ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Δευτέρα 06 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δεν έχουμε λόγο ν'ανησυχούμε στην Κρήτη για τον "ιό του Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Υγεία - Διατροφή
Από την εφημερίδα Πατρίς , Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2005

Από την εφημερίδα Πατρίς [http://www.patris.gr]

Δεν έχουμε λόγο ν’ ανησυχούμε στην Κρήτη

Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ο βιολόγος-ορνιθολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μιχάλης Δρετάκης μιλά στην "Π" για τον "ιό του πανικού" σε σχέση με τη νόσο των πτηνών

Δέκα περίπου ημέρες ήταν αρκετές για να βομβαρδιστεί το καταναλωτικό κοινό από πληροφορίες πάσης φύσεως γύρω από την γρίπη των πτηνών.

Η «υπερβολική δόση» στην πληροφόρηση ήταν ικανή για να σταματήσει ο κόσμος και στο Ηράκλειο να τρώει κοτόπουλα, να καταναλώνει αυγά κλπ.

Οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από αυτήν την υπόθεση φαίνεται ότι είναι πολλοί , όπως μάλλον και πολύς ο λόγος που γίνεται για αυτήν την ιστορία . Η «Π» αναζήτησε έναν άνθρωπο γνώστη του θέματος και σίγουρα πιο ψύχραιμο που δεν επηρεάζεται από τα τηλεοπτικά παράθυρα καθώς έχει δική του τεκμηριωμένη άποψη.

Πρόκειται για τον βιολόγο ορνιθολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας κ. Μιχάλη Δρετάκη, που δίνει απαντήσεις σε απορίες και πιθανές ερωτήσεις οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει τις αλήθειες και τα ψέματα ενώ βάζει και τα πράγματα στη θέση τους. Όσον αφορά ειδικά στην Κρήτη προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν υπήρχε θα είχε φανεί. Πολλά μεταναστευτικά πουλιά ήδη έχουν περάσει.

Στο νησί σαφώς και υπάρχουν υγρότοποι που φιλοξενούν πληθυσμούς άγριων πουλιών τα οποία όμως αδίκως κατηγορούνται. Ποιο επικίνδυνα για την μετάδοση του ιού των πτηνών, είναι οι πάπιες και οι χήνες, πιθανότατα και οι γλάροι παρά οτιδήποτε άλλο.

Στην Κρήτη σε «καραντίνα» μάλλον πρέπει να μπουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές που είναι και στην επικαιρότητα λόγω των αντιδράσεων για τη δημιουργία ΧΥΤΑ παρά οι υγρότοποι και τα φράγματα.

Και ξαφνικά πριν μερικές ημέρες ανακαλύφθηκε από τους «ειδήμονες» η γρίπη των πτηνών που πανικόβαλε τους καταναλωτές ειδικά της Ελλάδας. Μετά το σοκ των τρελών αγελάδων, τα γριπιασμένα κοτόπουλα έπεσαν στο πιάτο της νοικοκυράς ενώ έγινε και σύνδεση με την γρίπη των ανθρώπων και εξαφανίστηκαν από τα ράφια των φαρμακείων τα αντιγριπικά εμβόλια!

Ο βιολόγος-ορνιθολόγος κ. Δρετάκης μιλώντας στην "Π" δεν κρύβει την απορία του με την έκταση που έχει λάβει το θέμα. Ο ίδιος πάντως περισσότερο φοβάται τις εισαγωγές των εκτρεφομένων πουλερικών και ό,τι περνά ζωντανό από το τελωνείο, παρά ένα άρρωστο πουλί που αν έχει μολυνθεί δεν έχει τη δύναμη να ταξιδέψει.

Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Μιχάλης Δρετάκης: «Η γρίπη στα πτηνά πιθανότατα υπάρχει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, από τότε που υπάρχουν πτηνά. Περίπου 144 στελέχη του ιού της γρίπης έχουν ταυτοποιηθεί σε είδη πτηνών. Στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών που χαρακτηρίζονται ως υψηλής παθογένειας είναι πολύ σπάνια στα άγρια πτηνά, αντίθετα με περιπτώσεις εκτρεφόμενων πουλιών. Το στέλεχος Η5Ν1 δεν είχε ταυτοποιηθεί σε άγρια πτηνά ως τις πρόσφατες περιπτώσεις στην Ασία και προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από εκτρεφόμενα πτηνά σε καταστάσεις μειωμένης καθαριότητας και συνθηκών υγιεινής στη ΝΑ Ασία μετά από μετάλλαξη στελεχών του ιού ελαφριάς παθογένειας.

Πόσο μολυσματικός είναι ο Η5Ν1 στα άγρια πτηνά;

Οι μοναδικές περιπτώσεις μαζικών θανάτων άγριων πουλιών από τον Η5Ν1 αναφέρονται κάποιες λίμνες στην Κίνα και στη Μογγολία και αφορούν πληθυσμούς υδρόβιων. Αρκετά κρούσματα, με λιγότερα όμως πτηνά-θύματα, υπάρχουν από τη Νοτιοανατολική Ασία - Ινδοκίνα και περιλαμβάνουν πολλά είδη πτηνών που διαβιούσαν σε ανοιχτούς χώρους μαζί με εκτρεφόμενα. Δυτικότερα προς την Δυτική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί με απόλυτη βεβαιότητα καμία συγκεκριμένη περίπτωση άγριου πτηνού που να έφερε το παθογόνο στέλεχος Η5Ν1.

Μεταδίδεται ο ιός στον άνθρωπο από άγρια πτηνά;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια καταγραμμένη περίπτωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλες οι, λίγες, περιπτώσεις αφορούσαν άρρωστα οικόσιτα πουλιά (κότες, γαλοπούλες, πάπιες και χήνες) που ήρθαν σε επαφή με τους εκτροφείς τους ή άλλα άτομα που ήταν σε στενή επαφή με τα άρρωστα πτηνά.

Ποιος ο ρόλος των πουλιών που μεταναστεύουν στη μετάδοση του ιού;

Αν και δεν υπάρχει ακόμα, σε παγκόσμιο επίπεδο, χειροπιαστή απόδειξη ότι τα μεταναστευτικά (υδρόβια κυρίως) πουλιά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό από τόπο σε τόπο, αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τις ως τώρα ενδείξεις. Τα περισσότερα είδη πουλιών που τυχόν θα προσβληθούν από τον Η5Ν1 δεν επιζούν ή δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν μετά την τυχόν προσβολή. Πρακτικά δηλαδή δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε μεγάλες αποστάσεις. Όμως ορισμένα πουλιά, κυρίως υδρόβια, θεωρείται ότι έχουν μειωμένη παθογένεια στη γρίπη και ίσως έτσι μεταφέρουν το στέλεχος χωρίς τα ίδια να προσβληθούν. Αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι και υδρόβια πουλιά όπως οι πάπιες που προσβάλλονται από το νοσογόνο Η5Ν1 δεν καταφέρνουν να επιζήσουν για πολύ. Επίσης είναι αρκετά ενθαρρυντικό ότι δεν έχει καταγραφεί ακόμα κάποια προσβολή από τον Η5Ν1 σε χώρες όπως η Βιρμανία ή η Σιγκαπούρη αν και γειτονεύουν άμεσα με τις περιοχές που έχουν το μέγιστο πρόβλημα.

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Ποιος ο βαθμός μεταδοτικότητας μέσω μετανάστευσης των πουλιών από τόπο σε τόπο;

Το παράξενο δεν είναι τόσο που δεν έχουν ακόμα αναφερθεί κρούσματα στην Ελλάδα όσο σε άλλες χώρες του κόσμου, ιδίως στην νότια Ασία και Ωκεανία. Για παράδειγμα χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, η Ινδία ή η Αυστραλία που γειτονεύουν με τις περιοχές μέγιστου κινδύνου της Ινδοκίνας-Κίνας και δέχονται εκατομμύρια άγρια υδρόβια και παρυδάτια πουλιά επισκέπτες από αυτές, δεν έχουν ως σήμερα κανένα κρούσμα. Δε θα ήταν καθόλου παράξενο να είχε κιόλας μολυνθεί όλος ο πλανήτης στα 8 χρόνια που έχουν περάσει από την ταυτοποίηση του Η5Ν1 μέσω των μεταναστευτικών οδών των υδροβίων πουλιών αλλά αυτό δεν έχει ευτυχώς συμβεί. Φαίνεται λοιπόν ότι ο τρόπος αυτός μετάδοσης του ιού δεν είναι ιδιαίτερα δραστικός, μάλλον γιατί η μεταδοτικότητα είναι μικρή στους άγριους πληθυσμούς πτηνών, κάτι που πιθανολογούν πλέον οι επιστήμονες του FAO.

Ποιοι είναι οι άλλοι τρόποι μετάδοσης του ιού;

Οι εισαγωγές εκτρεφομένων πουλερικών, πτηνών, άγριων ή όχι που διακινούνται για ιδιωτικές συλλογές και ζωολογικούς κήπους είναι πολύ πιθανοί τρόποι μετάδοσης του ιού και σίγουρα εκεί πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος των ελέγχων (Τελωνεία).

Τι περιμένουμε να γίνει στο (άμεσο) μέλλον;

Θεωρητικά ο Η5Ν1 μπορεί να διασπαρθεί σε μεγάλο μέρος της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης ως την άνοιξη του 2006. Όμως ο ρυθμός διασποράς δείχνει προς το παρόν, αισιόδοξα χαλαρός. Μετά τα κρούσματα στη Ρωσία και το Καζακστάν, τον Αύγουστο που πέρασε, πολλοί περίμεναν μια πολύ γρήγορη διασπορά του ιού. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι σύντομα.

Αν έρθει, πότε θα έρθει στην Κρήτη;

Αν εξαιρέσουμε τους άλλους πιθανούς τρόπους μετάδοσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά από χώρες όπως η Ρωσία και το Καζακστάν περνάνε από την Κρήτη, την περίοδο της φθινοπωρινής μετανάστευσης, καθοδόν για την Αφρική και ελάχιστα από αυτά, συχνά διαχειμάζουν στη νήσο. Η μετακίνηση κάθε χρόνο ξεκινά ήδη από τον Ιούλιο για μερικά είδη αλλά ο κύριος όγκος φθάνει σταδιακά από Σεπτέμβριο ως Νοέμβριο, ή και αργότερα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δηλαδή ο ιός θα μπορούσε ήδη να υπάρχει στην Κρήτη σε μερικά άγρια υδρόβια αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο προς το παρόν. Η πιθανότητα πάντως αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα.

Μπορούμε να αποτρέψουμε τη μετανάστευση των πουλιών από την Κρήτη;

Ούτε για αστείο. Πουλιά περνάνε από και προς την Κρήτη διαρκώς όλο το χρόνο. Μαζική εξόντωση πουλιών, εκτός ότι είναι γενικώς μη αποδεκτή για την υγεία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας δεν είναι πραγματοποιήσιμη με κανένα τρόπο. Οι διεθνείς έγκυροι οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο FAO, το Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών και το BirdLife International συμφωνούν ότι η εξόντωση κοπαδιών αγρίων πουλιών δεν είναι εφικτή και δεν μπορεί να ωφελήσει και να ισχύσει ως προληπτικό ή κατασταλτικό μέτρο. Αντίθετα, τέτοιου τύπου εκστρατείες μάλλον θα είχαν σαν αποτέλεσμα τη διασπορά των πουλιών σε άλλες περιοχές και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα άγρια πουλιά είναι και αυτά θύματα σε αυτή την υπόθεση.

Ποιοι πληθυσμοί αγρίων πουλιών είναι ευάλωτοι στο νησί;

Για τα πουλιά που μένουν μόνιμα ή έρχονται για να φωλιάσουν στην Κρήτη δεν φαίνεται προς το παρόν να υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Ποιοι βιότοποι στην Κρήτη μπορεί να έχουν κρούσματα;

Οι υγρότοποι του νησιού, φυσικοί και τεχνητοί όπως τα λίγα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές (μικρές ή μεγάλες), επίσης τα λιμάνια, τα αλιευτικά καταφύγια και οι αβαθείς κόλποι (Σούδα, Ελούντα) είναι περιοχές που δέχονται φτερωτούς υδρόβιους επισκέπτες. Επίσης οι πολλές και ανεξέλεγκτες χωματερές… Όμως η Κρήτη έχει κυρίως βουνά και εκτάσεις που δεν έχουν επιφανειακά νερά, μη τρεχούμενα.

Ποιοι οι κίνδυνοι για τα οικόσιτα, τα εκτρεφόμενα και τα ημιάγρια;

Πέρα από την υποχρεωτικά σχολαστική διατήρηση των κανόνων υγιεινής σε εκτροφεία και όπου αλλού υπάρχουν πουλιά σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καλό θα είναι, ως προληπτικό μέτρο να απομακρυνθούν τυχόν πτηνά, οικόσιτα ή εκτρεφόμενα που βρίσκονται δίπλα σε φράγματα, παράκτιους υγροτόπους, λιμάνια ή άλλες εκτάσεις με μόνιμο ή εποχιακό νερό. Καλό θα είναι να κρατούνται οι δέουσες αποστάσεις από τα ημιάγρια μόνιμα διαβιούντα υδρόβια πτηνά (πάπιες-χήνες και τα κόπρανά τους), που βρίσκονται σε αρκετούς υγρότοπους του νησιού ή και σε λιμάνια. Απλά η ενημέρωση του κοινού και η σχετική απομόνωση των πτηνών αυτών αρκεί σε αυτή τη φάση. Μόνο σε περίπτωση που τα πράγματα πάρουν χειρότερη τροπή τα πτηνά αυτά πρέπει πιθανόν να συλλεχθούν, να ελεγχθούν για τυχόν προσβολή και ίσως να απομακρυνθούν σε συνθήκες καραντίνας. Ειδικά μέτρα περιορισμού των οικόσιτων ή εκτρεφόμενων πτηνών σε ορεινές ή ξηρές περιοχές έχουν μάλλον προληπτική και κυρίως ψυχολογική, παρά πρακτική σημασία.

Να ζούμε κοντά σε πουλιά; Να ψεκάζουμε;

Για τα πτηνά που τυχόν έχουμε στα σπίτια μας (παπαγάλοι, καναρίνια κλπ) δεν υπάρχει κανένας φόβος. Όμως ο πανικός έχει ορισμένες φορές προκαλέσει κρούσματα δηλητηριάσεων πουλιών, όπως περιστεριών, και θα πρέπει να τονιστεί ότι το μόνο που μπορεί να γίνει έτσι είναι να χαθούν αρπακτικά πουλιά, γεράκια, κουκουβάγιες και άλλα ζώα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία και κρατούν πληθυσμούς ανεπιθύμητων ζώων (αρουραίοι, κουνούπια κ.α.) σε χαμηλά επίπεδα. Κανένας προληπτικός ψεκασμός σε υγρότοπους και άλλες περιοχές δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός, ιδίως αυτήν την εποχή με τις βροχές και τις πρωινές δροσιές και άρα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Μάλλον και αυτός θα κάνει περισσότερη ζημιά στην οικολογική ισορροπία. Οι ψεκασμοί έχουν νόημα, πολύ τοπικά, όπου τυχόν θα βρεθεί εξακριβωμένο κρούσμα αλλά και πάλι θα έχουν πολύ μικρή πιθανότητα αποσόβησης της μεταφοράς του ιού.

Υπάρχουν κίνδυνοι μεταφοράς του ιού με άλλα ζώα εκτός από πτηνά στην Κρήτη;

Σχεδόν αμελητέοι με την υπάρχουσα ως τώρα κατάσταση. Όμως ένα πρακτικό, αν και ακραίο μέτρο, θα ήταν η απομάκρυνση των κατοικίδιων σκύλων, ή των τσομπανόσκυλων από περιοχές κοντά σε υγροτόπους για την καθαρά θεωρητική περίπτωση μεταφοράς κάποιου άρρωστου πουλιού από τα σκυλιά. Επίσης η απομάκρυνση χοίρων ή άλλων ζώων από τις όχθες λιμνών, φραγμάτων ή άλλων υγροτόπων με στάσιμα νερά.

Πώς επιτηρούνται οι βιότοποι;

Η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρακολουθεί ορισμένους μεγάλους υγρότοπους στη βόρεια και δυτική χώρα. Οι υγρότοποι της Κρήτης θα πρέπει επίσης αυτήν την περίοδο να παρακολουθούνται συστηματικά από, όσο το δυνατόν, εξειδικευμένα άτομα. Αν αυτό πρακτικά είναι αδύνατο, οι κάτοικοι κάθε περιοχής με κάποιο φράγμα, ποτάμι ή άλλο υγρότοπο ας είναι προσεχτικοί για να βλέπουν πιθανά κρούσματα νεκρών πουλιών. Όσοι τυχόν δραστηριοποιούνται καθημερινά κοντά σε υγρότοπους ας κρατούν μαζί τους ένα ζευγάρι κιάλια για επιτήρηση.

Τι να κάνουμε αν δούμε κάποιο νεκρό πουλί;

Περισσότερο μας απασχολεί η περίπτωση μαζικών θανάτων και όχι μεμονωμένων. Ούτως ή άλλως πολλά μεταναστευτικά πουλιά πεθαίνουν κάθε χρόνο στη διάρκεια των μετακινήσεών τους και πολλά από αυτά βρίσκονται εκτεθειμένα σε σήψη οπότε δεν έχει νόημα η συλλογή τους. Έχουμε ή δεν έχουμε μαζί μας γάντια το φρονιμότερο είναι να ειδοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία και να μην έρθουμε σε επαφή με το πτηνό ή τυχόν περιττώματά του.

Πού μπορούμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες;

Πολλές ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο προσφέρουν συνεχώς πληροφορίες για τα μεταναστευτικά πουλιά και την τυχόν εξάπλωση του ιού στους άγριους πληθυσμούς.

Ενδιαφέρουσες είναι οι διαφορές εκτίμησης για το ρόλο των μεταναστευτικών πτηνών στη μετάδοση του Η5ΝΙ μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων του ΟΗΕ. Αξίζει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Birdlife International και του Wetlands International.

Επίσης τη σελίδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:

http://www.birdlife.org/

http://www.wetlands.org/

http://www.ornithologiki.gr/

http://www.fao.org/

http://www.fao.org/ag/againfo/subjects/en/health/diseases-cards/avian_HPAIrisk.html

http://www.who.int/

Σε εξειδικευμένη ιστοσελίδα του ΜΦΙΚ υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τους υγρότοπους της Κρήτης, φυσικούς και τεχνητούς (Πρόγραμμα LIFE Περιβάλλον):

http://www.nhmc.uoc.gr/wetlands/Index_gr.html

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2006 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 134 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57086208
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.