ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 27 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΔΕΗ έχει τα πρωτεία στις 30 πιο ρυπογόνες επιχειρήσει Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Ατμοσφαιρική Ρύπανση
WWF Ελλάς , Τετάρτη, 05 Οκτώβριος 2005

Η ΔΕΗ έχει τα πρωτεία στις 30 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις της Ευρώπης

ΔΕΗ Κοζάνης
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον ¶γιο Δημήτριο Κοζάνης κατέχει τα πρωτεία ανάμεσα στις πλέον ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Γλάνδη/Αθήνα, 4-10-2005:

Ύστερα από ένα καλοκαίρι με έντονα καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες, μια νέα έρευνα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF κατονομάζει τις πιο ρυπογόνες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Η έκθεση ‘Dirty Thirty’ ("Oι 30 βρώμικοι") αξιολογεί τα λιγότερο αποδοτικά από τα μεγαλύτερα εργοστάσια που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα 27 από τα 30 πιο ‘βρώμικα’ κάνουν χρήση λιγνίτη. Την πρώτη θέση μάλιστα κατέχει το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον ¶γιο Δημήτριο Κοζάνης, ενώ ακολουθούν μια μονάδα στο Φίρμερσντορφ της Γερμανίας και μια στο Αμπόνιο της Ισπανίας. Την τέταρτη θέση κατέχει και πάλι η ΔΕΗ, και συγκεκριμένα η μονάδα της στην Καρδιά Κοζάνης.

Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση ανέλυσε τις απόλυτες εκπομπές CO2  των ηλεκτρικών μονάδων στην Ευρώπη των 25 (σε εκατομμύρια τόνους CO2 ανά έτος) και αξιολόγησε τις 30 πρώτες ανάλογα με το επίπεδο αποδοτικότητάς τους (γραμμάρια CO2  ανά κιλοβατώρα). Τα περισσότερα εργοστάσια βρίσκονται στη Γερμανία (9), ενώ ακολουθούν η Πολωνία (5), η Ιταλία, Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (4).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι εκπομπές CO2  στην ατμόσφαιρα είναι η βασική αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις ολέθριες επιπτώσεις της στους ανθρώπους και τη φύση. «Ο τομέας της ενέργειας ευθύνεται για το 37% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών CO2 », υποστηρίζει η Ιμόγκεν Ζετχόφεν, Υπεύθυνη της διεθνούς εκστρατείας του WWF ‘PowerSwitch!. «Τα εργοστάσια που λειτουργούν με λιγνίτη είναι αυτά που επιβαρύνουν περισσότερο., και σχετίζονται με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2.   «Για να σταματήσουμε την υπερθέρμανση πρέπει να αντικαταστήσουμε τον λιγνίτη με καθαρές εναλλακτικές λύσεις, όπως  οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Η Γερμανία εμφανίζεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση σύμφωνα με την έρευνα. Φιλοξενεί τις πέντε από τις δέκα  πιο ρυπογόνες μονάδες, και οι τέσσερις από αυτές ανήκουν στο γερμανικό κολοσσό ηλεκτρικής ενέργειας RWE, που είναι συγχρόνως και ο μεγαλύτερος παραγωγός CO2  στον τομέα ενέργειας στην Ευρώπη. Από την έκθεση φαίνεται επίσης, ότι 6 επιχειρήσεις ηλεκτρισμού είναι υπεύθυνες για 19 από τις 30 πιο «βρώμικες» μονάδες που μελετήθηκαν: RWE (Γερμανία), Vattenfall (Σουηδία), Enel (Ιταλία), Endesa (Ισπανία), Ε.ΟΝ (Γερμανία) και EDF (Γαλλία).

Στα επόμενα 20 χρόνια πολλές από τις πιο ρυπογόνες μονάδες στην Ευρώπη θα τεθούν εκτός λειτουργίας – μια μοναδική ευκαιρία για να μειωθούν οι εκπομπές CO2 . Τα σενάρια που αναλύει η έρευνα δείχνουν ότι η μετάβαση στη χρήση υψηλής αποδοτικότητας φυσικού αερίου θα μειώσει τις εκπομπές κατά 47,8% μέχρι το 2030. Στην περίπτωση της αντικατάστασης των παλιών με νέες μονάδες λιγνίτη,  η μείωση των εκπομπών θα είναι μόλις κατά 13,5%, πολύ μακριά από τις δραστικές μειώσεις που χρειάζονται. Αντίθετα, η αντικατάστασή τους με μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιφέρει δραστική μείωση εκπομπών κατά 73,4%.

«Ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών CO2  είναι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εμπορίας Εκπομπών Ρύπων (European Emission Trading Scheme). To WWF ζητά τα όρια εκπομπών ρύπων να γίνουν πιο αυστηρά στη δεύτερη φάση και να δοθούν ξεκάθαρα κίνητρα για επενδύσεις σε αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια. Μόνο ισχυρά μέτρα περιορισμού των εκπομπών θα αναγκάσουν τις αρχές να αντικαταστήσουν τις ρυπογόνες μονάδες με φυσικό αέριο ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Δείτε το χάρτη των πιο ρυπογόνων ευρωπαϊκών μονάδων παραγωγής ενέργειας: http://clients.getunik.net/wwf_powerSwitchMap/index.cfm 

Περισσότερες πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, Συντονίστρια Δράσεων Πολιτικής, WWF Ελλάς,
tnantsou@wwf.gr, +30 697 707 53 45
Για φωτογραφικό & τηλεοπτικό υλικό:
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Πολιτικής, WWF Ελλάς,
m.panteri@wwf.gr, +30 210 331 48 93

WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26
105 58 Αθήνα
Tηλ.: 210 331 4893
Fax:  210 324 7578
t.nantsou@wwf.gr
www.wwf.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57605746
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.