατηγική για τη προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Ευρώπης καθώς και η πρόταση της Επιτροπής για την Οδηγία Πλαίσιο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον (Marine Framework Directive). Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει την πολυ-αναμενόμενη πρωτοβουλία της Επιτροπής την οποία όμως χαρακτηρίζει απελπιστικά ελλιπή σε ότι αφορά τις νομικές δεσμεύσεις για την εφαρμογή της από τα κράτη- μέλη και την αποτελεσματική προστασία και διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χρόνια προβλήματα των Ευρωπαϊκών θαλασσών που σχετίζονται με την ασύδοτη εκμετάλλευση των αλιευτικών αποθεμάτων και τη ρύπανση από εκατοντάδες χιλιάδες τόνους πετρελαίου που εκρέουν στο θαλάσσιο περιβάλλον, είναι απαραίτητο η ΕΕ να πάρει άμεσα δεσμευτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων, τον εμπλουτισμό της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των οικοσυστημάτων, του αλιευτικού κλάδου και των τοπικών παράκτιων κοινωνιών.    

Αντ’ αυτού η νέα Στρατηγική για το θαλάσσιο περιβάλλον αποτυγχάνει να θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την εφαρμογή της από τα κράτη-μέλη, αλλά και να συμμορφωθεί με τους στόχους που καθορίστηκαν από το Σχέδιο Εφαρμογής που υιοθέτησε η Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002 και η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που προβλέπουν την ανάσχεση της μείωσης της θαλάσσιας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010. Σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση της Ε.Ε. (IP/05/1335) «H Επιτροπή ανέπτυξε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης πολιτικής προκειμένου να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των πιέσεων και των αρνητικών επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον. Το πλαίσιο αυτό καθορίζει σαφείς και επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο επίτευξης καλής περιβαλλοντικής κατάστασης για όλες τις θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ μέχρι το 2021».

Οι προσδοκίες ότι η πρόταση Οδηγίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον θα κάλυπτε τα κενά της Ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής που εστιάζει ως επί το πλείστον στο χερσαίο περιβάλλον, καθώς και το ότι θα προωθούσε ένα ολιστικό πλαίσιο για τη προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, τη μείωση των κινδύνων ρύπανσης και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, δυστυχώς μένουν χωρίς αντίκρισμα.

Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, σε σύμπνοια με διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος, υπογραμμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη πλέον το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης να αναλάβουν υπεύθυνα τη πρωτοβουλία για την υιοθέτηση νομικά δεσμευτικών στόχων για την αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας, που θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ένα ξεκάθαρο προσδιορισμό των παραμέτρων που καθιστούν το θαλάσσιο περιβάλλον καθαρό και υγιές.

Σημείωση:
Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, είναι μια από τις εφτά θεματικές στρατηγικές που απορρέουν από την υιοθέτηση του 6ου Προγράμματος Δράσης για το Περιβάλλον της Ε.Ε. και που έπρεπε να παρουσιαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το Συμβουλίου της Ευρώπης το αργότερο μέχρι τις 22 Απριλίου 2005. Η καθυστέρηση προήλθε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Barroso, καθώς εκτιμήθηκε ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα επιφέρουν μεγάλα κόστη στις βιομηχανίες. Η Στρατηγική και τα τρία κείμενα που περιλαμβάνει μπορούν να βρεθούν στην σχετική ιστοσελίδα της Ε.Ε.:
http://europa.eu.int/comm/environment/water/marine.htm

25 Οκτωβρίου 2005

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email:
medsos@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 88 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57675604
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.