ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Απαγορευτικό απόπλου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Τρίτη, 25 Οκτώβριος 2005

Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον

Απαγορευτικό απόπλου στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Greenpeace

Ανεπαρκή και κατώτερη των προσδοκιών χαρακτηρίζουν την πρόταση Οδηγίας Πλαισίου για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ύστερα από πολυετή προετοιμασία, η πρόταση της Επιτροπής παρουσιάζεται ασθενική και με πλήρη απουσία νομικών δεσμεύσεων που να εξασφαλίζουν την προστασία των ευρωπαϊκών θαλασσών.

Η πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμενόταν να καλύψει το κενό που άφηνε στην περιβαλλοντική πολιτική της Ευρώπης, η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το Θαλάσσιο Περιβάλλον. Σκοπός της ήταν να εξασφαλίσει την προστασία και αποκατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την εξάλειψη των επιπτώσεων της ρύπανσης και την αειφόρο χρήση των θαλάσσιων αποθεμάτων. Αντί αυτού, βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανεπαρκή πρόταση που υστερεί σε αποφασιστικότητα και όραμα.

«Το 2002 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής, ικανής να αντιμετωπίσει το σύνολο των απειλών προς το θαλάσσιο περιβάλλον προωθώντας την συνεργασία μεταξύ κρατών, αναγνωρίζοντας έτσι το διασυνοριακό χαρακτήρα των προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα. Είναι λυπηρό το ότι χρειάστηκαν τρία χρόνια διαπραγματεύσεων και εσωτερικών διαβουλεύσεων εντός της Ε.Ε για να ξεθωριάσει το όραμα. Με την προτεινόμενη Στρατηγική, η Επιτροπή απλώς συμβουλεύει τα κράτη-μέλη για τις εθνικές τους στρατηγικές που θα ισχύουν για τα χωρικά τους ύδατα. Το όραμα και ο στόχος της αντιμετώπισης των διακρατικών προβλημάτων έχει πλέον χαθεί. Λυπούμαστε, αλλά δεν αξίζει σε ένα τέτοιο σχέδιο ο απόπλους» δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η ευθύνη για την προστασία των θαλασσών της Ευρώπης ανήκει πλέον στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καλούνται τώρα να προχωρήσουν δυναμικά στην διαμόρφωση της Στρατηγικής για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, θέτοντας ξεκάθαρα κριτήρια και νομικά δεσμευτικούς στόχους που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική προστασία των Ευρωπαϊκών θαλασσών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα που ιστορικά στηρίζει και στηρίζεται οικονομικά από τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η αλιεία και διατηρεί στενούς πολιτισμικούς δεσμούς με τη θάλασσα, μπορεί μονάχα να κερδίσει υιοθετώντας μέτρα που θα διασφαλίζουν την προστασία της. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σουφλιάς, είναι σημαντικό να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να στηρίξει τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού, συνεκτικού και νομικά δεσμευτικού εργαλείου που θα εξασφαλίζει την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες, Σοφία Τσενικλή, Τηλ: 210 3806374-5, 6979 443306

Σημειώσεις

- Τον Ιούλιο του 2002, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών προχώρησαν στην Απόφαση (No 1600/2002/EC) σχετικά με το 6ο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης: http://europa.eu.int/comm/environment/newprg/index.htm

- Ένα σημαντικό μέρος του 6ου Προγράμματος Δράσης είναι η απόφαση για το σχεδιασμό επτά (7) θεματικών στρατηγικών, προθεσμία παράδοσης των οποίων ορίστηκε η 22 Ιουλίου 2005. Μία από τις θεματικές στρατηγικές είναι και η «Στρατηγική για τη Προστασία και Διατήρηση του θαλάσσιου Περιβάλλοντος»: http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/pdf/2002/com2002_0539en01.pdf

- Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον αποτελείται από τρία κείμενα: i) Την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, ii) Τη νομική πρόταση για Οδηγία Πλαίσιο για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και iii) Την εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων από την εφαρμογή της Στρατηγικής.  

- Η Greenpeace, από κοινού με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις BirdLife
International, IFAW, Oceana, Seas At Risk, WWF, Fisheries
Secretariat, EEB  έχουν παρακολουθήσει από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες για τη χάραξη της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Θαλάσσιο Περιβάλλον.

Greenpeace
Κλεισόβης 9, 106 77 ΑΘΗΝΑ
τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008,
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 36 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57603152
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.