ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ε.Ο.Ε. για την Γρίπη των Πτηνών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Υγεία
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία , Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2005

Η Ε.Ο.Ε. για την Γρίπη των Πτηνών

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη συζήτηση και προβολή του θέματος της γρίπης των πτηνών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία ίσως υπερβολική ανησυχία σε ορισμένες περιπτώσεις. Για αυτόν τον λόγο, και λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και τις αυξανόμενες επικλήσεις από το κοινό για ενημέρωση, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προβαίνει στην παρακάτω ανακοίνωση. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι εξελίξεις στο επιστημονικό και στο παγκόσμιο προσκήνιο μεταβάλλονται διαρκώς, οπότε η παρακάτω ενημέρωση θα επικαιροποιείται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και υπεύθυνα σε τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον αυτό χρειαστεί.

Μέχρι στιγμής είναι γνωστά εκατοντάδες στελέχη του ιού της  γρίπης στα πτηνά. Αυτά διακρίνονται σε χαμηλής και υψηλής παθογένειας (ικανότητα να προκαλέσουν ασθένεια). Τα χαμηλής παθογένειας ανευρίσκονται και κυκλοφορούν ευρέως στους πληθυσμούς των άγριων πτηνών προκαλώντας καμία ή ήπια νόσο. Τα υψηλής παθογένειας στελέχη μπορούν να προέλθουν από τα χαμηλής παθογένειας στελέχη μετά από συγκεκριμένη μετάλλαξη. Αυτά ανήκουν κυρίως στους ορότυπους Η5 και Η7 και, ενώ προκαλούν μεγάλη θνησιμότητα στα πουλερικά, είναι σπάνια στα άγρια πτηνά, με μία μόνο καταγραμμένη περίπτωση προ του 1997. Μάλιστα οι μέχρι σήμερα γενετικές αναλύσεις έχουν ξεκάθαρα αποδείξει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού, δημιουργήθηκε μετά από μετάλλαξη χαμηλής παθογένειας στελέχους σε εκτρεφόμενα πουλερικά. Από αυτά ο συγκεκριμένος ιός (Η5Ν1) μεταδόθηκε στους άγριους πληθυσμούς. 

Με βάση πάντα τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, μπορούμε να συνοψίσουμε τα παρακάτω:

- Το κύρια υπεύθυνο στέλεχος υψηλής παθογένειας  είναι το Η5Ν1. Αυτό δεν είχε ανιχνευτεί στα άγρια πτηνά πριν από την έξαρση της νόσου στη Ν.Α. Ασία.

- Δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη περίπτωση άμεσης μετάδοσης από άγριο πτηνό σε άνθρωπο. Οι μέχρι τώρα (συγκριτικά ελάχιστοι θάνατοι) αποδίδονται στη στενή επαφή ανθρώπων, με ελλιπείς υγειονομικές και ανοσοποιητικές άμυνες, με νοσούντα εκτρεφόμενα πουλερικά ή τις εκκρίσεις τους.

- Μέχρι στιγμής ο ιός δεν μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί κατά τη σίτιση οικόσιτων πουλερικών. Ωστόσο, τα απλά μέτρα υγιεινής στις οικόσιτες εγκαταστάσεις πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.

- Ο ιός Η5Ν1 εξαπλώθηκε από Ν.Α Ασία μέσω Κίνας, Μογγολίας, Καζακστάν στη Ν.Δ. Σιβηρία. Τις τελευταίες ημέρες ύποπτα κρούσματα γρίπης εντοπίστηκαν στις γειτονικές Τουρκία και Ρουμανία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνηση, του κατά πόσον πρόκειται για το στέλεχος υψηλής παθογένειας. Αν και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο τρόπος εξάπλωσης του ιού αλλά καθώς υπάρχει πιθανότητα τα μεταναστευτικά πουλιά να συμβάλλουν σε αυτήν, οποιαδήποτε παρακολούθηση και εξέτασή τους είναι αναγκαία μέτρα.

- Η εξόντωση κοπαδιών αγρίων πτηνών δεν μπορεί να ωφελήσει και να ισχύσει ως προληπτικό ή κατασταλτικό μέτρο. Αντίθετα, τέτοιου τύπου εκστρατείες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού σε νέες περιοχές, από πουλιά που θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν. Η άποψη αυτή έχει εκφραστεί και από τους διεθνείς εξειδικευμένους οργανισμούς (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας-WHO, Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας-FAO, Διεθνή Οργανισμό Επιζωοτιών-OIE, Διεθνή Ένωση Ορνιθολογικών Εταιριών-BirdLife International).

- Ιδιαίτερη βαρύτητα για την αποτροπή και αντιμετώπιση της πιθανής εισαγωγής της νόσου πρέπει να δοθεί σε αυξημένα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές πουλερικών, εμπόριο και λαθρεμπόριο  πουλερικών-εξωτικών πτηνών, μείωση της επαφής αγρίων και οικόσιτων πουλερικών. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον άμεση αναστολή των εισαγωγών εξωτικών - ωδικών πτηνών από τις χώρες της Ασίας.

- Αναγνωρίζουμε πλήρως την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου των πτηνών σε πανδημία γρίπης του ανθρώπου. Αυτό θα μπορούσε να γίνει αν τα στελέχη μεταλλαχθούν, ώστε να μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αναγνωρίζουμε επίσης την οικονομική επίπτωση στις τοπικές οικονομίες από τη θανάτωση των οικόσιτων πουλερικών, το πιο ενδεδειγμένο μέτρο για την αντιμετώπιση και περιορισμό της νόσου σε διαγνωσμένες θετικά μονάδες εκτροφής. Για την αποτροπή των σοβαρών αυτών επιπτώσεων είναι απαραίτητη η διοχέτευση των διαθέσιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων στην άμεση υλοποίηση εύστοχων και αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου.

- Πρέπει να σημειώσουμε ότι εκτός των άλλων επιπτώσεων υπάρχει σοβαρή επίπτωση για τη διατήρηση στη φύση σπάνιων και απειλουμένων ειδών ή υποειδών πουλιών, τόσο από τον ίδιο τον ιό όσο και από ενέργειες που μπορεί να αποφασιστούν υπό καθεστώς σύγχυσης και πανικού.

- Η ΕΟΕ συνεργαζόμενη με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές αλλά και άλλους κυβερνητικούς  και μη κυβερνητικούς φορείς και οργανώσεις παρακολουθεί τις εξελίξεις, συλλέγει έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες και συμμετέχει στο σχέδιο επαγρύπνησης που έχουν καταστρώσει οι ελληνικές αρχές. Μέσα από ένα δίκτυο ειδικευμένων επιστημόνων και εθελοντών παρακολουθούνται πολλές περιοχές όπου καταγράφονται οι αριθμοί και οι μετακινήσεις των μεταναστευτικών πουλιών και ιδιαίτερα των υδροβίων. Σε οποιαδήποτε περίπτωση διαπιστωθεί κάποιο ύποπτο περιστατικό θα ενημερωθεί άμεσα η κτηνιατρική υπηρεσία και προληπτικά έχουν σταλεί σε αυτήν δείγματα πουλιών για έλεγχο. Η ΕΟΕ είναι σε τακτική επικοινωνία με την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία παρέχοντας οποιαδήποτε πληροφορία είναι αναγκαία σχετικά με τα είδη των μεταναστευτικών πουλιών, τις μεταναστευτικές διαδρομές που συνήθως ακολουθούν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, τις περιοχές όπου είναι πολυπληθέστερα κ.ά. Επίσης, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ομόλογες οργανώσεις των γειτονικών χώρων, προκειμένου να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στο θέμα.  

Οι κτηνιατρικές αρχές έχουν την υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξουν για γρίπη 1000 δείγματα άγριων πουλιών, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων πρέπει να είναι υδρόβια (περίπου 70% υδρόβια, 20% παρυδάτια και 10% άλλα είδη). Επίσης, πρέπει να παρακολουθούν περιοχές για ασυνήθιστη θνησιμότητα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε έναν κατάλογο 15 ειδών "υψηλού κινδύνου" ο οποίος έχει προταθεί από το Wetlands International και έχει υιοθετηθεί κατ' αρχήν από τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Τα είδη αυτά είναι:
1. Ασπρομέτωπη χήνα  (Anser albifrons)
2. Χωραφόχηνα (Anser fabalis)
3. Πρασινοκέφαλη (Anas platyrhynchos)
4. Καπακλής (Anas strepera )
5. Ψαλίδα (Anas acuta)
6. Χουλιαρόπαπια (Anas clypeata)
7. Σφυριχτάρι (Anas Penelope)
8. Κιρκίρι (Anas crecca)
9. Σαρσέλα (Anas querquedula)
10. Γκισάρι (Aythya ferina)
11. Μαυροκέφαλη (Aythya fuligula)
12. Καλημάνα (Vanellus vanellus)
13. Μαχητής (Philomachus pugnax)
14. Καστανοκέφαλος γλάρος (Larus ridibundus)
15. Θυελλόγλαρος (Larus canus)
 
Τα ¶γρια Πουλιά αποτελούν και αυτά θύματα στην υπόθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ιός μεταδόθηκε στα άγρια είδη από εκτρεφόμενα από τον άνθρωπο πουλερικά. Οι πληθυσμοί τους επηρεάζονται για άλλη μια φορά τα τελευταία χρόνια από τις αλόγιστες ενέργειες του ανθρώπου απέναντι στη φύση.  

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982, με στόχο την προστασία των πτηνών και των περιοχών τους. Συμμετέχει σε επιτροπές παρακολούθησης και αξιολόγησης προγραμμάτων, στους Φορείς Διαχείρισης, στην Επιτροπή Φύση 2000, και ασχολείται με την προώθηση και ορθή εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πουλιά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. Γ. Τσουγκράκη, στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, στο τηλ: 2310-244245.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Σωματείο Μη Κερδοσκοπικό. Αρ. Εγκρ. Πρωτ. Αθηνών: 691/82. ΑΦΜ: 090145013
Κεντρικά Γραφεία: Β. Ηρακλείου 24, Αθήνα 106 82. Τηλ./Fax: 210-8228704, 8227937
Γραφεία Θεσ/νίκης: Καστριτσίου 8, Θεσ/ικη 546 23. Τηλ/Fax: 2310-244245
e-mail:
birdlife-gr@ath.forthnet.gr    website: www.ornithologiki.gr

Η BirdLife International είναι μια διεθνής ένωση Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων με εταίρους σε πάνω από 100 χώρες, 40 από τις οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι ο εταίρος της BirdLife International στην Ελλάδα. Σκοπός της ΕΟΕ είναι η μελέτη και η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 115 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605827
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.