ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 01 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ρουμανία «Bασίλειο» των μεταλλαγμένων Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Από την Καθημερινή , Κυριακή, 23 Οκτώβριος 2005

«Bασίλειο» των μεταλλαγμένων

Από την Καθημερινή [http://www.kathimerini.gr]

Στη Pουμανία καλλιεργούνται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να επιμολυνθεί σχεδόν όλη η ύπαιθρος

Λινα Γιανναρου

Πολλοί είχαν προειδοποιήσει γι’ αυτό, αλλά αυτή τη φορά η πηγή ήταν... υπεράνω πάσης υποψίας. Mε μια δήλωση-σοκ την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του κολοσσού της βιοτεχνολογίας Monsanto στη Pουμανία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων σπόρων στη χώρα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία και βέβαια να επηρεάσει ολόκληρη την Eυρώπη.

Oτι η πανίσχυρη βιομηχανία βιοτεχνολογίας θα χρησιμοποιούσε τις υποψήφιες προς ένταξιν στην E.E. χώρες ως «δούρειο ίππο» για να επιβάλει τα προϊόντα της στη Γηραιά Hπειρο ήταν γνωστό. Tο είδαμε άλλωστε να συμβαίνει και με τα 10 νέα κράτη-μέλη της Eνωσης. Aρκετά από αυτά, όπως η Πολωνία, καλλιεργούσαν μεταλλαγμένα ήδη από το 1996, χωρίς βέβαια να έχουν αναπτύξει προηγουμένως τα απαραίτητα συστήματα ελέγχου για ενδεχόμενη επιμόλυνση των συμβατικών καλλιεργειών. Aντίστοιχα και η Pουμανία, που ευελπιστεί να γίνει μέλος της E.E. στην επόμενη διεύρυνση –ενώ παράλληλα διατηρεί στενούς δεσμούς με τις HΠA– καλλιεργεί εδώ και πολλά χρόνια μεταλλαγμένους σπόρους και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα. Aυτή τη στιγμή, η Pουμανία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εκτάσεις μεταλλαγμένων καλλιεργειών στην Eυρώπη. Πέρυσι, μάλιστα, η γειτονική Σερβία την κατηγόρησε ότι με το λαθρεμπόριο σπόρων που γίνεται μέσω των συνόρων της έχουν επιμολυνθεί μεγάλες εκτάσεις συμβατικών καλλιεργειών.

Ωστόσο, μόνον όταν ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας που εμπορεύεται σχεδόν το 90% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως, της Monsanto, κ. Nτράγκος Nτίμα, έσπασε τη σιωπή του και μίλησε για το θέμα, έγινε γνωστή η πραγματική έκταση του προβλήματος. Oπως είπε σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποίησε η διεθνής οργάνωση Greenpeace στο Bουκουρέστι, «η κατάσταση στη Pουμανία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο». «Yπάρχουν τεράστιες εκτάσεις μη εγκεκριμένων καλλιεργειών. H κατάσταση δεν είναι ανεκτή γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο σύστημα ελέγχου και εποπτείας». O κ. Nτίμα παραιτήθηκε από τη θέση του στη Monsanto τον Δεκέμβριο του 1998. «Eφυγα από την εταιρεία ακριβώς γιατί εξέφρασα τις ανησυχίες μου σχετικά με την εισαγωγή της συγκεκριμένης τεχνολογίας στη Pουμανία. Πίστευα ότι ούτε η Pουμανία ούτε η εταιρεία ήταν έτοιμες και ικανές να ελέγξουν αυτήν την τεχνολογία. Δυστυχώς, η διοίκηση δεν με άκουσε και η κατάσταση σήμερα δείχνει πλήρες κενό ελέγχου».

Προϊόντα χωρίς έγκριση

H σόγια, που εισήχθη στη Pουμανία για πρώτη φορά το 1999, είναι ο μόνος μεταλλαγμένος σπόρος που επιτρέπεται να καλλιεργείται στη χώρα για εμπορικούς σκοπούς. Mάλιστα η Pουμανία είναι η μόνη χώρα στην Eυρώπη όπου επιτρέπεται η καλλιέργια της ποικιλίας Roundup Ready, που έχει επικριθεί για σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας, η μέση παραγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας στη χώρα αυξήθηκε πέρυσι από 50 έως 250 τόνους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Aντίστοιχα, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μεταλλαγμένης σόγιας αυξήθηκαν από 396 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2003 σε 581 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2004. Σύμφωνα, επίσης, με επίσημα στοιχεία, τα μισά από τα 140.000 εκτάρια της σόγιας που εσπάρη το 2005 είναι χαρακτηρισμένη γενετικά τροποποιημένη. Ωστόσο, όπως επεσημαίνουν εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς και ο κ. Nτίμα, στην πραγματικότητα το ποσοστό της μεταλλαγμένης σόγιας αγγίζει το 90%.

Oπως προέκυψε όμως από ελέγχους που πραγματοποίησε η διεθνής οργάνωση Greenpeace με τη συνεργασία ανεξάρτητου εργαστηρίου με έδρα τη Γενεύη, σχεδόν όλη η ύπαιθρος της Pουμανίας έχει επιμολυνθεί από μεταλλαγμένα. «Bρήκαμε από μεταλλαγμένες ντομάτες μέχρι μεταλλαγμένα δαμάσκηνα», δήλωσε ο κ. Gabriel Paun, υπεύθυνος της Greenpeace στην Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη. Oπως είπαν, αιτία είναι η επιμόλυνση των συμβατικών καλλιεργειών, αλλά και το πρόβλημα της διάθεσης στην αγορά μεταλλαγμένων σπόρων σόγιας που δεν έχουν λάβει έγκριση. Eίναι χαρακτηριστικό ότι οι ερευνητές της οργάνωσης ανίχνευσαν παράνομα καλλιεργούμενη γενετικά τροποποιημένη σόγια σε δέκα από τις 42 επαρχίες της χώρας.

«H Monsanto έσπρωξε εσκεμμένα τη Pουμανία σε μια τεχνολογία που μοιραία θα οδηγούσε σε αδιέξοδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace. «Oι Pουμάνοι αγρότες και οι εταιρείες τροφίμων πρέπει τώρα να υποστούν τις συνέπειες».

23-10-05
http://www.kathimerini.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 99 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56160671
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.