ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Περιβαλ. Σύλλογος Ρεθύμνου Τρίτη 07 Φεβ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ρέθυμνο: οι διοξίνες πάνε παντού Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Απορρίμματα - Απόβλητα
Δήμος Τσαντίλης , Πέμπτη, 20 Οκτώβριος 2005

Oι διοξίνες πάνε παντού

Ότι δεν βλέπουμε, δεν υπάρχει. 

Τα οικιακά λύματα τα εξαφανίζει ως δια μαγείας το παντορροϊκό, τα σκουπίδια χάνονται στην μαύρη τρύπα του Μαρουλά. ¶ρα εξ ορισμού δεν υπάρχουν και δεν μας απασχολούν. Μέχρι για κάποιο λόγο να ξαναβγούν στην επιφάνια. Η στρατηγική τότε είναι μια: Θάψιμο & κουκούλωμα, μπας και μας πάρουν χαμπάρι.

Ξερνά βοθρολύματα  το παντορροϊκό στην θάλασσα; Κουκουλώνουμε τα στόμια των οχετών με άμμο και τα βοθρολύματα γίνονται αόρατα. Ξεχειλίζει η χωματερή στον Μαρουλά; Θα την κουκουλώσουμε και θα πούμε ότι την αποκαταστήσαμε.

Τα λύματα, βέβαια, ρέουν στην θάλασσα και κάτω από την άμμο, αλλά δεν φαίνονται (άρα δεν υπάρχουν). Τα σκουπίδια στον Μαρουλά θα συνεχίσουν επί δεκαετίες να παράγουν μαύρα ζουμιά, αλλά δεν θα βρεθεί τρόπος να τα κουκουλώσουμε και να τα κάνουμε και αυτά αόρατα;

Αλήθεια, έχετε ποτέ σκεφθεί τι ονειρεύεται ένας Δήμαρχος, όταν μιλά για ένα εργοστάσιο που θα αποτεφρώνει τα σκουπίδια; Ονειρεύεται ένα τζίνι που με ένα νεύμα του θα μετατρέπει τόνους σκουπιδιών σε στάχτη. Ονειρεύεται, δηλαδή, να τα κάνει αόρατα, τόσο αόρατα που να μη τα βλέπει ούτε καν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που μας κτυπά την πόρτα.

Το τζίνι όμως που ονειρεύονται οι Δήμαρχοι δεν είναι ένα αγαθό πνεύμα αλλά ένας πονηρός δαίμων που εξαφανίζει μεν τα σκουπίδια, αλλά αφήνει ξωπίσω του μια εξαιρετικά τοξική στάχτη που δεν θα ξέρουμε τι να την κάνουμε, πώς να την κουκουλώσουμε και πού να την θάψουμε για να μη φαίνεται και να μην υπάρχει. Ο κακός δαίμων εκμεταλλεύεται την άγνοιά μας και την ευπιστία και μας παίζει ένα πολύ βρώμικο παιγνίδι. Η αποτέφρωση δεν κάνει μόνο τα σκουπίδια στάχτη. Παράγει και διοξίνες που δεν φαίνονται μεν, αλλά που μας είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι δεν υπάρχουν. Μολονότι αόρατες οι ίδιες προκαλούν λίαν ορατούς καρκίνους που κανένα τζίνι δεν είναι  ικανό τους κάνει αόρατους και να τους να εξαφανίσει.

Με τις διοξίνες δεν παίζουμε. Είναι εξαιρετικά τοξικές, δεν διασπώνται και αγαπούν το λίπος. Εξ αιτίας αυτής της μεγάλης λιποφιλίας τους εγκαθίστανται στους λιπαρούς ιστούς των οργανισμών και δεν αποβάλλονται, όπως άλλα λιγότερο δαιμονικά δηλητήρια. Με την τροφή οι διοξίνες περνούν από τον έναν οργανισμό στον άλλο και καταλήγουν στον άνθρωπο που βρίσκεται στην κουφή της τροφικής πυραμίδας (τρώει φυτά και άλλα ζώα που τρώνε χωρίς κανένα να τον τρώει) και συσσωρεύονται στον οργανισμό του. Με το μητρικό γάλα οι διοξίνες περνούν από την μια γενιά στην άλλη.

Τρομάξατε; Μα για να σας τρομάξουμε τα γράφουμε όλα αυτά. Από τις διοξίνες, όπως και από την ραδιενέργεια δεν είναι δυνατόν να προστατευτεί κανείς αποτελεσματικά και δεν υπάρχει, όπως για πολλά άλλα δηλητήρια, ένα όριο κάτω από το οποίο οι διοξίνες δεν κάνουν κακό. Αν ακούσετε να σας λένε ότι θα τηρούνται τα προβλεπόμενα «όρια ασφαλείας» να ξέρετε ότι όρια ασφαλείας δεν υπάρχουν. Τα όρια για τα  οποί θα ακούσετε να μιλούν είναι όρια κοινωνικής ανοχής για μερικούς καρκίνους παραπάνω.

Αλλά θα πείτε το εργοστάσιο αποτέφρωσης δεν θα γίνει ποτέ γιατί είναι πολύ ακριβό και οι Δήμαρχοι δεν θα αποκτήσουν το επικίνδυνο τζίνι τους. Σωθήκαμε;

Κάθε άλλο. Τις διοξίνες δεν τις παράγουν μόνο τα κακά εργοστάσια. Διοξίνες παράγονται όπου καίγονται πλαστικά.

Κάθε χωματερή που καπνίζει είναι μια πηγή διοξινών. Κάθε υπεράνω πάσης υποψίας οικογενειάρχης που καίει τα πλαστικά του φθινοπωριάζει είναι μια πηγή διοξινών.

Ποιος θα το ’λεγε;

Τα πλαστικά των θερμοκηπίων που καίγονται παράγουν διοξίνες. Οι πλαστικές σακούλες που καίγονται παράγουν διοξίνες. Τα υπολείμματα των χλωριωμένων οργανικών διαλυτών και των φυτοφαρμάκων που καίγονται παράγουν διοξίνες.

Υπάρχουν λύσεις; Εμείς στο Περιβαλλοντικό Σύλλογο πιστεύουμε ότι υπάρχουν. Δεν είναι όμως καθόλου μαγικές και δεν εξαντλούνται στο κουκούλωμα. Η συγκέντρωση και η ανακύκλωση των πλαστικών είναι η μια. Η εξάλειψη των χωματερών είναι μια άλλη. Η απαγόρευση των πλαστικών συσκευασίας είναι μια τρίτη. Η κατάργηση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσεως είναι μια τέταρτη.

Πάνω όμως απ’ όλα είναι η ενημέρωση του κοινού ώστε ο καθένας μας να ξέρει ότι με την φωτιά δεν καθαρίζει ο τόπος αλλά μολύνεται με διοξίνες. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος έχει ήδη μια καμπάνια για το πρόβλημα των διοξινών. Η πρώτη πράξη ήταν η πρόσκληση του Νίκου Χαραλαμπίδη, διευθυντή του Ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Δήμος Τσαντίλης

Στέλλα Κ.
Επισκέπτης , 2005-12-01 12:41:06
Αγαπητοί συνάνθρωποι, 
Αν δε σας ενοχλεί η θέα και η μυρωδιά των σκουπιδιών...τουλαχιστον δε σας προβληματίζουν τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα καρκίνου; Οι διοξίνες υπάρχουν πλέον παντού...μεταφέρονται από τα τρόφιμα στο σώμα μας, από τη μητέρα στο βρέφος... 
Ακόμα και σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα πρέπει να φερόμαστε ως τυπικοί Έλληνες; Θα ψάξουμε για τη λύση την τελευταία στιγμή; Ας δραστηριοποιηθούμε επιτέλους...χρησιμοποιήστε την ίδια σακούλα σήμερα και αύριο που θα πάτε για ψώνια, απαιτήστε να υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης στη γειτονιά σας, αγοράστε γάλα σε χάρτινη συσκευασία για τα παιδιά σας και όχι σε πλαστική... 
Η μητέρα φύση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και καιρό...δεν ακούτε;;;
Μανώλης Δ.
Επισκέπτης , 2005-12-27 06:43:15
Κύριοι. 
Το σοβαρότερο πρόβλημα και η εγκληματικότερη απερισκεψία πιστεύω, είναι η τοποθέτηση των χώρων εναπόθεσης (ΧΥΤΑ) σε οροπέδια ή χαράδρες και βουνοπλαγιές, σε μεγάλα υψόμετρα δηλαδή, ώστε η οικολογική καταστροφή που δημιουργείται να είναι τεράστια, λόγω της εκτεταμένης διείσδυσης των στραγγίων λυμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα, επιμολύνοντας ετσι πολύ μεγάλες περιοχές και όπως σωστά επισημάνατε και στο άρθρο σας για πολλές δεκαετίες ακόμη, εως κάποτε να βιοδιασπαστούν μόνα τους και να μην στραγγίζουν τα λύματα!!! 
Η άποψή μου είναι να σταματήσουν αμέσως να λειτουργούν χωματερές σε τέτοια σημεία, ούτε οι άδειες λειτουργίας τους να παρατείνονται (ανα διετεία), μήπως και ανακάμψουν κάποτε οι ήδη τόσο επιβαρυμένες αυτές περιοχές.  
Ας βρούν χώρους σε χαμηλότερα σημεία (αν ειναι δυνατόν και κάτω απο την στάθμη θαλάσσης) οπου ..προσωρινά! έστω θα απορρίπτονται εώς ένας απο μηχανής θεός καταφέρει να δώσει μια βιόσιμη και περιβαντολλογικά αποδεκτή λύση !!

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 105 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57104447
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.