ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 29 Νοέ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Ε.Ν.Α.Ε. επαναλαμβάνει τη θέση της κατά των μεταλλαγμέ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Μεταλλαγμένα
Ε.Ν.Α.Ε. , Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2005

Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.)

Ψήφισμα για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς

Η Ε.Ν.Α.Ε. επαναλαμβάνει τη θέση της κατά των μεταλλαγμένων που υιοθέτησε στο συνέδριο της το Δεκέμβριο του 2003 και υιοθέτησε το σύνολο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, έχοντας χαρακτηρίσει τις περιοχές τους Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα.

Δηλώνει με μεγαλύτερη έμφαση ότι όχι μόνο αρνείται να επιτρέψει την είσοδο των μεταλλαγμένων στην ελληνική παραγωγή και την κατανάλωση αλλά θα αναλάβει επιπλέον πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των παραδοσιακών, ονομασίας προέλευσης και των βιολογικών προϊόντων.

Ζητά και πάλι από την πολιτεία, όπως και το Δεκέμβριο του 2004, να υιοθετήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να κηρυχθεί συνολικά η Ελλάδα ως Ζώνη Ελεύθερη από Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, παίρνοντας υπόψη τις θέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση σχετικού νομοσχεδίου. Κι ακόμη, να αναστείλει κάθε διαδικασία που έρχεται σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης και να γενικεύσει τους κανόνες σήμανσης σε όλα τα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν ΓΤΟ ή συστατικά τους.

Η Ε.Ν.Α.Ε. ήδη έχει συντονίσει το βηματισμό της με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες κατά των μεταλλαγμένων, που απηχούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειψηφίας της κοινής γνώμης. Μαζί με τις ευρωπαϊκές ενώσεις καταναλωτών και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητά από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) να πάρει σοβαρά υπόψη της τα σημαντικά επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και την υγεία και συγκεκριμένα:

- να εκπληρώνει τις νομικές της υποχρεώσεις, λαμβάνοντας υπόψη της τη μακροχρόνια ασφάλεια από τα μεταλλαγμένα προϊόντα καθώς και την αβεβαιότητα λόγω επαρκών επιστημονικών στοιχείων,

- να επανεξετάσει τις επιστημονικές ομάδες της, ώστε να είναι ανεξάρτητες από επιρροές και πιέσεις και

- να λειτουργεί με διαφάνεια και να εφαρμόσει τον κώδικα ορθής διοικητικής συμπεριφοράς

Η Ε.Ν.Α.Ε. ζητά, επιπλέον, από τα θεσμικά όργανα και τους μηχανισμούς της Ε.Ε. τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου προστασίας της βιοποικιλότητας, της ποιότητας ζωής και της αγροτικής παραγωγής, με βάση την αρχή της επικουρικότητας και το δικαίωμα των τοπικών αρχών και κοινωνιών να ασκούν το δικαίωμα της επιστημονικής αξιολόγησης των κινδύνων και την κατοχυρωμένη αρχή της προφύλαξης.

Είναι σαφές ότι απαιτείται μια ριζική αναδιάρθρωση του όλου συστήματος αξιολόγησης και εγκρίσεων μεταλλαγμένων προϊόντων, όπου οι ευρωπαίοι πολίτες, η αυτοδιοίκηση, οι περιφέρειες θα έχουν μεγαλύτερο και πιο αποφασιστικό ρόλο.

Την ίδια στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η παραγωγή βιολογικών αγροτικών προϊόντων κινείται στο 10% και προγραμματίζεται να φτάσει στο 20% τα επόμενα χρόνια, το πενιχρό 0,9% της ελληνικής παραγωγής δείχνει και τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας, με συμπαραστάτη το κράτος και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Γνωρίζουμε ότι μεγάλες εταιρίες της αγροδιατροφής πιέζουν ήδη στις ΗΠΑ για τη δημιουργία ενός καταλόγου συνθετικών συστατικών, που θα επιτρέπονται στη βιολογική παραγωγή, υποβαθμίζοντας έτσι μια γεωργία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εναλλακτική στη συμβατική. Πιστεύουμε ότι στο ελληνικό πολυνομοσχέδιο για τη γεωργία θα πρέπει να προστατευτούν τα πρότυπά μας και να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα των γεωργικών προϊόντων, ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μοναδική διέξοδος στη σημερινή κρίση.

Τέλος, επειδή θα πρέπει να υποστηριχτεί μια άλλη αγροτική προοπτική και στην άμεση βαλκανική γειτονιά μας, η Ε.Ν.Α.Ε. στηρίζει την πραγματοποίηση μιας Βαλκανικής Συνδιάσκεψης των φορέων που έχουν παραπλήσιες με αυτήν απόψεις και θέσεις.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 130 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56126160
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.