ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 28 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Και πάλι οι ανεύθυνες διαδόσεις για απελευθερώσεις φι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Αγρια ζωή
Από «Το Πάντα» του WWF Ελλάς , Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2005

Και πάλι οι ανεύθυνες διαδόσεις για απελευθερώσεις φιδιών, λύκων, κλπ

«Τελευταία η περιοχή μας φαίνεται να έχει και περισσότερα φίδια... τα οποία μάλιστα δεν είναι όπως παλιά. Σαν να φαίνονται κάπως πιο μεγάλα. Και το χρώμα τους δεν είναι όπως το θυμούνται οι παλιοί. Κάποιος οικολόγος θα τα άφησε. Αλλιώς δεν εξηγείται!»

Πολύ συχνά ακούμε να μιλάνε για «οικολόγους που αφήνουν φίδια». Ή λύκους, ή αρκούδες... Πρόκειται για ένα μύθο που συχνά-πυκνά βγαίνει από το συρτάρι με τα παραμύθια και παίρνει διαστάσεις, συχνά λόγω ή με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Η φήμη είναι επίμονη αλλά κανείς δε ξέρει πώς ξεκίνησε. Ποτέ αυτοί που τη διαδίδουν, καλόπιστα ή μη, δεν έχουν πραγματικά δει κάποιον να ελευθερώνει, στα κρυφά, άγρια ζώα. Μεταφέρουν "αξιόπιστες" πληροφορίες από φίλους και συγγενείς που με τη σειρά τους το έμαθαν από άλλη, και πάντα αξιόπιστη, πηγή. Και τελικά ποτέ δεν έχει εμφανιστεί ο πραγματικός αυτόπτης μάρτυρας. Ο οποίος βέβαια, εάν υπήρχε, θα είχε προφανώς καταγγείλει επώνυμα και με στοιχεία το γεγονός στις αρχές. Αντιθέτως σχετικά πρόσφατα, οικολογική οργάνωση πέρασε στην αντεπίθεση, κατήγγειλε μεγάλο ιδιωτικό κανάλι για συκοφαντία και βέβαια κέρδισε τη σχετική δίκη.

Ας σοβαρευτούμε όμως! Καμία περιβαλλοντική οργάνωση δεν απελευθερώνει στα κρυφά άγρια ζώα στη φύση. Κατά καιρούς ελευθερώνονται τραυματισμένα ζώα, συνήθως αλλά όχι αποκλειστικά πουλιά, των οποίων η υγεία έχει αποκατασταθεί. Πρόκειται όμως πάντα για γεγονός που τοπικά λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα, με τη συμμετοχή προσκόπων, σχολείων αλλά και πολιτικών. Παρόμοια δράση έχουν και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι οι οποίοι επιπλέον απελευθερώνουν και θηράματα για εμπλουτισμό (π.χ. αγριογούρουνα).

Ωστόσο τα μεγάλα ζώα, όπως οι αρκούδες, που βρίσκονται τραυματισμένα δεν απελευθερώνονται στη φύση, μια και μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία τους είτε έχουν χάσει σημαντικές ικανότητες επιβίωσης ή δε γίνονται πλέον αποδεκτά από τα άλλα ζώα. Σκεφτείτε ακόμη ότι μια τέτοια δράση θα απαιτούσε και τις ανάλογες εγκαταστάσεις «εκτροφής» όλων αυτών των ζώων, εκτός βέβαια αν θεωρήσουμε ότι εισάγονται κρυφά.

Είναι γεγονός ωστόσο ότι συχνά παρατηρούνται έντονες διακυμάνσεις είτε στο φυσικό πληθυσμό ενός ζώου ή στην περιοχή εξάπλωσής του. Το γεγονός σχετίζεται με τις φυσικές και φυσιολογικές διακυμάνσεις του μεγέθους του πληθυσμού των άγριων ζώων. Οι πληθυσμοί των περισσότερων ειδών στη φύση ακολουθούν ένα κυκλικό μοντέλο όπου ο αριθμός τους αυξάνεται και μειώνεται ανάλογα με την ένταση της ενόχλησης, τη διαθέσιμη τροφή, την επιτυχία της αναπαραγωγής, το ανάλογο μέγεθος του πληθυσμού των θηρευτών τους, ή ακόμη και το κλίμα (ένας πολύ βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει ένα πληθυσμό νοτιότερα). Υπάρχουν βέβαια και παρεξηγήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τους λύκους: συχνά είναι άγρια σκυλιά τα οποία μάλιστα είναι συνήθως πιο συνηθισμένα στην παρουσία του ανθρώπου και άρα πιο τολμηρά και επικίνδυνα από ότι οι λύκοι.

Πάντως δεν πρόκειται για ελληνική πρωτοτυπία! Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο φανερώνει αντίστοιχες ιστορίες από πολλές χώρες. Κάποιες είναι πραγματικά ευρηματικές: πόσοι θα φαντάζονταν τους οικολόγους να ρίχνουν, από αεροπλάνα, φίδια εξοπλισμένα με βιοδιασπώμενα αλεξίπτωτα;

Οκτώβριος 2005
Από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Το Πάντα» του WWF - Greece

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 116 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57607015
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.