ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Πέμπτη 08 Δεκ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το χρονικό και η δυνατότητα πρόγνωσης των σεισμών Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Διάφορα
Μανόλης Βουτυράκης , Δευτέρα, 10 Οκτώβριος 2005

ΟΙ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΩΝ

Το χρονικό και η δυνατότητα πρόγνωσης

Από τον καιρό που άρχισε να σχηματίζεται ο στερεός φλοιός της γης, το χώμα που πατάμε, η στεριά, από τότε αναπτύχθηκαν όλα τα ζωντανά όντα, μεταξύ των οποίων και τα θηλαστικά, και μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος, το μοναδικό είδος που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές στον πλανήτη. Μαζί όμως με το στερεό έδαφος που πατάμε και που έγινε το πεδίο δράσης μας, ο στερεός φλοιός της γης έφερνε μια αρρώστια του, μια κατάρα για όλα τα ζωντανά: ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ.

Όταν η οροφή κάποιου υπόγειου σπηλαίου καταρρέει μέσα στο διάπυρο κέντρο της γης, ο στερεός κουνιέται, σπάζει, και δημιουργεί ρήγματα ή βουλιάζει ή ανέρχεται. Όλες αυτές οι κινήσεις και οι μετακινήσεις κάνουν τη γη να σείεται και τον άνθρωπο να νοιώθει πόσο ανίσχυρος είναι μπροστά στις δυνάμεις της φύσης την οποία πιστεύει ότι μπορεί να δαμάσει και έτσι δημιουργούνται διάφορες μορφές σεισμών, όπως: ηφαιστειογενείς, τεκτονικοί και εγκατακρημνήσεως. Επομένως μια αιτία άλλη μια αιτία είναι η έκρηξη ενός ηφαιστείου, όπως έγινε με την Σαντορίνη. Στη περίπτωση αυτή από μέσα τα έρια πιέζουν και η καυτή λάβα ξεχύνεται, οπότε ανοίγουν ρήγματα ή μετακινούν όγκους στερεής γης για να βρουν διέξοδο και να εκτονωθούν. Τα συνωδά καταστρεπτικά φαινόμενα, είναι το κάψιμο της γης σε μεγάλη έκταση και η εκτόξευση αερίων, τα οποία μπορούν να σκεπάσουν με ηφαιστειακή σκόνη περιοχές σε μεγαλύτερη έκταση. Το χειρότερο όμως είναι η δημιουργία του κρατήρα του ηφαιστείου που αν είναι υποθαλάσσιος μπορεί να δημιουργήσει παλιρροϊκά κύματα σε πολύ μεγαλύτερη έκταση (π.χ. Σαντορίνη – Κρήτη). Σίγουρα έχουμε και τις δονήσεις που μεταφέρονται στις κατοικίες και δημιουργούν ζημιές.

Τις μεγαλύτερες καταστροφές προκαλούν οι τεκτονικοί σεισμοί. Στην περίπτωση αυτή, οι τεκτονικές πλάκες, που είναι γνωστές σε όλους του σεισμολόγους, μετακινούνται για την αποκατάσταση ισορροπίας του φλοιού της γης, όπότε είτε έχουμε συμπίεση των πλακών αυτών, η ολίσθηση της μιας επάνω στην άλλη ή καταβύθιση της μιάς σε σχέση με την άλλη. Τα σημεία επαφής μπορούμε να πούμε αποτελούν τα τεκτονικά τόξα, τα οποία επίσης είναι γνωστά, μεταξύ των οποίων και το τεκτονικό τόξο, Ιονίων νήσων, Νότια της Κρήτης και διαγράφοντας πραγματικά ένα τόξο φθάνει μέχρι τη Ρόδο. Το Ασιατικό τόξο που δημιούργησε τον πρόσφατος σεισμό στην Ταϊλάνδη, το τόξο της Ανατολίας, που έχει δημιουργήσει φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά και μικρότερης έντασης στη Θεσσαλονίκη.

Σε κάποιο βάθος λοιπόν κάτω από την επιφάνεια της γης γίνεται αυτή η μετακίνηση στερεών μαζών. Εκεί ακριβώς είναι η εστία, το κέντρο του σεισμού. Όσο πιο βαθιά είναι το εστιακό βάθος και ειδικά όταν παρεμβάλλεται θάλασσα, τόσο λιγότερο αισθητός είναι ο σεισμός. Αν σύρουμε μια ευθεία από το κέντρο της γης, και την περάσουμε από την εστία του σεισμού, και μετά την προεκτείνουμε μέχρι της επιφάνεια, εκεί ακριβώς είναι το επίκεντρο του σεισμού. Εάν το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται σε κατοικημένο μέρος, τότε οι σεισμικές καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερες από περιοχές ακατοίκητες ή στη θάλασσα.

Το τρομακτικό όμως είναι ότι όταν το επίκεντρο βρίσκεται τη θάλασσα συνήθως ανάλογα και με το ρήγμα δημιουργούνται σεισμικά θαλάσσια κύματα, που λόγω της ορμής (που είναι η μάζα της θάλασσας επί την ταχύτητα του κύματος) φέρουν μεγάλες καταστροφές στις γύρω ακτές και σε μεγάλη απόσταση, όπως διαπιστώσαμε στον τελευταίο σεισμό. Η ενέργεια που εκλύεται σ’ ένα υποθαλάσσιο τεκτονικό σεισμό είναι τεράστια και μεταφέρεται στην στεριά με θαλάσσια κύματα, χωρίς να ανακόπτεται η ορμή τους και ενώ σε μεγάλο βάθος έχουν μικρότερο ύψος λόγω ακριβώς του βάθους, ενώ στη στεριά υψώνονται ως τεραστία υδάτινα τείχη, που μπορεί να φθάσουν και μέχρι 50 μέτρα ύψος και να κατακλύσουν τα πάντα.

Ο φλοιός της γης γνώρισε μέχρι σήμερα αμέτρητους σεισμούς, και εξακολουθεί να υποφέρει από αυτούς, όσο κι αν όλοι θεωρούμε την ξηρά στερεή γη. Μερικοί σεισμοί καταγράφηκαν στην ανθρώπινη ιστορία, επειδή είχαν μεγάλο αριθμό νεκρών ανθρώπων. Ο σεισμός του 526 που έπληξε τις ακτές της Μεσογείου υπολογίζεται ότι είχε 120.000 έως 200.000 νεκρούς. Ο σεισμός του 1692 της Σικελίας είχε 60.000 θύματα. Ο σεισμός της Λισσαβόνας του 1735 είχε 40.000 θύματα, όσα και ο σεισμός της Κουΐντα της Ιαπωνίας του 1997. Ιστορικός έμεινε ο σεισμός της Καλιφόρνιας (Αμερική) του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φραντζίσκο και άνοιξε ρήγμα μήκους 470 χιλιομέτρων Ο σεισμός της Ιαπωνίας του 1923 κατέστρεψε τελείως το Τόκιο, την Γιοκοχάμα και μεγάλο αριθμό άλλων πόλεων. Είχε 100.000 ανθρώπινα θύματα κυρίως από πυρκαγιές που άναψαν από βραχυκυκλώματα και από διαφυγές αερίου, όταν έσπασαν οι σωλήνες διανομής. Ο σεισμός του 1939 της Χιλής είχε 25.000 νεκρούς. Μεγάλους σεισμούς είχαμε επίσης στην Κίνα, στα Ιόνια νησιά του 1953, του Αγαδίρ ΤΟΥ Μαρόκου του 1960 κ.λ.π.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επτά μεγάλοι σεισμοί από την αρχή του εικοστού αιώνα. Το 1902 (6.5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ), το 1904 (7 και 7,5 βαθμοί, δύο σημεία), το 1905 (6,5 και 7,5), δεύτερος το 1905 (7,5 βαθμοί) και το 1978 (6,5 βαθμοί ). Ο τελευταίος αυτός σεισμός, αν και αρκετά ισχυρός δεν είχε τόσα ανθρώπινα θύματα, λόγω της σύγχρονης αντισεισμικής. οικοδομήσεως. Και ‘ίσως να μην είχε ούτε τόσα θύματα αν δεν κατέρρεε μια εφταόροφη πολυκατοικία, που ίσως δεν πληρούσε όλες τις αντισμεικές προδιαγραφές.

Η Κρήτη δέχεται καθημερινά επισκέψεις του εγκέλαδου, αλλά ευτυχώς το εστιακό βάθος είναι μεγάλο και μέσα στη θάλασσα, όποτε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας απορροφάται από τη θάλασσα, ενώ παράλληλα έχουμε μια συνεχή εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας με σεισμούς της τάξης 3,5 έως 5 βαθμούς Ρίχτερ. Η ιστορία αναφέρει ότι τη Μινωική εποχή είχαμε ισχυρούς σεισμούς με παλιρροϊκά κύματα την ύπαρξη των οποίων αποδεικνύουν απολιθώματα ψαριών στην ενδοχώρα.

Όπως συμπεραίνεται από πολύχρονες επιστημονικές παρατηρήσεις η Μεσόγειος, και ιδίως το Μαρόκο, η Ισπανία, η Ιταλία, τα Βαλκάνια και η Τουρκία βρίσκονται πάνω από τη ζώνη της μέγιστης σεισμικότητας της γης. Η ζώνη αυτή φέρνει βόλτα όλη τη γη, συνεχιζόμενη στη Περσία, τις Ινδίες, την Ιαπωνία την Καλιφόρνια της Αμερικής. Η ζώνη βρίσκεται κάτω ακριβώς από υψηλές οροσειρές, ¶λπεις, Ιμαλάια κ.λ.π και πάνω από βαθιά χαμηλά εδάφη και στους πυθμένες των θαλασσών. Πιέζει και από τα βόρια και από τα νότια, τα άγονα μέρη του Ισημερινού. Γι’ αυτό πάνω από αυτή τη ζώνη έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτεροι σεισμοί.

Τελικά, ένας σεισμός δεν μπορεί να προβλεφθεί από τους επιστήμονες παρά τις αντιπαλότητες και τις έριδες μεταξύ τους για βραχυπρόθεσμη πρόγνωση ( ομάδα ΒΑΝ) ή για μεσομακροπρόθεσμη (Παπαζάχος), αυτή όμως η επιστημονική αβεβαιότητα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να σταματήσει την έρευνα γύρω από αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Μπορούν όμως να χτίζονται σπίτια αντισεισμικά (όπως στην Ιαπωνία που αντέχουν μέχρι και 8 Ρίχτερ) και ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στους κραδασμούς των σεισμικών κυμάτων, νε έχουν ελαστικότητα, να κινούνται χωρίς να καταρρέουν, και επομένως να περιορίζουν στο ελάχιστο τις ζημιές και τα θύματα. Επομένως αν ο άνθρωπος δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει ένα σεισμό, μπορεί όμως να εξουδετερώσει τις περισσότερες καταστροφές που προέρχονται από αυτόν.

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
spapekeek@her.forthnet.gr

Θανάσουλας, Κ., Δρ. Γεω
Επισκέπτης , 2005-12-29 17:44:57
Αρκετοί από τους μεγάλους σεισμούς μπορεί να προβλεφθούν, βλέπε www.earthquakeprediction.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 36 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 56267374
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.