ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 26 Σεπ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ Μ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διατροφή
Μανόλης Βουτυράκης , Σάββατο, 15 Οκτώβριος 2005

ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ

Το πρόβλημα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της διατροφής, και γενικά της ποιότητας ζωής μας, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με αυτά που συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν, με το πρόβλημα των «της γρίπης των πτηνών», των «διοξινών στα κοτόπουλα», τα «μεταλλαγμένα τρόφιμα», το «ατέλειωτο οπλοστάσιο των φυτοφαρμάκων», των «ζιζανιοκτόνων», τις «κλωνοποιήσεις ζώων και ανθρώπων», την «αποδικοποίηση του DNA», μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του αείμνηστου Κων/νου Καραμανλή, που προς το τέλος της ζωής του επαναλάμβανε συχνά ότι, η ανθρωπότητα έχει μετατραπεί σ’ ένα «απέραντο φρενοκομείο».

Και όλα αυτά γίνονται στο όνομα του κέρδους. Η σιδηρά κυρία κ. Θάτσερ το 1986 προκειμένου να κερδίσει η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες από την διατροφή των αγελάδων έδωσε, με το επιτελείο της, την παρακάτω εντολή: «Κατά την παραγωγή των κρεαταλεύρων, από πτώματα ζώων ή και από αρρωστημένα ζώα,να μειωθεί η θερμοκρασία αποστείρωσης στους κλίβανους ώστε να ξεπεράσουν τότε την αύξηση του πετρελαίου, που έκαιγαν για το σκοπό αυτό». Αποτέλεσμα της μείωσης αυτής ήταν να μην καταστρέφεται το πράιον «ο λοιμογόνος παράγοντας που μπήκε στη ζωή μας, με το όνομα των τρελών αγελάδων».

Η πλημμελής επομένως αποστείρωση των κρεαταλεύρων με τα οποία ετρέφοντο τα βοοειδή υπήρξε η αιτία να περάσει η νόσος καταρχήν από τα πρόβατα, στις αγελάδες και μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο. Ετσι φθάσαμε στην σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, που ξέσπασε ως επιδημία στην Αγγλία με αποτέλεσμα να θανατωθούν χιλιάδες βοοειδή, ενώ τέθηκε σε καραντίνα ολόκληρη η Ευρώπη.

Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται λίγα χρόνια μετά με τις διοξίνες στα κοτόπουλα. Στη περίπτωση αυτή ορισμένες εταιρείες, πάντα με σκοπό το κέρδος, παρήγαγαν τροφές για κοτόπουλα, με την προσθήκη «χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων», τα οποία είναι μεν πάμφθηνα περιέχουν όμως τις γνωστές από το ατύχημα του SΕVEZO και τον πόλεμο του Βιετνάμ καρκινογόνες διοξίνες. Και στην περίπτωση αυτή θανατώθηκαν χιλιάδες κοτόπουλα, ενώ άρχισε η Ευρώπη πλέον να ζει μια νέα περίοδο διατροφικής υστερίας, γνωρίζοντας πλέον,ότι είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευθεί τη διατροφή της σε τυχοδιώκτες, πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Η Ελλάδα σήμερα άρχισε να ανακαλύπτει τα προβλήματα από τη «νόσο των τρελών αγελάδων» και να πληρώνει το τίμημα της σοβαρής βιολογικής υπέρβασης και υγειονομικής παράλειψης, που εκφράζεται με την διατροφή κατεξοχήν «φυτοφάγων ζώων», όπως είναι οι αγελάδες με κρεατάλευρα που προέρχονται από απόβλητα σφαγείων και ζώα που έχουν πεθάνει από διάφορες ασθένειες.

Ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του και χάρη των τεραστίων δυνάμεων της τεχνολογίας, κατάφερε μέσα σε λίγες δεκαετίες να αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το φυσικό και βιολογικό του περιβάλλον σε τέτοιο σημείο που να απειλείται η ίδια η επιβίωσή του. Η ζωή μας και το περιβάλλον αλλάζουν με τέτοια ταχύτητα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα είναι ο κόσμος μετά από μια δεκαετία. Οι τεράστιες δυνάμεις που δημιουργούνται από χιλιάδες επιστήμονες και ειδικούς, βρίσκονται στα χέρια πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών ή κυβερνήσεων που τις χρησιμοποιούν παράλογα για να επιβάλλουν τις θελήσεις τους, οικονομικές,στρατιωτικές ή πολιτικές με σκοπό την μεγιστοποίηση του κέρδους και την ελαχιστοποίηση της ανθρώπινης αξίας.

Αυτή η παράλογη ταχύτητα των μεταβολών συνεπάγεται αδυναμία προσαρμογής του περιβάλλοντος, αλλά και του ανθρώπου. Έτσι χάνονται οικοσυστήματα εξαφανίζονται είδη με την καταστροφή των βιοτόπων και κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία.

Το πρόβλημα επομένως των ημερών είναι τι να φάμε,ώστε η υγεία μας να μην επιβαρυνθεί περισσότερο από οικοτροφικούς ρυπαντές,όπως είναι το πράιον, οι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες, τα κοτόπουλα, (βινυλοχλωρίδιο, διοξίνες PCB, PCP, PBE κ.λ.π). Είναι γνωστό ότι το 40% των καρκίνων οφείλονται σήμερα σε διατροφικούς παράγοντες. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου (μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα) και ότι ένας στους τέσσερις θανάτους οφείλεται σ’ αυτό, καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Και ο καρκίνος είναι ένας απλός δείκτης. Πολλές φορές παθήσεις, αν δεν οφείλονται άμεσα σε κακή διατροφή, πάντως ενισχύονται από αυτήν. Επίσης η διατροφή μας επιβαρύνεται σύμφωνα με την παγκόσμια οργάνωση υγείας από τρεις ξεχωριστούς παράγοντες:

α) Από την επιβάρυνση των τροφίμων κατά την παραγωγική διαδικασία (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ορμόνες, παρασκευή ζωοτροφών κ.λ.π) παράδειγμα διοξίνες, τρελές αγελάδες.

β) Από την μεταποιητική διαδικασία ή διαδικασία συντήρησης (χημικά πρόσθετα, συσκευασίες κ.λ.π) παράδειγμα τα κουτάκια της Coca-Cola στο Βέλγιο και την Ολλανδία πριν από αρκετά χρόνια.

γ) Από την άγνοια τη δική μας όσον αφορά βασικές διατροφικές αρχές.

Επειδή τις μέρες αυτές ζούμε άλλο ένα διατροφικό πρόβλημα, πιστεύω ότι χωρίς να οδηγηθούμε στην υπερβολή μιας μονομανίας, ακολουθώντας απλώς κάποιες διατροφικές οδηγίες, γνωστές άλλωστε στους περισσότερους, μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις όσον αφορά την υγεία μας.

Σας τις υπενθυμίζουμε:

1. Όχι αυξημένη κατανάλωση τροφής. Τα περισσότερα διατροφικά προβλήματα συνδέονται με την πολυφαγία.

2. Ποικιλία στην διατροφή μας.

3. Λιγότερο κρέας για λιγότερο τριγλυκερίδια.

4. Πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας, για τις άπεπτες φυτικές τους ίνες, τις βιταμίνες,τα ιχνοστοιχεία τους και για τον έλεγχο της πολυφαγίας μας.

5. Προτίμηση στο αυθεντικό χωριάτικό και όχι στη βιομηχανοποιημένη εκδοχή του.

6. Αποφεύγετε τα βιομηχανοποιημένα προιόντα.

7. Προτιμάτε πάντα προιόντα εποχής, είτε για φρούτα, είτε πρόκειται για λαχανικά.

8. Μη μαγειρεύετε σε υψηλές θερμοκρασίες που καταστρέφουν πρωτείνες και βιταμίνες.

9. Αποφεύγετε τα τηγανητά. Δημιουργούν κορεσμένα λιπαρά οξέα επικίνδυνα για την υγεία.

10. Συμβουλευτείτε ειδικά βιβλία για την υγιεινή διατροφή, κυκλοφορούν πάρα πολλά.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 331 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55086368
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.