ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναγκάσει την Ελλάδα να καλλιε Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Greenpeace , Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2005

ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ-ΕΠΕΙΓΟΝ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναγκάσει την Ελλάδα να καλλιεργήσει μεταλλαγμένα;

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ- ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Το ΟΧΙ της Ελλάδας στην εμπορία και καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της εταιρίας ΜΟΝΣΑΝΤΟ κινδυνεύει. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αρθούν τα απαγορευτικά μέτρα, που έχει θέσει η χώρα μας, στην εμπορία των σπόρων του μεταλλαγμένου καλαμποκιού [1] δίχασε του Υπουργούς Γεωργίας των 25 κρατών-μελών. Το επίμαχο θέμα συζητήθηκε στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο όπου και τέθηκε σε ψηφοφορία. Ως αποτέλεσμα, η πρόταση δεν συγκέντρωσε ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά. ¶ρα, η τελική απόφαση θα ληφθεί ξανά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Greenpeace ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις της Επιτροπής που φανερά προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων αλλά να προασπίσει με κάθε μέσο την ελληνική γεωργία και τους έλληνες καταναλωτές.

“Η επιθετική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συμμάχων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  θέτει τα συμφέροντα των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων πάνω από την υγεία των πολιτών, τη γεωργία και το περιβάλλον. Ήρθε η ώρα, η χώρα μας να επιδείξει εξαιρετικό πολιτικό σθένος και να επιμείνει στις θέσεις της ενάντια στα μεταλλαγμένα, ακόμα και αν χρειαστεί να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.” δήλωσε η Μυρτώ Πισπίνη από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ταυτόχρονα η Greenpeace συγχαίρει την Ελλάδα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αρνητική ψήφο στην έγκριση εισαγωγής του αμφισβητούμενου μεταλλαγμένου καλαμποκιού MON863 της εταιρίας Μονσάντο, η απόρριψη της οποίας τελικά δεν επετεύχθη αφού δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών. H Greenpeace καταγγέλλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, διότι συνεχίζουν να προωθούν το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο καλαμπόκι για εισαγωγή σε τρόφιμα και ζωοτροφές, παρόλο που τους τελευταίους μήνες έχουν αποκαλυφθεί επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την ασφάλειά του. Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι δεν πρέπει να καταλήξει στο πιάτο μας, και η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση ζητά από την Επιτροπή να μη δώσει τελική έγκριση για την εισαγωγή του [2].

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα παραμένει ανεφάρμοστη και επιπλέον αφήνει αδιευθέτητα πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν στο εισόδημα των αγροτών και την προστασία της γεωργίας και του περιβάλλοντος από την επιμόλυνση με μεταλλαγμένα. Ταυτόχρονα, τα θεσμικά όργανα και οι μηχανισμοί της Ε.Ε. λειτουργούν με αδιαφάνεια και δεν ακολουθούν ούτε στο ελάχιστο δημοκρατικές διαδικασίες, αφού εγκρίνουν μεταλλαγμένα προϊόντα αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια των προϊόντων αυτών, σοβαρές ενστάσεις από φορείς και επιστήμονες καθώς και τη βούληση των ευρωπαίων πολιτών.

Η Greenpeace ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:

- να εκφράσει την επιμονή της χώρας μας στην απαγόρευση καλλιεργειών μεταλλαγμένων οργανισμών υπερασπίζοντας τους αγρότες, τους καταναλωτές και το περιβάλλον,

- να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να σταματήσουν οι εισαγωγές μεταλλαγμένων και να αναδιαρθρωθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, η Greenepeace ζητά από τον έλληνα Επίτροπο Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα να υποστηρίξει την ελληνική θέση και την επιθυμία της πλειονότητας των ευρωπαίων πολιτών συμβάλλοντας στην μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα, προασπίζοντας το δικαίωμα των κρατών-μελών να αρνούνται την εισαγωγή των μεταλλαγμένων.

Για περισσότερες πληροφορίες: Μυρτώ Πισπίνη, τηλ. 210 3806 374-5, 6979 443304

Σημειώσεις

[1] Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 έχει πάρει έγκριση για κυκλοφορία στην ΕΕ από το 1998. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αγνοώντας συστηματικά νέα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και τη γεωργία, αποφάσισε να  εγγράψει στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων 17 ποικιλίες του εν λόγω καλαμποκιού ΜΟΝ810 (8 Σεπτεμβρίου 2004). Ως αποτέλεσμα, οι ποικιλίες αυτές είναι ελεύθερες να κυκλοφορούν από το 2005 σε όλη την ευρωπαϊκή αγορά.

Στις 7 Απριλίου 2005, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοινοποίησε στην Ε.Ε. με Υπουργική Απόφαση (Αρ.24367, 3.3.2005) την απαγόρευση της εμπορίας σπόρων των 17 ποικιλιών του εν λόγω καλαμποκιού.   

Η ελληνική απόφαση έχει ήδη συζητηθεί στην Ειδική Επιτροπή Σπόρων (20 Ιουλίου 2005)  όπου τα κράτη-μέλη δεν ήρθαν σε συμφωνία, για αυτό το λόγο το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Στην Επιτροπή Σπόρων, τα κράτη-μέλη που υποστήριξαν τη θέση μας δε συγκέντρωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να απορριφθεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των απαγορευτικών μέτρων που έχει επιβάλλει η χώρα μας.  

Εκτός από τη χώρας μας αντίστοιχα απαγορευτικά μέτρα έχουν εφαρμόσει οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα τελική απόφαση για την τύχη τους. 

[2] Η εταιρία Monsanto προσπάθησε να αποκρύψει έκθεση που παρουσίαζε σημαντικές επιπτώσεις στο αίμα και σε διάφορα όργανα ποντικών που τράφηκαν με τη συγκεκριμένη ποικιλία μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Τα στοιχεία αυτά ήρθαν στη δημοσιότητα μετά από παρέμβαση της Greenpeace και δικαστική νίκη στη Γερμανία. Πρόσφατα η Greenpeace, δημοσίευσε μια καταδικαστική προκαταρκτική επιστημονική μελέτη για το MON863. Η έκθεση καταδεικνύει σοβαρά λάθη στην αξιολόγηση των πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια, από την ίδια την εταιρία Monsanto, και συνιστά να αποσυρθεί η αίτηση για κυκλοφορία του μεταλλαγμένου καλαμποκιού. Η προκαταρκτική ανάλυση πραγματοποιήθηκε από δύο Γάλλους επιστήμονες τον Dr Dominique Cellier, καθηγητή στην εφαρμοσμένη στατιστική βιολογία, Πανεπιστήμιο της Rouen, και τον καθηγητή Gilles-Eric S?ralini, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του CRII GEN, Εργαστήριο Βιοχημείας – IBFA, Πανεπιστήμιο της Caen. Οι δύο επιστήμονες θα παρουσιάσουν σύντομα την ολοκληρωμένη μελέτη τους.

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2005

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα
Τηλ: 210-38.06.374-5 / Fax: 210-38.04.008
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 182 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56220362
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.